دور دنیا
غزه شاهد بدترین بحران غذایی جهان
سازمان دیدهبان جهانی گرسنگی در گزارشی اعلام کرد تمام ساکنان غزه با خطر قحطی و گرسنگی مواجهند. سازمان دیدهبان جهانی گرسنگی در گزارش خود آورده است: ساکنان غزه با خطر بحران قحطی روبهرو هستند و آنچه در غزه در حال رخ دادن است یکی از بدترین بحرانهای غذایی در جهان و رنجی غیر قابل توصیف است. این سازمان در ادامه اعلام کرد ممانعت از ارسال کالاهای اساسی و امدادی به نوار غزه، احتمال قحطی را افزایش میدهد. برقراری آتشبس فوری و بدون قید و شرط در غزه برای کاهش خطر قحطی مسأله بسیار مهمی است.
در این گزارش آمده است: ورود کمکهای بشردوستانه بدون هیچگونه مانع، به صورت امن، باثبات و پایدار به غزه باید تضمین شود، همچنین امدادگران در غزه باید بتوانند کمکهای بشردوستانه را در امنیت کامل و بدون مانع ارائه دهند. طبق این گزارش، فعالیت و عملکرد منظم سیستمهای غذایی، بهداشتی و آب و فاضلاب در نوار غزه باید تضمین شود.
از سوی دیگر، سازمان بینالمللی آکسفام اعلام کرد قحطی در نوار غزه عامدانه و برنامهریزیشده است و این امر موجب شده جمعیت زیادی در معرض گرسنگی قرار گیرند. آکسفام در ادامه هشدار داد: سکوت در برابر گرسنگی در غزه به مثابه همدستی با این فاجعه انسانی است. این سازمان بینالمللی همچنین تأکید کرد: کارکنان ما در غزه خانوادههایی را مشاهده کردهاند که از گرسنگی شدید رنج میبرند؛ کودکانی که دچار سوءتغذیه هستند و به قدری ضعیف و نحیف شدهاند که حتی توان گریه کردن ندارند. آکسفام ادامه داد: رژیم اشغالگر از کمکهای بشردوستانه به عنوان ابزار فشار و کنترل استفاده میکند که این امر آشکارا حقوق بینالملل را نقض میکند و میتواند یک بحران فاجعهبار را به فروپاشی کامل انسانی سوق دهد. این نهاد بینالمللی هشدار داد تبدیل کمکهای بشردوستانه به ابزار سلطه، جان غیرنظامیان را در معرض خطر قرار داده و باعث تشدید هرج و مرج و رنج در سراسر نوار غزه خواهد شد.
از دوم مارس گذشته، رژیم اشغالگر تمام گذرگاههای نوار غزه را به روی کمکهای غذایی، دارویی و امدادی بسته است. در حال حاضر، تمام ۲.۴ میلیون فلسطینی ساکن غزه به کمکهای بشردوستانه وابستهاند، چرا که نسلکشی ویرانگر رژیم صهیونیستی، آنها را به سمت فقر کامل کشانده است.
***
اعلام انحلال «پکک»
رسانههای ترکیه اعلام کردند «پکک» در بیانیهای تصمیم به انحلال این گروه گرفته است. در بیانیه منتشر شده از سوی «پکک» آمده است: بازسازی روابط کردها و ترکیه اجتنابناپذیر است. ما ایمان کامل داریم مردم ما تصمیم انحلال «پکک» و پایان دادن به روش مبارزه مسلحانه را بهتر از هر کس دیگری درک خواهند کرد و وظایف دوره مبارزه دموکراتیک را بر اساس ایجاد یک جامعه دموکراتیک با آغوش باز خواهند پذیرفت.
پیش از این گفته شده بود کنگره حزبی «پکک» برگزار شده و تصمیم مهمی درباره ادامه روند کار این گروه گرفته شده است. حزب کارگران کردستان ترکیه (پکک) سال 1978 فعالیت خود را آغاز کرد. این حزب به دنبال رسمیت یافتن فعالیت سیاسی کردها در ترکیه بود که تحت فشار قرار داشتند. با ناکام ماندن این حزب در فعالیت سیاسی، «پکک» سال 1984 فعالیت نظامی خود علیه دولت ترکیه را آغاز کرد.
طی 40 سال گذشته در درگیری بین «پکک» و نظامیان ترکیه، تلفات زیادی به هر دو طرف وارد شده و به ادعای رسانههای ترکیه حدود 40 هزار کشته از 2 طرف بر جا گذاشته است. همچنین گفته میشود این درگیریها 4 تریلیون لیره به اقتصاد ترکیه زیان وارد کرده است.
***
کاهش سطح حضور الجزایر در نشست سران عرب
الجزایر تصمیم گرفته است سطح نمایندگی خود در نشست آتی سران اتحادیه عرب را به پایینتر از سطح وزیر خارجه کاهش دهد. روزنامه «العربی الجدید» دیروز خبر داد قرار است نماینده الجزایر در اتحادیه عرب و سفیر این کشور در قاهره، در این نشست شرکت کنند. این اقدام بیسابقه، بیانگر نارضایتی الجزایر است که پیش از نشست اضطراری اخیر سران عرب در قاهره نیز ابراز شده بود. این رسانه قطری نوشت: الجزایر از نتایج نشستهای سران عرب و ناکارآمد بودن موضع کشورهای عربی ناخشنود است. منابع مسؤول الجزایری روز یکشنبه به العربی الجدید گفتند الجزایر دبیرخانه اتحادیه عرب و طرف عراقی را که مسؤول هماهنگیهای نشست آتی سران اتحادیه است، در جریان قرار داده است.
این نخستینبار است که الجزایر سطح نمایندگی سیاسی خود در نشست سران عرب را به پایینتر از وزیر خارجه کاهش میدهد. در تمام دفعات پیشین، در شرایط مختلف، نمایندگی این کشور در سطح رئیسجمهور، نخستوزیر یا وزیر خارجه بوده است. «محمد علی تمیم» معاون نخستوزیر و وزیر برنامهریزی عراق و فرستاده ویژه رئیسجمهور این کشور، ۲۹ آوریل گذشته، دعوتنامهای رسمی برای حضور رئیسجمهور الجزایر «عبدالمجید تبون» در نشست آتی سران اتحادیه عرب در بغداد تسلیم وی کرد. این اقدام در پی آنچه «اشتباه پروتکلی» تلقی شد، انجام شد، زیرا پیش از آن دعوتنامهای از سوی کاردار عراق در الجزایر به «نورالدین خندودی» مدیر امور عربی در وزارت امور خارجه الجزایر، تحویل شده بود. نشست بغداد پنجمین نشست سران عرب است که رئیسجمهور الجزایر در آن غایب خواهد بود. وی در تمام نشستهای عادی و اضطراری سران عرب پس از نشست الجزایر در نوامبر ۲۰۲۲، از جمله نشست ریاض ۲۰۲۳، نشست بحرین ۲۰۲۴، 2 نشست اضطراری سران عرب و سران کشورهای اسلامی در جده در نوامبر ۲۰۲۳، همچنین نشست اضطراری سران عرب در ۴ مارس گذشته در قاهره درباره طرح بازسازی نوار غزه شرکت نکرده است.