آماده دفاع از ایران
گروه سیاسی: بیش از ۴۰۰ اندیشمند و کنشگر دانشگاهی، فرهنگی، مدنی، رسانهای و سیاسی کشورمان در نامهای سرگشاده خطاب به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، به تهدیدات اخیر آمریکا علیه کشورمان واکنش نشان دادند؛ تهدیداتی که گویا برخلاف انتظار ترامپ و سیاستمداران صهیونیستی- آمریکایی، نتیجه عکس داده و در پاسخ به آن، صدای واحدی از سوی ایرانیان از تفکرات و جناحهای سیاسی گوناگون شنیده میشود.
هر چند ترامپ عادت به گزافهگویی دارد اما در صحبتهایی که اخیرا به بهانه مساله هستهای کشورمان کرده، پا را فراتر نهاده و گفته است: «ایران اگر توافق نکند بمباران خواهد شد به گونهای که نظیر آن را هرگز پیش از این ندیدهاند». این تهدیدات و سخنانی که او و دیگر سیاستمداران آمریکایی پیشتر درباره کشورمان عنوان کرده بودند، در داخل ایران پاسخ درخوری یافت. مقام معظم رهبری در خطبههای نماز عید فطر گفتند: «اگر شرارتی از خارج صورت بگیرد که البته احتمالش زیاد نیست، قطعا ضربه متقابل محکمی خواهند خورد». سرلشکر حسین سلامی، فرمانده سپاه نیز در همین رابطه با اشاره به اینکه ایران شروعکننده جنگ نیست، گفت: «قدرت بزرگی انباشته شده است. اگر دشمن بخواهد دستهای بسته ما را باز کند تا واقعیت قدرت ما را ببیند، آمادهایم».
* نامه 400 چهره مدنی و علمی
اما صرفنظر از واکنشهایی که مقامات رسمی کشورمان به گزافهگوییهای ترامپ داشتند، بیش از 400 نفر از فعالان علمی، دانشگاهی، مدنی، رسانهای و سیاسی ایرانی نیز در نامهای که به دبیرکل سازمان ملل نوشتهاند، عنوان کردهاند: «ما امضاکنندگان این بیانیه، برای دفاع از ایران، دفاع از انسانیت، دفاع از صلح جهانی، در صورت هرگونه تعرض به ایران، فارغ از اختلاف دیدگاههای خود با حکومت، با تمام قدرت از کشورمان دفاع میکنیم و از همه جهانیان میخواهیم در برابر جنایات دولت اسرائیل و تهدیدهای جنگطلبانه دولت جدید آمریکا ایستادگی کنند». این بیانیه که واقعیت اتحاد ایرانیان در پاسخ به هرگونه تهدید یا تجاوز خارجی را نشان میدهد، از سوی صدها تن از استادان دانشگاه، حقوقدانان و وکلا، مدافعان حقوق بشر، روزنامهنگاران و فعالان سیاسی مستقل تنظیم شده است که طبق آنچه در متن نامه اشاره شده است، شامل عدهای از فعالان سیاسی منتقد نیز میشود. در بخشی از این نامه آمده است: «ما تجربه ۸ سال جنگ در برابر رژیم صدام را داریم که حتی زمانی که متوسل به حمله شیمیایی شد، مورد حمایت همه قدرتهای جهانی بود. هنوز عده زیادی از آثار آن حملات شیمیایی که تأمینکننده آن دولت آلمان بود، رنج میبرند. این جنگ صرفا با رژیم صدام نبود، زیرا او نیروی نیابتی قدرتهای شرق و غرب بود و حمایت تسلیحاتی و سیاسی میشد. ما مصائب جنگ را لمس کردهایم و مایل به جنگی دوباره نیستیم. ایران در 2سده اخیر آغازگر هیچ جنگی نبوده اما تجربه گذشته نشان داده است که اگر مورد تجاوز بیگانه قرار گیرد، با تمام قوا در برابر آن میایستد».
* مسأله هستهای و برجام
در ادامه این نامه با اشاره به مساله هستهای و برجام، آمده است: «سیاستهای دوگانه غرب، که برنامه هستهای صلحآمیز ایران را که تحت نظارت آژانس بوده تهدید جلوه میدهد اما تسلیحات هستهای اسرائیل را که عضو ان پی تی و تحت هیچ نظارتی هم نیست نادیده میگیرد، نهتنها ایران را تحت فشار قرار داده، بلکه به گسترش افراطگرایی نیز دامن زده است. توافق برجام انجام شد اما دولت ترامپ بدون هیچ دلیل موجهی از این توافق خارج شد، در حالی که ایران همچنان به برجام پایبند ماند. دولت ایالات متحده علاوه بر خروج از برجام، شدیدترین تحریمها را به ملت ایران تحمیل کرد که محرومیتهای دارویی، حیاتی و صنعتی کشور را در بر میگرفت». این بیانیه میافزاید: «ما، با وجود انتقاداتی که به حاکمیت و سیاستهایش داریم، بر این باوریم که استقلال، امنیت و دموکراسی ایران باید توسط خود مردم و بدون مداخله خارجی شکل گیرد. دموکراسی با مداخله قدرتهای بیگانه به دست نمیآید، آن هم از سوی قدرتهایی که آشکارا خوی جباریت نشان میدهند و از رژیم جنایتپیشه اسرائیل حمایت میکنند و سلاحهای پیشرفته و حمایتهای مالی و سیاسی را در پشتیبانی از آن ارسال میکنند، در حالی که نسلکشی اسرائیل از سوی تمام نهادهای بینالمللی حقوق بشر و دیوان بینالمللی کیفری محکوم شده و با اعتراضات مردمی و دانشجویی گسترده در آمریکا و اروپا مواجه شده است. ملت ایران با تاریخی کهن و بسیار قدیمیتر از اکثر کشورهای کنونی جهان، که هگل میگوید «تاریخ جهانی با ایران آغاز میشود» و کانت و نیچه و بسیاری از اندیشمندان بزرگ از تاریخ درخشان آن میگویند، نیازی به دلسوزی چنین نیروهایی ندارد».
در بخش دیگری از نامه اندیشمندان ایرانی آمده است: «ما فقط نگران ایران نیستیم، بلکه نگران صلح جهانی هستیم. در ۱۵ ماه گذشته، رژیم اسرائیل در عریانترین شکل، تمام هنجارهای حقوق بشری و قواعد حقوق بشردوستانه بینالمللی و ارزشهای صلح، دموکراسی و انسانیت و اعتبار نهادهای بینالمللی را زیر پا گذاشته و با حمایت آمریکا و برخی دولتهای اروپایی به نقض حقوق بشر ادامه داده است. اکنون با فردی در رأس دولت آمریکا مواجه هستیم که برخلاف ادعای صلح در دوره رقابتهای انتخاباتی، میخواهد مسائل بینالمللی را با زور و بمب و جنگ حل کند.
رفتارش درباره گرینلند، کانادا، اروپا، اوکراین و غزه نیز نشان میدهد به جای دیپلماسی و ادبیات حقوقی، از ادبیات زور استفاده میکند. او چندبار گفته است ایران یا مذاکره میکند یا بمباران میشود. این اظهارات نقض آشکار منشور ملل متحد و تهدیدی برای صلح جهانی است». امضاکنندگان این بیانیه با اشاره به اینکه «در صورت هرگونه تعرض به ایران» آماده دفاع هستند، تاکید کردهاند: «فارغ از اختلاف دیدگاههای خود با حکومت، با تمام قدرت از کشورمان دفاع میکنیم و از همه جهانیان میخواهیم در برابر جنایات دولت اسرائیل و تهدیدهای جنگطلبانه دولت جدید آمریکا ایستادگی کنند. تجاوز به ایران و هر اقدامی علیه توان دفاعی کشور ما، دیگر اقدامی علیه حکومت نیست، بلکه اقدامی علیه ملت ایران است و منطقه را به آشوبی بزرگ کشیده و جهان را متضرر خواهد کرد».