|
استقبال باشکوه مردم باوفای آذربایجان شرقی از رئیسجمهور
حماسه شهریاران
گروه سیاسی: حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی در پنجمین مقصد دور دوم سفرهای استانی، در سفری 2 روزه روز پنجشنبه هفته گذشته وارد استان آذربایجان شرقی شد.
رئیسجمهور در این سفر علاوه بر پیگیری مصوبات سفر قبلی، دیدارهای مردمی، نشست با فعالان اقتصادی، هنرمندان و فعالان فرهنگی از کارخانههای بزرگ صنعتی این استان نیز بازدید کرد.
همچنین در این سفر با حضور رئیسجمهور جشن احیای 220 واحد تولیدی راکد در استان در محل کارخانه ماشینسازی تبریز برگزار و پروژه راهآهن «تبریز - میانه» نیز پس از سالها وقفه افتتاح شد.
رئیسجمهور در بدو ورود به استان آذربایجان شرقی، در تشریح اهداف و برنامههای سفر خود گفت: تمدن آذربایجان از کهنترین تمدنهای ایران اسلامی و پشتوانه عظیم فرهنگی نه فقط برای آذربایجان که برای ایران اسلامی و جهان اسلام است. رئیسجمهور با بیان اینکه در این سفر در وهله اول وضعیت اجرای مصوبات دور اول سفرها را پیگیری خواهیم کرد، افزود: برخی از این مصوبات اجرا شده و آن دسته از مصوبات که تکمیل نشده نیز پیگیری خواهند شد تا کارها بر زمین نماند و نیازها و مطالبات مردم تامین شود.
رئیسی خاطرنشان کرد: همان گونه که رهبری معظم انقلاب فرمودند، آینده بسیار روشن خواهد بود و بسیاری از مشکلاتی که امروز موجب رنج مردم عزیزمان است، به لطف خداوند متعال و با دست جوانان عزیز انشاءالله برطرف خواهد شد.
* دستورات رئیسی برای توسعه صنعت چرم تبریز
رئیسی در آغاز سفر خود با حضور در شهرک صنعتی چرمشهر، ضمن بازدید از یکی از واحدهای تولیدی این شهرک از نزدیک در جریان فعالیتهای آن قرار گرفت. شهرک صنعتی چرمشهر تبریز در نزدیکی روستای مایان واقع در 10 کیلومتری شمال غربی تبریز قرار دارد و حدود 300 کارخانه چرمسازی در آن فعال هستند. رئیسجمهور صنعت چرم را صنعتی ارزآور و اشتغالزا عنوان کرد و با تاکید بر ضرورت تامین نیازهای توسعه صنعت چرم در این استان، دستگاههای مسؤول را به تامین سرمایه در گردش، ساخت شهرک صنعتی جدید، نوسازی ماشینآلات و تجهیزات این صنعت، همچنین توجه ویژه به مسائل زیست محیطی، رفع آلایندگیهای تولید و حفظ سلامت مردم مکلف کرد.
* افتتاح خط تولید شرکت خودروسازان دیزلی
رئیسجمهور در ادامه سفر 2 روزه خود به آذربایجان شرقی با حضور در کارخانه تراکتورسازی ایران در تبریز، خط تولید شرکت خودروسازان دیزلی آذربایجان را افتتاح کرد. این خط با ظرفیت تولید سالانه 4 هزار دستگاه انواع خودروی تجاری سبک، سنگین، ون و کشنده در مساحتی به متراژ 5 هزار مترمربع با سرمایهگذاری 2 هزار و 800 میلیارد ریالی احداث شده و برای 200 نفر به صورت مستقیم و 300 نفر به صورت غیرمستقیم اشتغالزایی کرده است.
* تحقق شعار سال برای مهار تورم را با رونق بخشیدن به تولید دنبال میکنیم
حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی روز پنجشنبه و در ادامه برنامههای سفر خود به استان آذربایجان شرقی، در مراسم جشن احیای 220 واحد راکد صنعتی و تولیدی این استان که در محل مجموعه صنعتی ماشینسازی تبریز برگزار میشد، گفت: احیای هر واحد تولیدی و صنعتی به خودی خود کار مهم و خوشحالکنندهای است اما احیای کارخانه ماشینسازی که نقش مهمی در نوسازی و تجهیز دیگر واحدهای صنعتی و تولیدی دارد، باعث خوشحالی مضاعف است.
رئیسی همچنین با اظهار خرسندی از تولیدات جدید کارخانه ماشینسازی تبریز پس از تجربه ناموفق خصوصیسازی این مجموعه اظهار داشت: ما مخالف خصوصیسازی نیستیم اما این کار زمانی مطلوب است که باعث رشد و افزایش کیفی و کمّی تولید و ایجاد فرصتهای شغلی جدید شود، اگرنه آنچه تحت عنوان خصوصیسازی انجام و باعث بیکاری کارگران و تعطیلی یک واحد صنعتی شد که مایه افتخار تبریز، ایران و کلیت صنعت کشور بود، به هیچ وجه مطلوب نیست.
رئیسجمهور با بیان اینکه دولت مردمی به دنبال آن است تا تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی برای مهار تورم را با رشد تولید و نه رکود محقق کند، خاطرنشان کرد: برخی کشورها تورم را با رکود مهار میکنند اما به دنبال آن هستیم تا با رشد تولید تورم را مهار کنیم. تورم زمانی مهار میشود که تولید و صادرات ما افزایش یابد، لذا از همه شما میخواهم با امید کار و تلاش خود را دنبال کنید.
رئیسی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در سالگرد رحلت امام خمینی (ره) و تاکید بر تکیه بر ایمان و امید گفت: هرگز یأس به خودتان راه ندهید، با امید کار را به اینجا رساندید و 220 واحد راکد را احیا کردید، بعد از این هم کار احیای دیگر واحدها را با ایمان و امید دنبال کنید.
* با اتکا به ایمان و امید میتوان ایران را قوی کرد
حجتالاسلام رئیسی در ادامه سفر استانی خود به آذربایجان شرقی، در جمع مردم تبریز که در میدان ارگ این شهر گرد آمده بودند، حضور یافت. رئیسجمهور با تجلیل از مردم آذربایجان و مفاخر و شهدای این خطه، آنها را فخر ایران و جهان اسلام معرفی کرد و گفت: تمام افتخارم آن است که خادم ملت ایران بویژه مردم آذربایجان باشم.
رئیسجمهور با اشاره به تحلیل مقام معظم رهبری درباره انقلاب اسلامی، از ایمان و امید بهعنوان رمز پیروزی و ماندگاری این انقلاب، قدرتمندی ملت ایران و شکست دشمنان یاد کرد و افزود: توجه به ایمان و امید ضامن اقتدار و افتخارات بیشتر برای ایران اسلامی خواهد بود. رئیسی با بیان اینکه هویت مردم آذربایجان برآمده از اسلام، دفاع از ارزشها و ایستادگی در برابر استبداد و استعمار است، تصریح کرد: آینده ایران اسلامی با حضور مردم آذربایجان بویژه جوانان عزیز این خطه بسیار امیدبخش است که همواره در ایستادگی و مقاومت زبانزد بوده و دشمن را ناکام گذاشتند.
رئیسجمهور با بیان اینکه امروز ملت ایران آمریکا را در عرصههای مختلف شکست داده و شاهد رونق تولید و اشتغال در کشور هستیم، متذکر شد: با تلاشهای دولت و همراهی مردم 220 واحد صنعتی تولیدی راکد آذربایجان شرقی به چرخه تولید بازگشته و هزاران کارگر مشغول کار هستند. رئیسی وعده دیگر دولت را احیای دریاچه ارومیه عنوان کرد و اظهار داشت: در یکسال گذشته خدمتگزاران مردم در دولت 3 شیفته و به صورت جهادی کار کردند تا با احیای دریاچه ارومیه رنج مردم آذربایجان برطرف شود و میتوان گفت گامهای بزرگی در این زمینه برداشته شده است.
رئیسجمهور توسعه پارکهای علم و فناوری و افزایش تولیدات دانشبنیان را از دیگر پیشرفتهای کشور برشمرد که روسای جمهور دنیا در سفر به ایران و بازدید از این پیشرفتها در عین اعمال تحریمهای ناجوانمردانه علیه ملت ایران، ابراز شگفتی میکنند.
رئیسجمهور گفت: اینکه بهرغم تحریمها روند تجارت ما در 40 سال گذشته به رکورد 53 میلیارد دلاری رسیده، نشانگر پیروزی ملت ایران و شکست تحریمها و فشارهای حداکثری دشمن است که نمیخواست مراکز تولیدی ایران رونق داشته باشند.
رئیسی با تصریح به اینکه کشور در مسیر پیشرفت قرار دارد اما برخی نمیخواهند این حقیقت را بپذیرند و در آن تردید دارند، به مردم ایران، بویژه آذربایجانیها اطمینان داد که دولت با همه توان تلاش میکند ایران قوی شکل گیرد و دستاوردهای بزرگی در آینده نزدیک رونمایی خواهد شد. رئیسی افزود: دولت مردمی با همه وجود اجازه نمیدهد کوچکترین فساد و روابط ناسالم در ادارات رخنه کند و هرجا گزارشی رسیده مدیران و مسؤولان دستگاهها نخستین مدعی بوده و با حساسیت با فساد و تخلف برخورد میکنند.
رئیسجمهور در عین حال این نکته را متذکر شد که معنای این سخن آن نیست که در دولت مردمی خطا و لغزشی وجود ندارد، بلکه منظور آن است که دولت امروز مقابل فساد حساس است و اجازه نمیدهد کوچکترین فسادی در ادارات لانه کند.
* کنار گذاشتن مدیران بیانگیزه سیاست قطعی دولت است
رئیسجمهور در آخرین برنامه روز اول سفر، در دیدار جمعی از فعالان جبهه مردمی انقلاب اسلامی این استان، به حاشیه راندن مدیران بیانگیزه و خسته را سیاست قطعی دولت عنوان و معاون اجرایی رئیسجمهور را مکلف کرد موضوع جذب نیروهای صاحب صلاحیت علمی و مدیریتی فاقد سوابق اجرایی را با رئیس سازمان اداری استخدامی بررسی و نتیجه آن را اطلاعرسانی کند.
* بهرهبرداری از 3 پروژه آب و برق در آذربایجان شرقی
حجتالاسلام رئیسی در ادامه برنامههای دور دوم سفرهای استانی دولت به آذربایجان شرقی، صبح روز گذشته از پروژه آبرسانی به میانه از طریق سد گرمیچای، شامل مرحله نخست سد گرمیچای، تصفیهخانه و خط انتقال 49 کیلومتری بهرهبرداری کرد.
با بهرهبرداری از این پروژه مردم میانه، شهر تَرک و 17 روستای واقع در مسیر از آب شرب سالم و با کیفیت بالا برخوردار شدند. این طرح مهم که به مدت 20 سال راکد مانده بود، پس از سفر رئیسجمهور به آذربایجان شرقی و تعیین فرصت یک ساله وی برای رفع تنش آبی جمعیت حدود 120 هزار نفری منطقه، سرعت و شتاب گرفت و با تزریق بهموقع اعتبارات مصوب، تصفیهخانه و خطوط انتقال آن به طور کامل تکمیل و آماده بهرهبرداری شد. همچنین با حضور رئیسی مرکز دیسپاچینگ (راهبری) برق شمالغرب کشور با اعتبار هزینهشده 130 میلیارد تومان به بهرهبرداری رسید. این مرکز علاوه بر مدیریت انرژی 3 استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل امکان مانیتورینگ و کنترل شبکه برق متصل با کشورهای جمهوری آذربایجان، ارمنستان، جمهوری خودمختار نخجوان آذربایجان و در آینده نزدیک فدراسیون روسیه را فراهم میکند.
رئیسجمهور در آیین بهرهبرداری از پروژههای آب و برق در شهرستان میانه، با بیان اینکه بهرهبرداری از تصفیهخانه و خط آبرسانی به این شهرستان به رنج20 ساله مردم این منطقه در نبود آب شرب مناسب پایان میدهد، افزود: در حالی که اطراف این منطقه رودخانههای متعددی وجود دارد اما بهدلیل عدم استفاده درست و مناسب از ظرفیتهای خدادادی و مدیریت صحیح منابع آبی، مردم میانه سالها دچار مشکل شده بودند که با تکمیل این طرح مهم مشکلات موجود برطرف میشود.
رئیسی بهرهبرداری از مرکز دیسپاچینگ برق شمال غرب کشور را نیز از دیگر اقدامات مهم دولت در مدیریت انرژی عنوان کرد و نقش این مرکز در تبادل برق با کشورهای همسایه را حائز اهمیت دانست.
رئیسجمهور همچنین در اجتماع باشکوه مردم چاراویماق با بیان اینکه معنای این حضور و استقبال شما از خادمان خودتان، ارتباط قلبی با نظام، ولایت و انقلاب اسلامی است، اظهار داشت: ما به عنوان خدمتگزاران، باید به خدمتگزاری به این مردم ولایی افتخار کنیم. رئیسجمهور ادامه داد: این مردم هر جا که لازم بوده برای دفاع از انقلاب و نظام اسلامی خود به میدان آمدهاند. در اغتشاشات اخیر نیز مردم نشان دادند آگاه و بابصیرت هستند و در توطئهها و فتنهها دوست و دشمن را بخوبی از هم تشخیص میدهند و فتنهها و شایعهپراکنیها و صحنهسازیها در دل مردم تأثیر ندارد.
رئیسی با بیان اینکه مردم نشان دادند عشقشان به نظام، ولایت و خون شهدا همیشگی است، تصریح کرد: مردم آذربایجان، نه فقط آذربایجان ایران، بلکه حتی آذربایجانی که در همسایگی ما است، نشان دادند عشق و ارادت و دلبستگیشان به شکلی نیست که بشود با توطئهها و فتنهها در بین آنها جدایی انداخت و به هیچوجه نمیتوان بین این مردم و آن مردم جدایی قرار داد.
رئیسجمهور اضافه کرد: پیوستگی این مردم به اسلام و پیوستگی آن مردم با دین و اسلام امری جدا نشدنی است، چرا که عشق به دین و ارزشها در تمام وجودشان قرار دارد. لذا پیام مردم آذربایجان، پیام وحدت، انسجام و ایستادگی در مقابل دشمنان و ساختن کشور به دست توانای جوانان عزیز است.
******
بهرهبرداری از راهآهن بستانآباد - خاوران، افتتاح خط تولید شرکت خودروسازان دیزلی آذربایجان، بهرهبرداری از 3 پروژه آب و برق و بهرهبرداری از مرکز راهبری برق شمالغرب کشور
گروه اقتصادی: وزیر راه و شهرسازی که همزمان با سفر استانی رئیسجمهورو هیات همراه به آذربایجان شرقی عازم تبریز شد، راهآهن بستانآباد - خاوران را افتتاح کرد.
مهرداد بذرپاش همچنین در این سفر یکروزه به بازدید از برخی واحدهای در حال ساخت طرح نهضت ملی مسکن استان پرداخت و ۱۱ هزار واحد مسکن روستایی و شهری را در این استان افتتاح کرد. آغاز عملیات اجرایی شهرک اندیشه و افتتاح مرکز کارآفرینی شهر جدید سهند از دیگر برنامههای وزیر راه و شهرسازی بود. بذرپاش در این سفر ضمن بازدید از فاز ۴ شهر جدید سهند از نزدیک در جریان میزان پیشرفت کارهای اجرایی این شهر قرار گرفت.
به گزارش «وطن امروز» راهآهن بستانآباد - خاوران با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور و مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی افتتاح شد. این مسیر ریلی به طول ۴۴ کیلومتر با هدف کاهش ۱۱۴ کیلومتر از طول مسیر اتصال مرکز به شمال غرب به شبکه ریلی با اعتبار ۳ هزار میلیارد تومان طراحی و اجرا شده و ارزش روز آن بیش از ۶ هزار میلیارد تومان است.
یکی از مهمترین مزایای بهرهبرداری از راهآهن بستانآباد - خاوران کاهش ۴ ساعت از زمان سفر با قطار از پایتخت به تبریز نسبت به مسیر ریلی موجود است که در حال حاضر ۱۲ ساعت زمان میبرد.
با توجه به اینکه زمان سفر از طریق جاده ۸ ساعت است، مسافران جاده را به ریل ترجیح میدهند که با افتتاح این مسیر ریلی علاوه بر افزایش ترانزیت کالا و مسافر از طریق ریل، کاهش آلودگیهای زیستمحیطی و ارتقای شاخصهای حملونقل ریلی در منطقه را شاهد خواهیم بود.
راهآهن ۲ خطه میانه - بستانآباد - خاوران به طول ۲۰۳ کیلومتر در ۱۰ قطعه با هدف کاهش مسیر ریلی از شمال غرب به مرکز کشور طراحی و اجرا شده که حدفاصل میانه تا بستانآباد به طول ۱۳۲ کیلومتر در سالهای گذشته ساخته شده بود.
با افتتاح مسیر بستانآباد - خاوران و ایستگاه راهآهن خاوران این محور بویژه در بخش مسافری از منطقه خاوران شهر تبریز تا تهران آماده بهرهبرداری است. این پروژه از نظر شیوه اجرایی با تاکید بر کیفی بودن روشها و همچنین از نظر توجه به حملونقل ترکیبی، سهولت دسترسی و کاهش زمان سفر یکی از طرحهای ریلی مهم کشور محسوب میشود.
خطآهن بستانآباد - خاوران نخستین مسیر ریلی کشور است که از ابتدا دوخطه طراحی و اجرا شده است. احداث بزرگترین تونل دوخطه ریلی کشور در این محور به طول ۳ کیلومتر و بزرگترین پل قوسی دوخطه ریلی کشور به طول یک کیلومتر با ۲۰ دهانه ۵۰ متری و با ارتفاع ۴۰ متری ستونها از ویژگیهای بارز این خط آهن است. استفاده از قالب لغزنده در عرشه پلهای بزرگ هم از اقدامات ویژه این مسیر ریلی است.
بهرهمندی از توان و تخصص مهندسان ایرانی با استفاده از تولیدات داخلی در راهآهن بستانآباد - خاوران از دیگر ویژگیهای این طرح است.
برای نخستینبار تمام ادوات زیرسازی و روسازی استفاده شده در این مسیر ریلی از جمله بالشتکهای بزرگمقیاس، تولید داخل است که موجب کاهش ۶۰ درصد هزینهها در این بخش نسبت به گذشته شده است. همچنین تمام ورقهای خاص به کار رفته در عرشه پلهای مسیر نیز تولید داخل و ساخت کارخانه اکسین اهواز است که پیش از این تماما وارداتی بوده است.
تمام ریل به کار رفته در این مسیر و تراورسها تولید داخل است به نحوی که میتوان گفت این پروژه موجب شکستن سدهای بسیاری برای رسیدن به خودکفایی در ساخت خطوط ریلی کشور شده است. طراحی مسیر و نوع اجرای تونلها و گالریها به نحوی است که امکان برقی شدن مسیر وجود دارد.
پیشبینی جانمایی و امکان احداث ایستگاه مشترک در خاوران با قطار درونشهری از دیگر امکانات این مسیر ریلی است که باز هم برای نخستینبار در حین احداث این موضوع مورد توجه قرار گرفته و لحاظ شده است.
این مسیر ریلی فارغ از مزایای زیستمحیطی، مزایای اقتصادی فراوانی نیز دارد. درآمد سالانه این پروژه 3.2 هزار میلیارد تومان است که از طریق ترانزیت، صرفهجویی در مصرف سوخت و کاهش سوانح به دست میآید. افزایش ظرفیتهای ترانزیتی معادل 7 میلیون تن بار و ۲ میلیون نفر مسافر در سال از دیگر مزیتهای این پروژه ریلی است.
* رشد شتابان پروژههای حملونقل با وجود محدودیت منابع
وزیر راه و شهرسازی توسعه حملونقل بویژه حملونقل ریلی را لازمه توسعه کشور دانست و گفت: با وجود محدودیت منابع شاهد رشد شتابان پروژههای حملونقلی در کشور هستیم.
مهرداد بذرپاش در مراسم افتتاح راهآهن بستانآباد - خاوران با اشاره به امتیازات این مسیر ریلی اظهار کرد: در این پروژه از ریل تمام ایرانی استفاده شده و تمام زیرساختها با ظرفیت دوخطه شدن نیز احداث شده است.
بذرپاش خاطرنشان کرد: این پروژه به عنوان سبزترین پروژه ریلی ایران در حال حاضر است، چرا که فرآیند احداث در تمام طول مسیر و تونل و تمام سازههای به کار رفته در این پروژه با رعایت موارد زیستمحیطی بوده است.
به گفته بذرپاش، وجود تعداد زیادی سازه و پل با تلاش مهندسان ایرانی نشاندهنده همت بلند مهندسان و متخصصان ایرانی است و اهمیت این پروژه را نشان میدهد.
وی ادامه داد: قطعه ایستگاه خاوران به ایستگاه راهآهن قدیمی تبریز نیز در اولویت ساخت قرار دارد و بر اساس برنامه زمانبندی شده با طی مراحل تملک زمین و احداث خط و سایر الزامات بزودی افتتاح خواهد شد.
وزیر راه و شهرسازی گفت: مقرر کردیم با برنامهریزی و زمانبندی، بخش اعظم حملونقل مسافر را به این مسیر منتقل کنیم تا تردد مسافری ریلی از این مسیر انجام شود و از ظرفیت مسیر قبلی بیشتر برای حملونقل بار و ترانزیت استفاده شود.
بذرپاش تاکید کرد با اتصال این ایستگاه به ایستگاه قدیمی تبریز زنجیره شرقی به غربی تکمیل میشود و از سرخس تا مرز جلفا ادامه خواهد یافت.
وی با اشاره به موقعیت ژئوپولیتیک ایران در حوزه حملونقل نیز افزود: توسعه زیرساختها بدون توسعه حملونقل ریلی امکانپذیر نیست، از این رو سیاست توسعه زیرساختهای حملونقل از اولویتهای وزارتخانه است.
بذرپاش در ادامه به ابراز تمایل کشورها برای مشارکت در تکمیل کریدورها و زنجیرهها اشاره کرد و گفت: تکمیل این کریدورها و استفاده از ظرفیتهای ارزآوری آنها ثروتآفرینی بیشتری از نفت بویژه برای آینده سرزمین و فرزندان ما به دنبال خواهد داشت.
* افتتاح سایت ۳۹ هکتاری برای ساخت 3500 واحد مسکونی
در سفر وزیر راه به آذربایجان شرقی عملیات اجرایی شهرک اندیشه در این استان آغاز و سایت ۳۹ هکتاری با ظرفیت احداث ۳ هزار و ۵۵۵ واحد مسکونی با حضور وزیر راه و شهرسازی افتتاح شد.
عملیات اجرایی شهرک اندیشه با حضور مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی، امیر بخشیزاده مدیر کل راه و شهرسازی استان آذربایجان شرقی، مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور و محمدرضا میرتاجالدینی نماینده مردم تبریز آغاز شد. پروژه شهرک اندیشه تبریز(اراضی لاله) دارای ۳۹۸ قطعه با ظرفیت ۳ هزار و ۵۵۵ واحد است.
* افتتاح ۱۱۳۰۰ واحد مسکونی در استان آذربایجان شرقی
همچنین با حضور وزیر راه و شهرسازی در شهر جدید سهند آذربایجان شرقی به طور همزمان ۱۱ هزار و ۳۰۰ واحد مسکونی روستایی و شهری و مرکز کارآفرینی شهر جدید سهند افتتاح شد. مهرداد بذرپاش در مراسم افتتاح بیش از ۱۱ هزار واحد مسکونی که به صورت همزمان با حضور در شهر جدید سهند انجام شد، با اشاره به پروژههای متعددی که در سفر به استان آذربایجان از جمله راهآهن بستانآباد - خاوران افتتاح شد، اظهار کرد: این پروژهها بویژه در حوزه تکمیل کریدورهای حملونقلی دارای اثرات مهم اقتصادی برای آینده کشور است.
وی در ادامه به افتتاح پروژههای نهضت ملی مسکن و دشواریهای روند ساخت مسکن اشاره کرد و گفت: در این مسیر بزرگ مشکلات و چالشهای زیادی از جمله تامین زمین، تامین منابع مالی برای ساخت، خدمات زیربنایی، عملیات ساخت و تسهیلات بانکی و... وجود دارد.
وی با بیان اینکه دولت و وزارت راه و شهرسازی اهتمام ویژه برای ساخت مسکن و تامین خانه برای مردم دارد، افزود: در کل مساکن مهر در سالهای گذشته ۸ هزار هکتار زمین تامین شد اما تا امروز بیش از ۳۲ هزار هکتار یعنی تقریبا ۴ برابر مسکن مهر زمین برای نهضت ملی مسکن تامین شده است.
وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: همچنین باید طرح هادی اصلاح شود تا احتکار زمین در روستاها نیز از بین برود.
بذرپاش در ادامه به موضوع خودمالکی و تامین زمین برای ساخت خانههای ویلایی و یک طبقه اشاره کرد و گفت: تأکید بر ساخت خانههای ویلایی برای زندگی ایرانیتر، اسلامیتر و سازگار با فرهنگ ملی برای هموطنان است.
وی افزود: ۴۰۰ هزار متقاضی، زمین برای ساخت خانه ویلایی تا پایان سال دریافت خواهند کرد.
* ساخت شهرک در ۵۰ نقطه کشور
بذرپاش محور بعدی را تکمیل مسکنهای مهر دانست و افزود: تا پایان سال بیش از ۷۰ هزار واحد مسکن مهر را تکمیل کرده و تحویل مردم خواهیم داد. وزیر راه و شهرسازی سیاست دیگر در نهضت ملی مسکن را شهرکسازی دانست و گفت: ساخت شهرک در ۵۰ نقطه از کشور هدفگذاری شده و از سرمایهگذاران دعوت میشود در این فرآیند مشارکت کنند.
* طراحی ۲۷ شهر ساحلی در حاشیه دریای عمان و خلیجفارس
وی ادامه داد: ۲۷ شهر ساحلی در حاشیه دریای عمان و خلیجفارس طراحی شده تا همه استانهای فاقد ساحل نیز با استانهای ساحلی همپیوندی داشته باشند و از اقتصاد دریا بهرهمند شوند. بذرپاش گفت: تولید یک میلیون مسکن در سال نیاز کشور است که با قوت برای تحقق این امر تلاش میکنیم و در حوزه کنترل بازار مسکن نیز اقداماتی انجام شده و در حال انجام است.
ارسال به دوستان
پاسخی به ادعاهای غرب در سند «چشمانداز خلع سلاح هستهای» صادره توسط سران گروه 7 در ژاپن
بیانیه هیروشیما آلوده به تشعشعات تزویر آمریکایی است
کانوال سیبال*: انتخاب هیروشیما به عنوان محل برگزاری نشست گروه 7 در ماه مه - اواخر اردیبهشت گذشته- از همان آغاز حکایت از آن داشت که موضوع خلع سلاح هستهای در اسناد این اجلاس برجسته خواهد شد. جای تعجب نبود که رهبران جی 7 (7 کشوری که بدون در نظر گرفتن غول صنعتی چین مدعی برتری صنعتی در جهان هستند) بیانیه «چشمانداز هیروشیما درباره خلع سلاح هستهای» را به همین مناسبت صادر کردند.
این اساسا یک تمرین تشریفاتی برای پاسخگویی به حساسیتهای هستهای ویژه ژاپن به عنوان تنها کشوری بود که تاکنون در معرض حمله هستهای قرار گرفته است. برجسته نکردن موضوع خلع سلاح هستهای از نظر اخلاقی و سیاسی نیز ممکن نبود چون شهر هیروشیما بخشی از حوزه انتخابیه نخستوزیر حال حاضر ژاپن، فومیو کیشیدا است.
آنچه ممکن نبود، زندگی بخشیدن به چیزی بود که ظاهرا رو به موت است. از این رو، بیانیه «چشمانداز خلع سلاح هستهای» یک سند کاملا صادقانه نبوده و اتفاقا از منظر سیاسی منفعتطلبانه است، واقعیتهای موجود را تحریف میکند و حاوی خودنماییهای زیادی است.
این سند با اذعان به این موضوع آغاز میشود که هیروشیما یادآور «ویرانی بیسابقه و رنجهای عظیمی است که مردم هیروشیما و ناکازاکی در نتیجه بمباران اتمی سال 1945 تجربه کردند». با این حال، این بیانیه نه استفاده از سلاحهای هستهای را محکوم میکند و نه میگوید چه کسی مسؤول بوده است! قابل درک است، زیرا در این سند نام ایالاتمتحده هم در میان تصویبکنندگان آن به چشم میخورد.
امضاکنندگان از تعهد خود به «دستیابی به جهانی بدون سلاح هستهای با امنیت کامل برای همه» صحبت میکنند. اندیشه پشت چنین ادعایی روشن نیست. تسلیحات هستهای از دید دارندگان چنین سلاحهایی به عنوان تامینکننده نهایی امنیت در برابر تهدیدات موجود تلقی میشود. اگر آنها حذف شوند، مفهوم «امنیت کاهشناپذیر برای همه» چگونه عمل میکند؟ آیا از طریق تعادل بازدارنده در تسلیحات متعارف عمل میکند که به معنای تسلیحات متعارف پیشرفتهتر و تخصیص بودجه بیشتر دفاعی است؟ در این صورت آن «همه»ای که از آنها صحبت میکند چه کسانی هستند؟ بدیهی است آنها کشورهای فاقد سلاح هستهای نیستند.
مفهوم «امنیت کاهشناپذیر» و مفهوم مرتبط با آن یعنی «امنیت برابر و غیرقابل تقسیم»، در جغرافیایی که تاکنون محور چنین مفاهیمی تصور میشده، جواب نداده است. در قاره اروپا که کار نکرده است، چرا که اگر چنین بود جهان شاهد درگیری کنونی در اروپا بر سر اوکراین نبود که در آن قدرتهای هستهای در مقابل یکدیگر قرار میگیرند و این عواقب غیرقابل پیشبینیای دارد.
این سند، لفاظیهای هستهای روسیه، تضعیف رژیمهای کنترل تسلیحات و اعلام قصد برای استقرار تسلیحات هستهای در بلاروس را خطرناک و غیرمسؤولانه توصیف میکند اما در حقیقت این آمریکاست که پیمان ضد موشکهای بالستیک (ABM) با روسیه را سال 2002 به طور یکجانبه لغو کرد با این تصور که میتواند یک دفاع موشکی غیرقابل نفوذ ایجاد کند. جدا از بحثهای پیرامونی این موضوع، آمریکا سال 2019 هم از معاهده INF (پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد) خارج شد. ترامپ در دوران ریاستجمهوریاش حتی به این موضوع اشاره میکرد که معاهده استارت جدید – با روسیه - را تمدید نخواهد کرد. اکنون در پی درگیری 2 طرف در اوکراین، تعلیق عملیاتی این معاهده و بازرسیهای مرتبط با آن توسط روسیه و آمریکا آیندهای نامشخص را رقم میزند. محکوم کردن قصد روسیه برای استقرار تسلیحات هستهای در بلاروس این سوال را درباره استقرار سلاحهای هستهای تاکتیکی آمریکا در 6 پایگاه 5 کشور ناتو یعنی بلژیک، آلمان، ایتالیا، هلند و ترکیه ایجاد میکند.
اگر روسیه بازدارندگی هستهای خود را در چارچوب تشدید بالقوه دخالت ناتو در غائله اوکراین با هدف تحمیل شکست راهبردی بر روسها یادآوری کرده، آمریکا نیز اغلب اشاره کرده همه گزینهها برای جلوگیری از هستهای شدن ایران روی میز است بدون اینکه توضیح دهد منظور از «همه گزینهها» چیست.
در هر صورت، خود واقعیت در اختیار داشتن تسلیحات هستهای به معنای پتانسیل استفاده از آنها در صورت شکست بازدارندگی است. اگر قرار نیست در هیچ شرایطی مورد استفاده قرار گیرند پس چرا آنها را نگاه میدارند؟ دکترین هستهای ایالاتمتحده تاکنون «سیاست پرهیز از نخستین کاربرد» را درباره سلاح هستهای نپذیرفته است، آن هم در حالی که کشورهای غیرهستهای از این اصل به عنوان نخستین گام برای کاهش تهدید هستهای علیه بشریت حمایت میکنند.
«چشمانداز خلع سلاح هستهای» سران گروه 7 میگوید: «کاهش کلی زرادخانههای هستهای جهانی که از زمان پایان جنگ سرد به دست آمده است باید ادامه یابد و معکوس نشود» اما درباره نوسازی زرادخانههای موجود و دستیابی به سلاحهای هستهای پیشرفتهتر در محدودههای توافقشده در پیمان استارت جدید چطور؟ سال 2010، باراک اوباما، رئیسجمهور وقت ایالات متحده، مجوز برنامه نوسازی هستهای را که طی 30 سال آینده یک تریلیون دلار هزینه در بر خواهد داشت، صادر کرد. این برنامه، تعداد زیادی موشک کروز جدید، موشک بالستیک بینقارهای، زیردریایی هستهای و بمبافکن دوربرد را طی 3 دهه آینده مطالبه میکند. دفتر بودجه کنگره آمریکا ماه مه 2021 تخمین زد ایالاتمتحده طی 10 سال آینده 634 میلیارد دلار برای حفظ و نوسازی زرادخانه هستهای خود هزینه خواهد کرد.
در آن سند کذایی، اعضای جی 7 مجددا «تعهد خود را به هدف نهایی جهان بدون تسلیحات هستهای با امنیت تضعیفناپذیر برای همه که از طریق یک رویکرد واقعبینانه، عملگرایانه و مسؤولانه به دست میآید» تأیید میکنند. چنین ابراز تعهدی اما با توجه به اخطارهای مرتبط یک جور خودنمایی است. «واقعبینانه، عملگرایانه و مسؤولیتپذیر» چگونه تعریف میشود؟ امضاکنندگان، تمام آزادی عمل مورد نیاز را برای خود جهت صدور یک بیانیه شرافتمندانه اما بدون تعهد به هیچ جدول زمانی قابل پیشبینی یا هر گونه پاسخگویی، قائل شدهاند.
صحبت از «شروع فوری مذاکرات طولانیمدت برای معاهده منع تولید مواد شکافتپذیر قابل استفاده در سلاحهای هستهای یا سایر وسایل انفجاری هستهای» در سند مزبور، فقط یک تعظیم خشک و خالی به ژاپن بود که گنجاندن این موضوع را در تمام اسناد ممکن در نشست هیروشیما ضروری میدانست. ولی همه میدانیم که 30 سال است هیچ پیشرفتی در این زمینه حاصل نشده است. آمریکا که خود ابتدا این معاهده را اجرا کرد نیز دیگر از آن تبعیت نمیکند. لفظ ترغیب «تمام کشورها برای تمرکز مجدد توجه سیاسیشان به FMCT» (پیمان پیشنهادی قطع مواد شکافتپذیر) صرفا عوامفریبی است.
به طور مشابه، معاهده منع جامع آزمایشهای هستهای (CTBT) مدتها پیش در هالهای از ابهام قرار گرفته بود. این سند- که سال 1996 در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید- هنوز توسط 8 کشور از جمله ایالاتمتحده تصویب نشده است. کشورهای مجهز به سلاح هستهای به وضوح علاقه خود را نسبت به آن از دست دادهاند و برای خود فضایی برای انجام آزمایشهای غیرانفجاری به منظور طراحی و توسعه سلاحهای جدیدتر و قدرتمندتر پدید آوردهاند. این واقعیت زمانی برملا میشود که آنها در «چشمانداز خلع سلاح هستهای هیروشیما»ی گروه 7 میگویند: «ما مصمم هستیم هیچ کشوری نباید آزمایش بمب اتم یا هر انفجار هستهای دیگر انجام دهد. ما متعهد به حفظ هنجارهای جهانی در برابر آزمایشهای انفجاری هستهای هستیم».
روسیه به نوبه خود اعلام کرده در صورتی آزمایش هستهای انجام میدهد که دیگران هم بکنند، یعنی نه به طور یکجانبه اما انجام این هشدار در متن بیانیه جی 7 نادیده گرفته شده است.
با توجه به اینکه کرهشمالی تنها کشوری است که «هم معاهده منع گسترش تسلیحات (NPT) را رد کرده و هم در حال انجام آزمایشهای هستهای است»، مشخص نیست «تعهد تزلزلناپذیر گروه 7 به هدف ترک کامل، قابل راستیآزمایی و غیرقابل بازگشت کرهشمالی از سلاحهای هستهای و برنامههای هستهای موجود» چقدر مؤثر واقع خواهد شد.
گروه 7 نگرانی عمیق خود را درباره تشدید بیوقفه برنامه هستهای ایران ابراز میکند – با این بهانه - که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد و آن را به طور خطرناکی به فعالیتهای واقعی مرتبط با تسلیحات نزدیک میکند. این تحولی است ناشی از شکست سیگنال دیپلماسی ایالات متحده، در انکار برجام (توافق هستهای ایران) در دوران ترامپ در ماه مه 2018. بنابراین ادعای بیانیه مزبور مبنی بر اینکه «راهحل دیپلماتیک بهترین راه برای حلوفصل نگرانیهای بینالمللی درباره برنامه هستهای ایران باقی میماند» بسیار طعنهآمیز است. در هر صورت، آخرین تحولات ژئوپلیتیک ناشی از جنگ اوکراین و رویارویی فزاینده آمریکا و چین، ایجاد اجماع بین کشورهای 1+ 5 – مشارکتکننده در توافق برجام– یا حتی سازمان ملل برای رسیدگی به موضوع هستهای ایران را دشوار میسازد.
در همین حال، آلمان از انرژی هستهای منصرف میشود. این گویای آن است که چرا کشورهای گروه هفت – که آلمان را هم شامل میشود - انرژی هستهای را انتخاب میکنند... آنها در بیانیه هیروشیما اذعان کردند استفاده از انرژی هستهای، علم و فناوری به ارائه انرژی مقرون به صرفه با کربن کم کمک میکند.
بدبینانه است اگر بگوییم «مهم نیست راه چقدر باریک باشد ولی دستیابی به جهانی که امیدواریم ببینیم، نیازمند تلاشی جهانی است تا ما را از واقعیتی خشن به وضعی ایدهآل برساند»، زیرا مسؤولیت اصلی یک جهان عاری از سلاح هستهای بر دوش «پی 5» - اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، یعنی آمریکا، بریتانیا، روسیه، چین و فرانسه - است که هنوز یا ذخایر قابل توجهی از تسلیحات هستهای دارند یا به واسطه برنامههایی برای مدرنسازی آنها در حال گسترششان هستند.
وزیر پیشین خارجه هند و برنده جایزه ملی عالی غیرنظامی پادما شری در این کشور در سال 2017 *
ارسال به دوستان
جلوه ایمان و امید جمهور
محمد سلحشور: دومین دور سفرهای استانی دولت سیزدهم در شرایطی آغاز شد که کشور در یک شرایط ملتهب امنیتی و اقتصادی قرار داشت. انباشت بحرانهای معیشتی که حاصل یک دهه عقبماندگی و درجا زدن کشور بود، از یکسو و آشوبهای خیابانی از سوی دیگر، باعث شده بود تردیدهای جدی نسبت به بازخورد مثبت مردم به سفرهای رئیسجمهور به وجود آید. با این حال آغاز سفرهای حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی با افزایش استقبال عمومی از سوی مردم استانهای مختلف همراه شد؛ استقبالی که شاید بتوان گفت با حیرت دولتمردان نیز مواجه شد. در آخرین مورد این سفرها رئیسی میهمان مردم آذربایجان شرقی بود. این سفر با استقبال گرم و کمنظیر مردم تبریز همراه بود؛ استقبالی که در کنار قوت قلب دادن به دولتمردان باعث دلسردی و عصبانیت ضدانقلاب نیز شد. آنها که در ماههای گذشته در این توهم بودند که میان مردم و نظام یک گسست ترمیمناپذیر شکل گرفته، این بار شاهد تراکم جمعیتی بودند که به استقبال رئیس قوه مجریه آمده است.
پرسش کلیدی در چنین شرایطی این است: راز استقبال مردم از رئیسجمهور چیست؟
یقینا پاسخ این سوال را در متغیرهای متعددی باید پیدا کرد. شاید نخستین عامل در ادامه این استقبالها باور مردم به پویایی و عزم دولت برای تغییر شرایط است، به این معنا که اگرچه هنوز بسیاری از مشکلات حل نشده است اما این تصور و باور وجود دارد که دولت سیزدهم- برخلاف دولت سابق- نسبت به مشکلات بیتفاوت نیست. عامل دیگری که مصادیق آن عیانتر است، غیرنمایشی بودن دور نخست سفرهای استانی است. حالا مردم هر استان شاهد تحقق تدریجی وعدههای دولت هستند که با تحقق هر وعده، رضایت مردم هر شهر از دولت افزایش مییابد. دیگر عاملی که در این میان تاثیرگذار بوده، مشی دولت در ارتباطگیری با مردم است که دولت و ملت را همدل کرده است.
قاب ماندگار استقبال مردم از رئیسجمهور در تبریز را باید جلوه روشنی از «ایمان و امید» جامعه نسبت به امکان بهبود شرایط و عبور از بزنگاه دشوار فعلی دانست. مردم ایران در برهههای مختلف این قاعده را ثابت کردهاند که در سختترین شرایط نیز قدردان نیروهای خدوم خواهند بود. بر همین مبنا آنچه را در دور دوم سفرهای استانی جلوهگر شده است باید مهمترین سرمایه دولت در مواجهه با مشکلات دانست.
ارسال به دوستان
محمد انصاری، مدافع با اخلاق سابق پرسپولیس، در پی مصدومیتهای شدید از فوتبال حرفهای خداحافظی کرد
محبوب ماندگار
سلسله مصدومیتها سرانجام باعث خداحافظی زودهنگام یکی از چهرههای بااخلاق فوتبال ایران شد. محمد انصاری، مدافع چپ پا و خوشقد و بالایی که سابقه چندین قهرمانی لیگ برتر و جام حذفی، 2 بار حضور در فینال لیگ قهرمانان آسیا و عضویت در هر 2 باشگاه سرخابی پایتخت کشورمان را دارد - هر چند که هیچگاه به طور رسمی برای تیم بزرگسالان استقلال بازی نکرد - دیروز با انتشار متنی در صفحه شخصیاش به دوران فوتبال حرفهای خود پایان داد.
وداع او با دنیای فوتبال در ۳۱ سالگی بیش از هر چیزی به واسطه مصدومیتهای مزمنی بود که او را طی چند فصل حاشیهنشین کرد. این بازیکن خوشاخلاق که در فجرسپاسی شیراز و شهرداری تبریز پدیده شد، پس از پیوستن به پرسپولیس تهران 6 فصل پربار را بویژه تحت هدایت برانکو ایوانکوویچ پشت سر گذاشت اما
به خاطر 2 مصدومیت سخت رباط صلیبی از ترکیب اصلی قهرمان ایران بیرون ماند به طوری که 2 سال پیش مجبور شد برای ادامه فوتبال خود راهی رفسنجان شود. او امیدوار بود کابوس مصدومیت در لباس نارنجی برایش پایان یابد اما یک تکرار شوکهکننده او را مدتها از فوتبال دور کرد تا اینکه دیروز چهارگوشه مستطیل سبز را بوسید. انصاری بویژه زمانی مورد تقدیر هواداران فوتبال، فراتر از رنگها قرار گرفت که طلب مالی سنگین خود از پرسپولیس را وقف فعالیتهای خیریه کرد. او در متن خداحافظیاش، مصدومیت را اگرچه عامل رنج دلتنگی و دوری از ورزش محبوبش دانسته اما آن را مصلحت الهی خوانده و با اشاره به اینکه قصد دارد به نسل جدید فوتبال رسم جوانمردی و پهلوانی بیاموزد، تلویحا بر ورودش به عرصه مربیگری صحه گذاشت. متن کامل نامه خداحافظی محمد انصاری به قرار زیر است:
سلام و نور و رحمت
از وقتی فوتبال حرفهای را شروع کردم جز به سربلندی کشورم و شادمانی ملت عزیزمان فکر نمیکردم اگرچه از رهگذر این تفکر خداوند خیلی از آرزوهای من را هم برآورده کرد.
بر تن کردن پیراهن زیبای تیم ملی، کسب 8 عنوان قهرمانی و 2 بار حضور در فینال آسیا همه و همه از جمله افتخارات بزرگی بود که به آنها میبالم. کسب این افتخارها را بعد از لطف و عنایت ویژه خدا، مرهون تجارب سرشار و تلاشهای بیوقفه معمار بزرگ پرسپولیس برانکو ایوانکوویچ عزیز میدانم؛ مردی که ایران را وطن دوم خودش نامید و عاشق مردم ایران بود. از این مهمتر همه اینها مدیون هواداران پرسپولیس است؛ مهمترین رکن بقای هر تیم که همیشه نقشی فراموشنشدنی در تاریخ پیشرفت این باشگاه داشتهاند.
بازیکنها در قلب هوادارانشان زنده میمانند. میدانم که هم خداوند شاهد بود و هم سرخدوستان فوتبال ایران که وقتی باشگاهم از خرید بازیکن محروم بود، پیشنهاد جذاب لیگ چین را که تأمینکننده تمام نیازهای مادی زندگیام در سرتاسر عمر بود، نپذیرفتم و با عشق و افتخار در کنار تیم عزیزم و یاران فداکار و هوادارانمان باقی ماندم و این انتخاب را بهرغم فشار سنگین بازی در چند پست، وظیفه اخلاقی خود در قبال وطن و باشگاهم میدانستم.
مصلحت الهی این بود که بعد از مصدومیت در فینال آسیا دلتنگ زمین چمن بمانم. بیمهریها و کملطفیهای یارانی که از آنها چشم یاری داشتم رنج دلتنگی را بیشتر کرد اما عکسی که با عصا با درد ناگفتنی کنار زمین و همراه پرسپولیس ماندهام به عنوان نماد افتخار زندگی فوتبالیام همیشه نگه خواهم داشت.
امروز، دل به تقدیر خدای مهربان سپردهام با قلبی که این روزها دلتنگتر و رنج دیدهتر است، میخواهم با این مستطیل سبز عزیز و خاطرهانگیز زندگیام خداحافظی کنم اما قلب و روح من هرگز از این قاب سبز جدا نخواهد شد. هرگز فریادهای پرشور و پرمهر هواداران تیمم را روی سکوها از یاد نخواهم برد. آن خاطرهها ارزشمندترین دارایی عمر فوتبالی من هستند که تحمل بیمهریها را آسان میکنند. زبانم توان تشکر از پدرم، مادرم، همسرم و همه اساتید و مربیان و پیشکسوتان عزیز و هواداران بامعرفت و عاشق را ندارد. به موازات کنارهگیری از حضور در زمین فوتبال، کماکان به خدمتم به عنوان یک سرباز کوچک کشور در ساحت پاک ورزش ادامه خواهم داد. امید دارم دعای خیر مردم بدرقه راه من و همه نونهالها و نوجوانهایی باشد که تلاش میکنم در مدرسه فوتبال هادی، کنار دیگر یاران نیکدلم به آنها رسم جوانمردی و پهلوانی بیاموزم.
الحمدلله على کل حال
محمد انصاری
ارسال به دوستان
گزارشهای واشنگتنپست و نیویورکتایمز از فاصله گرفتن تدریجی حاکمان ریاض از واشنگتن
عربستان اقتصاد آمریکا را تهدید میکند؟
گروه بینالملل: منابع آمریکایی ابعاد جدیدی از فاصله گرفتن ریاض از واشنگتن و دست رد دولت سعودی به درخواستهای دولت بایدن را منتشر کردند. گزارش یک روزنامه آمریکایی از سفر «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا به عربستان حاکی است درخواستهای دولت «جو بایدن» برای فاصله گرفتن کشورهای عربی از چین و روسیه با پاسخ منفی این کشور روبهرو شده است.
روزنامه نیویورکتایمز نوشت: سفر آنتونی بلینکن آشکارترین تلاش دولت کنونی آمریکا برای کنار گذاشتن خصومتهایی است که جو بایدن پاییز سال گذشته به «محمد بنسلمان» و حکومت او ابراز کرد.
تنشها در روابط عربستان سعودی و آمریکا زمانی اوج گرفت که مقامهای سعودی بهرغم انتظار کاخ سفید که تصور میکرد با ریاض بر سر افزایش تولید نفت توافق کرده، تصمیم گرفتند تولید این محصول را کاهش دهند.
نیویورکتایمز به نقل از تحلیلگران و منابع آشنا به رایزنیهای انجامشده در داخل دولت بایدن نوشت: اما از آن زمان به بعد، بایدن و دستیاران ارشد او این واقعیت سخت فضای ژئوپولیتیک را درک کردهاند؛ اینکه واشنگتن نمیتواند همزمان با قصدش برای رقابت با چین و روسیه، در سراسر جهان شرکای قدرتمندش را منزوی کند.
طبق نوشته نیویورکتایمز، بنسلمان و دستیاران او به صراحت گفتهاند مجبور نیستند در منازعات قدرت در جهان از یکی از طرفهای مناقشه جانبداری کنند و آمادهاند مزایای حفظ روابط قدرتمند با هر یک از آنها را در نظر بگیرند.
این روزنامه نوشته است: «در واقع مقامهای عربستان سعودی و سایر کشورهای عرب خلیجفارس میگویند آنها انتخاب دو گزینهای را که احساس میکنند مقامهای آمریکا و اروپا از زمان حمله روسیه به اوکراین پیش روی آنها گذاشته شده قبول ندارند».
فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی در کنفرانس خبری مشترک با بلینکن گفت: «چین بزرگترین شریک تجاری ما است، بنابراین طبیعتا تعامل و اشتراکات زیادی با پکن خواهیم داشت».
وی اضافه کرد: «این همکاری احتمالا به دلیل افزایش تاثیر اقتصادی چین در منطقه و فراسوی آن با ادامه رشد اقتصادی این کشور رو به رشد خواهد بود اما ما هنوز یک مشارکت امنیتی قوی با ایالات متحده داریم که این مشارکت امنیتی تقریبا هر روز جان دوبارهای میگیرد».
بن فرحان همچنین گفت: «تمایل ندارم این را بازی حاصل جمع صفر بدانم. فکر میکنم همه ما قادر باشیم شراکتها و تعاملهای چندجانبهای داشته باشیم».
از جمله نشانههای این رویکرد عربستان که نیویورکتایمز به آن اشاره کرده تعاملات عربستان سعودی با دیگر کشورهایی است که آمریکا رویکرد خصمانهای در برابر آنها در پیش گرفته است.
نیویورکتایمز نوشت: تنها چند روز قبل از ورود بلینکن به عربستان، ولیعهد عربستان سعودی از نیکلاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا که ایالات متحده او را یک «حاکم شرور» توصیف کرده در جده استقبال کرد.
همچنین سهشنبه گذشته ایران سفارت خود در ریاض را در نتیجه توافقی بین ۲ کشور که چین در ماه مارس به آن کمک کرد، بازگشایی کرد و هفته آینده، وزارت سرمایهگذاری عربستان سعودی قصد دارد میزبان یک نشست بزرگ از تجار عرب و چین باشد.
با این حال منابع مطلع به نیویورکتایمز میگویند اقدام جرأتمندانه بنسلمان در برقراری رابطه با چین در ماههای اخیر بوده که بیش از هر عامل دیگری نگاهها را در دوران دولت بایدن نسبت به عربستان سعودی عوض کرده است.
نیویورکتایمز نوشت: مقامهای دولت بایدن به دقت پذیرایی گرم بنسلمان از شیجینپینگ، رئیسجمهور چین در ماه دسامبر را رصد میکردند. این استقبال تنها چند هفته بعد از حمله شدید بایدن به بنسلمان انجام میشد؛ در ضمن با آنکه دستیاران بایدن میگویند از آشتی دیپلماتیک میان ایران و عربستان سعودی استقبال میکنند اما این موضوع را که با تعامل و وساطت چین انجام شده، نشانه نقش فعالتر پکن در منطقه ارزیابی میکنند.
در همین حال واشنگتنپست هم فاش کرد محمد بنسلمان در بحبوحه اختلافات نفتی، آمریکا را به «درد بزرگ اقتصادی» تهدید کرد. این روزنامه نوشت: محمد بنسلمان ولیعهد سعودی، واشنگتن را تهدید کرد زیرا قصد داشت ریاض را به خاطر تصمیم کاهش تولید نفت مجازات کند.
این روزنامه توضیح داد: طبق یک سند محرمانه اطلاعاتی آمریکا، پس از آنکه جو بایدن، رئیسجمهوری این کشور پاییز گذشته متعهد شد به دلیل تصمیم عربستان برای کاهش تولید نفت در بحبوحه افزایش بهای انرژی و نزدیک شدن سریع به انتخابات در آمریکا «عواقبی» را به عربستان سعودی تحمیل کند، محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان به طور خاص تهدید کرد روابط بین ۲ کشور را قطع خواهد کرد و از این کشور انتقام اقتصادی خواهد گرفت.
در ملأ عام، دولت عربستان مودبانه از اقدامات خود از طریق بیانیههای دیپلماتیک دفاع کرده است اما در خلوت، ولیعهد تهدید کرده که روابط چند دههای بین ایالات متحده و عربستان را تغییر میدهد و در صورت مقابله با کاهش تولید نفت، هزینههای اقتصادی قابل توجهی را بر واشنگتن تحمیل میکند.
بر اساس این سند محرمانه، ولیعهد سعودی با اشاره به اینکه «دیگر با دولت آمریکا معامله نخواهد کرد»، قول «عواقب اقتصادی قابل توجهی برای واشنگتن» را داد.
این سند محرمانه توضیح داد که مشخص نیست تهدید ولیعهد سعودی مستقیما با مقامات آمریکایی مطرح شده یا از طریق استراق سمع الکترونیکی بوده است اما در هر حال این موضوع تنش در قلب یک رابطه طولانیمدت مبتنی بر نفت در ازای امنیت را آشکار کرد. یک منبع در شورای امنیت ملی آمریکا گفت از چنین تهدیدهایی از سوی عربستان بیاطلاع است. به نوشته این روزنامه، این سند اطلاعاتی آمریکا در پلتفرم دیسکورد به عنوان بخشی از نشت گسترده مسائل بسیار حساس امنیت ملی منتشر شده است.
***
وزیر خارجه سوریه امروز به عربستان میرود
فیصل مقداد وزیر خارجه سوریه امروز شنبه به عربستان خواهد رفت که سومین سفر وی طی ۳ ماه اخیر به این کشور به شمار میرود. اولین سفر وزیر خارجه سوریه به عربستان 23 فروردینماه پس از گذشت 12 سال از قطعی روابط انجام شد. سفر فیصل المقداد به پادشاهی عربستان سعودی به دعوت فیصل بن فرحان، وزیر خارجه سعودی انجام شده بود. همچنین وزیر خارجه سوریه 27 اردیبهشتماه پس از گذشت بیش از یک دهه به عنوان نخستین وزیر سوری در نشست اتحادیه عرب شرکت و با برخی از همتایان عرب خود دیدار کرد. فیصل مقداد وزیر خارجه سوریه در حاشیه نشستهای مقدماتی نشست سران اتحادیه عرب در جده عربستان سعودی با «نبیل عمار» وزیر خارجه تونس، «بدر بن حمد البوسعیدی» همتای عمانی «عبدالله بو حبیب» وزیر خارجه لبنان و عبدالله بن زاید، وزیر خارجه امارات دیدار کرد. زلزله مرگبار سوریه و لزوم کمکرسانی به زلزلهزدگان این کشور باعث شد روند احیای روابط بین دمشق و سایر پایتختهای عربی تسریع یابد. کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی این حادثه را فرصتی برای عادیسازی دیدند و وزیر خارجه سعودی راهی دمشق شد.
به دنبال این سفر، عربستان سعودی رسما از بشار اسد، رئیسجمهور سوریه برای شرکت در نشست سران عرب دعوت کرد. وزیران خارجه کشورهای عربی در نشستی در قاهره رسما به تحریم و قطع رابطه با سوریه پایان دادند و بازگشت این کشور به اتحادیه عرب را اعلام کردند. اتحادیه عرب آبان سال 90 (2011) دولت سوریه را به سرکوب مخالفان متهم و با هدف حمایت از مخالفان، عضویت این کشور را در این اتحادیه لغو کرد. این اتحادیه قصد داشت در گام بعدی کرسی سوریه را به مخالفان واگذار کند.
ارسال به دوستان
پسلرزههای رونمایی از موشک «فتاح» در بین مقامات امنیتی و رسانههای رژیم صهیونیستی
نزده لرزیدند!
گروه سیاسی: رونمایی از مشت آهنین ایران با سورپرایز بالستیکی فتاح، صهیونیستهای گندهگو را به واهمه انداخته است. این موشک فراصوت که تنها در چند دقیقه میتواند اهداف خود را منهدم کند، به عنوان ابزاری بازدارنده برابر تهدیدهای امنیتی، توان دفاعی کشورمان را ارتقا داد. در این فضا صهیونیستها که عملا سامانه پدافندی خود را بلااثر یافتهاند، بیش از پیش ترس خود را از شروع هرگونه درگیری با ایران ابراز میکنند.
وبسایت مشهور عبری زبان «اسرائیل دیفنس» که در حوزه مسائل دفاعی، نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی فعالیت میکند با اشاره به توان موشک فتاح نوشت: «حتی اگر فرض کنیم به لحاظ سامانههای پدافندی در وضعیت خوبی قرار داریم که البته صرفاً یک فرض خیلی خوشبینانه است، این سوال مطرح میشود که موساد در مساله خنثی کردن پیشگیرانه توسعه صنعتی موشکی چه کار کرده است؟ موساد اعلام کرده است در ایران «چشم، گوش و چیزهای زیادی» دارد. با این حال به نظر میرسد حداقل در حوزه موشکی، موساد [برابر ایران] ناکام شده است». اسرائیل دیفنس میافزاید: «ایران میلیاردها دلار سرمایهگذاری و چندین دهه تلاش جهت توسعه صنایع موشکی را برای سرگرمی نمیکند؛ موشکها بخش ضروری یک پروژه بزرگتر نظامی هستند. موشکهای مافوق صوت بسیار سریع و قابل مانور هستند و به این ترتیب، پیشبینی مسیر (در مقایسه با مسیر یک موشک بالستیک) بسیار دشوار است و یک چالش اساسی برای سامانههای دفاع هوایی موجود [در اسرائیل] هستند. بنا به دلایلی، تا امروز، موساد هیچ سندی در رابطه با موشکهای ایران (موشک هایپرسونیک) منتشر نکرده است. آیا اسنادی وجود دارد؟ بله! وجود دارد اما بنا به دلایلی موساد نمیخواهد آنها را فاش کند. دقیقاً چه چیزی در اسرائیل از شهروندان صهیونیست پنهان است؟» به نظر میرسد عجز و ناتوانی رژیم صهیونیستی در برابر توان نظامی ایران باعث شده است این رژیم با موشکهراسی و این ادعاهای بیاساس، به دنبال ایجاد فضای سیاسی علیه جمهوری اسلامی باشد.
«تال اینبار» کارشناس برجسته حوزه نظامی و رئیس پیشین مرکز تحقیقات فضایی در موسسه فیشر هم در مطلبی که در سایت صنایع نظامی اروپا منتشر شده، موشک فتاح را یک «تهدید بسیار واقعی و یک چالش فناوری» برای اسرائیل معرفی کرده و گفته این موشک میتواند در نسخههای بعدی برد بیشتری هم داشته باشد. به گفته این تحلیلگر ارشد نظامی: «موشک هایپرسونیک فتاح به طور بالقوه میتواند استراتژیهای درگیری دفاع موشکی بالستیک غرب را به چالش بکشد». اینبار در یادداشت خود به این موضوع نیز اشاره کرده و میگوید: «اسرائیل برای مقابله با تهدید جدید موشکهای مافوق صوت ایران، باید سامانههای دفاع موشکی چندلایه خود را ارتقا دهد». وی البته در گفتوگوی دیگری با بیبیسی فارسی درباره همین موضوع مدعی شد: «رهگیری این موشک اگرچه به خاطر قابلیتهای مانور بسیار بالا، یک چالش است اما غیرممکن نیست». کارشناس اسرائیلی، فتاح را «یک موشک منحصر به فرد ساخته شده توسط متخصصان ایرانی» معرفی کرده و میگوید: «این موشک کپی هیچ طرح دیگری نیست و ایران توانسته با آن، شکاف فناوری خود را با جوامع موشکی شرقی و غربی کم کند و نشان داده برای دستیابی به این فناوریها متکی به حمایت دیگر کشورها از جمله کرهشمالی و روسیه نیست». در همین زمینه وبگاه «میدل ایست مانیتور» هم روز چهارشنبه نوشت: موشک هایپرسونیک فتاح برتری نظامی قابل توجهی به ایران در منطقه میدهد. «نیر دوری» تحلیلگر نظامی شبکه ۱۲ رژیم اسرائیل هم در این باره گفت کشف، مشاهده و رهگیری موشک فتاح دشوار خواهد بود. همچنین «اوحد حمو» مفسر امور عربی شبکه ۱۲ رژیم اسرائیل در این زمینه گفت موشک فتاح ساخت ایران گام دیگری جهت بازداشتن تلآویو از انجام هر نوع حمله نظامی علیه تهران است. وی خاطرنشان کرد رهگیری موشک فتاح به دلیل سرعت ۱۳ ماخ و قابلیت مانورپذیری آن دشوار خواهد بود و هیچ سامانه دفاع موشکی قادر به مقابله با آن نیست.
ارسال به دوستان
نمایندگی ایران در سازمان ملل شایعات منتشرشده در برخی رسانهها را تکذیب کرد
دروغ توافق موقت به جای برجام
نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در پی انتشار برخی گزارشها مبنی بر نزدیک شدن ایران و آمریکا به توافق موقت اعلام کرد: هیچ توافق موقتی به جایگزینی برجام در دستور کار نیست. به گزارش ایرنا، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در پی انتشار برخی گزارشها مبنی بر نزدیک شدن ایران و آمریکا به توافق موقت اعلام کرد: هیچ توافق موقتی به جایگزینی برجام در دستور کار نیست. نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به وقت محلی تصریح کرد: هیچ توافق موقتی به جایگزینی برجام وجود ندارد و در دستور کار نیست. تارنمای میدل ایستآی با استناد به 2 منبع که نام آنها را افشا نکرده بود، مدعی شده بود ایران و آمریکا در آستانه توافق موقت برای رفع برخی تحریمها در برابر محدودیت غنیسازی اورانیوم در ایران هستند. پیش از این نیز، کاخ سفید ادعاها و گزارشها مبنی بر نزدیک شدن آمریکا و ایران به یک توافق موقت که بر اساس آن تهران برنامه هستهای خود را در ازای لغو تحریمها محدود میکند، رد کرد. یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید پنجشنبه به وقت محلی در واکنش به مقالهای در تارنمای میدل ایستآی به رسانهها گفت: این گزارش نادرست و گمراهکننده است. هر گزارش درباره توافق موقت با ایران نادرست است.
* پایان نشست شورای حکام بدون تصویب قطعنامه علیه ایران
نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدون تصویب قطعنامه علیه ایران پایان یافت.
به گزارش تسنیم، در حالی کشورهای غربی و در راس آنها آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس به تحرکات منفی و خصمانه و جوسازی رسانهای علیه جمهوری اسلامی ایران درباره برنامه هستهای صلحآمیز ایران ادامه میدهند که نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدون صدور قطعنامه پایان یافت. همکاری مثبت و سازنده جمهوری اسلامی ایران با آژانس و همچنین گزارش مدیرکل آژانس - که کلیات آن مثبت بوده - درباره پیشرفت توافقات پادمانی و همچنین نصب دوربینهای نظارتی آژانس در تاسیسات هستهای از تحولات قابل توجه همزمان با نشست شورای حکام بود.
ارسال به دوستان
بارشهای بهاری در 15 استان کشور باعث جاری شدن سیل شد
سیل در نیمی از کشور
* 7 نفر از هموطنان جان باختند و سیلاب خسارات زیادی به منازل، زیرساختها و زمینهای کشاورزی وارد کرد
با وجود هشدارهای پیاپی سازمان هواشناسی نسبت به وقوع رگبار، توفان و رعد و برق در اغلب استانها، بارشهای سیلآسایی که در ۳ روز گذشته نیمی از استانهای کشور را در بر گرفت، به جاری شدن سیل منجر شد که متاسفانه باعث مرگ 7 نفر از هموطنانمان شد و خسارات زیادی را به منازل، جادهها، زمینهای کشاورزی و زیرساختها وارد کرد. بارشها از شامگاه چهارشنبه در استانهای تهران، سمنان و مرکزی شروع شد و برخی روستاهای را با سیل و آبگرفتگی مواجه کرد. در این میان دامنه بارشها خیلی سریع اغلب استانهای کشور را در برگرفت و وقوع سیلاب ناگهانی مشکلات زیادی را برای ساکنان این مناطق بویژه در مناطق روستایی و عشایری ایجاد کرد. نیروهای امدادرسان از هلال احمر، راهداری و دیگر ارگانها نیز از لحظات اولیه جاری شدن سیل اقدام به یاریرسانی و خدماتدهی به سیلزدگان و افرادی کردند که در راهها و جادها و مسیلهای رودخانه گرفتار شده بودند و طی این مدت توانستند با خدماتدهی مناسب و به موقع مانع از خسارات مالی و جانی بیشتر به مردم این مناطق شوند.
* امدادرسانی به بیش از ۱۰۰۰ نفر در سیل و آبگرفتگی
امدادگران هلالاحمر در سیل و آبگرفتگی 3 روز گذشته در ۱۵ استان به بیش از ۱۰۰۰ نفر امدادرسانی کردند. طبق گزارش هلالاحمر، عملیات امداد و نجات در سیل و آبگرفتگی از ١٦ خرداد تا صبح ١٩خرداد (دیروز) در ۲۷ منطقه از ۱۵ استان آذربایجانشرقی، اصفهان، البرز، تهران، خوزستان، سمنان، زنجان، قزوین، قم، کرمان، لرستان، مازندران، مرکزی، همدان و یزد انجام شد و امدادگران هلالاحمر در این مدت به ١٠٢٣ آسیبدیده از سیل امدادرسانی کردند. در سیل و آبگرفتگی ۱۵ استان کشور ۷۲ نفر اسکان اضطراری داده شدند و ۲۶ نفر به مناطق امن انتقال یافتند، همچنین آب وارد شده به ۱۲۱ واحد مسکونی تخلیه شد. پنجشنبه شب در جاده چالوس به دلیل ریزش سنگ ناشی از بارشها، بخشی از جاده تخریب شد و هلالاحمر به مسافران در راهمانده امدادرسانی و بستههای غذایی توزیع کرد. بر اساس این گزارش، در پی وقوع سیل متاسفانه ۷ نفر از هموطنانمان در سوانح جوی طی 3 روز گذشته در استانهای اصفهان (۴ نفر بر اثر سیل)، آذربایجان شرقی (یک نفر براثر سیل)، استان مرکزی (یک نفر بر اثر برخورد صاعقه) و مازندران (یک نفر بر اثر ریزش سنگ در جاده چالوس به دلیل بارشها) جان خود را از دست دادند. همچنین ٧٢ تیم شامل ٢٧٨ امدادگر و نجاتگر جمعیت هلالاحمر در این مدت در حال امدادرسانی به متاثران از سوانح جوی بودند.
* ارسال 2 میلیون پیامک هشدار از سوی مدیریت بحران به مردم
رئیس سازمان مدیریت بحران درباره وضعیت آمادگی سازمان مدیریت بحران در استانهایی که هشدار هواشناسی صادر میشود، اظهار کرد: خوشبختانه پیشبینیها و هشدارهای سازمان هواشناسی نسبت به سالهای گذشته بیشتر به واقعیت نزدیک است و ما از 2 روز قبل این هشدارها را دریافت میکنیم و با دریافت این هشدارها در ستاد بحران جلساتی برگزار میشود و تمام استانداران، فرمانداران و دهیاران در این جلسات شرکت دارند. محمدحسن نامی افزود: ما از همه همکاران درخواست میکنیم بازدید میدانی داشته باشند، چرا که در برخی مناطق عشایر در بستر رودخانهها هستند و کمتر با اخبار و رسانهها ارتباط دارند. بر این اساس برای آنها پیامک هشدار ارسال کردیم، بویژه در برخی استانها که هشدار قرمز داشتند، همچون غرب استان سمنان و شرق استان تهران، حدود 2 میلیون پیامک به مردم سمنان در چندین نوبت ارسال شد و علاوه بر این در مناطق عشایری فرمانداران و استانداران در 5 شهر ستاد بحران تشکیل دادند. وی افزود: طی روزهای گذشته بسیاری از عزیزانی را که در کنار رودخانهها بودند جمعآوری کردیم و اسکان اضطراری دادیم و پیشبینی میشود برخی هشدارها صحیح نباشد اما وقتی استاندار و فرماندار تشخیص میدهند امکان وقوع بارندگی شدید وجود دارد و برای افراد خطرناک است، افراد را در آن مناطق جابهجا میکنیم.
* ماجرای خانوارهایی که زیر آب رفتند
با آغاز تملک تعدادی از خانهها و زمینها در اطراف سد گتوند از سال ۱۳۸۸، چند خانواده به دلیل اختلافات حقوقی و نداشتن توافق درباره قیمت، در یکی دو روستا از جمله روستای «تلخاب تاجدین» از توابع بخش عنبر مسجدسلیمان باقی ماندند که با آبگیری تدریجی سد در طول ۲۰ روز گذشته تا امروز، این خانهها اکنون زیر آب رفتهاند. علاوه بر امدادرسانی هلالاحمر به مردم این منطقه، فرماندار مسجد سلیمان نیز از آغاز بررسی این موضوع توسط تیم کارشناسان امور حقوقی وزارت نیرو خبر داده است.
* تأثیر مثبت بارندگیهای خرداد بر ورودی سدها
سخنگوی صنعت آب کشور نیز درباره وضعیت منابع آبی با توجه به بارندگیهای اخیر اظهار کرد: بارندگیهایی که بویژه در خرداد اتفاق افتاد، تاثیرات مثبتی بر ورودی منابع آبی سدها داشته است. طی سال گذشته 1.5 میلیارد مترمکعب در این بازه زمانی ورودی آب داشتیم که امسال 2 میلیارد بود و افزایش داشته است. فیروز قاسمزاده ادامه داد: مساله مهم این است که عمده بارشها در فلات مرکزی رخ داده است که به دلیل کمبارش بودن آن مناطق طی سال مخازن ذخیره آب وجود ندارد و چندان ذخیرهسازی آب اتفاق نمیافتد و چون در این مناطق جمعیت زیادی وجود ندارد و از سویی میزان بارندگی این مناطق این قابلیت را ندارد که در این مناطق سد و منبع ذخیره ایجاد کنیم، لذا ساخته نمیشود اما هر آبی که در این مناطق تولید شود، اگر سدی در مسیر وجود داشته باشد، در آن ذخیره میشود یا به منابع آبی زیرزمینی که ارزش بسیار زیادی دارند میپیوندد. طی خرداد حجم عظیمی آب موثر در بارندگیهای اخیر ذخیره شده است. سخنگوی صنعت آب درباره تاثیر بارندگیهای رگباری در منابع آبی کشور اظهار کرد: امسال نسبت به سال گذشته حدود ۶۰۰ میلیون مترمکعب آب بیشتری دریافت کردیم و برآورد ما حدود ۳ میلیارد در همین خرداد است که به آب زیرزمینی، سدها یا تالابها روان شده و بر منابع آبی تاثیرگذار است. قاسمزاده تاکید کرد: ۲۵ درصد بارندگیها در بهار و ۱۰ درصد از آن ۲۵ درصد معادل ۶ میلیمتر در خرداد دریافت میشود و امسال ما حدود ۷ میلیمتر بارندگی دریافت کردیم که تا حدودی بیشتر از نرمال است ولی کل این عدد بسیار کمتر از ۳ درصد کل سال آبی است و اینچنین تلقی نشود که وضعیت منابع آبی بهتر شده است و باید همچنان در مصرف آب رعایت و صرفهجویی کنیم. قاسمزاده در پایان تصریح کرد: در مخازن سدهای تهران نیز تاثیرات مثبتی داشته و هرچند عدد کم است اما نسبت به سال قبل بیشتر بوده است.
ارسال به دوستان
تأملی بر جلوههای روش و منش امام خمینی(ره) در مشی و اندیشه رهبر انقلاب
تفسیر آینه در آینه
روحالله اژدری: مقام معظم رهبری از شاگردان و از نزدیکان به امام خمینی(ره) قبل و بعد انقلاب اسلامی بوده و به واسطه همین نزدیکی، شناخت عمیقی از راه امام پیدا کرده و در تمام مراحل انقلاب و بعد از آن، با ایمانی راسخ همراه امام بوده و در این راه به مقام بلند جانبازی نیز نایل شدهاند. امام خمینی(ره) که در اظهار نظر درباره اشخاص دقت نظر خاصی داشتهاند، درباره مقام معظم رهبری میفرمایند: «من آقای خامنهای را بزرگ کردم». (صحیفه نور، جلد 7، ص 103)
یا در جایی دیگر میفرمایند: «در بین دوستان و متعهدان به اسلام و مبانی اسلامی، از جمله افراد نادری هستید که چون خورشید روشنی میبخشید». (صحیفه نور، جلد 20، ص173)
و یا میفرمایند: «شما اگر گمان بکنید که در تمام دنیا، رئیسجمهورها و سلاطین و امثال اینها یک نفر را مثل آقای خامنهای پیدا بکنید که متعهد به اسلام باشد و خدمتگزار و بنای قلبیاش بر این باشد که به این ملت خدمت کند پیدا نمیکنید». (صحیفه نور، جلد 17، ص170)
اعتماد حضرت امام خمینی به رهبر معظم انقلاب چنان بوده که به شهادت یادگار گرامی امام، مرحوم حجتالاسلام والمسلمین حاجاحمدآقا خمینی، رهبر کبیر انقلاب اسلامی، ایشان را شایسته رهبری و مقام ولایت بعد از خود دانستهاند.
راه و خط امام خامنهای همان راه و خط امام خمینی(ره) است. امام خامنهای از شاگردان بارز حضرت امام خمینی بودهاند و سالها در حوزه علمیه قم و سپس در جریان انقلاب و پس از آن در مناصب متعدد از امام درس سیاست و دیانت آموختهاند. قطعا در تبیین اندیشه امام انقلاب اسلامی، کسی محق و صاحب اولویت است که شاگرد، یار و همراه امام خمینی در کوران حوادث تاریخی بوده باشد. امام خامنهای در شناخت راه و اهداف امام خمینی(ره) بسیار عمیق اندیشیده و با درک زوایا و شاخصههای راه امام، در تداوم این راه کوشیدهاند. مقام معظم رهبری از خط و اهداف سیاسی و الهی امام خمینی شناخت عمیقی دارند و به واسطه همین معرفت است که ایشان به تحقق اسلام ناب محمدی به عنوان عالیترین هدف امام متعهد بوده و تلاش کردهاند خود مفسر اندیشه امام باشند و از تحریف اندیشه ایشان جلوگیری کنند.
مقام معظم رهبری از همان آغازین روزهای رهبری به تبیین راه و منش امام خمینی(ره) پرداخته و به وفاداری خود و مردم به راه امام خمینی(ره) تاکید کردهاند: «ما با خدا پیمان بستهایم راه امام خمینى(اعلىاللهقدره) را که راه اسلام و قرآن و راه عزت مسلمین است، دنبال کنیم. سیاست «نه شرقى و نه غربى»، حمایت از مستضعفان و مظلومان، دفاع از وحدت و حرکت امت بزرگ اسلامى و فائق آمدن بر عوامل اختلاف و دوگانگى مسلمین در سطح جهان، و مجاهدت براى ایجاد مدینه فاضله اسلامى، و تکیه بر جانبدارى از قشرهاى محروم و کوخنشین، و به کار گرفتن همه عوامل و امکانات براى بازسازى کشور در سطح داخلى کشور، خطوط اصلى برنامههاى ما است. هدف اصلى از این همه، زنده کردن دوباره اسلام و بازگشت به ارزشهاى قرآن است و ما یک سر مو از این هدف عقب نخواهیم نشست». (پیام مقام معظم رهبری به حجاج بیتالله الحرام 14/4/1368)
* وفاداری رهبری به امام خمینی(ره)
امام خمینی(ره) شخصیتی هستند که به ملت ایران و به اسلام عزت بخشیدند. راه امام، راه اسلام است و سیره ایشان در هدایت و رهبری قبل و بعد از انقلاب اسلامی بسیار روشن است و مردم شیوه و سنت ایشان را در طول 10 سال رهبری مشاهده کردهاند. مقام معظم رهبری معتقدند که لازم است صادقانه و با عشق و محبت و ارادت در راه امام خمینی (ره) قدم برداریم. ایشان رفتار احساسی و متضاد به نام امام خمینی(ره) و خط امام را رد و بر شناخت صحیح و صادقانه خط امام خمینی و بر وفاداری به آن تاکید میکنند: «هدفهاى امام(ره) مشخص و روشن است و احتیاج به کار زیاد ندارد. حال که خداى متعال اینطور مقدر کرد که بنده صالحش در نیمه این راه بار را به دیگران بسپارد و به ملکوت اعلى بپیوندد و در جوار رحمت او آرام بگیرد، ما نخواهیم گذاشت این بار روى زمین بماند. باید همه آحاد ملت - کوچک و بزرگ - مسؤولان در سطوح مختلف و هر کس که کارى در دستش است، این نکته را حدیث نفس خود کند و پیمان ببندد که راه امام را ادامه دهد و به سمت هدفهاى او حرکت کند. در این صورت، عشق و محبت و ارادت و شاگردى ما نسبت به او صادق خواهد بود؛ و الا اگر در فراق او گریه کنیم و بر سر و سینه خود بزنیم، ولى راه او را از سمت دیگر ادامه دهیم، محبت و احترام و وفادارى ما صادقانه نخواهد بود. وفادارى این است که عیناً در همان خط و هدف او حرکت کنیم و به بیراهه نرویم». (بیانات مقام معظم رهبری در مراسم بیعت با فرماندهان و اعضای کمیتههای انقلاب اسلامی 18/3/1368)
* آرمانهای بزرگ امام از دیدگاه رهبری
امام خمینی(ره) در شرایطی قدم در راه مبارزه نهاد که اسلام در ضعف شدید و مسلمانان در فقر و کشورهای اسلامی در نهایت عقبماندگی بودند. دنیا را ابرقدرتهای الحادی بین خود تقسیم کرده و مسلمین را به تفرقه و دشمنی کشانده بودند. امام خمینی(ره) با درک این مشکلات با آرمانهایی بزرگ که عزت و پیشرفت و سربلندی را به مسلمین بازمیگرداند قدم در راه مبارزه نهادند. مقام معظم رهبری آرمانهای امام خمینی (ره) را چنین معرفی میکنند: «آرمانهاى بزرگى که امام(ره) بیان مىکردند، عبارت بود از: مبارزه با استکبار جهانى، حفظ اعتدال قاطع در خط «نه شرقى و نه غربى»، اصرار فراوان بر استقلال حقیقى و همهجانبه ملت - خودکفایى به معناى کامل - پافشارى فراوان و تمامنشدنى بر حفظ اصول دینى و شرع و فقه اسلامى، ایجاد وحدت و همبستگى، توجه به ملتهاى مسلمان و مظلوم دنیا، عزت بخشیدن به اسلام و ملتهاى اسلامى و مرعوب نشدن در مقابل قدرتهاى جهانى، ایجاد قسط و عدل در جامعه اسلامى، حمایت بىدریغ و همیشگى از مستضعفان و محرومان و قشرهاى پایین جامعه و لزوم پرداختن به آنها. همه ما شاهد بودیم که امام در این خطوط، مصرانه و بدون تعلل، حرکتش را ادامه داد. ما باید راه و اعمال صالح و حرکت مداوم او را دنبال کنیم». (فرازی از بیانات مقام معظم رهبری در مراسم بیعت نخستوزیر، هیات وزیران 17/3/۱368»
* محورهای سلوک حکومتی امام(ره) از دیدگاه رهبری
بعد از رحلت حضرت امام خمینی(ره)، گروهی در تلاش بودهاند تا راه و خط امام را به صورت انحصاری در راه و روش خودشان متجلی معرفی کنند، در حالی که راه و خط امام به گروه خاصی تعلق ندارد؛ راه و خط امام متعلق به ملت است و بهترین و معتقدترین افراد به خط امام مردم هستند. کسی نمیتواند راه و خط امام را متعلق به خود بداند. متاسفانه بعضی افراد مدعی خط امام عملکردی داشتهاند که با خط امام فاصله زیادی دارد. راه امام حمایت از مظلومان و مبارزه با مستکبران عالم و احیای اسلام ناب محمدی و استحکام ولایتفقیه است. متاسفانه بعضی مدعیان خط امام در ادعای خطی امامی صادق نیستند. کسانی که به نفی راهبرد حمایت از لبنان و فلسطین میپردازند و شعار «نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران» سر میدهند و با مخالفان حاکمیت اسلام ناب محمدی و ولایتفقیه مرزبندی ندارند، کجا خط امامی محسوب میشوند؟ مردم نسخه خط امام را در اختیار دارند، کسی نمیتواند با ادعای خط امامی اهداف انحرافی و ضد اندیشه امام را در جامعه پیاده کند. تبیینی که توسط امام خامنهای از خط امام صورت میگیرد، قطعا منطبق بر اندیشههای امام است. رهبر معظم انقلاب با درک این ضرورت که خط امام نباید در فضای مهآلود ادعاهای و هیاهوهای سیاسی آسیب ببیند، به تبیین خط ناب امام خمینی پرداخته و آن را مشخصه حرکت نظام جمهوری اسلامی معرفی کردهاند. ایشان در 14/3/1371 در مراسم سالگرد ارتحال امام خمینی (ره) محورهای سلوک حکومتی امام خمینی را در موارد ذیل بیان کردهاند.
1- ایستادگی در برابر تحمیل و نفوذ قدرتهای خارجی و نداشتن سر سازش با این قدرتها
2- اهتمام به تعبد و عمل فردی و ایستادگی در برابر سلطه شیطان نفس و وسوسههای نفسانی
3- اهمیت دادن به توانایی ملتها و «اصل» دانستن آنها
4- اصرار بر وحدت مسلمین و مبارزه با تفرقهافکنی استکبار
5- اصرار بر ایجاد روابط سالم دوستانه با دولتها
6- اصرار بر شکستن حصار تحجر و التقاط در فهم و عمل اسلامی و التزام به اسلام ناب
7- نقش محوری دادن به نجات محرومان و تأمین عدالت اجتماعی
8- توجه ویژه به مبارزه با رژیم اشغالگر قدس و رژیم غاصب صهیونیستی
9- حفظ وحدت ملی و ایجاد یکپارچگی در میان ملت ایران و اصرار بر مقابله و مبارزه با هر شعار تفرقهافکنانه
10- حفظ مردمی بودن حکومت و ایجاد رابطه با مردم و حفظ ارتباط با آنها
11- اصرار بر سازندگی کشور و تحویل یک نمونه عملی از کشور و جامعه اسلامی به جهان
* شاخصهای مکتب سیاسی امام در اندیشه رهبری
مکتب سیاسی امام خمینی دارای شاخصههایی است که از متون فقهی و اندیشه سیاسی اسلام سرچشمه گرفته است. راه امام خمینی راه اسلام ناب محمدی است، لذا این شاخصهها شاخصههای مکتب سیاسی ولایت است و ولی ما امام خامنهای هم در تبیین شاخصههای این مکتب و هم در تداوم راه این مکتب پیشرو بودهاند و سوال اینجاست: کدام یک از این شاخصهها در دوره رهبری مقام معظم رهبری مورد خدشه قرار گرفته و ایشان به عنوان ولی فقیه در عمل از آن عدول کردهاند که عدهای با طرح ادعایی کاذب خود را خط امامی معرفی کرده و خط خود را از خط امام خامنهای جدا میکنند؟ به نظر میرسد مدعای مذکور مدعایی مخدوش و محصول امراض اخلاقی یا انحرافات فکری است. شاخصههای مکتب سیاسی ولایت را باید از ولی زمان یاد گرفت نه کسانی که مدعای خط امامی دارند ولی با دشمنان دیروز امام که هنوز هم بر تفکرات گذشته خود تاکید دارند رفاقت میورزند و حاضر نیستند از آنان برائت جویند. امام خامنهای همچون مقتدای خود حضرت امام خمینی(ره) شخصیت پرجاذبهای دارند که هم در عمل و هم در گفتار بر پیوند دین و سیاست تاکید میکنند. امام خامنهای هم سیاستمداری بزرگ، پرنفوذ و تاثیرگذار در عرصه جهانی و هم تجسم اخلاق و عرفان الهی هستند. ایشان همچون امام نقش مردم را در پشتیبانی از نظام و انقلاب اسلامی تعیینکننده دانسته و اصطلاح مردمسالاری دینی را برای تفکیک مفهوم آن با دموکراسی غربی مطرح میکنند. امام خامنهای آرای مردم را در عرصههای جهانی نیز تاثیرگذار دانسته و راهحل مساله فلسطین را رجوع به آرای مردم میدانند. ایشان در طول دوران زعامت خود نگاه جهانی امام خمینی (ره) به انقلاب اسلامی را پیگیری کرده و مخاطب امام خامنهای نیز در انجام رسالت رهبری کل بشریت است. راه تداوم این رسالت جهانی در مکتب امام خمینی و امام خامنهای نفوذ بر قلوب و هدایت افکار عمومی جهانی برای رسیدن به عزت و استقلال سیاسی است. مقام معظم رهبری معتقدند مکتب سیاسی امام را نباید از شخصیت پرجاذبه ایشان جدا کرد. مکتب سیاسی امام خمینی (ره) برای بشریت و برای دنیا حرف تازه دارد و راه تازه پیشنهاد میکند. ایشان در تاریخ 14/3/1383در پانزدهمین سالگرد ارتحال امام خمینی (ره) اصول اساسی مکتب سیاسی امام خمینی را اصولی جدید در میان شاخصههای مکاتب سیاسی رایج جهان معرفی و بر تثبیت و تداوم این اصول در سیاستهای کلان نظام اسلامی تاکید میکنند. رهبری اصول مکتب سیاسی امام را چنین معرفی میکنند:
1- پیوند دین و سیاست
2- اعتقاد راسخ و صادقانه به نقش مردم
3- نگاه بینالمللی و جهانی به انقلاب اسلامی
4- پاسداری از ارزشها
5- عدالت اجتماعی
* خط امام، محور وحدت در اندیشه رهبری
در طول دوران زعامت مقام معظم رهبری، منازعات سیاسی بین گروهها و جریانهای سیاسی داخل نظام همیشه وجود داشته و متاسفانه از این بابت هزینههای مادی و معنوی زیادی بر جامعه تحمیل شده است. گروههای سیاسی برای اثبات حقانیت سیاسی خود متوسل به روشهایی میشوند که گاهی وحدت ملی را هم تهدید میکند. امام خامنهای خط و راه امام را دارای چنان ظرفیتی میدانند که میتواند وحدت ملی را تحکیم کرده و به منازعات بیفایده پایان دهد، لذا به گروهها و جریانهای سیاسی توصیه میکنند که به خط امام برگردند و شاخصههای این راه را محور اعمال و اندیشه خود قرار دهند: «وحدت عمومی، به معنای گرد آمدن صاحبان سلیقهها و روشهای گوناگون بر گرد محور اسلام، خط امام و ولایت فقیه است. این، همان اعتصام به «حبل الله» است که عموم مسلمین بدان مکلف گشتهاند؛ و این، آن اسم اعظمی است که همه گرهها را باز، و همه موانع را برطرف، و همه شیاطین را مغلوب می کند». (پیام به ملت شریف ایران، در پایان چهلمین روز ارتحال حضرت امام خمینی(ره) 23/4/1368)
«سرفصل سوم، مربوط به مسائل سیاسی جامعه و همین رقابتها و برخوردهای خطی است. به نظر من، در این زمینه آنچه ما بگوییم، از آنچه که امام فرمودند، کمتر و نارساتر است. در این قضایا، امام لبّ مطلب را بارها و بارها گفتند. واقعاً به خط امام برگردیم. 2 گروهند - باشند - اما چرا با هم تعارض میکنند؟ مگر نمیشود نقاط مشترک را هم در قبال نقاط محل افتراق مورد توجه قرار داد؟ چه اشکالی دارد که با هم معارضند – جمعهای روحانی، جمعهای دانشجویی، جمعهایی که در مجلس یا جاهای دیگر هستند - هر چند وقت یک بار با همدیگر بنشینند، آن نقاط مشترک فیما بین خودشان را به زبان بیاورند؟ شما مگر در چند چیز با هم اختلاف دارید؟ مگر نقاط اختلاف، از نقاط اتفاق و وحدت نظر قویتر و مهمتر است؟ چه کسی چنین چیزی را گفته است؟ چه کسی میتواند این حرف را ادعا بکند؟» (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اعضای ستاد برگزاری مراسم سالگرد ارتحال امام خمینی (ره) 10/3/1384).
******
مجاهد الهی
یکی از ابعاد مهم شخصیتی امام خمینی که رهبر معظم انقلاب همیشه بر مطرح کردن و تاکید بر آن اصرار دارند، ابعاد معنوی امام خمینی است. در اینجا به خاطرات و نکاتی که رهبر معظم انقلاب درباره ابعاد معنوی شخصیت امام(ره) ایراد کردهاند، میپردازیم:
* * *
یکی از بزرگترین نعمتهای خدا نماز است. نماز به ما این فرصت را میدهد که هر روزی چند بار ناگزیر با خدای خودمان حرف بزنیم، با خدای متعال تخاطب کنیم، از او کمک بخواهیم، به او عرض نیاز کنیم، سرسپردگی خودمان به ساحت ربوبی را با این تضرع و با این نیاز تقویت کنیم. بزرگان به نماز خیلی اهمیت میدادند. نماز در اختیار همه است. غالبا قدر نماز و اهمیت نماز را نمیدانیم. فقط این نیست که باید یک اسقاط تکلیفی کرد؛ نه، یک فرصت بزرگی است که باید از آن استفاده کرد. فرمود نماز مثل چشمه آبی است در خانه شما، که روزی 5 بار شما در این چشمه آب شستوشو میکنید. این شستوشو میتواند برای دلهای جوان آثار ماندگاری داشته باشد. با طهارت و تقواست که میتوان سخن نافذ و تأثیرگذار را از خدای متعال هدیه گرفت.
یک علت اینکه امام بزرگوار ما یک کلمهاش در این فضای عظیم عمومی کشور، در شدت و محنت، در همه حالات اثر شگفتآوری میگذاشت، معنویت او بود، صفای باطن او بود، ارتباط و اتصال او به خدا بود، اشکهای نیمه شب او بود. فرزند امام - مرحوم حاج سیداحمد - همان وقت در زمان حیات امام به من گفت: نیمه شب که امام بلند میشود، از بس گریه میکند، این دستمالهای معمولی برای پاک کردن اشکش کفاف نمیدهد؛ مجبور است اشک چشمش را با حوله پاک کند؛ اینقدر اشک میریزد. آن مرد پولادین، آن مردی که حوادث و لطماتی به سمت او سرازیر میشد که یک ملت را تکان میداد و او را تکان نمیداد، آن مردی که عظمت و هیمنه قدرتهای جهانی در نظر او هیچ و پوچ بود، آن مرد در مقابل عظمت الهی، در حال دعا و استغاثه، آن جور اشک میریخت. اینها خیلی قیمت دارد. این فرصتها را قدر بدانید.
* * *
یکی از چیزهایی که در همین زمینه [مساله محاسبات معنوی و الهی در خط امام] وجود داشت، رعایت تقوای عجیب امام در همه امور بود. تقوا در مسائل شخصی یک حرف است، تقوا در مسائل اجتماعی و مسائل سیاسی و عمومی خیلی مشکلتر است، خیلی مهمتر است، خیلی اثرگذارتر است. ما نسبت به دوستانمان، نسبت به دشمنانمان چه میگوییم؟ اینجا تقوا اثر میگذارد. ممکن است ما با یکی مخالف باشیم، دشمن باشیم؛ درباره او چگونه قضاوت میکنید؟ اگر قضاوت شما درباره آن کسی که با او مخالفید و با او دشمنید، غیر از آن چیزی باشد که در واقع وجود دارد، این تعدی از جاده تقواست. آیه شریفهای که اول عرض کردم، تکرار میکنم: «یا ایّها الّذین امنوا اتّقواالله و قولوا قولا سدیدا»، قول سدید، یعنی استوار و درست؛ اینجوری حرف بزنیم. من میخواهم عرض کنم به جوانان عزیزمان، جوانهای انقلابی و مؤمن و عاشق امام، که حرف میزنند، مینویسند، اقدام میکنند؛ کاملاً رعایت کنید. اینجور نباشد که مخالفت با یک کسی، ما را وادار کند که نسبت به آن کس از جاده حق تعدی کنیم، تجاوز کنیم، ظلم کنیم؛ نه، ظلم نباید کرد. به هیچ کس نباید ظلم کرد.
من یک خاطره از امام نقل کنم. ما یک شب در خدمت امام بودیم. من از ایشان پرسیدم نظر شما نسبت به فلان کس چیست – نمیخواهم اسم بیاورم، یکی از چهرههای معروف دنیای اسلام در دوران نزدیک به ما، که همه نام او را شنیدند، همه میشناسند - امام یک تأملی کردند، گفتند: نمیشناسم. بعد هم یک جمله مذمتآمیزی راجع به آن شخص گفتند. این تمام شد. من فردای آن روز یا پسفردا - درست یادم نیست - صبح با امام کاری داشتم، رفتم خدمت ایشان. به مجردی که وارد اتاق شدم و نشستم، قبل از اینکه من کاری را که داشتم، مطرح کنم، ایشان گفتند که راجع به آن کسی که شما دیشب یا پریشب سؤال کردید، «همین، نمیشناسم». یعنی آن جمله مذمتآمیزی را که بعد از «نمیشناسم» گفته بودند، پاک کردند. ببینید، این خیلی مهم است. آن جمله مذمتآمیز نه فحش بود، نه دشنام بود، نه تهمت بود، خوشبختانه من هم بکلی از یادم رفته که آن جمله چه بود؛ یعنی یا تصرف معنوی ایشان بود، یا کمحافظگی من بود؛ نمیدانم چه بود اما اینقدر یادم هست که یک جمله مذمتآمیزی بود. همین را ایشان آن شب گفتند، 2 روز بعدش یا یک روز بعدش آن را پاک کردند؛ گفتند: نه، همان نمیشناسم. ببینید، اینها اسوه است؛ «لقد کان لکم فی رسولالله اسوه حسنه».
درباره زیدی که شما او را قبول ندارید، 2 جور میشود حرف زد: یک جور آنچنانی که درست منطبق با حق است، یک جور هم آنچنانی که در آن آمیزهای از ظلم وجود دارد. این دومی بد است، باید از آن پرهیز کرد. درست همانی که حق است، صدق است و شما در دادگاه عدل الهی میتوانید راجع به آن توضیح دهید، بگویید، نه بیشتر. این یکی از خطوط اصلی حرکت امام و خط امام است که ماها باید به یاد داشته باشیم.
* * *
در یک قضیهای که من مکرر این را نقل کردم، ایشان (امام خمینی) به من فرمود که از اول انقلاب تا امروز - آن روز حدود سال ۱۳۶۵ بود - همه جا دست قدرتی را مشاهده میکنیم که دارد ما را کمک میکند و جلو میبرد. او این دست قدرت را میدید. نگاه امام به ملت ایران با نگاه دیگران فرق داشت. همان روز اگر میخواستیم قضاوت بسیاری از نخبگان علمی دینی و غیردینی و سیاسی و غیره را درباره ملت ایران مشاهده کنیم، میدیدم قضاوتها قضاوتهای عجیب و غریبی است. بعضی این ملت را با ایمان نمیدانستند، بعضی دارای صداقت نمیدانستند، بعضی به نیرو و به وفای آنها شک میکردند - که ما اینها را شنیدیم، از خیلیها شنیدیم - اما امام سال ۱۳۴۱ در همین شهر قم، آن وقتی که هنوز هیچ خبری از این اجتماعات عظیم نبود، در همین مسجد اعظم گفت اگر ما به مردم فراخوان بدهیم، این صحرای قم را از جمعیت پر میکنند؛ لبیک میگویند. نگاه او به مردم، یک چنین نگاهی بود، مردم را شناخت. آن عنصر با ارزش اکسیرگونهای که مسها را طلا میکند، این را در جان و دل مردم کشف کرد و آن را به کار گرفت. لذا با این موانع بزرگی که در سر راه وجود داشت، انقلاب پیروز شد. هیچ تحلیلگری باور نمیکرد که این اتفاق در اینجا بیفتد. او تکیه به خدا کرد، توکل به خدا کرد، وارد عمل شد، با دل مردم تماس برقرار کرد و مردم به صحنه آمدند و این حرکت عظیم اتفاق افتاد، بعد هم مساله بسیج را مطرح کرد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|