دور دنیا
نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی:
اسرائیل در آستانه جنگ داخلی است
نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی در یادداشتی نوشت: دموکراسی اسرائیل از داخل و از سوی خود مقامات تهدید میشود و خطر کشیده شدن به یک آشوب خونین دیگر یک احتمال نیست، بلکه واقعیتی است که در افق دیده میشود. ایهود اولمرت در ابتدای این یادداشت که در روزنامه هاآرتص منتشر شد، حادثه یورش نماینده کنست به دیوان عالی و رفتار وحشیانه او در یک جلسه مهم را، نه یک اتفاق جداگانه، بلکه بخشی از یک طرح گستردهتر برای نابودی نهادهای رژیم و تضعیف ارکان «دموکراسی»، آن هم با حمایت مستقیم یا ضمنی «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی دانست. اولمرت نوشت: نمایندگان کنست دارای چنین مصونیتی نیستند که به آنها اجازه دهد متجاوزانه یا وحشیانه داخل دیوان رفتار کنند، بنابراین آشوبی که داخل سالن دیوان افتاد، به بهانه انجام وظیفه پارلمانی قابل توجیه نیست. هدف از این آشوب عامدانه بویژه پس از آنکه مقامات تهدید کردند در صورت عدم صدور حکم از سوی دیوان عالی مطابق با خواست کابینه، سرویس اطلاعات شاباک و قضات را تحریم میکنند، اهانت به قوه قضائیه و تضعیف مشروعیت آن در نظر افکار عمومی بود. اولمرت این اقدامات را تلاشی برای کودتای سیاسی در داخل کابینه، نه از سوی صهیونیستها یا اپوزیسیون که از سوی حاکمان دانست و وزیران و اعضای کنست وابسته به ائتلاف حاکم را به تحریک علنی علیه دیوان عالی، تلاش برای تضعیف مشروعیت آن و حتی فراتر از آن، هموار کردن مسیر به روی سناریوهای خطرناک از جمله کنترل رسانهها با قوه قهریه و محاصره دیوان متهم کرد. پیشبینی اولمرت این است که شبهنظامیان مسلح تحت حمایت ایتامار بن گویر، وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی به یورش به استودیوهای کانالهای تلویزیونی، تهدید خبرنگاران و تسلط بر پخش اخبار متوسل شوند، کاری که در دادگاهها و میادین عمومی انجام میدهند. او میگوید این تهدیدها تخیلی نیستند، بلکه بهتدریج از طریق کمپینهای تحریک، بسیج و هدف قرار دادن خبرنگاران و مخالفان در واقعیت تجسم مییابد. اولمرت در این باره به شخصیتهای غیرحرفهای اشاره کرد که بر پخش اخبار در کانالهای پربازدید کنترل دارند و نیز به عملکرد ارتش رژیم صهیونیستی اشاره کرد که به ظن او زمانی «بااخلاقترین(!) ارتش در جهان» محسوب میشد، اما اخیرا در کرانه باختری و غزه خشونتهای جدی علیه فلسطینیها مرتکب شدهاند. همچنین اولمرت از سکوت نهادهای امنیتی و ناکامی پلیس در جلوگیری از اقدامات خشونتآمیز شهرکنشینان صهیونیست علیه فلسطینیها انتقاد کرد و در پایان یادداشت خود نسبت به وقوع جنگ داخلی ویرانگر، در صورت عدم اتخاذ اقدامات تعیینکننده هشدار داد.
***
گفتوگوی وزرای خارجه ارمنستان و آذربایجان
وزارت خارجه ارمنستان در بیانیهای از دیدار «آرارات میرزویان» وزیر خارجه این کشور و «جیحون بایراموف» همتای آذربایجانیاش در روز شنبه (دیروز) در آنتالیا در حاشیه نشست «مجمع دیپلماسی آنتالیا» خبر داد. در این بیانیه که در کانال تلگرامی وزارت خارجه ارمنستان منتشر شده، آمده است: طرفین درباره وضعیت فعلی روند صلح پس از نهاییسازی متن توافق درباره «ایجاد روابط صلحآمیز و بیندولتی جمهوری ارمنستان و جمهوری آذربایجان» گفتوگو کردند. وزرای خارجه طرفین بر آمادگی خود برای ادامه گفتوگوها تاکید کردند. الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان ۲۰ فروردین (۹ آوریل) درباره روابط با ایروان گفت: نمیتوانیم تصور کنیم که فورا با ارمنستان دوست شویم برای همین آمادهایم تا گامهای کوچکی را در راستای اعتماد با ارمنستان برداریم. وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان همچنین اعلام کردند در ۱۳ مارس ۲۰۲۵ بر سر متن توافقنامه صلح به توافق رسیدهاند. با این حال باکو تاکید میکند برای امضای این توافق باید قانون اساسی ارمنستان تغییر کند و درخواست مشترک سازمان امنیت و همکاری اروپا برای پایان دادن به گروه مینسک انجام شود. همچنین موضوعاتی مانند گشایش کریدور زنگزور، بازگشت آذربایجانیهای که وادار به کوچ اجباری شده بودند و پرداخت غرامت توسط ارمنستان برای جنایات دوران قبل در دستور کار قرار دارد. از سوی دیگر همکاریهای نظامی ارمنستان با کشورهای اروپایی از جمله با فرانسه و نوسازی تسلیحاتی ارتش آن نیز در روابط ۲ کشور محل بحث است.
***
تظاهرات تونسیها علیه آمریکا و اسرائیل
تونسیها در روز جرمانگاری عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی، اخراج سفیر آمریکا از خاک کشورشان را خواستار شدند. در روزهای اخیر صدها تونسی در پایتخت و سایر شهرهای این کشور تظاهرات کرده و جرمانگاری عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر صهیونیستی و اخراج سفیر آمریکا از خاک کشورشان را خواستار شدند. مرکز هماهنگی اقدام مشترک برای فلسطین، راهپیمایی بزرگی را با عنوان «روز جرمانگاری عادیسازی در تونس» ترتیب داد، این راهپیمایی از میدان «باب الخضراء» در پایتخت این کشور آغاز شد و در ادامه شرکتکنندگان در این راهپیمایی مقابل ساختمان پارلمان تونس در منطقه «باردو» تجمع اعتراضی کردند.
به نوشته روزنامه فرامنطقهای «القدس العربی»، همزمان با این راهپیمایی، تظاهراتهای مشابهی در دیگر شهرهای تونس از جمله «قفصه»، «قابس» و «تطاوین» برگزار شد. معترضان با سر دادن شعارهایی، جرمانگاری عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر صهیونیستی، اخراج سفیر آمریکا از تونس، توقف همکاریهای نظامی و امنیتی با این کشور و نیز تحریم شرکتهای تجاری را که از رژیم صهیونیستی حمایت میکنند، خواستار شدند.