|
قهرمان سابق کشتی آسیا درگذشت
محسن قاسمی، ملیپوش سابق کشتی فرنگی ایران و دارنده مدال طلای آسیا که ۲ سال پیش در یک مرکز کمپ ترک اعتیاد در بروجرد مورد ضرب و جرح شدید پرسنل کمپ قرار گرفته و به دلیل آسیبدیدگی از ۲۶ ناحیه، به کما رفته بود، در ۳۱ سالگی درگذشت. قاسمی علاوه بر کسب مدال طلای آسیا در سال ۲۰۱۱، مدال طلای آسیا در رده جوانان در سال ۲۰۱۰ و نقره و برنز نوجوانان آسیا را در کارنامه داشت.
ارسال به دوستان
هفته پانزدهم لیگ برتر با برتری استقلال و پرسپولیس مقابل رقبا به پایان رسید تا آبیها قهرمان نیمفصل شوند
رکورد شکنی شیرین فرهاد
استقلال و نفت مسجد سلیمان در هفته پانزدهم و آخرین هفته نیمفصل اول لیگ برتر فوتبال کشورمان به مصاف هم رفتند که این دیدار با پیروزی 3 بر صفر شاگردان فرهاد مجیدی به پایان رسید تا قهرمانی نیمفصل استقلال قطعی شود.
آبیهای تهران با پیروزی در این دیدار نیمفصل اول را به سلامت پشت سر گذاشتند و پس از ۱۰ سال توانستند قهرمانی نیمفصل را کسب کنند اما این اتفاق به هیچ عنوان برای استقلالیها دستاورد بزرگی محسوب نمیشود و بازیکنان این تیم نیز نباید در باد چنین قضیهای بخوابند، چرا که آنها تازه نیمی از راه را طی کردهاند و ۱۵ بازی دیگر تا پایان فصل باقی مانده است. استقلالیها زمانی به یک دستاورد خوب و با ارزش میرسند که بتوانند در آن ۱۵ بازی هم جایگاه جدولی خود را حفظ کنند و از صدر جدول تکان نخورند.
استقلال مقابل تیم بحرانزده نفت، از لحاظ آماری هم عملکرد خوبی داشت و توانست با امید گل مجموع 32/1 به 3 گل برسد. آبیها در این دیدار بخوبی باگ سیستم نفتیها را پیدا کرده بودند و اکثر حملات خود را از سمت راست شکل میدادند؛ جایی که نفتیها فضای خالی زیادی به حریف میدادند و حضور یامگا هم در آن قسمت از زمین قدرت استقلال را چند برابر کرده بود. در این بازی هم مثل دیدار مقابل مس دیدیم که حضور یامگا در خط جلو میتواند کمک زیادی به استقلال از لحاظ هجومی بکند و با بازگشت وریا، فرهاد مجیدی باید برای بهبود عملکرد هجومی تیمش به حضور یامگا پشت تک مهاجمش امیدوار باشد. یکی از نکات مثبت عملکرد استقلال در نیمفصل اول مسابقات عدد صفری است که در ستون تعداد باختهای این تیم در جدول ردهبندی لیگ برتر قرار دارد. تیم فرهاد مجیدی در طول نیمفصل اول هیچ شکستی را تجربه نکرد و همین موضوع شخصیت بسیار خوبی به تیم استقلال داده است.
آبیهای تهران در بازی مقابل نفت هم با سیستم ۳ دفاعه همیشگی خود وارد زمین شدند و بازی نسبتا خوبی را هم ارائه دادند، اگرچه در مقاطعی خط دفاع این تیم بسیار شکننده ظاهر شد اما به هر حال آبیها امیدوارند با خرید یک مهره بازیساز خوب خارجی بتوانند مشکلات هجومی تیم در بازیهای بزرگ را حل کنند. البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که این مشکل استقلال تنها با یک مهره بازیساز حل نمیشود و مدتهاست در دنیای فوتبال ما نمیتوانیم صرفا با خرید یک مهره بازیساز، مشکلات هجومی را حل کنیم. فرض کنیم تنها با خرید یک مهره بازیساز تمام مشکلات حل شود، در این بین کادر فنی آبیها هم باید بتواند هماهنگی و توازن لازم را در ترکیب تیم برقرار کند و حتی اگر استقلال بتواند در نیمفصل دوم یک بازیساز خوب جذب کند، کادر فنی باید بازنگری جدیای در تفکرات خود برای خط حمله داشته باشد، چرا که حتی اگر بازیکن بازیساز به تیم بیاید و استقلالیها بخواهند مثل نیمفصل اول بازی کنند، بعید است تغییر چندانی در شکل بازی تیمی حاصل شود. به بیان دیگر ما نباید توقعات را از همین الان برای مهره خارجیای که هنوز هم خریداری نشده است بالا ببریم و تمام مشکلات تیم را به نبود یک بازیساز ربط بدهیم. البته با توجه به اوضاع سایر تیمهای لیگ برتری، استقلالیها برای قهرمانی نیاز به تغییرات اساسی هم ندارند. آنها باید تنها شکل حملات خود را ساختارمندتر کنند و با همان عملکرد خوب دفاعی خود به دنبال قهرمانی باشند.
* ضرورت بهبود عملکرد هجومی تیم
در ۲ بازی اخیر آبیها شاهد صحنههای نگرانکنندهای در خط دفاع استقلال بودیم و شاید اگر به جای نفت مسجدسلیمان تیم دیگری مقابل استقلال قرار داشت و از فرصتهایی که به دست آورده بود بهتر استفاده میکرد، استقلال نمیتوانست به این راحتیها ۳ امتیاز این مسابقه را به دست آورد. فرهاد مجیدی برای رفع مشکل هجومی تیم خود در برخی بازیها دست به ریسک منطقی زد و از لحاظ تعداد نفرات، حملات خود را شلوغتر از گذشته کرد و همین موضوع هم باعث شد استقلال هم بین خطوط و هم از کانالهای میانی فضای زیادی به حریف بدهد. البته این ریسک برای آبیها جواب داد و این تیم توانست هم در این بازی و هم در بازی گذشته مقابل مس رفسنجان -که موقعیت زیادی به حریف داد- به پیروزی برسد اما برای نیمفصل دوم این ریسک دیگر منطقی به نظر نمیرسد و استقلال باید با تقویت ترکیب خود دیگر دست به چنین ریسکی نزند و تعادل در تمام خطوط را حفظ کند. استقلال باید به موازات حفظ کیفیت دفاعیاش، موقعیتسازیاش را نیز بهبود بخشد و البته این موضوع نباید با افت بیش از حد عملکرد دفاعی تیم همراه باشد.
استقلال نیمی از راه قهرمانی را بخوبی پیموده است و الان حتی اگر ۲ امتیاز بازی با گلگهر را هم از این تیم کم کنیم باز در صدر جدول ردهبندی حضور دارد، بنابراین همه چیز به نیمفصل دوم بستگی دارد و باید دید چند ماه بعد در تقابل با همین نفت مسجد سلیمان در ورزشگاه آزادی، شاگردان فرهاد مجیدی در چه حالی قرار دارند؛ آیا قهرمانی خود را از پیش مسجل کردهاند، آیا در همان هفته پایانی به قهرمانی میرسند یا مثل سالهای گذشته هفته آخر برایشان هیچ معنیای ندارد و هیچ امیدی هم به قهرمانی ندارند.
***
همه چیز درباره نیمفصل و آنچه بر سرخابیها گذشت
پرسپولیس مثل همیشه، استقلال فراتر از همیشه
دور رفت مسابقات لیگ برتر فوتبال در فصل جاری در حالی به اتمام رسید که استقلال با ۳۵ امتیاز صدر جدول را از آن خود کرد تا شاگردان فرهاد مجیدی برای پرسپولیس، قهرمان ۵ دوره متوالی این مسابقات، خط و نشان بکشند.
۳۵ امتیاز از ۱۵ دیدار باعث شد آبیپوشان پایتخت میانگین بیشتر از ۲ امتیاز در هر بازی را کسب کنند تا نشان دهند عزمی جدی برای قهرمانی دارند. این در حالی است که پرسپولیس با ۳ امتیاز اختلاف نسبت به رقیب سنتی خود در تعقیب آنهاست و دوست ندارد جام را پس از ۵ فصل متوالی از دست بدهد یا آن را به استقلال بسپارد. یحیی گلمحمدی، سرمربی پرسپولیس که برای سومین قهرمانی خود با این تیم و کسب ششمین جام متوالی سرخپوشان امتیاز جمع میکند، تا اینجا هم آماری نزدیک به سالهای گذشته داشته اما نتایج استقلال فراتر از حد تصور سرخها بوده است تا چالشی جدی در ادامه رقابتها برای مدافع عنوان قهرمانی باشد. سرخپوشان پایتخت تا اینجای کار تعداد امتیازات بیشتری نسبت به فصل گذشته کسب کردهاند. این تیم در پایان نیمفصل نخست لیگ بیستم، ۳۰ امتیاز داشت و در فصل جاری ۲ امتیاز بیشتر به اندوخته خود اضافه کرده است؛ آماری قابل قبول برای یحیی گلمحمدی نسبت به عملکرد خودش ولی ضعیفتر از همتایان قبلی خود نظیر برانکو ایوانکوویچ و گابریل کالدرون که این تیم را در مسیر قهرمانیهای متوالی هدایت کردند. یحیی در آمار فصل جاری خود امتیازات خوبی را جمع کرده است که نشان میدهد او هم با جدی شدن بازیها و عملکرد استقلال، جاهطلبی بیشتری دارد. با این حال تعداد گلهای دریافتی این تیم نسبت به گذشته افزایش داشته است. پرسپولیس فصل گذشته ۸ گل خورده داشت ولی در لیگ بیستویکم، در نیمه راه ۱۰ گل خورده دارد؛ نمرهای منفی برای تیمی که یکی از ارکان اصلی قهرمانیهای متوالیاش استحکام بالای خط دفاعی بوده است. در واقع این پاشنه آشیلی است برای تیمی که همواره با حفظ آمار خوب در خط دفاعی توانسته شنل قهرمانی را در پایان فصل بر تن کند. در هر صورت پرسپولیس تا این جای کار ۲ برابر صدرنشین فعلی و رقیب سنتی خود گل خورده است. جدایی محمدحسین کنعانیزادگان از قلب دفاع سرخها در کنار عملکرد پرفراز و نشیب حامد لک در چارچوب دروازه پرسپولیس و نبود بوژیدار رادوشوویچ در این تیم موجب شد رهبری سیدجلال حسینی، کاپیتان باتجربه پرسپولیس نیز نتواند تعداد گلهای خورده این تیم را کاهش دهد. در سوی مقابل اما آمار گلزنی پرسپولیس همچون سال قبل روی عدد ۲۱ قرار گرفته تا خروج بازیکنانی نظیر شهریار مغانلو چندان تأثیری در تکرار این آمار نداشته باشد، البته با توجه به مصدومیت عیسی آلکثیر و دور ماندن او از میادین تا پایان فصل، شاید آمار پرسپولیس در این بخش هم دستخوش تغییر شده و روندی نزولی یابد. با همه این تفاسیر باید دید گلمحمدی برای حل مشکل گل خوردن تیمش رقیبی سرسخت برای حامد لک میآورد یا خط دفاع خود را با خریدهای اسم و رسمدار ترمیم میکند تا بتواند مقابل تفکرات فرهاد مجیدی و دستیار ایتالیاییاش «گابریل پین» عرض اندام کند.
ارسال به دوستان
استرالیا ویزای جوکوویچ را دوباره لغو کرد
جنجال بیپایان
دولت استرالیا بار دیگر ویزای تنیسور مطرح صرب را لغو کرد. نوواک جوکوویچ که در بدو ورود به استرالیا برای شرکت در مسابقات گرنداسلم ملبورن به دنبال نامعتبر بودن ویزایش (به تشخیص مقامات مرزی استرالیا) به مرکز استقرار پناهجویان بازداشتی در ملبورن که هتل پارک نام دارد، انتقال یافت، در ادامه با حکم دادگاه ملبورن مبنی بر درست بودن ویزایش، از هتل پارک آزاد شد و در حالی که تمرینات خود را برای شرکت در گرنداسلم ملبورن از سر گرفته بود، حالا خبر میرسد دولت استرالیا برای دومینبار ویزای این تنیسور صرب را لغو کرده است. این تصمیم توسط «الکس هاوک» وزیر مهاجرت استرالیا گرفته شده و این بدین معنی است که جوکوویچ اکنون در آستانه دپپورت شدن از این کشور قرار دارد. این تنیسور 34 ساله البته هنوز میتواند نسبت به این حکم اعتراض و فرآیند قانونی برای ماندن در استرالیا را پیگیری کند. مسابقات گرنداسلم ملبورن از روز دوشنبه آغاز میشود و مرد شماره یک تنیس دنیا به دنبال حضور در این تورنمنت معتبر است. این تصمیم (لغو مجدد ویزایش) پس از آن گرفته شد که جوکوویچ متهم به این شد در فرم سفر خود به استرالیا اظهارنامه نادرستی داشته است که در آن تأیید کرده بود 14 روز قبل از ورودش به استرالیا سفری نکرده بود، در حالی که در این بازه زمانی به اسپانیا سفری داشته است. جوکوویچ اما این را یک خطای انسانی دانست که توسط مدیر برنامههایش انجام شده و تأکید کرد تعمدی در کار نبوده است. او همچنین اعتراف کرد پس از مثبت شدن تست کرونایش با یک خبرنگار ملاقات کرده و عکس هم گرفته است. این تنیسور که 20 قهرمانی گرنداسلم در کارنامه حرفهایاش دیده میشود، تاکنون 9 بار قهرمان گرنداسلم استرالیا شده است. ارسال به دوستان
اخبار
اعلام سیدبندی رسمی لیگ قهرمانان آسیا
کنفدراسیون فوتبال آسیا سیدبندی رسمی لیگ قهرمانان آسیا 2022 را اعلام کرد. سایت کنفدراسیون فوتبال آسیا به صورت رسمی سیدبندی جدید مسابقات لیگ قهرمانان آسیا 2022 را اعلام کرد و بر این اساس دیگر شائبهای برای حذف استقلال و پرسپولیس از این رقابتها باقی نماند.
سیدبندی رسمی AFC برای لیگ قهرمانان آسیا 2022 به شرح زیر است:
*منطقه غرب:
سید یک: السد (قطر)، الهلال (عربستان)، فولاد خوزستان (ایران)، الجزیره (امارات) و الدحیل (قطر)
سید 2: الفیصلی (اردن)، سپاهان (ایران)، الاهلی دوبی (امارات)، الریان (قطر) و الشباب (عربستان)
سید 3: پاختاکور (ازبکستان)، الوحدات (اردن)، افسی بمبئی (هند)، استقلال (تاجیکستان) و آهال (ترکمنستان)
سید 4: نیروی هوایی (عراق)، برنده پلیآف یک (عربستان / سوریه)، برنده پلیآف 2 (امارات / ازبکستان)، برنده پلیآف 4 (امارات / عراق) و الغرافه (قطر)
در قرعهکشی لیگ قهرمانان آسیا 2022، 40 باشگاه برتر آسیا در 10 گروه تقسیم میشوند و 33 مدعی که قبلا جایگاه خود را در مرحله گروهی تضمین کردهاند، با 7 برنده پلیآف همراه خواهند شد.
قرعهکشی مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا 2022 و AFC کاپ 2022 دوشنبه به ترتیب ساعت 10:30 و 12:30 به وقت ایران به صورت مجازی برگزار میشود.
***
سورپرایز اسکوچیچ برای بازی با عراق و امارات
شهاب زاهدی، مهاجم ایرانی زوریا لوهانسک برای نخستینبار در دوران حرفهای خود به تیم ملی ایران دعوت شد. با اعلام باشگاه زوریا لوهانسک اوکراین، شهاب زاهدی، مهاجم ایرانی این تیم از سوی دراگان اسکوچیچ برای اردوی تیم ملی در بهمن ۱۴۰۰ به این تیم دعوت شده است. زاهدی برای نخستینبار در دوران حرفهای خود به تیم ملی ایران دعوت شده است و حالا این فرصت را دارد که در مسابقات آتی مقابل عراق و امارات پیراهن تیمملی را به تن کند. زاهدی که از بازیکنان تیمهای پایه پرسپولیس به شمار میرود، سال ۲۰۱۷ به علت حضور کوتاه و نیمکتنشینی در تیم برانکو، راهی ماشینسازی و سپس تیمهایی در ایسلند و کرهجنوبی شد و در نهایت طی 3 سال گذشته توانست در اوکراین عملکرد خوبی را از خود به نمایش بگذارد و حالا میتواند حضور در تیم ملی را هم تجربه کند. تیم ملی ایران هفتم و دوازدهم بهمن در انتخابی جامجهانی در تهران به مصاف عراق و امارات میرود و در صورت کسب یک پیروزی، صعود خود به جامجهانی را قطعی خواهد کرد.
***
محمد نصیری جراحی قلب میشود
پیشکسوت وزنهبرداری ایران در انتظار تعیین زمان برای انجام عمل جراحی دریچه میترال قلبش به سر میبرد. محمد نصیری، پیشکسوت شاخص وزنهبرداری ایران هفته گذشته به علت عارضه قلبی در بیمارستان بستری شد. برای مشخص شدن وضعیت قلب نصیری، آنژیوگرافی انجام شد که مشخص شد خوشبختانه رگهای قلب او مشکلی ندارند اما چون دریچه میترال قلبش مشکل دارد باید تحت عمل جراحی قرار بگیرد و طبق گفته همسرش نیاز به تعویض دریچه میترال دارد. نصیری فعلا در بخش مراقبتهای ویژه (CCU) بیمارستان مدرس بستری است و پزشکان امروز درباره تعیین زمان جراحی قلب او تصمیمگیری میکنند. او مدتهاست از مشکل قلبی رنج میبرد و پیش از این هم به علت ناراحتی قلبی در بیمارستان بستری شده بود. نصیری دارنده مدال طلا، نقره و برنز بازیهای المپیک است و ۵ طلا، یک نقره و ۳ برنز جهان را هم در کارنامه دارد. با اینکه فدراسیون وزنهبرداری فعلا رئیس ندارد اما این انتظار وجود دارد سایر مسؤولان فدراسیون وزنهبرداری پیگیر شرایط این پیشکسوت شاخص باشند تا بدون دغدغه روند درمانش را پشت سر بگذارد.
***
انتقال لوکاکو؛ گرانترین انتقال سال ۲۰۲۱
انتقال «روملو لوکاکو» از اینتر به چلسی به عنوان گرانترین انتقال سال گذشته میلادی معرفی شد. به گزارش ساکرنت، فدراسیون بینالمللی فوتبال (فیفا) انتقال روملو لوکاکو، فوتبالیست بلژیکی از اینتر ایتالیا به چلسی انگلیس را گرانترین انتقال سال ۲۰۲۱ عنوان کرد. این موضوع در گزارش فیفا منتشر شده و توسط سرویس مطبوعاتی این سازمان آمده است. لوکاکو آگوست ۲۰۲۱ به چلسی پیوست که مبلغ انتقال ۱۱۵ میلیون یورو بود. دومین رتبه، مربوط به هزینه انتقال «جیدون سانچو» مهاجم انگلیسی از بروسیا دورتموند آلمان به منچستریونایتد انگلیس با مبلغ ۸۵ میلیون یورو بود. سومین انتقال نیز انتقال «اشرف حکیمی» از اینتر به پیاسجی فرانسه با ۶۰ میلیون یورو بود. بر اساس گزارش فیفا، سال ۲۰۲۱ در کل ۵۴ هزار و ۷۳۹ نقل و انتقال در جهان انجام شده است که از این تعداد ۱۹ هزار و ۳۷۲ نقل و انتقال در فوتبال حرفهای زنان و مردان و ۳۵ هزار و ۳۶۷ نقل و انتقال در فوتبال آماتور انجام شده است.
ارسال به دوستان
تیم ملی کشتی آمریکا با ستارههایش مقابل ایران
یزدانی- تیلور شاید وقتی دیگر
جی دن کاکس که بعد از قبول شکست مقابل کامران قاسمپور وعده رویارویی مجدد با کشتیگیر کشورمان را داده بود، با وجود تصمیم برای تغییر وزن، در مصاف دوستانه ایران و آمریکا با نماینده ایران کشتی خواهد گرفت. مسابقه دوستانه تیمهای ملی کشتی آزاد ایران و آمریکا با وجود تمام حواشی ایجاد شده، فعلا قرار است 23 بهمنماه در تگزاس برگزار شود. در حالی که پیش از این اعلام شده بود ترکیب تیم منتخب ایران برای این مسابقه بعد از رقابتهای قهرمان کشوری مشخص میشود، آمریکاییها لیستی را در اختیار رسانهها قرار دادهاند که در آن نامی از دیوید تیلور و گیبل استیوسون دیده نمیشود. همانطور که پیشبینی میشد دیوید تیلور علاقهای ندارد در این مقطع، آن هم بعد از شکست در مسابقات جهانی 2021 در مسابقهای غیررسمی مقابل یزدانی کشتی بگیرد، همچنین گیبل استیوسون، قهرمان 21 ساله المپیک هم که برای امیرحسین زارع خیلی کری خوانده بود، هنور حضورش در ترکیب تیم ملی آمریکا نامشخص است اما سایر ستارههای کشتی آمریکا در این مصاف دوستانه و هیجانانگیز حاضر خواهند شد. ترکیب تیم ملی آمریکا را در این مسابقه توماس گیلمان در 57 کیلو، دیتون فیکس در 61 کیلوگرم، یانی دیاکومیهالیس در 65 کیلوگرم، جیمز گرین در 70 کیلوگرم، جیسون نولف در 74 کیلوگرم، جردن باروز در 79 کیلوگرم، زاهد والنسیا در 86 کیلوگرم، جی دن کاکس در 92 کیلوگرم و کایل اسنایدر در 97 کیلوگرم تشکیل خواهند داد. این در حالی است که در 125 کیلوگرم هنوز هیچ نامی اعلام نشده و پیش از این در رسانههای آمریکایی عنوان شده بود استیوسون درخواست رقم بالایی را برای حضور در این مسابقه از اسپانسر مسابقات کرده است. نکته جالب توجه اینکه کاکس که در جهانی 2021 مغلوب کامران قاسمپور شد و اعلام کرده قصد حضور در 97 کیلوگرم را دارد و اسفندماه نیز مسابقهای انتخابی با کایل اسنایدر خواهد داشت، در این مصاف دوستانه بار دیگر در 92 کیلوگرم کشتی میگیرد که این مسابقهای جذاب و تماشایی برای علاقهمندان کشتی در سراسر دنیا خواهد بود.
ارسال به دوستان
پایان افسانه استثناگرایی قطب
رضا عدالتیپور*: ایجاد مناطق عاری از تسلیحات استراتژیک (به طور مشخص، تسلیحات اتمی) یا تعریف مناطقی تحت عنوان مناطق «استثنا» در نظام بینالملل و روابط قدرتهای جهانی بخشی از راهبرد کلان کنترل تسلیحات و خلع سلاح بوده است. منطقه شمالگان (ناحیه پیرامون قطب شمال) اگرچه در دسته مناطق عاری از تسلیحات اتمی قرار نگرفته (سال 2021 پیشنهادی از سوی کانادا در این باره مطرح شد که تاکنون مورد تایید قرار نگرفته است) اما از جمله مناطقی است که تا دستکم یک دهه قبل با رویکرد «استثناگرایی قطب شمال» از سوی کشورهای پیرامون آن از ثبات ژئوپلیتیک و عدم رقابت نظامی قدرتهای جهانی برخوردار بود. در این بین تحولات یک دهه اخیر و رشد فزاینده تکنولوژی منجر به تغییر رویکرد نسبت به پیمانهای نظامی و امنیتی در این سالها شده است، به نحوی که معاهدات منسجم کنترل تسلیحات بین 2 کشور روسیه و آمریکا بویژه در 5 سال اخیر با تزلزل جدی مواجه شده است، تا جایی که پیمان «استارت جدید» در ماه پایانی انقضای دوره 5 ساله خود (فوریه 2021) مجدد تمدید شد که البته منجر به کاهش تسلیحات اتمی نشد. به عبارت دیگر این تمدید صرفا اقدامی بود جهت مذاکرات بیشتر که تاکنون به نتیجه قابل توجهی نرسیده است. از سوی دیگر خروج آمریکا از معاهده آسمانهای باز و در پی آن خروج روسیه از این معاهده اثبات کرد نظام بینالملل با سازوکارهای کنترل تسلیحاتی گذشته مناسبتی ندارد. به عنوان مثال دلیل خروج آمریکا و سپس روسیه از معاهده آسمانهای باز، برخورداری از امکانات ماهوارهای با درصد خطای 30 سانتیمتر به منظور تصویربرداری از مناطق مورد نیاز است. این مساله سبب شده آمریکا و روسیه نیازی به استفاده از هواپیما و حضور در آسمانهای یکدیگر نداشته باشند. بر این اساس دور از انتظار نبود که پیچیدهتر شدن روابط قدرت و منافع در عرصه نظام بینالملل مساله استثناگرایی قطب را هم تحتالشعاع قرار دهد. نکته جالب توجه اینکه این تقابل محدود به قدرتهای جهانی نیست و کشورهایی که در فهرست قدرتهای فرامنطقهای نیز قرار میگیرند به فکر بهرهبرداری از منافع در قطب هستند. از دیدگاه نئورئالیستی، امنیت متعارف قطب شمال تابعی از نحوه تعامل قدرتهای بزرگ با یکدیگر و چگونگی گسترش رقابتهای قدرتهای بزرگ است. اگر امنیت سنتی قطب شمال را به عنوان ترکیبی از ۳ واقعیت متقاطع تعریف کنیم - که شامل تغییر موازنه قدرت به سمت چین در سطح جهانی و منطقهای (قطب شمال)، افزایش رقابتهای جنگ سرد بین ایالات متحده و روسیه و در نهایت همگرایی استراتژیک فزاینده بین روسیه و چین است - میتوان گفت امنیت و رفاه سایر کشورهای پیرامون قطب شمال و کشورهای همسو با این 3 کشور با تحولات امنیتی در قطب درهم تنیده است. شاید بهترین مثال برای توصیف وضع کنونی را بتوان در قواعد یونان باستان یافت؛ آنجا که «قویها آنچه را میتوانند انجام میدهند و ضعیفان از آنچه نمیتوانند انجام دهند رنج میبرند».
واقعیت این است فرض همکاری قدرتهای جهانی بر سر مسائلی نظیر محیطزیست و امثالهم هر چند در چارچوب کارکردگرایی قابل بررسی است اما در سالهای اخیر روابط قدرتهای بزرگ نه با همکاری، بلکه با تنش و چالش بر سر معضلات امنیتی تعریف شده است. باید پذیرفت در محیط هرج و مرج جهانی که با نبود حکومت بینالمللی تعریف میشود، هیچ کس نمیتواند به کسی اعتماد کند؛ از این رو نگاه واقعگرایانه درباره مناطقی نظیر قطب شمال، نمایانگر مرگ استثناگرایی این منطقه و مناطق پراهمیتی نظیر آن در نظام بینالملل است.
* کارشناس امنیت و کنترل تسلیحات
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|