اخبار اقتصادی
کاهش قابل توجه نرخ ارز در بازار آزاد
در ساعات پایانی معاملات روز دوشنبه، نرخ دلار در بازار آزاد به ۱۰۶ هزار تومان و یورو به ۱۱۵ هزار تومان رسید. با این حال دیروز (سهشنبه) با شروع معاملات، نرخ ارزها بویژه دلار کاهش چشمگیری نسبت به روز قبل تجربه کرد.
دلار با کاهش ۸۰۰۰ تومانی به ۹۸ هزار تومان رسید و یورو نیز در محدوده ۱۰۶ تا ۱۰۷ هزار تومان قرار گرفت که نشاندهنده کاهش ۸۰۰۰ تا ۹۰۰۰ تومانی بود. تا ساعت ۱۳ دیروز، دلار با نرخ ۹۸ هزار تومان خریداری و با ۹۸ هزار و ۵۰۰ تا ۹۹ هزار تومان فروخته شد. نرخ یورو نیز در خرید ۱۰۵ هزار تومان و در فروش ۱۰۶ هزار تومان ثبت شد.
کارشناسان این کاهش قیمت را به کاهش اونس جهانی طلا و اخبار مرتبط با مذاکرات بینالمللی مرتبط میدانند که منجر به کاهش نوسانات بازار ارز شده است.
***
کاهش قیمت سیبزمینی با افزایش عرضه
رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی گفت: با ورود سیبزمینی جنوب به بازار و عرضه محصول باقیمانده از سال گذشته، انتظار میرود قیمت این کالا کاهش یابد. وی توضیح داد که سیبزمینی جنوب هنوز به طور کامل وارد بازار نشده است اما با افزایش عرضه، قیمتها به تعادل نزدیکتر خواهد شد.
اسدالله کارگر افزود: سیبزمینی قدیمی (سال گذشته) طی یک تا 1.5 ماه آینده ارزش خود را از دست خواهد داد که این موضوع نیز بر کاهش قیمت تأثیرگذار است. در حال حاضر قیمت سیبزمینی جدید که قبلا به ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان هم رسیده بود، به میانگین ۳۵ تا ۴۷ هزار تومان کاهش یافته است. سیبزمینی سال گذشته نیز در بازه ۲۵ تا ۳۵ هزار تومان عرضه میشود.
کارگر همچنین درباره شکایت برخی مصرفکنندگان از نبود سیبزمینی در برخی نقاط توضیح داد: در میادین میوه و ترهبار، فروش محصول منوط به رسیدن به قیمت حداقلی است و برخی فروشندگان به دلیل عدم تضمین سود از فروش امتناع میکنند اما در مغازههای محلی، فروشندگان موظف به تأمین محصول هستند که این موضوع باعث تفاوت در نحوه عرضه و قیمتگذاری میشود.
***
عدم اطلاعرسانی بهموقع خاموشیها
مدیرعامل شرکت توانیر از عدم اطلاعرسانی بهموقع درباره خاموشیهای اخیر عذرخواهی کرد و علل این موضوع را توضیح داد. در برخی استانها از جمله تهران، اطلاعرسانی دقیق درباره زمانبندی خاموشیها انجام نشده است. مشترکان تهرانی میتوانند برای دریافت اطلاعات دقیقتر از وضعیت خاموشی، از طریق «سامانه هوشمند فوریتهای شرکت توزیع برق تهران بزرگ»، «اپلیکیشن برق من»، «وبسایت برق من»، «سامانه ۱۲۱» (دستیار صوتی هوش مصنوعی) و «کد دستوری USSD» با وارد کردن شناسه قبض ۱۳ رقمی، از وضعیت خاموشی مطلع شوند.
البته ساعت اعلامی برای خاموشیها قطعی نبوده و ممکن است برخی مشترکان بدون وقوع خاموشی باشند.
***
تثبیت نرخ ارز و سیاستهای جدید بانک مرکزی در سال جاری
رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد تثبیت نرخ ارز با هدف کنترل تورم و حمایت از کالاهای اساسی با نرخ ثابت ۲۸,۵۰۰ تومان در دستور کار قرار گرفته است. این اقدام به عنوان پاسخی به افزایش تورم ناشی از نوسانات نرخ ارز در سامانه نیما در دی و بهمن سال گذشته طراحی شده است.
محمدرضا فرزین برنامههای کلیدی بانک مرکزی را به شرح زیر برشمرد:
- تثبیت نرخ ارز و کاهش تورم: حفظ نرخ رشد پایه پولی در کانال ۲۵ درصدی برای مدیریت نقدینگی
- روشهای نوین تأمین مالی: استفاده از حساب جهش تولید و ابزارهای غیرتورمی مانند اوراق گام و اعتبار اسنادی داخلی
- تقویت سرمایه نظام بانکی: افزایش سرمایه بانکها به ۱۰۰۰ همت برای بهبود توان تأمین مالی
- کاهش ناترازی بانکها: ایجاد شرکت مدیریت داراییها و تشویق بانکها به فروش داراییها
- عملیاتی کردن ریال دیجیتال: برنامهریزی برای استفاده از ریال دیجیتال جهت تقویت حکمرانی پولی
- مراودات بانکی بینالمللی: توسعه حضور بانکها در کشورهای خارجی برای جذب سرمایه و تأمین مالی بینالمللی
- تأمین ارز برای نیازهای کشور: اختصاص ۶۶ میلیارد دلار به واردات کالاهای اساسی در سال گذشته
- مبارزه با پولشویی: تجهیز سامانههای نظارتی برای مقابله با تخلفات مرتبط با پولشویی
فرزین در پایان گفت: این سیاستها در راستای تحقق شعار «سرمایهگذاری برای تولید» طراحی شده و هدف نهایی آن تقویت اقتصاد کشور است.
***
رشد ۵۹ هزار واحدی شاخص بورس
شاخص کل بورس دیروز ۱۹ فروردین با رشد ۵۹ هزار و ۲۴۲ واحدی به ۲ میلیون و ۸۰۶ هزار واحد رسید. در این معاملات بیش از 18.3 میلیارد سهم به ارزش 9.5 هزار میلیارد تومان در ۲۶۷ هزار نوبت دادوستد شد.
نمادهای فارس، فملی و فولاد بیشترین تأثیر مثبت و نمادهای ملت، بپویا و پاکشو بیشترین تأثیر منفی را بر شاخص کل داشتند.
شاخص فرابورس نیز با ۳۲۸ واحد رشد به ارتفاع ۲۵ هزار و ۷۵ واحد رسید. همچنین نمادهای آریا، مارون و نیشکر بیشترین تأثیر مثبت و فزر، کزغال و فالوم بیشترین تأثیر منفی را در این روز ثبت کردند.