دور دنیا
تکذیب انحلال حشدالشعبی
صبح دیروز اخباری مبنی بر «انحلال سازمان حشدالشعبی» به سرعت در فضای مجازی دست به دست شد که از اساس نادرست بود. این خبر نادرست در حالی شایع شد که در واقعیت مساله چیز دیگری بود. فالح الفیاض، رئیس سازمان حشدالشعبی در دیدار روز پنجشنبه 10 آوریل 2025 (21 فروردین 1404) از تصویب قانون «هیئه الحشدالشعبی» خبر داده بود که جان جدیدی بر پیکره این سازمان است و مسائل بحرانی این سازمان که بقای آن را تهدید میکرد بویژه موضوع بیمه و بازنشستگی نیروها را به کلی حل میکند و همچنان به این سازمان به عنوان بخشی از سازمان دفاعی و امنیتی زیر نظر نخستوزیر عراق رسمیت میبخشد. فالح الفیاض در این سخنرانی اعلام کرد قانون مطرح شده در پارلمان شامل ایجاد آکادمی برای حشد است که شامل دانشکدههای نظامی، فنی، رهبری و ستاد و علوم انسانی است. وی همچنین درباره تصویب «قانون خدمه و تقاعد حشدالشعبی» گفت: این قانون که بزودی تصویب خواهد شد، نمایانگر گامی جدید در بازتأسیس حشدالشعبي بر اساس رویههای جدید است که وجود هیات را تقویت کرده و آن را در جایگاه تعهد و مسؤولیت قرار میدهد.
با وجود ذکر این موارد توسط فرمانده حشدالشعبی عراق، برخی رسانههای ایران با پخش اخبار نادرست از منابع نامطمئن اعلام کردند سازمان حشدالشعبی عراق منحل شده است و دیگر فعالیتی نخواهد داشت. پس از انتشار گسترده شایعات نیز فالح الفیاض، رئیس سازمان حشد در مقابل رسانهها حضور یافت و این خبر را تکذیب کرد. رئیس بسیج مردمی عراق درباره تحولات رخ داده گفت: قانون حشدالشعبی که در مجلس تصویب خواهد شد، گامی جدید در سازماندهی مجدد حشدالشعبی در بسترهای جدید است. وی افزود: این قانون موجودیت این سازمان را تحکیم میکند و آن را در موقعیت بهتری قرار میدهد.
***
اعتراف صهیونیستها به ناتوانی در برابر تونلهای غزه
«یوسی یهوشوا» نویسنده و روزنامهنگار اسرائیلی اعلام کرد تیپ رفح وابسته به گردانهای قسام برخلاف ادعاهای قبلی شکست نخورده است و حماس همچنان تیپهای فعال خود را در آنجا در اختیار دارد. یهوشوا در گزارشی که روزنامه یدیعوت آحارانوت آن را منتشر کرد، نوشت حماس همچنان از «امپراتوری تونلها» استفاده میکند و چیزی حدود 75 درصد این تونلها فعال است. وی افزود سپتامبر 2024 ارتش اسرائیل اعلام کرد لشکر 162 این رژیم تیپ رفح را شکست داده و بیش از 2 هزار عضو حماس را کشته و 13 کیلومتر از تونلها را منهدم کرده است اما اظهارات جدید فرماندهان میدانی ارتش نشان میدهد این پیروزی عملا به دست نیامده است. ایال زمیر، رئیس ستاد ارتش اسرائیل در یک بازدید میدانی از محور خودخوانده موراگ در آستانه عید فصح 2025 به عناصر ارتش گفت «من از شما انتظار دارم تیپ رفح را شکست دهید». سخنانی که به وضوح نشان میدهد این تیپ برخلاف ادعاهای پیشین اشغالگران شکست نخورده است. به نوشته یدیعوت آحارانوت، منابع نظامی اسرائیلی اذعان کردند حماس همچنان بخشهایی از رفح را تحت کنترل دارد و عملیات خود را از آنجا هدایت میکند و در این بین، تونلها بهرغم سالها عملیات نظامی برای نابودی آن، ابزار اصلی نقل و انتقال و تدارکات حماس هستند. بر اساس برآوردهای ارتش اسرائیل، از هر ۴ تونل، تنها یک تونل در واقع تخریب شده است؛ امری که سوالاتی را درباره اثربخشی استراتژی نظامی اسرائیل مطرح میکند. این گزارش اظهارات قبلی نتانیاهو را که سال گذشته گفته بود اسرائیل «یک قدم تا پیروزی فاصله دارد» مورد تردید قرار میدهد. این سخنان در تداوم فعالیت گردانها و تونلهای باقیمانده حماس نگرانیهایی را درباره از دست رفتن اعتماد عمومی به ارتش به دلیل شکاف فزاینده بین واقعیت و اظهارات رسمی ایجاد کرده است. یهوشوا در پایان این گزارش نوشت: «دستاوردی هنوز به دست نیامده، نه در سطح تخریب زیرساختهای حماس و نه بازگرداندن اسرا و نه شکست تیپ رفح. سرنوشت جنگ همچنان در گروی نتایج میدانی و سیاسی است که نشانهها و جزئیات آن هنوز روشن نشده است».
***
کنار گذاشته شدن اروپا از مذاکرات عمان
۳ دیپلمات اروپایی به خبرگزاری رویترز گفتهاند تصمیم واشنگتن برای مذاکره با ایران در عمان بدون هماهنگی با متحدان اروپایی انجام شده و «این امر موجب کاهش اهرم فشار آمریکا شده است». این منابع میگویند ایالات متحده پیش از آنکه «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در روز سهشنبه از مذاکرات هستهای جدید با ایران خبر دهد، هیچگونه اطلاعرسانی یا هماهنگیای با طرفهای اروپایی انجام نداده است. یکی از دیپلماتهای ارشد اروپایی در این باره گفت: «تروئیکای اروپا دیگر به آمریکا اعتماد ندارد، زیرا بدون مشورت با آنها دست به ابتکار عمل زده است». به گزارش رویترز، مقامات اروپایی از کنار گذاشته شدن از مذاکرات اخیر هستهای میان ایالات متحده و ایران ابراز نارضایتی کردهاند؛ رویکردی که به گفته آنان، یادآور سیاستهای یکجانبه ترامپ در دوره نخست ریاستجمهوری او است. آنها میگویند حتی در حاشیه نشست اخیر وزرای خارجه ناتو، ترتیب دادن جلسهای با وزیر خارجه آمریکا درباره ایران برای آنها بسیار دشوار بوده است. به دلیل خروج آمریکا از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ واشنگتن نمیتواند از سازوکار «ماشه» برای بازگرداندن تحریمها در شورای امنیت استفاده کند. بنابراین تنها طرفهایی که امکان فعالسازی این مکانیسم را دارند، ۳ کشور اروپایی بریتانیا، آلمان و فرانسه هستند.