|
شرط کرهشمالی برای مذاکره با آمریکا
یک هفته پس از برقراری مجدد خطوط تلفن تماسهای اضطراری میان ۲ کره، برخی نمایندگان پارلمان کرهجنوبی دیروز از جدیدترین اطلاعات سازمان اطلاعاتی این کشور درباره کرهشمالی خبر دادند. بر این اساس شرط کرهشمالی برای از سرگیری گفتوگوهای اتمی با آمریکا، برداشته شدن تحریمهای بینالمللی در زمینه صادرات فلزات و واردات سوخت تصفیهشده و سایر ملزومات آن به این کشور است.
ارسال به دوستان
جزئیات جدید از رسوایی جاسوسافزار صهیونیست؛ با انتشار عکسهای خصوصی گروهی از زنان خبرنگار و فعالان زن
جاسوسی ناموسی پگاسوس
گروه بینالملل: ابعاد رسوایی استفاده از جاسوسافزار پگاسوس از سوی کشورهای همسو با رژیم صهیونیستی هر روز در شکل تازهای بروز میکند و این مساله به چالشی برای این رژیم در روابط خارجی تبدیل و همچنین موجب بروز تنش میان برخی متحدان قدیمی شده است. در تازهترین این موارد عکسهای خصوصی گروهی از زنان خبرنگار و فعالان زن توسط این بدافزار اسرائیلی از تلفنهای همراهشان هک شده و در شبکههای اجتماعی پخش شده است.
به گزارش «وطنامروز» به نقل از راشا تودی، گروهی از خبرنگاران و فعالان زن گفتهاند عکسهای خصوصی تلفنهای همراه آنها هک و در شبکههای اجتماعی پخش شده است. شبکه روسی راشاتودی در این باره گزارش کرد گروهی از زنان خبرنگار و فعالان زن میگویند عکسهای خصوصی تلفنهای همراهشان توسط دولتهایی که به دنبال ایجاد رعب و وحشت و ساکت کردن آنها بودند، هک شده و در شبکههای اجتماعی پخش شده است. بنا به گفته این زنان، تلفنهای هوشمند آنها با استفاده از جاسوسافزار پگاسوس که توسط شرکت صهیونیستی «NSO» ساخته شده است، هدف قرار گرفته و سران کشورهایشان برای ترساندنشان اقدام به نفوذ به تلفنهای همراهشان کردهاند. بر اساس این گزارش، تصاویر خصوصی این گروه از زنان و فعالان زن با حسابهای کاربری متعددی در فضای مجازی قرار گرفته است که برخی از این حسابهای کاربری که عکسهای خصوصی این زنان خبرنگار و فعال را منتشر کردهاند، به حسابهای کاربری تأیید شده مقامهای دولتی عربستان مربوط میشود. به عنوان مثال عکسهای خصوصی «غاده عویس» خبرنگار لبنانی الجزیره را منتشر کردهاند. غاده عویس میگوید به دلیل گزارشهای انتقادی از «محمد بنسلمان» ولیعهد عربستان مورد هدف این جاسوسافزار صهیونیستی قرار گرفته است. نتایج تحقیقات ۱۷ سازمان رسانهای نشان میدهد جاسوسافزار شرکت «NSO» متعلق به رژیم صهیونیستی برای هک موفق ۳۷ گوشی هوشمند متعلق به خبرنگاران، مقامهای دولتی و فعالان حقوق بشر از سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفته است. رسانههای مختلف از جمله «واشنگتن پست»، «لوموند»، «گاردین» و چند منبع دیگر اخیرا فاش کردند این جاسوسافزار صهیونیستی به برخی کشورها از جمله عربستان سعودی و امارات عربی متحده فروخته شده و از آن برای هک اطلاعات گوشی چند شخصیت مهم در سطح جهان استفاده شده است. واشنگتن پست به عنوان یکی از رسانههای مشارکتکننده در تحقیق مذکور، گزارش داده از جاسوسافزار پگاسوس برای هدف قرار دادن گوشیهای همراه متعلق به ۲ زن از نزدیکان «جمال خاشقجی» ستوننویس پیشین این روزنامه هم استفاده شده است.
افشای رسوایی جاسوسافزار پگاسوس واکنشهای بینالمللی زیادی را به همراه داشته است به طوری که «اگنس کالامار» دبیرکل عفو بینالملل هم در بیانیهای گفت پروژه پگاسوس نشان میدهد چگونه جاسوسافزار شرکت اناساو، سلاح مطلوب دولتهای سرکوبگر است و آن را ابزاری برای ترساندن رسانههای منتقد خواند.
* پیچیده شدن روابط پاریس- تلآویو در پی رسوایی پگاسوس
پس از رسوایی جاسوسافزار صهیونیستی پگاسوس و انتشار خبر جاسوسی این بدافزار از امانوئل ماکرون و تعدادی از مقامات ارشد فرانسوی، پاریس پرسشهای متعددی برای تلآویو طرح کرده است که به نظر میرسد رژیم صهیونیستی آمادگی پاسخگویی به این سوالها را ندارد. بر اساس اطلاعاتی که روزنامه فرانسوی «L’Opinion» (لو آپنین) به آن دست یافته است، «فلورنس پارلی» وزیر دفاع فرانسه ۲۸ مارس گذشته در دیدار «بنی گانتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، از او خواسته است از شماره تماسهای فرانسوی چشمپوشی شود که طبق اطلاعات تعداد این شماره تماسها ۳۳ مورد بوده است. با این حال، تلآویو پاسخ روشنی به این درخواست نداده است. این روزنامه فرانسوی در ادامه خبر داد کابینه تلآویو که اجازه صدور جاسوسافزارها را صادر کرده است، درخواستی مشابه درباره شماره تماسهای آمریکایی و انگلیسی- و چه بسا شمارههای چینی و روسی- دریافت کرده است، از این رو فرانسه به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد عنوان کرده است تلآویو «به جایگاه این کشور احترام نگذاشته است» و در نتیجه، این مساله باعث پیچیده شدن روابط ۲ طرف شده است. لو آپنین همچنین خبر داد «امانوئل مکرون» رئیسجمهور فرانسه حین سفر ۲۲ جولای به ژاپن، در هواپیما با «نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی تماس تلفنی برقرار کرده و درباره این مساله با او بحث و تبادل نظر کرده است. این روزنامه در ادامه گزارش داد نفتالی بنت به بهانه «عصبانیت» از عدم دریافت تبریک ویژه از رئیسجمهور فرانسه در روز به قدرت رسیدنش، عجلهای برای پاسخگویی به مکرون نداشته است. طبق گزارش منابع رسانهای، قرار بود در سفر بنی گانتس به فرانسه، اوضاع لبنان، توافق هستهای ایران و همکاریهای دوجانبه مورد بحث و بررسی قرار بگیرد اما اخبار منتشر شده درباره جاسوسافزار پگاسوس موجب شده است این موضوع به مهمترین بحث ۲ طرف تبدیل شود. روزنامه فرانسوی لوآپنین بر این باور است به دلیل وابستگی پاریس به تلآویو در مساله تجهیزات نظامی، احتمال ندارد فرانسه از «چنین کارشکنیهای اسرائیل» انتقام بگیرد.
در پی واکنشها و انتقادات گسترده از رژیم صهیونیستی، مقامات این رژیم اعلام کردند کمیسیونی را برای بررسی موارد استفاده نادرست از این جاسوسافزار تشکیل دادهاند. سخنگوی وزارت جنگ رژیم صهیونیستی گفته اسرائیل به اطلاعات جمعآوری شده توسط مشتریان این شرکت دسترسی ندارد. یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، در واکنش به این ادعا گفت بسیاری از کشورها معتقدند شرکت صهیونیستی اناساو (تولیدکننده جاسوسافزار پگاسوس) با کابینه این رژیم در ارتباط است. وی گفت احمقانه است که تصور شود اناساو اطلاعات حساس امنیتی را با تلآویو به اشتراک نمیگذارد.
***
شنود بنسلمان توسط دوست دیرینهاش با پگاسوس
گزارشهای پیشین نشان میداد بسیاری از مقامهای سیاسی جهان از جمله «امانوئل مکرون» رئیسجمهور فرانسه نیز از قربانیان این جاسوسافزار صهیونیستی بودهاند و حتی «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان نیز به دلایلی در جمع خبرنگاران خواستار محدود شدن استفاده از این جاسوسافزار شده بود. در ادامه این روند دیروز یک رسانه لبنانی از ابعاد پنهان این پرونده جاسوسی و شنود مکالمات همراهان ولیعهد عربستان سعودی توسط دوست دیرینه او یعنی همتای اماراتیاش پرده برداشت. بر این اساس روزنامه الاخبار لبنان نوشت: محمد بنزاید، ولیعهد امارات به خود حق میدهد هر کاری که دلش میخواهد انجام دهد و سودای قدرت کسانی را دارد که آنها را متحد، مخالف یا رقیب میخواند. او هر بار به جهان نشان میدهد نخستین حریف او کسی است که میگوید نخستین متحد او است یعنی محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی. بنابراین به تیمهای شنود خود دستور داده همه تلفنها و رایانههایی را که او را به دنیای خصوصی بنسلمان هدایت میکند، هک کنند. دستیارانش به این موضوع اشاره کردند که اگر شخصی تلفن شخصی بنسلمان را زیر نظر دارد تا از هک نشدن و عدم شنود آن اطمینان حاصل کند، این اقدام درباره نزدیکان وی صدق نمیکند. بنابراین تصمیم به تحت نظر گرفتن تلفنها و رایانههای افراد نزدیک به بنسلمان گرفته شد تا از طریق آنها به خواستههای بنسلمان از این افراد دست یابند. از جمله این افراد «یاسر الرمیان» مشاور اول ولیعهد عربستان در زمینه سرمایهگذاریهای مالی است که هک تلفن وی اطلاعات فراوانی را از اقدامات بنسلمان در اختیار بنزاید قرار داد.
ارسال به دوستان
آمریکا 24 دیپلمات دیگر روس را اخراج کرد
تیرگی مجدد روابط دیپلما مسکو- واشنگتن
به دنبال دستور آمریکا به اخراج 24 دیپلمات روس از این کشور، سفیر روسیه در واشنگتن از رو به وخامت گذاشتن اوضاع کارکنان سفارت و خانوادههایشان در این کشور خبر داد.
به گزارش خبرگزاری دولتی نووستی، آناتولی آنتونوف، سفیر جدید روسیه در ایالات متحده در جمع خبرنگاران تأیید کرد با عدم واکنش واشنگتن به پیشنهادات مسکو برای حل مشکل فعالیت نمایندگیهای سیاسی ۲ کشور، روابط دیپلماتیک روسیه و آمریکا در معرض تهدید جدید قرار گرفته است. آنتونوف اوایل هفته در مصاحبهای با نشریه نشنال اینترست که متن آن صبح دیروز در تارنمای رسمی سفارت روسیه در آمریکا بازنشر شد، فاش کرد وزارت خارجه آمریکا، دسامبر (دیماه) سال گذشته، فهرستی از اسامی 24 دیپلمات روس را به مسکو ارائه داده که بر اساس اعمال محدودیتهای یکجانبه طرف آمریکایی درباره مأموریتهای دیپلماتهای روسیه برای مدت 3 سال، باید تا تاریخ سوم سپتامبر امسال (12 شهریورماه) خاک این کشور را ترک کنند.
به گزارش اسپوتنیک، واشنگتن از دیپلماتهای روس مستقر در آمریکا که روادید آنها منقضی شده، خواسته این کشور را ترک کرده و سپس درخواست تمدید روادید بدهند. حال آنکه به گفته آنتونوف، روسیه 22 روادید برای کارکنان سفارت آمریکا صادر کرده است، در حالی که ایالات متحده تنها روادید یک دیپلمات روس را تمدید کرده است.
او تاکید کرده شرایط و وضعیت کاری دیپلماتهای روس در آمریکا همچنان در حال بدتر شدن است. مثلا مسکو به طور مداوم از واشنگتن درخواست کرده است با تمدید یکساله روادید دیپلماتهای ۲ کشور موافقت کند اما آمریکاییها به طور مداوم از این موضوع طفره میروند و در همین حال روادید ۱۳۰ دیپلمات روسیه و اعضای خانوادههای آنها منقضی شده که هنوز منتظر تمدید آن هستند. به گفته آنتونوف، با اینکه در ابتدای روی کار آمدن بایدن به عنوان رئیسجمهور آمریکا، چشمانداز روابط ۲ کشور امیدوارکننده به نظر میرسید و ۲طرف سفرای جدیدی برای بازگشایی مراکز دیپلماتیکشان در خاک یکدیگر مبادله کردند اما از اواسط ماه آوریل (اوایل اردیبهشتماه) آسمان روابط مسکو- واشنگتن بهرغم امضای پیمان منع توسعه هستهای استارت جدید توسط بایدن و پوتین دوباره تیره و تار شد. سفیر روسیه، دولت بایدن را مسؤول تیرگی مجدد روابط میداند، چرا که رئیسجمهور جدید ایالات متحده دور دیگری از تحریمهای ضدروسی را وضع کرد. بایدن بیش از این، 10 دیپلمات روس را اخراج کرد و مقامات مسکو مجبور به اقدام متقابل شدند. وزارت خارجه روسیه همچنین در پاسخ به اقدامات خصمانه آمریکا، روند استخدام اتباع روس و کشورهای ثالث برای نمایندگیهای دیپلماتیک آمریکا در خاک فدراسیون را متوقف کرد. آنتونوف با اشاره به رد طرح مسکو برای حل مشکلات فعالیتهای نمایندگیهای ۲ طرف در خاک یکدیگر توسط واشنگتن، گفته است: «اگر طرف آمریکایی برای اتخاذ تدابیر لازم به منظور به صفر رساندن این اقدامات متقابل آمادگی ندارد، ما پیشنهاد میکنیم که از روش برداشتن گامهای کوچک استفاده شود. به طور مثال، حذف لغو دستههای خاص صدور گذرنامه دیپلماتیک و غیره. البته ما تمام این ابتکارعملها را ماه فوریه به صورت کتبی به مقامات واشنگتن ارائه دادیم ولی تاکنون عکسالعملی در این رابطه دریافت نکردهایم».
چند روز پیش بود که تونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به ممنوعیت استخدام کارکنان غیرآمریکایی برای سفارت این کشور در روسیه واکنش نشان داد و اعلام کرد این موضوع تأثیر جدی بر عملکرد نمایندگیهای دیپلماتیک ایالاتمتحده میگذارد، از جمله امنیت کارکنان و تماسهای لازم با دولت روسیه را کاهش میدهد. به گفته بلینکن، به خاطر این تصمیم مسکو، طرف آمریکایی مجبور شده 182 تن از کارکنان محلی خود در روسیه را اخراج کند.
سفیر روسیه در مقابل در واکنش به سخنان ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره درخواست از مسکو برای لغو ممنوعیت استخدام پرسنل محلی برای نمایندگیهای دیپلماتیک این کشور، آمریکاییها را به گمراهسازی رسانههای خارجی در این غائله متهم کرد و گفت: «اگر کسی به سخنان آقای پرایس گوش دهد، این تصور برایش پیش میآید که فقط طرف روس مقصر در دشواری شرایط کار کنونی برای دیپلماتهای ۲ کشور است. در صورتی که مقامات مسکو بارها از واشنگتن خواستهاند به صورت دوجانبه از این محدودیتها صرف نظر شود ولی آنها تنها شرایط کار دیپلماتهای روس را بیش از پیش سخت کردهاند».
ارسال به دوستان
دور دنیا
الاخبار: تهدید مقاومت مانع طرح اسرائیل در شیخ جراح شد
روزنامه لبنانی الاخبار دیروز به نقل از منابع فلسطینی خبر داد پیامهای شدیداللحن حماس به رژیم صهیونیستی از کانال میانجی مصری، عامل وقفه در اجرای طرح اشغالگران اسرائیلی در محلات شمالی بیتالمقدس و تعویق صدور حکم درباره تخلیه خانه ۴ خانواده فلسطینی در محله شیخ جراح قدس است. رسانههای عبری روز دوشنبه اعلام کرده بودند دادگاه عالی رژیم صهیونیستی صدور حکم تایید دادگاه بدوی در پرونده تخلیه منازل اهالی کوی شیخ جراح را به تعویق انداخته است. طبق گزارش الاخبار، مقاومت فلسطین از کانال مصریها به دشمن هشدار داده با دقت در حال نظاره وضعیت قدس است و در صورتی که دشمن از خطوط قرمز عبور کند، این به معنای بر هم ریختن اوضاع خواهد بود، چنانکه در جریان نبرد چند ماه پیش سیفالقدس- موسوم به جنگ 12 روزه- رخ داد. پیام حماس حاوی این نکته بوده که در صورت صدور حکم تخلیه خانههای فلسطینیان در شیخ جراح توسط دادگاه اسرائیلی، گروههای مقاومت غزه شلیک موشک به سمت شهرها و روستاهای سرزمینهای اشغالی را از سر خواهند گرفت. این در حالی است که ریشه آغاز جنگ مزبور نیز انتفاضه فلسطینیها بود که از محله شیخ جراح شروع شد. به نوشته الاخبار، طرف مصری نیز از قول طرف اسرائیلی در پاسخ به مقاومت فلسطین اعلام کرده تلآویو در دیدارهای پیشین خبر داده تنش در قدس را کاهش خواهد داد. پیشتر، «آویخای مندلبلیت» دادستان کل رژیم صهیونیستی گزارشی مهرشده به دادگاه رژیم صهیونیستی تحویل داد که در آن به سیاستمداران ذیربط توصیههایی درباره پرونده شیخ جراح شده بود. در گزارش مذکور به نقل از مقامات امنیتی بلندپایه این رژیم هشدار داده شده بود تخلیه خانههای این محله ممکن است به تنش منجر شود. طبق حکم بدوی دادگاه اسرائیلی قرار است بیش از 70 فلسطینی از خانههایشان در محله شیخ جراح بیرون رانده شوند. دادگاههای رژیم صهیونیستی مدعی شدهاند این خانهها متعلق به تشکلهای افراطی یهودی هستند که سال ۱۹۴۸ فعالیت داشتهاند. در حقیقت اما زمینهای منطقه قدس شرقی پس از تقسیمبندی 1948 هرگز متعلق به اشغالگران اسرائیلی نبوده است.
***
اعدام نوجوان شیعه توسط سعودیها
«احمد علی سعید الجنبی» نوجوان شیعه اهل قطیف دیروز توسط رژیم سعودی اعدام شد. این در حالی است که چندی قبل نیز وزارت کشور سعودی از اجرای حکم اعدام «مصطفی بنهاشم بن عیسی آلدرویش» نوجوان شیعه به اتهام داشتن تصاویری از اعتراضات سال 2012 خبر داد. در همین ارتباط سازمان عفو بینالملل در بیانیهای با اشاره به نقض حقوق بشر در عربستان اعلام کرد: «آلدرویش پس از بازداشت خود در سال 2015 میلادی ۶ ماه در سلول انفرادی قرار داشت». این اخبار در حالی منتشر میشود که رژیم سعودی سال گذشته مدعی شده بود مجازات اعدام علیه نوجوانان را کنار گذاشته است. این رژیم دژخیم سال 1398 خورشیدی 37 نفر از شهروندان شیعه عربستان را گردن زد و پس از آن سر یکی از آنها را به نمایش گذاشت. طبق گزارش سازمان حقوق بشر عربستان سعودی در اروپا، پادشاهی سعودی از ابتدای سال 2021 تاکنون 26 نفر را اعدام کرده در حالی که تعداد کل اعدامیها در عربستان سال گذشته 27 نفر بوده است.
***
حمله ششم ژانویه همچنان قربانی میگیرد
سریال خودکشی مرموز پلیسهای حفاظت کنگره
چهارمین مامور امنیتی کنگره آمریکا که در روز اشغال آن توسط حامیان ترامپ در ساختمان کپیتال حاضر بود نیز به شکل مرموزی کشته شد. سخنگوی پلیس واشنگتن دیسی روز دوشنبه با اعلام خبر مرگ «کایل دیفریتاگ» مامور خود که از نوامبر ۲۰۱۶ با این اداره همکاری میکرد، افزود روز دهم ژوئیه (نوزدهم تیر) جسد این پلیس ۲۶ ساله را پیدا کرده و علت احتمالی مرگ او خودکشی است. به گفته پلیس، فریتاگ روز ششم ژانویه در حادثه حمله به کنگره در آنجا حاضر بود. به گزارش هیل، ارگان کنگره، او چهارمین ماموری است که آن روز برای حفاظت کنگره حاضر بوده و به واسطه خودکشی درگذشته است و این در حالی است که همین پنجشنبه گذشته، خبر خودکشی سومین مامور یعنی «گونتر هاشیدا» توسط پلیس واشنگتن تایید شده بود. هاشیدا که افسر تیم واکنش سریع عملیاتهای ویژه پلیس پایتخت ایالات متحده بود، طبق ادعای این نیرو تنها 2 روز بعد از نخستین جلسه استماع کمیته منتخب خانه نمایندگان برای تحقیق درباره حادثه ششم ژانویه خودکشی کرد. در این جلسه 4 مامور پلیس واشنگتن و حفاظت کنگره درباره تجربه خود در حفاظت از ساختمان کپیتال در جریان حمله مخالفان بایدن به شکلی احساسی شهادت دادند. آنها گفتند این حادثه تاثیرات عمیقی روی مامورانی داشته که در آن روز برای مقابله با حمله در کنگره حضور داشتند. طبق ادعاهای پلیس، پیش از فریتاگ و هاشیدا، ۲ مامور دیگر به نامهای «هوارد لیبنگود» مامور ویژه پلیس حفاظت کنگره و «جفری اسمیت» از افسران اداره پلیس واشنگتن هم که در آن حادثه حضور داشتند، دست به خودکشی زده بودند. بریت بارت نیوز، به نقل از برخی تحلیلگران این ظن را مطرح کرده که ممکن است این ۴ مامور خودکشی نکرده باشند. در جریان این حمله، 5 نفر از جمله یک نیروی پلیس کشته شدند. حمله هواداران رئیسجمهور پیشین به ساختمان کنگره، استیضاح دوم او را در آخرین روزهای حضورش در کاخ سفید رقم زد که البته محاکمه ترامپ در سنا با مخالفت جمهوریخواهان مواجه شد و شکست خورد.
ارسال به دوستان
هزینه سرمایهگذاریهای ناکام بنسلمان برای عربستانیها
سعودی بحران فقر را لاپوشانی میکند
مؤسسه آمریکایی کوئینسی در گزارشی فاش کرد مقامات سعودی بشدت در تقلا هستند بحران فقر در عربستان را که بر اثر افزایش شکاف طبقاتی میان خاندان حاکم و مردم و همچنین گسترش فساد مالی، آشکارتر از قبل شده، لاپوشانی کنند. تارنمای سعودیلیکس به نقل از گزارشی که اخیرا توسط اندیشکده «مؤسسه کوئینسی در زمینه حاکمیت مسؤولانه» منتشر شده، فاش کرد نرخ گسترش فقر در جامعه عربستان در حال افزایش است و آلسعود تلاش دارد این حقیقت سیاه را پشت زرق و برق خود پنهان کند. بر این اساس، بانک جهانی گزارش داد رژیم سعودی به دنبال کاهش فروش نفت و بحران کارآمدی دوران کرونا، با مشکل فقر قریبالوقوع و همچنین درآمد نابرابر مواجه بوده و یکی از بدترین دولتها درباره رسیدگی به بحران فقر محسوب میشود. کوئینسی فاش کرده در آستانه ته کشیدن منابع مالی سیستم بازنشستگی عربستان، رژیم ریاض در حال حاضر ایده افزایش سن بازنشستگی و افزایش مشارکتها را بررسی میکند. العوده گفت: «آنچه من اکنون میبینم، فریب و تحریک تمام مؤلفههایی است که ثبات عربستان را برای طولانیمدت تضمین میکند. ما همواره میشنویم بنسلمان در این پادشاهی محبوبیت دارد اما کدام آمار مستقل این ادعا را تایید میکند؟» بر این اساس کوئینسی پیشبینی میکند خطر اجرای آنچه توسط بنسلمان به اصطلاح اصلاحات ساختاری عربستان خوانده میشود، بشدت بر فقیر شدن طبقه متوسط و کارگر تأثیر گذارد. بدین ترتیب اقتصاد عربستان هزینه سرمایهگذاریهای ناپایدار و ناموفق محمد بنسلمان در دیگر کشورها یا در زمینههای بلندمدت فاقد بازده را در سایه فساد دولتی و عدم برنامهریزی یا مکانیسمهای نظارت و پاسخگویی پرداخت میکند.
در تازهترین مورد که به دست روزنامه تلگراف انگلیس فاش شد، صندوق ثروت عربستان سهام شرکت خودروسازی مکلارن را به مبلغ ۵۵۰ میلیون پوند خرید و این در حالی است که فروش این شرکت انگلیسی سال گذشته ۶۰ درصد کاهش یافت و ۳۱۲ میلیون پوند ضرر کرد. یکهتازی بنسلمان و عدم نظارت مردمی یا پارلمانی بر تصمیمات او، خطر قابل ملاحظهای را برای تضییع تدریجی تواناییها و ثروت عربستان سعودی به همراه دارد. صندوق سرمایهگذاری عربستان یک نمونه مستقیم با توجه به کاهش مداوم و فروش داراییهای آن است. همین اواخر خبرگزاری رویترز گزارش داد صندوق سرمایهگذاری عمومی در نظر دارد بخشی از سهام خود را در شرکت سعودی تلکام به فروش برساند. رویترز به نقل از برخی منابع گزارش داد این صندوق، بانک گلدمن ساکس و الاهلی کپیتال را برای مدیریت این معامله تعیین کرده است. صندوق سرمایهگذاری عمومی صاحب ۷۰ درصد از سرمایه شرکت سعودی تلکام است که معادل ۱۴۰۰ میلیون سهم میشود. بنسلمان سمت ریاست صندوق سرمایهگذاری را در دست دارد و از هیچ صندوق، شرکت یا پول دولتی دست نمیکشد، مگر اینکه آن را تحت حاکمیت خود قرار داده باشد. به نوعی، این نشاندهنده ذهنیت حاکم مستبد است. با این حال، این ادغامها و برنامههای نسنجیده خطرات شکست چشمانداز ۲۰۳۰ بنسلمان را برای تنوع بخشیدن به منابع درآمد در این پادشاهی افزایش میدهد. انتظار میرود بدهی دولت عربستان از تولید ناخالص داخلی افزایش و داراییهای خالص خارجی دولت سعودی در کوتاهمدت کاهش یابد. این آژانس اعلام کرد: «دولت عربستان حاشیه امنیت مالی زیادی را حفظ خواهد کرد... سپردهها در بانک مرکزی از ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی فراتر میرود و وابستگی به نفت در حال حاضر امکانپذیر است... اما شاخصهای ضعف حاکمیتی و قرار گرفتن در معرض شوکهای ژئوپلیتیک رتبهبندی را محدود میکند». انتظار میرود کسری بودجه عربستان در سال ۲۰۲۱ از 3/11 درصد در سال ۲۰۲۰ به 3/3 درصد از تولید ناخالص داخلی کاهش یابد، با فرض اینکه متوسط قیمت هر بشکه نفت ۶۳ دلار باشد. این فعال خاطرنشان کرد پیشبینی میشود بدهیهای دولتی سعودی تا پایان سال ۲۰۲۳ به ۳۵ درصد از تولید ناخالص داخلی برسد، در حالی که در حال حاضر این رقم به طور متوسط ۳۳ درصد است.
***
اعتراضات مردمی به بحران آب در عربستان
بحران آب در منطقه نجران، اوضاع را در این شهر جنوبی شبهجزیره عربستان بیش از پیش مغشوش و امنیتی کرده است. تارنمای سعودیلیکس فاش کرد صبر شهروندان عربستانی از بحرانهای معیشتی در نجران به سر رسیده و بویژه کمبود آب فریاد آنها را بلند کرده است. خشم و نارضایتی مردم این منطقه نزدیک مرز یمن زمانی بیشتر شد که رژیم سعودی با وجود اخذ مالیاتهای گزاف برای آب و برق، خدمات بسیار ضعیف و نامتناسب با مالیاتها ارائه میدهد. محلههای «زور وادعه »، «الحضن»، «الجربه»، «القابل»، «رجلاء»، «الشرفه» و «أبا السعود» در شهر نجران محلههایی هستند که با بحران مکرر آب دست و پنجه نرم میکنند. در یک اقدام بحثبرانگیز، وزارت محیطزیست، آب و کشاورزی سعودی از زمان آغاز اجرای «سیستم جدید آب» (10 اکتبر 2020 )این است که نهتنها قیمت سهمیه آب زراعی در نجران را به 60 ریال افزایش داده، بلکه بهرهبرداری از منابع آب را جز با مجوز دولت قدغن کرده است. در همین حال خرابی دستگاههای آبشیرینکن در سایه افزایش دمای این منطقه در تابستان مردم را عاصی کرده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|