|
هشدار وزیر اقتصاد آلمان درباره شکست در مبارزه با کرونا
وزیر اقتصاد آلمان بر ضرورت تداوم محدودیتهای سختگیرانه برای مهار کرونا در ماههای آینده تاکید کرد و درباره شکست در مبارزه با این ویروس در صورت کاهش این محدودیتها هشدار داد. پیتر آلتمایر، وزیر اقتصاد آلمان انتظار دارد محدودیتهای سختگیرانه برای مهار کرونا همچنان بعد از ماه دسامبر هم در این کشور ادامه داشته باشد. وی درباره کاهش سریع محدودیتهای کرونایی هشدار داد.
ارسال به دوستان
اردوکشیخیابانی حامیانترامپ در واشنگتندیسی به صحنه زدوخورد مردم آمریکا با یکدیگر تبدیل شد
ملت دوپاره
هر دو سوی ماجرا کاندیدای خود را پیروز نهایی انتخابات ریاستجمهوری میدانستند
شبکه تلویزیونی سیانان در تحلیلی از این راهپیمایی اعلام کرد آمریکا دچار فروپاشی سیاسی شده است
گروه بینالملل: با ادامه تنش میان جمهوریخواهان و دموکراتها بر سر نتیجه انتخابات آمریکا، هزاران نفر از حامیان جو بایدن و دونالد ترامپ در یازدهمین روز بعد از انتخابات به خیابانهای واشنگتن ریختند و علیه جریان رقیب شعار دادند.
بایدن، نامزد دموکراتها بر اساس آنچه رسانههای آمریکایی اعلام کردهاند پیروز انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شده و ترامپ به عنوان رئیسجمهوری مستقر هم همچنان خود را پیروز انتخابات ریاستجمهوری میداند و از سوی دیگر اقدامات حقوقی بزرگی را برای پیروزی در انتخابات آغاز کرده است.
فارغ از رسانهها و دعوای حقوقی، مهمترین ابزار 2 کاندیدا برای اعمال فشار بر طرف مقابل میلیونها هواداری هستند که به هر کدام از آنها رای دادهاند. همین هم سبب شد کمپینهای هر دو کاندیدا شنبهشب به وقت تهران به قدرتنمایی از طریق به خیابان آوردن هواداران خود در واشنگتن بپردازند.
عکسهای فراوانی از هر دو طرف منتشر شده و روایت چندده هزار نفر تا چندصد هزار نفر از تعداد شرکتکنندگان در راهپیمایی واشنگتن از سوی 2 طرف اعلام شده است. حامیان توئیتری ترامپ هم با هشتگ «MillionMAGAMarch» به پوشش لحظه به لحظه تجمع خود پرداختند و این هشتگ را به یکی از ترندهای توئیتر تبدیل کردند.
آنچه اما این راهپیمایی را جالب کرد، درگیریهای فراوان حامیان ۲ کاندیدا با یکدیگر و مسلح بودن بخشی از هواداران 2 طرف بود؛ امری که میتواند نشان تعمیق شکاف در جامعه آمریکا و پتانسیل موجود در تبدیل سریع اوضاع به یک تراژدی بزرگ باشد. نکته مهم دیگر در تجمع شنبهشب واشنگتن اینکه بخش بزرگی از مخالفان ترامپ که با هواداران وی درگیر شدند، لباسهای سیاه بر تن داشتند. رسانههای آمریکایی درگیریهای پراکندهای میان هواداران ترامپ و جو بایدن گزارش دادند، هر چند به گفته رسانههای آمریکایی این درگیریها صرفا با مشت و لگد بوده است!
دقایقی بعد از آغاز راهپیمایی چند هزار نفری طرفداران ترامپ در واشنگتن، آنها به سمت ساختمان دیوان عالی آمریکا حرکت کرده و شعار «سرقت انتخابات را متوقف کنید» سر دادند.
هواداران ترامپ در راهپیمایی خود 2 موضوع اصلی را عنوان کردند: «تقلب در انتخابات» و «دزیده شدن آرای ترامپ».
تصاویر منتشر شده از درگیریها، زد و خورد بین طرفین را نشان میدهد که پلیس واشنگتن را مجبور کرد وارد عمل شود. مأموران امنیتی سپس تلاش کردند هواداران ۲ طرف را از یکدیگر جدا نگه دارند. شبکه خبری سیانان هم در گزارش خود از این راهپیمایی گفت: در جریان ناآرامیهای به وجود آمده در راهپیمایی روز شنبه حدود ۲۰ نفر توسط پلیس بازداشت شدند.
* رگبار توئیتی ترامپ
تجمع شنبهشب آرامآرام در حال شروع شدن بود که ترامپ شروع به توئیتهای متوالی کرد و نظام انتخاباتی آمریکا را فاسد و مملو از تقلب خواند. «کیلی مکانانی» سخنگوی کاخ سفید هم شامگاه شنبه گفت بیش از یک میلیون نفر از طرفداران رئیسجمهور آمریکا در واشنگتن حضور یافتهاند، این در حالی است که خبرگزاری فرانسه در برآورد میزان تجمع طرفداران ترامپ در اطراف میدان آزادی واشنگتن نوشت این تجمع هزاران نفری بوده است. گروههای راستگرای افراطی نظیر «پسران مفتخر» که اکثرا مسلح هستند، «دزدیدن واشنگتن را متوقف کنید» و «نگهدارندگان پیمان» برای شرکت در این تجمع اعلام آمادگی کرده بودند. قبل از شروع این راهپیمایی هم ترامپ وعده داده بود اگر بتواند لحظاتی میان هوادارانش حاضر میشود که در همین راستا لحظاتی میان آنها رفت.
* حمله ترامپ به نظام انتخاباتی آمریکا
ترامپ که این روزها چالش بزرگی را برای پیروزی در انتخابات آغاز کرده و خود را پیروز انتخابات ریاستجمهوری آمریکا میداند، بعد از پایان راهپیمایی هوادارانش اعتماد به نفس بیشتری برای ادامه جنگ حقوقی خود بر سر نتیجه انتخابات یافته است. وی دیروز با اشاره به حضور چند هزار نفری طرفداران خود در واشنگتن، مجددا خود را پیروز انتخابات ریاستجمهوری این کشور خواند. وی ابتدا توئیت کرد «ما پیروز میشویم!» و سپس در توئیت دیگری نوشت: مردم، سرقت شدن این انتخابات از آنها توسط کمپانی خصوصی افراطی چپگرای «دومینیون» و دیگران را تحمل نخواهند کرد. رئیسجمهور آمریکا تنها چند دقیقه بعد مجددا نوشت: صدها هزار نفر از مردم حمایت خود از من را در واشنگتن نشان دادند. آنها انتخابات فاسد و متقلب را تحمل نمیکنند. ترامپ در توئیت دیگری نشان داد حتی به بازشماری آرا در ایالت جورجیا- که خواست ستاد انتخاباتی خودش بوده- نیز راضی نشده و افزود: بازشماری دستی آرا در جورجیا، اتلاف وقت است. آنها امضاها را تطابق نمیدهند. بازشماری را تا زمانی که تطابق دهند، متوقف کنید. اجازه ندهید دموکراتهای افراطی چپگرا، انتخابات را سرقت کنند. وی بعد از ریتوئیت چندین کلیپ ویدئویی از برنامههای شبکه «فاکسنیوز» درباره احتمال تقلب در انتخابات، در توئیت دیگری نوشت: آنها به ناظران انتخاباتی ما اجازه ورود به اتاقهای شمارش آرا را نمیدهند. ما به تنهایی در آن پیروز شدیم. توئیتر نیز دوباره با زدن برچسب هشدار روی توئیتهای رئیسجمهوری آمریکا، نوشت ادعای وی درباره تقلب در انتخابات «مورد مناقشه» بوده و صحت آن تایید نشده است. رئیسجمهور آمریکا سپس به افشای عدم صداقت رسانههای تلویزیونی این کشور پرداخت و نوشت: فاکسنیوز و شبکههای اخبار جعلی، تصاویر این گردهمایی عظیم را نشان نمیدهند. در عوض، خبرنگاران خود را در خیابانهای تقریبا خالی مستقر کردهاند. ما اکنون تحت سرکوب رسانهها قرار داریم!
* سیانان: آمریکا دچار از هم پاشیدگی سیاسی شده است
حضور خیابانی هواداران 2 کاندیدا در واشنگتن و دهها مورد درگیری و زد و خورد میان آنها اگرچه به ظاهر موضوعی ساده است اما در لایههای خود پیامهای متفاوتی هم دارد. در همین ارتباط دیروز شبکه خبری سیانان درگزارشی از اعتراضهای رایدهندگان آمریکایی در برابر کاخ سفید عنوان کرد: بسیاری از مردم آمریکا اکنون پس از پایان انتخابات مایوس و سرخورده شدهاند. خبرنگار این شبکه خبری از واشنگتن دیسی در این باره گزارش داد: مخالفان و موافقان ترامپ اکنون به خیابانها آمدهاند. شهروندان آمریکایی اکنون ناراحت و افسرده هستند. این رسانه خبری آمریکایی افزود: ترسناکترین موضوعی که اکنون در پساانتخابات ریاستجمهوری در حال رخ دادن است، باور، اعتقاد و صدای رایدهندگان آمریکایی است که میگویند آرای آنها نادیده گرفته شده است.
خبرنگار این شبکه خبری نوشت: آشوب و بلوایی که پس از انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا در حال رخ دادن است، در واقع بیانگر این موضوع است که خواسته و ارتباط مردم از لحاظ سیاسی قطع شده است. آمریکا هماکنون در وضعیتی قرار دارد که از لحاظ سیاسی از هم پاشیده است.
***
[ترامپ: بایدن با تقلب برد اما ما میبریم!]
رئیسجمهوری آمریکا عصر دیروز در توئیتی تلویحا به پیروزی بایدن در انتخابات اشاره کرد. این موضوع کمتر از ۲۴ ساعت بعد از قدرتنمایی هواداران وی در خیابانهای واشنگتن اتفاق افتاد. لحن توئیت دیشب ترامپ از نگاه برخی کارشناسان نوعی پذیرش نتیجه اعلام شده از سوی رسانههای آمریکاست. با این حال وی در توئیت دوم خود نوشت: تقلب شده، ما انتخابات را میبریم! من شکست را نپذیرفتم. ترامپ در پیام اول توئیتری نوشت: او پیروز شد، زیرا در انتخابات تقلب صورت گرفت. به این دلیل که هیچ مراقب و ناظری راه داده نشد، رأیها توسط شرکتهای خصوصی چپگراهای افراطی و شرکت دومینیون که اعتبار بدی دارند برای شمارش دستهبندی شد، دستگاههای خرابی که حتی نتوانستند در تگزاس مورد تأیید قرار گیرند که من با اختلاف زیاد در آن پیروز شدم، رسانههای جعلی و ساکت و دلایل بیشتر!
ارسال به دوستان
دور دنیا
صهیونیستها تا صبح لرزیدند
رژیم صهیونیستی که از بامداد دیروز ۲۵ آبان شاهد به صدا درآمدن آژیر هشدار حمله موشکی در برخی مناطق اراضی اشغالی بود، دست به حمله علیه نوار غزه زد. به گزارش الجزیره، بمباران و حملات علیه مواضع مقاومت در شرق نوار غزه از سوی رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد. گزارشی از تلفات این بمباران ارائه نشده است. بر اساس گزارشها، بالگردهای نظامی رژیم صهیونیستی شهر «رفح» را زیر آتش سنگین خود قرار دادهاند و تانکهای این رژیم غرب «بیت لاهیا» و مناطق شرقی نوار غزه را بمباران میکنند. ارتش رژیم صهیونیستی با انتشار بیانیهای مدعی شد این حملات از بامداد دیروز و در پی وقوع انفجار در شهرک صهیونیستنشین «عسقلان» در نزدیکی نوار غزه آغاز شد. گفته میشود دلیل شلیک راکتها، سالگرد ترور شهید «بها ابوالعطا» از سران ارشد جهاد اسلامی فلسطین به دست ارتش رژیم صهیونیستی بوده است. در پی وقوع انفجار مذکور، آژیر هشدار موشکی در شهرکهای «عسقلان»، «پالماخیم» و «اشدود» به صدا درآمد. به گزارش ارتش رژیم صهیونیستی، آژیر هشدار حمله موشکی در جنوب «تلآویو» نیز به صدا درآمد و سامانه «گنبد آهنین» رژیم صهیونیستی در پی شلیک دستکم ۵ راکت از نوار غزه به سوی اراضی اشغالی فعال شد. برخی منابع تعداد راکتهای شلیک شده را ۲ فروند و محل اصابت آنها را جنوب و مرکز اراضی اشغالی اعلام کردند.
***
وزیرخارجه سودان: اطلاعی از سفر هیأت اسرائیلی به خارطوم ندارم
در حالی که رسانههای رژیم صهیونیستی از سفر یک هیأت اسرائیلی به خارطوم خبر دادهاند، وزیر خارجه سودان مدعی شد از این سفر اطلاعی ندارد. رسانههای رژیم صهیونیستی سهشنبه هفته گذشته اعلام کردند: یک هیأت فنی از اسرائیل (مناطق اشغالی) برای گفتوگو درباره عادیسازی روابط تلآویو- خارطوم (یکشنبه 25 آبانماه) راهی سودان میشود تا با مقامات این کشور به گفتوگو بنشیند. وزیر خارجه سودان در گفتوگو با روزنامه الشرق الاوسط اظهار داشت: وزارت خارجه و نخستوزیری سودان هیچ اطلاعی درباره سفر یک هیأت اسرائیلی به خارطوم ندارند.
***
آمادگی صنعا برای تبادل اسرای جنگی
عبدالقادر المرتضی، رئیس کمیته امور اُسرا وابسته به دولت نجات ملی در صنعا، از آمادگی دولت برای اجرای بخش دوم توافق اَمان، برای تبادل اسرا (با ائتلاف سعودی و دولت مستعفی یمن مستقر در ریاض) خبر داد. المرتضی گفت: برنامه مذاکرات آتی، اجرای بخش دوم توافق امان، پایتخت اردن یعنی آزادی ۲۰۰ اسیر ارتش و کمیتههای مردمی (وابسته به صنعا) در مقابل آزادی ۱۰۰ نفر از مزدوران [عبد ربه] منصور هادی [رئیسجمهوری مستعفی فراری مقیم ریاض] است. بخش اول تبادل اسرا، اکتبر گذشته (مهرماه) انجام شد. بنا به گفته این مقام یمنی، مرحله دوم تبادل اسرای جنگی شامل تعداد بیشتری از اسرا در مقایسه با مرحله نخست است. او تأکید کرد طرف سعودی هم به عنوان کسی که جنگ را علیه یمن هدایت میکند و در حقیقت تصمیمگیرنده اصلی برای منصور هادی و دولت مستعفی او است باید در مذاکرات حاضر باشد تا درباره اسرای خود که نزد ارتش یمن هستند، مذاکره کند.
***
انتقال ۵۰ نظامی آمریکایی از سوریه به عراق
۵۰ نیروی آمریکایی به همراه تجهیزات نظامی، پایگاه خود در شمال شرق استان الحسکه را ترک کرده و وارد شمال عراق شدند. به نوشته رأی الیوم، پایگاه این نیروها در حومه شهر المالکیه قرار داشت که این منطقه در هفتههای گذشته بارها شاهد عملیات علیه شبهنظامیان کُرد و همپیمانان آمریکا بوده است. بنا بر این گزارش، آمریکاییهایی از طریق گذرگاه «الولید» وارد عراق شدهاند. شامگاه پنجشنبه نیز تعدادی از نیروهای آمریکایی سوریه را ترک کرده و وارد عراق شده بودند. خروج این نیروها از سوریه در شرایطی اتفاق میافتد که تغییرات رخداده در وزارت دفاع آمریکا و روی کار آمدن «کریستوفر میلر» به عنوان سرپرست پنتاگون، پیشبینیها درباره آغاز خروج بخش زیادی از نیروهای آمریکایی از غرب آسیا را تقویت کرده است. میلر در نخستین پیام خود به نظامیان آمریکایی نوشت، زمان بازگشت آنها به خانه فرا رسیده است. در همین حال باید به انتصاب داگلاس مکگریگور به عنوان مشاور اول پنتاگون اشاره کرد که بارها خواستار خروج نیروهای آمریکایی از سوریه شده بود.
***
بازدید رئیس ستاد مشترک ارتش قطر از خط تولید جنگنده «اف۱۵»
غانم بن شاهین الغانم، رئیس ستاد مشترک ارتش قطر وارد آمریکا شد. خبرگزاری قطر (قنا) گزارش کرد غانم با ژنرال «کنت مکنزی» فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا (سنتکام) دیدار و درباره راهکارهای تقویت روابط نظامی دوجانبه گفتوگو کرد. الغانم همچنین از مقر نیروهای مسلح قطر که تحت آموزش در شرکت بوئینگ هستند، بازدید کرد. وی همچنین از خط تولید جنگندههای اف۱۵ در ایالت «میزوری» بازدید کرد. وزارت دفاع قطر ژوئن ۲۰۱۷ توافقنامهای با آمریکا برای خرید تعدادی از جنگندههای اف۱۵ امضا کرده است. وزارت دفاع آمریکا دسامبر ۲۰۱۷ اعلام کرد ۳۶ فروند جنگنده اف۱۵ را در قالب معاملهای به ارزش ۶ میلیارد دلار به قطر فروخته است و این هواپیماها اواخر سال ۲۰۲۲ تحویل قطر خواهد شد. اف۱۵ جنگندهای چندمنظوره است که هم برای مأموریتهای هجومی و هم برای رهگیری هدف مورد استفاده قرار میگیرد و در همه شرایط هوایی قابلیت پرواز دارد. کشورهای متحد آمریکا از جمله استفادهکنندگان این نوع جنگنده هستند و شرکت بوئینگ تولیدکننده آن است.
ارسال به دوستان
با وجود گفتوگو بین سران کشورها پیرامون لزوم اجرای توافق، به نظر میرسد اوضاع در ارمنستان برای مقامات این کشور باثبات نیست و امکان تغییرات آنی در داخل این کشور بسیار محتمل است
قرهباغ یک هفته پس از توافق
یک هفته پس از امضای توافق آتشبس و حضور نیروهای صلحبان روس در منطقه مورد مناقشه، فرمانده نیروهای حافظ صلح اعزامی روسیه به قرهباغ کوهستانی اعلام کرد جمهوری آذربایجان و ارمنستان به توافق آتشبس پایبند باشند و ثبات در حال بازگشت به این منطقه است. در همین حال مقامات ترکیه نیز درصددند تا جا پای محکمی در کنار روسها در قفقاز داشته باشند و از این رو رایزنی با مقامات سیاسی و نظامی روسیه را در دستور کار قرار دادهاند. امیدها به پایان مناقشه در حالی مطرح شده است که شواهد امر در ارمنستان حاکی از وقوع حوادث جدی در این کشور از سوی مخالفان توافق است.
* رایزنی ترکیه با روسیه درباره نظارت بر آتشبس
به گزارش «وطن امروز»، وزارت دفاع ترکیه روز گذشته اعلام کرد گفتوگوها با هیأت روس درباره ایجاد مرکزی مشترک برای نظارت بر آتشبس در منطقه قرهباغ آذربایجان ادامه خواهد داشت. ترکیه و روسیه یازدهم نوامبر به توافق رسیدند تا مرکزی مشترک برای نظارت بر آتشبس در قرهباغ ایجاد کنند. با این وجود، گفتوگوهای ۲ کشور برای تعیین شکل این مرکز ادامه دارد. در این زمینه، طرفین روز جمعه نخستین جلسه را در مقر وزارت دفاع ترکیه برگزار کردند. به عقیده وزارت دفاع ترکیه لازم است ارمنستان با تاکید بر پیگیری دقیق اوضاع، شرایط توافقنامه را اعمال کرده و از بقیه سرزمینهای اشغالی آذربایجان خارج شود.
* گفتوگوی تلفنی پوتین با مقامات ارمنستان و آذربایجان
همزمان با رایزنیهای ترکیه و روسیه، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه با سران کشورهای آذربایجان و ارمنستان درباره توافق اخیر در منطقه قرهباغ کوهستانی صحبت کرد. کاخ ریاست جمهوری روسیه (کرملین) در بیانیهای اعلام کرد: ولادیمیر پوتین در تماس تلفنی با الهام علیاف و نیکول پاشینیان درباره اجرای توافق مذکور گفتوگو داشته است. بر اساس بیانیه کرملین، هر دو طرف درگیر در منطقه قرهباغ کوهستانی از نظارت بر اجرای توافق آتشبس در این منطقه ابراز رضایت کردهاند. رئیسجمهور روسیه طی این تماس بر اهمیت حفظ اماکن مقدس مسیحی در مناطق تحت کنترل جمهوری آذربایجان تأکید کرده است.
* خنثیسازی طرح ترور «پاشینیان»
با وجود گفتوگو بین سران کشورها پیرامون لزوم اجرای توافق، به نظر میرسد اوضاع در ارمنستان برای مقامات این کشور باثبات نیست و امکان تغییرات آنی در داخل این کشور بسیار محتمل است. در همین راستا روز گذشته رئیس سابق اطلاعات ارمنستان به اتهام تلاش برای کودتا و ترور نخستوزیر این کشور به همراه تعدادی از افسران و مقامات سیاسی بازداشت شد. خبرگزاری «ارمن پرس» اعلام کرد «آرتور وانتسیان» رئیس سابق سرویس امنیت ملی ارمنستان به اتهام توطئه و برنامهریزی برای ترور پاشینیان و کودتا علیه او بازداشت شده است. وانتسیان هماکنون رئیس حزب وطن ارمنستان، از احزاب مخالف نخستوزیری نیکول پاشینیان است و متهم به حمل و انتقال غیرقانونی سلاح و مهمات و بمب شده است. وکلای رئیس سابق سرویس امنیت ملی ارمنستان گفتهاند سرویس امنیت ملی (اطلاعات) او را به همراه تنی چند از دوستانش بازداشت و حبس کرده است.
******
شعیب بهمن در گفتوگو با «وطن امروز»:
وضعیت قرهباغ استخوان لای زخم باقی خواهد ماند
یک هفته قبل آذربایجان و ارمنستان با میانجیگری روسیه به جدیدترین دور مناقشه که از 27 سپتامبر آغاز شده بود پایان دادند. این مناقشه 27 ساله در شرایطی 9 نوامبر امسال با قبول آتشبس از سوی ۲ طرف متوقف شد که این بار تغییرات مهمی در ژئوپلیتیک منطقه قفقاز رخ داده است. در حالی که جمهوری آذربایجان خود را پیروز قطعی جنگ میبیند، ارمنیها علیه مقامات سیاسی کشورشان تظاهرات کردند و این توافق را نشانه شکست میدانند. در کنار این، رویکرد بازیگران بینالمللی به این مناقشه سبب شده ابهاماتی پیرامون فرآیندهای اجرایی توافقنامه به وجود آید. بر این اساس «وطن امروز» در گفتوگو با شعیب بهمن، کارشناس مسائل قفقاز به بررسی این ابهامات پرداخته است.
* برنده و بازنده توافقنامه آتشبس 9 نوامبر کدام کشورها هستند؟
آنچه در مناقشه قرهباغ اتفاق افتاده، در نهایت رخدادی بود که از ابتدا و در مسیر مناقشه پیشبینی میشد که رقم بخورد. مشخصا جمهوری آذربایجان به دلیل اینکه توانست موقعیت فعلی خود در حفظ سرزمینهای جدید را تثبیت کند، دست برتر را در این توافق دارد و ارمنستان هم با توجه به شرایط میدانی بالاجبار این توافق را قبول کرده است. در ارتباط با بازیگران منطقهای هم میتوان گفت روسیه و ترکیه به اهدافی که مدنظر داشتند رسیدند و متاسفانه به دلیل برخی کاستیها در نهادهایی مثل وزارت امور خارجه ایران، فرصتسوزیهایی رخ داد که هم به لحاظ ژئواستراتژیک و هم منافع اقتصادی به ضرر ایران تمام شده است. واقعیت فعلی منطقه قرهباغ بعد از توافق 9 نوامبر به این شکل است که اتصال سرزمینی بین نخجوان و جمهوری آذربایجان از طریق یک کانال زمینی فراهم خواهد شد و این وضعیت سبب شده خطوط مواصلاتی قبلی دچار دگرگونی شود. بر این اساس ارتباط زمینی نخجوان و جمهوری آذربایجان، ترکیه و جمهوری آذربایجان برقرار شده است. از سوی دیگر روسها هم در نهایت به اهداف خود رسیدند و کاری کردند که بر پایه منافعشان بود. آنها سال 2010 توافق کازان را پیشنهاد دادند که تقریبا مشابه همین توافق بود. در آن توافق هم ارمنستان قرار بود 7 منطقه را تحویل دهد و امنیت قرهباغ را صلحبانان روس تامین کنند. تنها مساله روسها شاید حضور ترکیه است که البته به دلیل فاصله مرزهای آن با روسیه تهدیدی جدی در سطح امنیت ملی نیست.
* حضور ترکیه در قفقاز را چطور ارزیابی میکنید؟
ترکیه طرح کلانی را در دستور کار داشت و آن افزایش و تقویت حوزه نفوذ خود در قرهباغ بود. حال با اجرای توافق آتشبس به این هدف رسیده و این حضور میتواند پیامدهایی منفی برای منطقه داشته باشد. علاوه بر تقویت تنشهای قومی و نژادی در این منطقه، مباحثی نظیر رشد اندیشههای نوعثمانیگری، تروریسم و کشیده شدن پای ناتو در صورت تاسیس پایگاه نظامی ترکیه در قفقاز از جمله تهدیداتی است که در صورت تداوم حضور و قدرت گرفتن ترکیه در قفقاز باید انتظار آن را داشت.
* با وجود برقراری آتشبس اما شاهدیم که در ارمنستان مردم معترض به مقامات سیاسی و دولت تظاهرات کردند و خواستار لغو این موافقتنامه شدند؛ بر پایه این نارضایتیها تا چه حد احتمال دارد توافق آتشبس نقض شود؟
واقعیت این است که هر اتفاقی در بلندمدت ممکن است رخ دهد. وضعیت برای مقامات سیاسی ارمنستان بویژه نخستوزیر به حدی وخیم است که حتی اخبار سوءقصد و تلاش برای ترور وی نیز منتشر شده است. این امکان وجود دارد که پاشینیان برود و طیف قرهباغیها در ارمنستان سکان قدرت را به دست بگیرند و توافق را نپذیرند اما اینکه بخواهند علیه این توافق اقدام عملیاتی و نظامی داشته باشند، در شرایط فعلی به دلیل ضعف ارتش ارمنستان و همچنین حضور نیروهای روسیه در منطقه مورد مناقشه چندان عملی نیست اما این موضوع به عنوان یک استخوان لای زخم باقی خواهد ماند. علاوه بر این از آنجا که در این توافقنامه اشارهای به قرهباغ نشده و این مساله مسکوت باقی مانده و با توجه به ترکیب جمعیتی این منطقه، به نظر میرسد جدال ادامهدار خواهد بود. ضمن اینکه چنانچه منافع بازیگران بینالمللی در این مناقشه تامین نشود، این امکان وجود دارد که در آینده شاهد شعلهور شدن آتش درگیری و جنگ بین طرفین باشیم، چه اینکه در حال حاضر هم صفبندیهایی در قبال این توافق پدید آمده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|