سرکوب در پاریس
گروه سیاسی: نزدیک به 3 ماه از بازداشت غیرقانونی مهدیه اسفندیاری، بانوی ایرانی ساکن فرانسه توسط پلیس این کشور گذشته است؛ اقدامی که نشاندهنده سرکوب عریان آزادی بیان در فرانسه است. اسفندیاری 10 اسفند سال گذشته به جرم شرکت در راهپیمایی حمایت از غزه و همینطور دفاع از این مردم بیپناه در تلگرام، دستگیر شد. نزدیک یک ماه کسی از سرنوشت خانم اسفندیاری خبر نداشت. پلیس فرانسه نیز دستگیری او را انکار میکرد اما پس از افزایش انتقادات نسبت به این دستگیری و ورود سفارت جمهوری اسلامی ایران در پاریس به این موضوع، نهایتا پلیس فرانسه یک ماه پس از دستگیری این تبعه ایرانی، به دستگیری او اذعان کرد. اسفندیاری اکنون در زندانی در حومه پاریس است. او 40 روز در سلول انفرادی بوده است. بر اساس ادعای مقامات دولت فرانسه، اتهام خانم اسفندیاری انتشار یک مطلب در تلگرام در حمایت از تروریسم است. احتمالا منظور دولت فرانسه، انتقاد از نسلکشی مردم غزه توسط رژیم صهیونیستی است اما نکته قابل تامل این است که خانم اسفندیاری صرفا به خاطر دفاع از مردم مظلوم غزه و انتقاد از نسلکشی آنها توسط رژیم صهیونیستی نزدیک به 3 ماه است به صورت غیرقانونی زندانی شده است.
روز گذشته سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آخرین پیگیریهای صورتگرفته درباره وضعیت خانم اسفندیاری توضیحاتی ارائه کرد.
بقایی در این باره گفت: وزارت امور خارجه وظیفه قانونی و اخلاقی خود میداند در قبال هر فرد ایرانی که در خارج از کشور بازداشت میشود، ورود کند. وی افزود: در طول این چند ماه پاسخگو بودم و سؤالهایی از سوی رسانههای مختلف مطرح شد و سفارت ما در پاریس از ابتدا پیگیر موضوع بود؛ هم با ارسال یادداشت رسمی و هم حضور در وزارت خارجه فرانسه. همکاران کنسولی و حقوقی و دوجانبه پیگیر این موضوعند.
بقایی بازداشت اسفندیاری را نمونهای از بازداشت خودسرانه خواند و ادامه داد: هیچ اتهام مستدل و مبتنی بر قانون علیه خانم اسفندیاری اقامه نشده و صرفا به خاطر اعلام حمایت از فلسطین و مخالفت با نسلکشی در فلسطین بازداشت شده است. وی افزود: بعد از پیگیریهای مستمر با دیدار کنسولی موافقت شد و 2 نوبت همکاران در سفارت موفق به دیدار با ایشان شدند. بازداشت خانم اسفندیاری غیرعادلانه و غیرقانونی است و درخواست روشن ما از دولت فرانسه این است که هر چه سریعتر ایشان را آزاد کند. نفس بازداشت اسفندیاری گویای رویکرد دوگانه فرانسه در قبال حقوق بشر است.
از یک سو شاهد ادامه نسلکشی در غزه هستیم و به جای اینکه به پیشبرد روند کیفری و قضایی در دیوان کیفری بینالمللی کمک کنند، متاسفانه کسانی را در معرض محکومیت قرار میدهند که از رسانه و سکوهای مختلف برای بیان واقعیات غزه استفاده میکنند.
این مغایر موازین حقوق بشری و ترویج خشونت و پذیرش نسلکشی در غزه است.
* کنایه عراقچی به فرانسه
ماجرای دستگیری غیرقانونی مهدیه اسفندیاری توسط پلیس فرانسه یادآور دادگاههای تفتیش عقاید در این کشور در قرن 12 میلادی است. دادگاههایی که نماد سرکوب و خفقان و شکنجه بودند. حالا دولت فرانسه گویا به 9 قرن قبل بازگشته است.
خانم مهدیه اسفندیاری، صرفا به خاطر ابراز عقیده و دفاع از مردم مظلوم غزه و انتقاد از نسلکشی آنها، به طرزی غیرانسانی زندانی شده است. بر اساس گزارشات، پلیس فرانسه خانم اسفندیاری را به مدت 40 روز در زندان انفرادی نگه داشته است؛ اقدامی عجیب که نشاندهنده میزان سرکوب آزادی بیان در کشور مدعی آزادی است.
نکته جالب و البته خندهدار ماجرا این است که دولت فرانسه روز یکشنبه به بهانه انتخاب جایزه جشنواره کن، ایران را به سرکوب آزادی بیان متهم کرد. وزیر خارجه فرانسه به بهانه این جایزه ایران را یک حکومت سرکوبگر نامید.
در واکنش به این اهانت وزیر خارجه فرانسه، سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، با انتشار متنی به زبان لاتین در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس، مقامات فرانسه را خطاب قرار داده و آنان را فاقد صلاحیت اخلاقی لازم برای ارشاد ایرانیان دانست.
وی در این زمینه نوشت: تعدیها و رفتارهای متناقض بسیاری هستند که اعتبار ادعای فرانسه در زمینه «دفاع از حقوق بشر» را زیر سؤال میبرند اما شاید هیچ کدام به اندازه رویکرد این کشور نسبت به رژیم اسرائیل و جنایات جنگی آن، این تناقض را به روشنی آشکار نکرده باشد. دست از ارشاد ایرانیان بردارید؛ شما هیچ صلاحیت اخلاقیای برای این کار ندارید.
***
سیلی جنجالی بریژیت بر صورت مکرون
لحظه ورود امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه به ویتنام به سوژهای جنجالی در رسانهها تبدیل شد. تصاویری که توسط رسانههای غربی منتشر شد علت این جنجال بود. در ویدئوی منتشر شده، صحنهای دیده میشود که بریژیت، همسر ۶۹ ساله مکرون، با ضربهای به صورت او، وی را پس میزند. پس از آن مکرون که به نظر گیج و کمی دستپاچه به نظر میرسید، تلاش کرد خودش را سریع جمع کند و با لبخند و تکان دادن دست، این اتفاق را بیاهمیت جلوه دهد. با این حال، ظاهراً تنش بین این زوج در آن لحظات پایان نیافت. هنگام پایین آمدن از پلههای هواپیما، بریژیت از گرفتن دست مکرون امتناع ورزید؛ موضوعی که دوباره حاشیهساز شد. در ابتدا دفتر ریاستجمهوری فرانسه انتشار تصاویر را تکذیب کرد اما فشار افکار عمومی باعث شد آنها این صحنه را به عنوان یک «مشاجره زناشویی بیخطر» توضیح دهند. یکی از همراهان نزدیک مکرون نیز به رسانهها اعلام کرد این حرکت چیزی جز یک شوخی کوچک برای کاهش استرس سفر نبوده است. امانوئل مکرون نیز به رسانهای شدن این ویدئو واکنش نشان داد. وی اعلام کرد: ما داشتیم با همسرم بحث میکردیم و بهتر است بگویم شوخی میکردیم. وی در ادامه گفت: تعجب میکنم این ویدئو چنین فاجعه فضایی را به دنبال داشته است. فکر میکنم مردم حرفهای احمقانه زیادی میزنند. باید آرام بود.