|
ارسال به دوستان
اخبار
انیمیشن «راه» به کرواسی رفت
انیمیشن کوتاه «راه» با عنوان The Route به نویسندگی و کارگردانی بابک بیگی و تهیهکنندگی رها زندیه، پوریا خلجطهرانی و بابک بیگی در نخستین حضور بینالمللی خود راهی جشنواره پویانمایی زاگرب Animafest Zagreb شد. این جشنواره یکی از مهمترین رویدادهای انیمیشن در جهان و مورد تایید آکادمی اسکار است که همه ساله در کشور کرواسی برگزار میشود. سیوچهارمین دوره این جشنواره از ۳ تا ۸ ژوئن ۲۰۲۴ ، ۱۴ تا ۱۹ خرداد ۱۴۰۳ در شهر زاگرب کرواسی برگزار خواهد شد.
***
حمید حرا با یک نمایش جدید روی صحنه میرود
«و او جان من است» عنوان یکی از تازهترین پروژههای نمایشی است که خرداد و تیر سال جاری به کارگردانی حمید حرا و حضور تعدادی از بازیگران شناختهشده عرصه تئاتر، سینما و تلویزیون در تالار وحدت تهران اجرا میشود. به گفته حمید حرا، این نمایش در فضایی مفرح به روایت واقعهای تاریخی میپردازد که تاکنون کمتر در حوزههای سینما و تئاتر به آن پرداخته شده است؛ مسیری که در آن تلاششده چهره واقعی و پر از رحمت اسلام در قالب یک داستان متفاوت به مخاطبان ارائه شود. پروژه نمایشی «و او جان من است» خرداد و تیر سال جاری با همکاری بنیاد فرهنگی - هنری رودکی و ادارهکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توسط گروه هنری «سایه» روی صحنه میرود.
***
انتشار فراخوان جشنواره «سینماحقیقت»
هجدهمین ماراتن مستندسازی کشور با انتشار فراخوان سینماحقیقت رسما از روز گذشته آغاز شد. از بخشهای این دوره میتوان به «مسابقه ملی»، «مسابقه بینالملل»، «جایزه شهید آوینی» و «غزه، فلسطین، مقاومت»، اشاره کرد. در مقدمه فراخوان این دوره از جشنواره آمده است: «دنیای امروز، دنیای عبور از یکجانبهگرایی و تکصدایی است؛ جهان روزهای سخت و لحظههای غرورآفرین. «سینماحقیقت» فرصتی برای شنیده شدن پژواک جهان چندصدایی است. با این رویکرد، امسال در بخش «غزه، فلسطین، مقاومت» به آثاری با موضوع مقاومت، فجایع انسانی و نسلکشی در غزه توجه خواهیم کرد. همچنین میکوشیم کاشف استعدادهای تازه و آثار خلاقانه و تماشایی در سینمای مستند باشیم». در بخش ملی آثاری میتوانند متقاضی حضور در جشنواره باشند، که بعد از فروردین ۱۴۰۲ تولید شده باشند.
***
«انتخاب هشتم» درباره شهید جمهور ساخته شد
همزمان با آماده نمایش شدن فیلم کوتاه «انتخاب هشتم» به کارگردانی سیدهمائده موسویاقدم، از پوستر فیلم رونمایی شد. این فیلم کوتاه به کارگردانی سیدهمائده موسویاقدم و تهیهکنندگی سجاد رازیان با پایان مراحل تدوین و صداگذاری، برای شرکت در جشنوارههای داخلی و بینالمللی آماده میشود. همچنین با آماده شدن این فیلم کوتاه، از پوستر آن نیز رونمایی شد. «انتخاب هشتم» نخستین فیلم کوتاهی است که پس از شهادت رئیسجمهور سیدابراهیم رئیسی و هیات همراه درباره شهدای خدمت و آیین بدرقه آنها ساخته شده است.
***
انتشار «کنسرتوهای آسان برای ویولا»
کتاب «کنسرتوهای آسان برای ویولا» نوشته امیرحسین طائی، آهنگساز، خواننده و نوازنده ویولا، نخستین کتاب رپرتوار ساز ویولا در ایران است که پیش از این با نام «کنسرتوهای مشهور ویولا» در سطح بینالمللی منتشر شده بود. این کتاب با قطعات و کنسرتوهای ساده آغاز شده و توسط طائی برای ساز ویولا بازنویسی، انتقال و بازنگری شده است؛ ترتیب قطعات به نحوی انتخاب شده است که هنرجو بتواند تکنیکهای مختلف نوازندگی ساز ویولا را فراگیرد و با دورههای مختلف موسیقی کلاسیک آشنا شود. کتاب «کنسرتوهای آسان برای ویولا» توسط انتشارات سرود منتشر شده است.
***
عرضه بیش از ۲۰۰ عنوان کتاب در نمایشگاه کتاب تفلیس
نمایشگاه کتاب تفلیس با حضور مهدی سعادتنژاد رایزن فرهنگی ایران در گرجستان، تامارا لبانیدزه رئیس انجمن ناشران و نمایشگاه کتاب تفلیس و جمعی از اساتید، دانشجویان و نخبگان این کشور افتتاح شد. در این نمایشگاه که به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در گرجستان و با همکاری بخش بینالملل خانه کتاب و ادبیات ایران بر پا شده، غرفه ایران با بیش از ۲۰۰ عنوان کتاب شامل موضوعات دینی، کتابهای حوزه ادبیات کهن و معاصر به زبان گرجی، ایرانشناسی، گردشگری، آموزش زبان فارسی، کودک و نوجوان به زبان فارسی و انگلیسی در معرض دید بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب تفلیس قرار گرفت. بیستوششمین نمایشگاه کتاب تفلیس با حضور ناشران مختلف علمی و فرهنگی تا ۱۴ خرداد در مرکز اکسپو جورجیا دایر و میزبان علاقهمندان کتاب و اهالی فرهنگ و ادب خواهد بود.
***
جوایز فستیوال روسیه در دستان گروه ایرانی
نمایش «هیس» به کارگردانی اسماعیل شفیعی موفق شد ۳ جایزه از بیستوهشتمین فستیوال بینالمللی تئاتر «روسکایا کلاسیکا» مسکو را از آن خود کند. این نمایش چند ملیتی که به عنوان کاری از گروه تئاتر «چایکا» از ایران در این فستیوال حضور داشت، جوایز بهترین کارگردانی، بهترین بازی 2 نفره (دوئت) و دیپلم افتخار این رویداد هنری را از آن خود کرد. بر همین اساس جایزه بهترین کارگردانی به اسماعیل شفیعی، عضو هیات علمی دانشگاه هنر و جایزه بهترین بازی 2 نفره (دوئت) به مینا امامی و فرزانه میدانی و دیپلم افتخار پیوست فرهنگ شرق و روسیه به این گروه تعلق گرفت. این نمایش چند ملیتی که در آن بازیگرانی از ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه شرکت دارند، سال گذشته در فستیوال آرلکین روسیه نیز برنده جایزه ویژه هیات داوران شد.
ارسال به دوستان
نگاهی به مجموعههای نمایشی و مستند درباره امام خمینی(ره)
روحالله در قاب سیما
گروه فرهنگ و هنر: ۳۵ سال از رحلت حضرت امام خمینی(ره) گذشت و تلویزیون تاکنون ۴ سریال و چندین مستند تأثیرگذار از زندگی بنیانگذار جمهوری اسلامی را که در یادها ماندگار شود، ساخته و روی آنتن برده است. با نگاهی به بودجه این سریالها میتوان دریافت هیچکدام از این مجموعههای تلویزیونی در باکس «الف ویژه» قرار نداشتهاند، بلکه عوامل با بودجه بسیار معقول و حتی ناچیزی این پروژهها را تولید و روانه آنتن کردهاند.
انتظار میرفت همانطور که مدیران وقت سازمان وعده داده بودند، بهمن 97 به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، ساخت یک سریال «الف ویژه» درباره زندگی امام خمینی(ره) در دستور کار قرار گیرد اما چنین اتفاقی رخ نداد، حال باید دید مدیران سیما در این 35 سال چرا به فکر ساخت یک سریال تاریخی با رویکرد زندگی امام خمینی(ره) نیفتادند. هر چند باید در نظر داشت پرداختن به شخصیتهای سیاسی یکی از مشکلترین چالشها در عرصه فیلمسازی و سریالسازی است و اگر آن چهره سیاسی در بین مردم محبوب باشد و در ذهنها از جایگاه ویژهای برخوردار باشد، سختی این کار چندین برابر میشود. در این گزارش به ۴ سریال و چند مستند تلویزیونی که سیما تاکنون آنها را با رویکرد زندگی رهبر کبیر انقلاب روی آنتن برده است، میپردازیم.
* «آفتاب و زمین» و تولد امام خمینی(ره)
مجموعه تلویزیونی آفتاب و زمین جزو نخستین سریالهایی است که روایتگر زندگی امام خمینی(ره) است. داستان این سریال از دوران زندگی پدر امام خمینی آغاز شده و به مبارزات پدر امام با خوانین منطقه میرسد، همچنین در قسمتی از آفتاب و زمین مخاطب بیننده داستان تولد امام خمینی(ره) است.
در ابتدا قرار بر این بود داستان این سریال از دوران تولد امام خمینی(ره) آغاز شده و زندگی امام را در دورانهای مختلف سنی به تصویر بکشد اما آفتاب و زمین تا دوران تولد امام و ۶ ماهگی او پیش رفت و هیچگاه ادامه سریال مقابل دوربین نرفت. آفتاب و زمین با تصویر کردن مقطع زمانی دورانهای قاجار و حکومت ناصرالدین شاه ساخته شد.
سریال آفتاب و زمین اواخر دهه 70 کلید خورد و اوایل دهه 80 به اتمام رسید. این سریال پس از طی کردن مراحل فنی از شبکه ۲ سیما روی آنتن رفت. فیلمنامه آفتاب و زمین را جلیل عرفانمنش نوشت و تهیهکنندگی این پروژه به عهده علیرضا سجادپور بود. جواد شمقدری هم کارگردان این سریال بود.
مرحوم«ولیالله مؤمنی» در این سریال نقش پدر امام را ایفا کرد. کارگردان این مجموعه تلویزیونی در یکی از مصاحبههایش عنوان کرد علت اصلی انتخاب مؤمنی برای بازی در این کاراکتر، چهره ناآشنای او و مهارت وی در خواندن متون و خطابهها بود.
حسین انصاری، مرحوم رضا سعیدی، بهمن دان، لعیا باستانی، ثریا سلطانی، ماشاءالله شاهمرادیزاده، براتالله شیبانی، غلامرضا عارفنژاد، مرحوم فرهاد خانمحمدی و مجید عبدالعظیمی از دیگر بازیگران این سریال بودند.
* سریال «سالهای حادثه»
این سریال در گروه کودک و نوجوان شبکه 5 سیما در 10 قسمت 45 دقیقهای و در 3 فصل تولید شد. در فصل اول این مجموعه مخاطب شاهد حوادثی مربوط به سالهای 1342 تا 1357 است.
فصل دوم درباره رخدادهای تاریخی مربوط به سالهای 57 تا 68 است. فصل سوم نیز به دهه 90 و سال 91 به بعد اشاره دارد. هر ۳ فصل از طریق شخصیتی به نام «احمدعلی» به هم متصل میشود. احمدعلی در سالی به دنیا میآید و پا میگیرد که در ایران انقلاب میشود. این شخصیت در 9 سالگی برای حضرت امام نامهای مینویسد و به آدرس ایشان ارسال میکند.
از احمدعلی دعوت میشود به تهران بیاید اما در همان زمان امام خمینی(ره) رحلت میکند و احمدعلی دست خالی از جماران بازمیگردد. احمدعلی در فصل سوم سریال سال 91 به یک دانشمند هستهای تبدیل شده و در جبهه مقابله با تحریمهای غرب حضوری فعال دارد. به گفته کارگردان این سریال، در این اثر به مسائل سیاسی کشور پرداخته نمیشود و بیشتر به مسائل عرفانی و رابطه امام خمینی(ره) با کودکان پرداخته شده است.
دستمایه تحقیقی و پژوهشی سریال نیز کتابی است که تمام دستخطهای امام خمینی(ره) زمانی که به نامههای کودکان و مردم جواب میدادند در آن موجود است. در این سریال مخاطبان با چهره امام خمینی(ره) در دوران کهنسالی مواجه میشوند. سالهای حادثه را سعید چاری کارگردانی کرده است.
* سریال «صنوبر»
در ابتدای دهه 80 یک اثر تلویزیونی - سینمایی به نام صنوبر به کارگردانی مجتبی راعی درباره امام خمینی(ره) تولید شد. این فیلم یک اثر تلویزیونی - سینمایی کلاسیک است و در بخشهایی از آن از حضور راوی بهره گرفته شده است. «صنوبر» در جشنواره فیلم فجر سال 81 تغییر نام داد و این بار با نام «سال سخت در خمین» نمایش داده شد. در همان زمان نیز با حفظ همین نام در قالب سریالی 6 قسمتی از تلویزیون پخش شد.
این اثر قرار بود در صدمین سالگرد تولد امام خمینی(ره) ساخته و عرضه شود اما با چند سال تأخیر مقابل دوربین رفت. صنوبر به تهیهکنندگی مهدی همایونفر ساخته شد و محصول سرمایهگذاری مشترک مؤسسه «عروج فیلم» و «شبکه یک سیما» بود. «عروج فیلم» یکی از زیرمجموعههای مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) است که آثار نمایشی در این زمینه را تولید میکند.
کارگردان در این اثر، به مقطع نوجوانی امام خمینی(ره) و زندگی ایشان در فاصله 13 تا 16 سالگی میپردازد. مقطعی که با آغاز جنگ اول جهانی در ایران همزمان است و با وجود اعلام بیطرفی ایران، کشورمان از سوی بیگانگان مورد هجوم واقع میشود و روسها از شمال کشور تا قزوین پیشروی میکنند و انگلستان نیز فعالیتهای خود را همچنان ادامه میدهد. در چنین شرایطی که کشور در اشغال بیگانگان است، در هر گوشه از کشور ایران هر فردی که 100 سوار دارد، خود را شاه مینامد و در محدوده جغرافیایی مشخصی حکومت تشکیل میدهد.
امیرمفخم یکی از این شخصیتهاست که در این سریال درباره کاراکتر او صحبت شده است. امیرمفخم که خود زمانی از مشروطهخواهان بود و در فتح تهران نیز حضور داشت، به یک دیکتاتور تبدیل میشود و راعی این ماجرا را مقابل دوربین خود میبرد.
مخاطب همچنین شاهد داستانی است که تعریف میکند احمدشاه قاجار چگونه قصد داشت پایتخت را از تهران به اصفهان منتقل کند. در همین ایام تاجران انگلیسی، غله شهر خمین را میخرند و به لندن میبرند. این مساله باعث بروز قحطی در خمین میشود و مردم به خوردن لاشه حیوانات مرده رو میآورند و پس از مدتی نیز بیماریهای واگیردار شهر جان مردم را میگیرد.
اتفاقهایی که در این سریال روایت میشود، تأثیری جدی بر شکلگیری شخصیت امام دارد. ساخت این سریال از سال 1380 آغاز شد. در ابتدا گروه تصمیم داشتند در شهر خمین، محل واقعی وقوع این رویدادها سریال را بسازند اما به دلیل تغییرات فراوان جغرافیایی، امکان فیلمبرداری در آن شهر وجود نداشت و به همین دلیل تمام دکورهای سریال در منطقه «کوهپایه» در حوالی اصفهان ساخته شد و سریال در همین منطقه مقابل دوربین رفت.
احمد بخشیزاده، جعفر دهقان، جهانگیر الماسی، حسین محجوب، مهوش صبرکن و محمود پاکنیت برخی بازیگران آن هستند. محمود جعفری (شوهر عمه امام)، پریوش نظریه (عمه امام)، زهرا سعیدی (مادر امام) و علی یعقوبزاده (برادر امام) نیز از دیگر نقشهای این اثر هستند، همچنین ایفای نقش نوجوانی امام خمینی نیز به یک نوجوان نابازیگر سپرده شد که پس از این فیلم، در اثر نمایشی دیگری حضور نیافت. فیلم صنوبر هیچگاه امکان نمایش در سینماها را پیدا نکرد و صرفا پخش تلویزیونی آن توانست مخاطبان را با این اثر آشنا کند.
* سریال «روحالله»
شبکه ۲ سال ۹۱ ساخت سریالی با نام روحالله را آغاز کرد. راما قویدل، کارگردانی این کار را به عهده گرفت و بازیگرانی چون انوشیروان ارجمند، افشین نخعی، حمیدرضا هدایتی، محمد کاسبی، محمد بزرگمهر و رحمان باقریان در سریال روحالله به ایفای نقش پرداختند.
این سریال به تهیهکنندگی محمدرضا شفیعی شامل ۱۳ اپیزود انتخابی و اقتباسی بر اساس روابط امام خمینی(ره) با همسایگان و کسانی است که از اقصی نقاط ایران موفق به دیدار با ایشان شدهاند. سعید نعمتالله فیلمنامه «روحالله» را بر اساس خاطرات مستندی که در کتابهای مختلف درباره امام(ره) نگارش شده، نوشته و شخصیتهای اصلی این سریال مردم و نوجوانان هستند. نکته قابل توجه اثر نیز این است که قصهها به شیوهای نوشته شدهاند که نیازی به حضور شخصیت امام(ره) در فیلمنامه وجود نداشته است.
همسایهداری، رعایت حقالناس، مهربانی، صرفهجویی، توجه به مطالعه و عدالت از ویژگیهای اخلاقی امام خمینی(ره) است که در بازنمایی خاطرهای واقعی از افراد، روایت میشود.
۷ قسمت نخست این سریال به کارگردانی راما قویدل در ایام دهه فجر سال ۹۱ پخش شد که به دلیل مشکلات مالی متوقف شد اما سال بعد در آستانه ایام ارتحال امام قسمتهای تازه این سریال با کارگردانی سیامک صرافت از شبکه ۲ پخش شد.
* مستندهایی که زندگی امام را به تصویر کشیدند
سیما در 35 سالی که از رحلت امام خمینی گذشته است، بارها مستندهای تلویزیونی از زندگی امام خمینی ساخته و روی آنتن شبکههای مختلف سیما برده است که در این قسمت مستندهایی که پرمخاطب شدند را بررسی میکنیم.
* مستندی با استانداردهای بینالمللی
مستند «روحالله» سال ۱۳۸۶ به کارگردانی محمد دبوق ساخته و همان سال نیز از شبکه ۳ سیما برای نخستین بار پخش شد. روحالله در سالهای اخیر بارها روی آنتن شبکههای مختلف سیما رفت. نحوه پژوهش و ساختار این مستند باعث شده است که مستند روحالله به یک اثر با استانداردهای بینالمللی تبدیل شده و نظر مخاطبانی از سراسر جهان را جلب کند.
مستند روحالله کاملترین و جامعترین مستند ساخته شده درباره امام خمینی(ره) است که در ۱۰ قسمت به مقاطع مهم زندگی امام خمینی(ره) میپردازد. این مجموعه بر اساس مصاحبههایی از شخصیتهای بینالمللی کشورهای ایران، عراق، ترکیه، سوریه، مصر، فلسطین، فرانسه و لبنان ساخته شده است و بیش از ۱۰ هزار قطعه عکس و تصاویر ناب تلویزیونی که بسیاری از آنها برای نخستین مرتبه نمایش داده شدهاند، در ساخت آن به کار رفته است.
* مستند گزارشی از زندگی امام
سال ۱۳۷۸ واحد مرکزی صداوسیما اقدام به تولید مستند- گزارشی درباره زندگی امام خمینی(ره) کرد. این مستند -گزارش در همان سال هر شب در قالب ۱۶ گزارش ۱۰ دقیقهای در بخشهای مختلف خبری از تلویزیون پخش میشد.
در مستند سیره علمی امام روحالله بخشهای مختلف زندگی و روابط امام اعم از حکومتداری، سیاست، فرهنگ و خانواده مقابل دوربین رفت. در تولید این مستند از برخی سخنرانیهای آرشیوی و کمتر پخش شده حضرت امام بهره گرفته شده است. این اثر توجه زیادی به موضوعهای داخلی همچون وقایع پس از انقلاب که جنگ یکی از آنها به شمار میرود، داشت.
ارسال به دوستان
نگاهی به فعالیتهای اسماعیل شنگله، بازیگر تهیهکننده و کارگردان تلویزیون و تئاتر
بیادعای اخلاقمدار
گروه فرهنگ و هنر: 13 خرداد سالروز تولد هنرمندی است که وی را به عنوان یکی از بیادعاترین هنرمندان هنرهای نمایشی میشناسند. تهیهکننده و بازیگری که بدون حاشیه بیش از 6 دهه در تئاتر و تلویزیون به کار خود ادامه داد و به قول خودش در نهایت مرگش در سکوت بود.
اسماعیل شنگله کارگردان، بازیگر، تهیهکننده، مدرس و مترجمی بود که هسته اولیه تئاتر مدرن ایران را در کنار بزرگانی چون استاد علی نصیریان و داوود رشیدی تشکیل داد؛ گروهی از هنرمندان متعهد از دل جامعهای زحمتکش که علاوه بر شور و اشتیاق به کار، با هنر تئاتر کلاسیک غرب نیز آشنایی داشتند. تلفیق این آشنایی با فرهنگ شرقی فضایی جذاب و نو را در هنر کشور پدید آورد که مبتنی بر رعایت فرهنگ اخلاقی، بعدها تلهتئاترها و تلویزیون را نیز تحت تاثیر خود قرار داد. وی متولد سیزدهمین روز سومین ماه بهار سال 1315 در تهران بود و در کوچه آبشار خیابان ری بزرگ شد. شنگله در کودکی پدر خود را از دست داد و مادرش او را بزرگ کرد. پس از دوره متوسطه وارد مرکز هنری - آموزشی شد که در زمینه تصنیف، آواز و بازیگری فعال بود. این مرکز «جامعه هنری باربد» نام داشت؛ جایی که توسط استاد «اسماعیل مهرتاش» موسیقیدان و نمایشنامهنویس برجسته کشورمان و از فارغالتحصیلان دارالفنون بنیان نهاده شد. مرکزی که آموزههایش بر پایه اصالت و استعداد بود و بزرگانی همچون علی نصیریان، رشید اصلانی، ملوک ضرابی، لرتا، محمد منتشری و... با آن همکاری داشتهاند. جامعه باربد محلی بود که آغاز به کار فعالیتهای هنری اسماعیل شنگله به صورت جدی از آنجا شروع شد و وی تا سال 1332 در جامعه باربد فعالیت کرد.
علاقه به تحصیل آکادمیک علاوه بر کسب تجربه در صحنه تئاتر، او را بر آن داشت تا در سال 1335 به هنرستان هنرپیشگی برود ولی جهت استقلال بیشتر در زندگیاش تصمیم گرفت در بانک ملی نیز استخدام و مشغول کار شود. چندی نگذشت که فهمید این کار با روحیهاش سازگاری ندارد و تصمیم گرفت برای تعمیق در کار مورد علاقهاش بازیگری، از کارمندی صرفنظر کند.
اسماعیل شنگله پس از انقلاب یکی دیگر از تواناییهایش را نیز به نحو شایستهای به کار گرفت: تهیهکنندگی. قابلیتی که منشأ بسیاری از آثار به یادماندنی شد. دورهای را نیز درباره کار در تلویزیون در انگلستان گذراند که به علت مسائل سیاسی بین ایران و انگلستان ناتمام ماند.
«ماه پنهان است» کار فاخری بود به کارگردانی خسرو شایسته براساس رمانی از جان اشتاین بک، نویسنده شهیر آمریکایی که پخشش از شبکه یک صداوسیما بازتاب مثبتی در بین اهالی هنر داشت. شنگله همراه با مجموعهای از بازیگران بنام تئاتر، تلویزیون و سینما همچون رضا بابک، جمیله شیخی، جمشید لایق، احمد آقالو، علیرضا مجلل، فهیمه راستکار، شاپور شهیدی، آتش تقیپور، رضا رویگری، حسین محب اهری، غلامرضا طباطبایی، آتیلا پسیانی و ناصر هاشمی در این اثر نقشآفرینی کرد. داستان این تلهتئاتر درباره شهری کوچک در کشور بلژیک است که توسط آلمان نازی اشغال شده است و مردم با هدایت شهردارشان بر دشمن غلبه میکنند اما در نهایت شهردار و تعدادی از مبارزان اعدام میشوند.
شنگله سال 1363 تصمیم گرفت علاوه بر کارگردانی، تهیهکنندگی تلهتئاتر «پاتلن وکیل» را برعهده گیرد و در کار «دست بالای دست» ساخته سال 1364 بازیگر - کارگردان بود.
سال 1365 سال پرزحمتی برای شنگله بود؛ جایی که وی ۳ کار مختلف را در ۳ سطح متفاوت انجام داد. ابتدا در تلهتئاتر «شیلی» فقط کارگردان بود ولی در «نهضتهای آزادیبخش» علاوه بر کارگردانی، تهیهکنندگی را نیز بر عهده داشت که در ۸ قسمت پخش شد. در مجموعه ماندگار «مدرس» به کارگردانی هوشنگ توکلی، کار تهیه را برعهده داشت که زندگی آیتالله شهید سیدحسن مدرس از عضویت در مجلس شورای ملی تا شهادت را روایت میکرد. این کار بازیگرانی همچون فرخ نعمتی، خسرو شکیبایی، کاظم بلوچی، سیروس گرجستانی و... را گرد هم آورده بود. پس از مجموعه آوای فاخته در سال 1373 اسماعیل شنگله تا سال 1393 در نزدیک به 30 کار تلویزیونی عمدتا به عنوان بازیگر و در ردههای بعدی به عنوان کارگردان و تهیهکننده فعالیت کرد. یکی از ویژگیهای شنگله آن بود که آثار وی همگی ارزشهای خاص خود را داشتند و وی به هیچ عنوان زیر بار کارهای بیارزش و فاقد محتوا نمیرفت. رعنا (داوود میرباقری -67)، عطر گل یاس (1369) و آوای فاخته (1373) هر ۲ اثر مرحوم بهمن زرینپور از جمله آثار به یادماندنی و خاطرهساز اسماعیل شنگله هستند. وی در حوزه سینما نیز گزیده کار بود و در فیلمهایی همچون سام و نرگس (ایرج قادری - 1379)، سگکشی (بهرام بیضایی -1379)، پارتی (سامان مقدم-1379)، آبی (حمید لبخنده-1379)، بانوی کوچک (مهدی صباغزاده-1380)، گاهی به آسمان نگاه کن (کمال تبریزی-1381) و عروسک فرنگی (فرهاد صبا-1384) بازی کرد.
وی سال1357 با بانو لاله پورغدیری ازدواج کرد و ۳ فرزند به نامهای لیلا، رعنا و رامین میراثدار هنر معنوی وی شدند. شنگله تسلط زیادی به ابزار کار در تلویزیون داشت؛ از نور و دوربین گرفته تا صدا و دکور. او بخوبی فرق نمایشنامهنویسی برای صحنه تئاتر تا نمایشنامهنویسی برای تلهتئاتر را میدانست و عاشق هر ۲ کار کارگردانی و بازیگری بود اما اعتقاد داشت یک بازیگر هر نقشی را نباید قبول کند. وی علاوه بر ترجمه در دانشگاه هنرهای دراماتیک و هنرهای زیبا تدریس میکرد و عضو شورای عالی نمایش تلویزیون بود. شنگله از تواناترین هنرمندان تاریخ هنرهای نمایشی کشور است که ۶ دهه در هر ۳ مدیوم تئاتر، سینما و تلویزیون در سطح بالایی فعالیت داشت؛ هنرمندی که اخلاق سرلوحه کار و زندگیاش بود و بدون حاشیه، متواضع، مهربان، دانا و حرفهای گذران عمر کرد. وی هنر ایرانزمین را 25 تیر 1401 به نسل پس از خود سپرد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|