|
تسلیت آیتالله سیستانی در پی جان باختن شهروندان عراقی در آتشسوزی نینوا
آیتالله سیدعلی سیستانی، حادثه جان باختن شماری از شهروندان عراقی در آتشسوزی استان نینوا را تسلیت گفت. مرجع عالیقدر شیعیان عراق با ابراز تاسف و تاثر از حادثه آتشسوزی در الحمدانیه که منجر به جان باختن و مصدوم شدن صدها نفر شد، ضمن تسلیت و ابراز همبستگی با خانواده قربانیان، از خداوند خواستار صبر برای بازماندگان، رحمت درگذشتگان و شفای عاجل مصدومان شد.
ارسال به دوستان
از دست رفتن آخرین پایگاه نظامی فرانسه در غرب آفریقا موسوم به منطقه ساحل
جایی برای فرانسه نیست
شادی نیجریها از تصمیم مکرون برای خروج نیروهای فرانسه از نیجر
گروه بینالملل: تصمیم فرانسه برای خروج نیروهایش از نیجر به یک دهه مداخله نظامی در غرب آفریقا پایان داد و ناکارآمدی توافقات دفاعی پاریس با مستعمرات سابق را بیش از پیش آشکار کرد. امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه روز یکشنبه با اعلام تصمیم خارج کردن نیروهای نظامی کشورش از خاک نیجر، از دست رفتن آخرین پایگاه نظامی فرانسه را در کشورهای غرب آفریقا موسوم به منطقه ساحل اعلام کرد و عملا به یک دهه حضور نظامی به بهانه مبارزه با تروریسم در این منطقه خاتمه داد. این پایگاه نظامی با 1500 سرباز از آن جهت حائز اهمیت بود که فرانسه ماه آگوست ۲۰۲2 (مرداد/ شهریور 1401) و سپس اوایل سال ۲۰۲۳ به اجبار پایگاههای نظامی خود در مالی و بورکینافاسو را رها و در پی آن پایگاه مستقر در نیجر را تقویت کرد. تصمیم خروج نیروهای فرانسوی از نیجر در حالی رسما اعلام شد که مکرون ابتدا زمانی که شورای ملی حفاظت از میهن (CNSP) در ژوئیه گذشته «محمد بازوم» رئیسجمهوری نیجر را از سمت خود خلع کرد و اخراج «سیلوین اتی» سفیر فرانسه را خواستار شد، در مقابل این درخواست مقاومت نشان داد. شورای ملی حفاظت از میهن نیجر، سفیر فرانسه به عنوان کشور سابق استعمارگر را به ایجاد تهدید علیه نظم عمومی در این کشور غرب آفریقا متهم کرده بود. پیشتر نیز وزارت خارجه فرانسه در واکنش به تعیین مهلت ۴۸ ساعته برای خروج سفیرش از سوی نیجریها، در بیانیهای شورای نظامی نیجر را فاقد صلاحیت مطرح کردن این مساله دانسته بود.
* باید میرفتند
در پی اعلام قصد فرانسه برای خارج کردن نیروهایش از نیجر، شهروندان این کشور آفریقایی در خیابانهای نیجر از این رویداد ابراز رضایت کردند. به گزارش africanews، روز یکشنبه امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه پایان همکاری نظامی کشورش با نیجر را اعلام کرد و گفت: به دنبال کودتای نظامی که در ژوئیه گذشته به برکناری محمد بازوم، رئیسجمهوری سابق نیجر منجر شد، نیجر دیگر کشوری نیست که تمایل به مبارزه با تروریسم داشته باشد. در واکنش به این اظهارات یکی از شهروندان نیجر گفت: خیلی وقت است فرانسه ارتش خود را به اینجا آورده اما هنوز نتوانسته برای مبارزه با تروریسم کاری کند. پس حتما انگیزههای دیگری از حضور در اینجا دارند. از حضورشان خوشحال نیستیم، چون خوب میدانیم حضورشان ذرهذره ما را نابود میکند. ما برادران و رزمندگان زیادی را در این مدت از دست دادیم. یکی دیگر از شهروندان نیامی با تاکید بر اینکه نیجر هیچ احتیاجی به حضور فرانسه در این کشور ندارد، گفت: ارتش فرانسه باید فوراً از اینجا برود. آنها میگویند دهههاست به ما کمک میکنند اما ما تغییری ندیدهایم؛ پس به آنها نیازی نداریم. فقط میخواهیم فرانسویها از کشور ما خارج شده و به خانهشان بروند تا ما در کشورمان زندگی کنیم.
انتظار میرود ۱۵۰۰ نظامی فرانسوی حاضر در نیجر تا آخر سال میلادی جاری این کشور آفریقایی را ترک کنند. این در حالی است که پیشتر مقامات فرانسه از جمله امانوئل مکرون، رئیسجمهوری این کشور مدعی بودند قراردادهای نظامی فرانسه و نیجر میان دولت فرانسه و دولت «منتخب» سابق نیجر امضا شده و پاریس تنها به درخواست محمد بازوم، رئیسجمهوری برکنارشده این کشور نیروهایش را از نیجر خارج خواهد کرد. یک شهروند نیجری با حضور در خیابانهای پایتخت این کشور گفت: من خوشحالم، بسیار بسیار خوشحال. فرانسه باید میرفت. دیگر کاری با فرانسویها نخواهیم داشت.
مکرون در اظهارات یکشنبه خود تصریح کرد سفیر فرانسه و اعضای هیات دیپلماتیک کشورش در نیجر در همان روز به کشورشان بازمیگردند و نیروهای نظامی هم تا پایان سال نیجر را ترک خواهند کرد. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که شورای نظامی حاکم در نیجر پرواز هواپیماهای فرانسوی بر فراز آسمان این کشور را ممنوع اعلام کرد.
* خداحافظ فرانسه!
نیجر اعلام خروج نیروهای فرانسه از سوی مکرون را «مرحلهای تازه در به دست گرفتن حاکمیت کشور» خواند و از آن به عنوان «لحظه تاریخی گواه بر اراده و خواست ملت نیجر» یاد کرد. در این زمینه «راما یاد» که پیش از این به عنوان سفیر فرانسه در یونسکو و به عنوان وزیر خارجه خدمت میکرد، گفت: مردم منطقه آگاه هستند، آنها بر آنچه در حال وقوع است واقفند. آنها استانداردهای دوگانه (کشورهای غربی مانند فرانسه) را میبینند؛ چنین استانداردهایی پیامدهای فاجعهباری دارد. فرانسه با «پایان عصر» حضور خود در آفریقا مواجه است. ویرکولُن، پژوهشگر موسسه روابط بینالملل فرانسه در گفتوگو با روزنامه فرانسوی «لو پاریزین» اظهارات مکرون را «اعتراف به ناتوانی» فرانسه خواند و افزود: کودتاگران نیجر، فرانسه را بیرون کردند و رئیسجمهوری این کشور گزینه دیگری جز اعلام خروج نیروها از نیجر نداشت. به این ترتیب حضور فرانسه در آفریقا در کشورهای دیگری چون سنگال (۴۰۰ نیرو) و ساحل عاج (۹۰ نیرو) تمرکز مییابد.
* نیجر هم از دست رفت
نیجر یکی از تازهترین کشورهای میزبان پایگاههای به اصطلاح «ضدتروریستی» فرانسه است که خواستار تخلیه این پایگاهها شده است. گینه، بورکینافاسو و مالی هم در ادوار گذشته یکی پس از دیگری پایگاههای نظامی فرانسه در خاک خود را تعطیل کردند. کودتای نظامی اخیر نیجر علیه دولت غربگرای این کشور پنجمین کودتای نظامی موفق است که از زمان استقلال نیجر در سال ۱۹۶۰ در این کشور شکل میگیرد. نخستین کودتا در سال ۱۹۷۴ اتفاق افتاد و سپس در سالهای ۱۹۹۶، ۱۹۹۹ و ۲۰۱۰ این کشور شاهد کودتای نهادهای نظامی بود. نیجر برای فرانسه از اهمیت بالایی برخوردار بود، زیرا این کشور دارای منابع غنی اورانیوم ارزانقیمت است؛ فلزی که پس از استخراج، از طریق گینه و بورکینافاسو به شکلی امن منتقل میشد اما حالا فرانسه هم در تامین اورانیوم مورد نیاز خود به مشکل خورده است و هم در انتقال امن آن. از سوی دیگر، ارتباط میان شمال آفریقا و آفریقای مرکزی و همچنین دریای سرخ از طریق نیجر ممکن است. در غیاب سودان، لیبی و مالی، نیجر گذرگاه امنی بود برای دسترسی به قلب آفریقا. علاوه بر راه زمینی، آسمان نیجر نیز برای اروپا باز بود و هواپیماهای اروپایی از حریم هوایی این کشور گذر میکردند اما حالا پس از کودتا، آسمان این کشور به روی هواپیماهای اروپایی بسته شده و این هواپیماها باید مسافت بیشتری را طی کنند.
* سفیر فرانسه در نیجر به پاریس بازگشت
خبرگزاری اسپوتنیک روسیه در خبری فوری اعلام کرد سفیر فرانسه در نیجر، شهر نیامی، پایتخت نیجر را به مقصد پاریس ترک کرد. به گزارش اسپوتنیک روسیه، سیلوین اتی، سفیر فرانسه در نیجر بامداد دیروز از طریق چاد از نیجر خارج شده و به کشور خود بازگشت. امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه روز یکشنبه اعلام کرده بود سفیر این کشور «ظرف چند ساعت آینده» به فرانسه بازمیگردد و تمام 1500 سرباز فرانسوی نیز طی هفتهها و ماههای آینده خاک نیجر را ترک خواهند کرد و تا پایان سال جاری میلادی تمام آنها از این کشور آفریقایی خارج خواهند شد. شورای نظامی حاکم در نیجر نیز از این تصمیم پاریس استقبال کرده و آن را اقدام تازهای در مسیر تحقق حاکمیت نیجر دانست. پیش از این ابهاماتی درباره محل اختفای سفیر فرانسه وجود داشت.
ارسال به دوستان
۵۰ هزار ارمنی قرهباغ را ترک کرده و ۱۹۲ نظامی باکو در قرهباغ کشته شدند
شیب تند تحولات قفقاز
گروه بینالملل: سخنگوی نخستوزیر ارمنستان گفت شمار ارامنهای که از آغاز عملیات نظامی جمهوری آذربایجان در قرهباغ این منطقه را ترک کرده و وارد ارمنستان شدهاند، افزایش یافته و از مرز ۴۷ هزار نفر عبور کرده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، نازلی باغداساریان دیروز گفت: تعداد افرادی که پس از عملیات نظامی هفته گذشته جمهوری آذربایجان در منطقه قرهباغ کوهستانی، آنجا را به مقصد ارمنستان ترک کردهاند از ۴۷ هزار نفر فراتر رفته است. وی پیش از ظهر دیروز گفته بود تا ساعت 5 بامداد به وقت گرینویچ حدود ۴۲۵۰۰ نفر از منطقه قرهباغ از مرز ارمنستان عبور کردهاند. سخنگوی نخستوزیر ارمنستان در این باره توضیح داد: من به تازگی اطلاعات جدیدی دریافت کردهام که نشان میدهد تاکنون ۴۷۱۱۵ نفر از مرز در این منطقه عبور کردهاند. بنا بر گزارش اسپوتنیک، آخرین آمار پناهندگان نشان میدهد بیش از یکسوم از ۱۲۰ هزار ارمنی که طبق اعلام مقامات ارمنستان در قرهباغ کوهستانی زندگی میکنند، منطقه را ترک کردهاند. حکمت حاجیاف، دستیار رئیسجمهور آذربایجان جمعه گذشته گفت ادغام ارامنه قرهباغ دشوار خواهد بود و باکو باید برای این واقعیت آماده شود که برخی از آنها تصمیم به خروج میگیرند. اما الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان روز دوشنبه ابراز اطمینان کرد که روند ادغام ارامنه قرهباغ در جامعه آذربایجان موفقیتآمیز خواهد بود.
به گزارش اسپوتنیک، وزارت بهداشت جمهوری آذربایجان اعلام کرد در جریان «فعالیتهای ضدتروریستی» این کشور در قرهباغ کوهستانی در مجموع ۱۹۲ نظامی این کشور کشته و ۵۱۲ نفر مجروح شدهاند.
* دستگیری مقام ارشد قرهباغ توسط مرزبانی آذربایجان
رسانهها از دستگیری وزیر سابق امور داخلی قرهباغ توسط مرزبانی جمهوری آذربایجان حین ترک منطقه خبر دادند. آذربایجان دیروز از دستگیری یک مقام ارشد سابق قرهباغ حین خروج از مرز و ورود به ارمنستان خبر داد. به گزارش خبرگزاری «نیوز آرمنیا»، مرزبانی آذربایجان دستگیری «روبن واردانیان،» وزیر پیشین امور داخلی قرهباغ کوهستانی را هنگام تلاش برای خروج از این منطقه تایید و عکس او را منتشر کرده است. «ورونیکا زونابند» همسر واردانیان در این باره با صدور بیانیهای اعلام کرد صبح امروز (دیروز) همسرش در حالی که قصد خروج از قرهباغ را همراه با هزاران ارمنی دیگر داشت، در مرز توسط مرزبانی جمهوری آذربایجان دستگیر شد و به اسارت درآمد. وبگاه «حتق» نیز نوشت: رسانههای آذربایجان گزارش کردند که روبن واردانیان، وزیر پیشین قرهباغ که اوایل امروز (دیروز) در تلاش برای ترک قرهباغ به ارمنستان توسط نیروهای مرزی دستگیر شده بود، به «باکو» منتقل شده است. بر اساس گزارش رسانههای آذربایجانی، وردانیان تحویل مراجع ذیربط دولتی شد. واردانیان از نوامبر ۲۰۲۲ تا فوریه ۲۰۲۳ وزیر امور داخلی قرهباغ ارمنینشین بود. در این میان، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز گفت: مسکو اطلاعی درباره بازداشت واردانیان ندارد اما اگر او شهروند روسی باشد از حقوقش دفاع میکند. پسکوف در پاسخ به اینکه اگر واردانیان شهروند روسی باشد، آیا مسکو از او حمایت میکند، گفت: من اطلاعی از این مساله ندارم و نمیتوانم چیزی در این باره بگویم. نمیدانم او دستگیر شده و نمیدانم چه کسی او را بازداشت کرده است یا اصلا بازداشتی در کار است یا خیر و اینکه آیا او شهروند روسیه است یا نه.
* کشته شدن ۱۹۲ نظامی باکو در قرهباغ
وزارت بهداشت آذربایجان اعلام کرد در نبرد هفته گذشته در قرهباغ کوهستانی، در مجموع ۱۹۲ نظامی کشته و ۵۱۲ نفر مجروح شده است. به گزارش اسپوتنیک، این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد: در جریان اقدامات ضدتروریستی، ۱۹۲ نظامی آذربایجان کشته و ۵۱۲ نفر زخمی شدند. ۱۹ سپتامبر، باکو با ادعای «فعالیتهای تروریستی در قرهباغ کوهستانی آغاز فعالیتهای ضدتروریستی در سطح محلی» با هدف «احیای نظم قانون اساسی» را اعلام کرد. ایروان این عملیات را تجاوز به مردم قرهباغ کوهستانی توصیف و بار دیگر تاکید کرد هیچ حضور نظامی در منطقه مورد مناقشه ندارد. ۲۰ سپتامبر، آذربایجان و نمایندگان ارمنیهای قرهباغ کوهستانی با میانجیگری نیروهای حافظ صلح روسی درباره توقف کامل درگیریها توافق کردند.
***
نخجوان به مناقشه جدید باکو و ایروان بدل میشود؟
پس از آنکه ارتش آذربایجان کنترل کامل منطقه جداییطلب قرهباغ کوهستانی را به دست گرفت، یک مناقشه تازه با ارمنستان در افق روابط این 2 کشور دیده میشود: نخجوان.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت: مانند قرهباغ کوهستانی که مردم ارمنیتبار آن در خاک آذربایجان از مردم ارمنستان دور افتادهاند، نخجوان منطقهای است متعلق به جمهوری آذربایجان که از این کشور جدا مانده است.
نخجوان حدود ۶ درصد از خاک آذربایجان را تشکیل داده که خاک ارمنستان ارتباط این منطقه با آذربایجان را قطع کرده است. نخجوان با ترکیه و ایران هممرز است و جمعیتی معادل ۴۶۰ هزار نفر دارد که اکثر آنها آذری و برخی هم قومیت روسی دارند. نخجوان و قرهباغ شباهتهای بسیاری دارند اما تفاوتهای آنها هم کم نیست. در دوران اتحاد جماهیر شوروی، نخجوان از طریق جاده و راهآهن به آذربایجان متصل بود ولی در پی وقوع جنگ قرهباغ میان ارمنستان و آذربایجان در دهه ۱۹۹۰، ارتباط زمینی از بین رفت اما ارتباط هوایی پابرجا ماند.
در سال ۲۰۲۰ اما جنگ ۴۴ روزه قرهباغ رخ داد که به جنگ دوم قرهباغ هم شناخته میشود. با میانجیگری روسیه، طرفین آتشبس اعلام کردند و توافقی امضا شد که در یکی از مفاد آن، ارمنستان موظف شد «امنیت» راههای ارتباطی میان آذربایجان و نخجوان را «تضمین» کند.
آذربایجان ایده ساخت «دالان زنگزور» را مطرح میکند که با گذر از استان «سیونیک» ارمنستان، جمهوری آذربایجان را به نخجوان متصل میکند، حال آنکه چنین امری در توافق سهجانبه ۲۰۲۰ و بند ۹ آن گنجانده نشده و تنها بحث تضمین امنیت راه ارتباطی با نخجوان مطرح شده است. در ماه دسامبر باکو تنها راهی که ارمنستان را به قرهباغ متصل میکرد، مسدود کرد و مدعی شد دولت ایروان از این جاده برای استخراج مواد معدنی و قاچاق سلاح به نیروهای جداییطلب این منطقه استفاده میکند اما ارمنستان مدعی شد انسداد این جاده موجب کمبود غذا و سوخت برای جمعیت ۱۲۰هزار نفری قرهباغ میشود. هفته گذشته با حمله ناگهانی نیروهای آذربایجان، گروههای مسلح ارمنیتبار قرهباغ ناچار به پذیرش انحلال شدند.
الهام علیاف و رجب طیب اردوغان، سران آذربایجان و ترکیه روز دوشنبه در نخجوان دیدار و احتمالا درباره راه زمینی میان نخجوان و دیگر مناطق آذربایجان گفتوگو کردهاند. آنکارا که در 2 جنگ سابق قرهباغ هم حامی جمهوری آذربایجان بود، از ساخت این مسیر ارتباطی استقبال میکند.
کارشناسان منطقه بر این باورند که احتمالا علیاف و اردوغان در این دیدار درباره اعلام مهلت زمانی به ایروان برای بازگشایی مسیر ارتباطی نخجوان و آذربایجان گفتوگو کردهاند، خصوصا دالان زنگزور.
ارمنستان اما با مفهوم دالان زنگزور مخالفت کرده و اظهار میکند برقراری این مسیر ارتباطی بدون نظارت ایروان، نادیده گرفتن حق حاکمیت ارمنستان است. موضع کشورهای منطقه از جمله ایران، ترکیه و روسیه در قبال این مساله هم از اهمیت بالایی برخوردار است. ترکیه حامی برقراری این مسیر ارتباطی است، زیرا از طریق آن به برخی دیگر از مناطق ترکزبان متصل میشود. روسیه هم که از ۲۰۲۰ نیروهای صلحبان خود را در منطقه قرهباغ مستقر کرده، اعلام کرده است که برقراری این دالان میتواند امکانپذیر باشد.
اما کریدور پیشنهادی آذربایجان، در امتداد مرز ارمنستان با ایران کشیده خواهد شد و تهران نگران است باکو با این کار سعی در قطع دسترسی ایران به ارمنستان را داشته باشد و در این زمینه هشدار داده است. آرارات میرزویان، وزیر خارجه ارمنستان اخیرا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: وادار کردن ایروان به برقراری این مسیر که از کنترل ارمنستان خارج است، غیرقابلقبول است و جامعه بینالمللی هم نباید آن را بپذیرد.
ارسال به دوستان
پیونگیانگ: شبهجزیره کره به دلیل خصومت آمریکا در آستانه جنگ هستهای است
در مرز جنگ
نماینده کرهشمالی در سازمان ملل اعلام کرد دولتهای آمریکا و کره جنوبی، شبهجزیره کره را به سمت جنگی هستهای سوق میدهند. وی در مجمع عمومی گفت به دلیل این رویکرد، کشورش چارهای جز افزایش بیشتر اقدامات و ظرفیتها برای دفاع از خود ندارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، «کیم سونگ»، سفیر کرهشمالی در سازمان ملل گفت: سال ۲۰۲۳ سالی بشدت خطرناک بوده است. شبهجزیره کره در یک وضعیت خیلی حساس و شکننده قرار گرفته که خطر حتمی بروز یک جنگ هستهای وجود دارد و آمریکا مسؤول این وضعیت است.
کیم روز سهشنبه در برابر مجمع عمومی این نهاد بینالمللی گفت: «وضعیت نظامی و امنیتی در شبهجزیره کره و اطراف آن تا مرز یک جنگ هستهای پیش میرود».
وی به مجمع عمومی گفت: با توجه به شرایط حاکم، کرهشمالی فورا ملزم به تسریع بیشتر در ایجاد قابلیتهای دفاع از خود است.
کره شمالی در ۱۸ ماه گذشته دهها موشک بالستیک آزمایش کرده است. آمریکا بارها هشدار داده پیونگ یانگ برای انجام هفتمین آزمایش هستهای خود آماده است.
پیونگیانگ گفته حق دارد با آزمایشهای موشک بالستیک و با هدف حفظ تمامیت ارضی و منافع امنیتیاش در مقابل تهدیدهای نظامی، رزمایش و آزمایش انجام دهد. نماینده کرهشمالی در سازمان ملل همچنین خاطرنشان کرد: کرهشمالی همچنان در عزم خود برای دفاع قاطعانه از تمامیت ارضی، منافع امنیتی و رفاه مردمش در مقابل تهدیدهای خصمانه خارجی قاطع و ثابت قدم است.
کره شمالی بابت آزمایشهای موشکی و برنامههای اتمی خود از سال ۲۰۰۶ تحت تحریمهای سازمان ملل قرار دارد. اقداماتی نیز در سالهای اخیر با هدف تحکیم این تحریمها و قطعنامهها علیه پیونگیانگ اجرا شده است.
البته در چند سال گذشته، شورای امنیت بر سر نحوه برخورد با پیونگیانگ اختلاف نظر داشته است. روسیه و چین، اعضای دارای حق وتو گفتهاند تحریمهای بیشتر کمکی نخواهد کرد و خواهان کاهش چنین اقداماتی هستند.
چین و روسیه میگویند مانورهای نظامی مشترک ایالات متحده و کرهجنوبی، پیونگیانگ را تحریک میکند، در حالی که واشنگتن دولتهای پکن و مسکو را متهم میکند با محافظت از کرهشمالی در برابر تحریمهای بیشتر، پیونگیانگ را جسور میکنند.
ارسال به دوستان
دور دنیا
نامه ایران به شورای امنیت درباره نقض قوانین بینالمللی توسط تلآویو
نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نامهای به شورای امنیت، نسبت به نقض دائم و آشکار قوانین بینالمللی توسط رژیم صهیونیستی علیه تهران اعتراض کرد. امیرسعید ایروانی در نامهای به رئیس دورهای شورای امنیت نوشت: بنا به دستور دولتم، مایلم توجه شورای امنیت را به آخرین مورد تهدید هشداردهنده و جدی نخستوزیر رژیم صهیونیستی در استفاده از سلاح هستهای علیه ایران جلب کنم. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، در سخنرانی خود در ۲۲ سپتامبر ۲۰۲۳ در هفتادوهشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، تهدیدهای صریحی مبنی بر استفاده از سلاح هستهای علیه یک کشور مستقل عضو سازمان ملل متحد مطرح و تاکید کرده «بیش از هر چیز - مهمتر از همه - ایران باید با یک تهدید هستهای معتبر روبهرو شود. تا زمانی که من نخستوزیر اسرائیل هستم، تمام تلاشم را برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای انجام خواهم داد». در ادامه این نامه تصریح شده است: با توجه به اینکه سلاحهای هستهای یک تهدید وجودی برای بشریت و سیاره ما هستند، سنگینی چنین تهدیدی غیرقابل اندازهگیری است و هنگامی که از تریبون معتبر مجمع عمومی سازمان ملل مطرح میشود، به جامعه بینالمللی شوک وارد میکند. استفاده یا حتی تهدید صرف به استفاده از سلاحهای هسته ای، صرفنظر از شرایط، توسط هر کسی، در هر زمان و هر مکان، نقض فاحش قوانین بینالمللی و بویژه ماهیت منشور (ماده ۲ (۴) منشور) سازمان ملل متحد است. در ادامه نامه سفیر ایران در سازمان ملل آمده است: ما خواستار پاسخی قوی از سوی جامعه بینالملل در سطح وسیع هستیم و شورای امنیت سازمان ملل متحد مسؤولیت ویژهای برای محکوم کردن قاطعانه و صریح اظهارات بیملاحظه و خطرناک رژیم اسرائیل دارد و حفظ نظم بینالمللی و حفاظت از انسانیت جمعی ما، مستلزم تعهد تزلزلناپذیر و اقدام قاطع در پاسخ به چنین تهدیداتی است. نماینده دائم ایران در این نامه تاکید کرده است: جمهوری اسلامی ایران ضمن محکوم کردن شدید و صریح تهدید خطرناک رژیم اسرائیل به استفاده از سلاح هستهای علیه ایران به عنوان نقض آشکار هنجارهای الزامآور تثبیتشده حقوق بینالملل، قاطعانه بر حقوق مشروع و ذاتی خود، مطابق با قوانین بینالمللی و منشور ملل متحد برای پاسخ قاطع به هرگونه تهدید و اقدام غیرقانونی ناشی از رژیم اسرائیل تاکید و اعلام میکند برای دفاع از امنیت، منافع ملی و مردم خود از اعمال این حقوق دریغ نخواهد کرد. ایروانی همچنین از رئیس دورهای شورای امنیت درخواست کرده است که این نامه به عنوان سند شورای امنیت ثبت و منتشر شود.
***
پکن: رزمایشها اطراف تایوان علیه جداییطلبان است
سخنگوی دفتر امور تایوان در دولت چین گفت هدف از افزایش رزمایشها در اطراف تایوان، جهت مبارزه قاطعانه با «گستاخی» نیروهای جداییطلب این جزیره و اقدامات آنها برای به اصطلاح استقلال است. به گزارش فارس، همزمان با اتهامزنی نامزد انتخابات ریاستی منطقه تایوان به چین مبنی بر تصمیم برای الحاق این جزیره، پکن گفت رزمایشهای نظامی نزدیک تایپه برای مقابله با نیروهای جداییطلب است. «ژو فنگلیان» سخنگوی دفتر امور تایوان در دولت چین چهارشنبه در پاسخ به سوالی درباره افزایش رزمایشها اطراف تایوان و نگرانی تایپه درباره افزایش خطر، هدف این رزمایشهای ارتش چین را تایید کرد. به نوشته خبرگزاری «رویترز»، ژو طی نشست خبری در پکن گفت: «هدف [از این رزمایشها]، مبارزه قاطع با گستاخی نیروهای جداییطلب تایوان و اقدامات آنها برای به اصطلاح استقلال است». وی در اینباره توضیح داد: «اقدامات تحریکآمیز جداییطلبانه در تایوان در تمام طول روز ادامه دارد و اقدامات ارتش آزادیبخش خلق چین نیز برای دفاع از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی همیشه ادامه دارد». طبق این گزارش، این مقام چینی از مردم تایوان خواست بین درست و نادرست تمایز قائل شوند، قاطعانه با جداییطلبی مسؤولان خود مخالفت ورزند و با چین برای حفظ صلح و ثبات در تنگه تایوان همکاری کنند. تایوان بخشی از چین محسوب میشود که ادعاهای جداییطلبانه دارد؛ ادعاهایی که کشورهای جهان و سازمان ملل متحد به رسمیت نمیشناسند. پکن همواره با هرگونه تماس بین نمایندگان تایوانی و مقامات غربی بویژه مسؤولان عالیرتبه سیاسی یا نظامی از کشورهایی که پکن با آنها روابط دیپلماتیک دارد، مخالف است.
***
مسکو: تحرکات نظامی آمریکا در بالتیک را رصد میکنیم
سخنگوی وزارت خارجه روسیه ضمن هشدار به آمریکا درباره استقرار سامانههای موشکی در بالتیک، گفت همراهی کانادا با نازیها بر روابط آن با مسکو اثر منفی میگذارد. به گزارش فارس، «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه فدراسیون روسیه چهارشنبه گفت این کشور تمام تحرکات و فعالیتهای نظامی آمریکا در منطقه بالتیک را رصد میکند. زاخارووا طی نشست خبری در مسکو توضیح داد روسیه از نزدیک اقدامات آمریکا در آمادهسازی برای انتقال سامانههای تسلیحاتی را که قبلا ذیل «پیمان منع موشکهای اتمی میانبرد» ممنوع شده بود زیر نظر دارد. به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی در اینباره اظهار داشت: «ما درباره استقرار آتشبار سامانه امکی-۷۰ صحبت میکنیم که بر اساس ماژول امکِی-۴۱ ساخته شده و نهتنها استفاده از سامانه پدافند موشکی اسام-۶ را ممکن میسازد بلکه برای اصابت به اهداف زمینی و سطحی، همچنین موشکهای تاماهاوک با برد بسیار بلندتر بهکار میرود». این دیپلمات روس با بیان اینکه این نخستین حضور چنین آتشباری در اروپا نیست، یادآور شد که یک سال پیش نیز نیروی دریایی آمریکا نمونه اولیه امکی-۷۰ را به یکی از کشورهای اروپایی عضو ناتو به منظور قدرتنمایی منتقل کرده بود. بر اساس این گزارش، زاخارووا در ادامه تصریح کرد: «در راستای اقدام روسیه در توقف یکجانبه استقرار موشکهای زمینپایه منعشده ذیل پیمان آیاِناف، ما هر گونه اقدام آمریکا برای اجرای طرحهای بیثباتکننده را که شامل استقرار این تسلیحات است به دقت زیر نظر داریم». به نوشته اسپوتنیک، وی همچنین افزود: «یادآوری میکنم که ادامه یافتن این اقدام روسیه ارتباط مستقیمی با عدم حضور موشکهای آمریکایی در مناطق مربوطه دارد.».
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|