|
خبری از تغییر قیمت نان نیست
معاون هماهنگی امور اقتصادی وزیر کشور گفت: خبری از تغییر قیمت نان نیست و همچنین سعی شده در زنجیره تامین مشکلی نداشته باشیم. محسن کوششتبار، معاون هماهنگی امور اقتصادی وزیر کشور در ادامه تاکید کرد: برنامه ما تا پایان سال مشخص است، سال آینده هم بر اساس لایحه بودجه و تصمیمات دولت شرایطی فراهم خواهد شد که هم حقوق شهروند به جا دیده شود و هم نانوا از سود منطقی بهرهمند شود.
ارسال به دوستان
بررسی اختلاف صادرکنندگان و دولت به بهانه اظهارنظر اخیر وزیر صمت
ارز صادراتی متعلق به کیست؟
گروه اقتصادی: عباس علیآبادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت هفته گذشته در چهارمین رویداد صنعت دانشبنیان گفت: «اگر شرکتی بدون گرفتن رانت، کالایی را صادر کند، ارز آن برای خود شرکت است و در وزارت صمت از آن حمایت میکنیم». مطرح کردن این موضوع بار دیگر آتش زیر خاکستر اختلاف نظر بین طرفداران رفع تعهد و مخالفان آن را روشن کرد. اینطور که از اظهارات علیآبادی میتوان برداشت کرد، وزارت صمت معتقد است شرکتهایی که از قیمت پایین و مزیت نسبی انرژی یا هر موضوع دیگری بهرهمند نیستند، میتوانند ارز صادراتی خود را راسا مدیریت کنند و دیگر نیاز نیست در اختیار بانک مرکزی قرار گیرد.
این موضوع فارغ از اینکه در تضاد با تصمیم سران ۳ قوه مبنی بر بازگشت ارز صادراتی در سال گذشته است، میتواند باعث ضربه به سیاست تثبیت بانک مرکزی شود. بدون در نظر گرفتن رشد قیمت دلار در 3-2 هفته گذشته، قیمت دلار از دی سال پیش در یک کریدور ثابت بوده است.
به گزارش «وطن امروز»، با تشدید تحریمهای مالی، در چند سال اخیر به کرات موضوع رفع تعهد ارزی مطرح شده است. رفع تعهد به معنای آن است که صادرکننده، تمام ارزی را که از صادرات به دست میآورد، در اختیار بانک مرکزی یا دولت قرار دهد و این مرجع به فراخور نیازهای ارزی کشور تصمیم بگیرد آن را برای واردات چه کالایی استفاده کند.
البته در این بین قیمت دستوری هم برای ارز صادراتی تعیین میشود. این نرخ تا پیش از ایجاد مرکز مبادله ارز و طلای کشور تا حدود 50 درصد کمتر از بازار آزاد بود اما امروز این فاصله تا 10 درصد کاهش پیدا کرده است. اسفند سال گذشته شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا طی مصوبهای اختیارات بانک مرکزی برای مهار تلاطمات ارزی و ساماندهی بازار را بیشتر کرد. بر اساس این مصوبه، اختیارات ویژهای به بانک مرکزی داده شده است تا بتواند برای کنترل بازار ارز، ارزهای صادراتی را به طور کامل به خدمت گرفته و بسته ارزی را به صورت جامع اجرا کند.
بر اساس اختیارات جدید بانک مرکزی که به تصویب سران قوا رسیده، اگر صادرکنندهای ارز خود را اظهار نکند و در اختیار بانک مرکزی قرار ندهد، مصداق قاچاق بوده و مطابق مجازات قاچاق با آن برخورد خواهد شد. همچنین اختیار محدود کردن حسابهای بانکی که به وسیله آنها در مسائل پولی و مالی جرمی در حال انجام است، به بانک مرکزی داده شده است تا از گسترش جرم جلوگیری شود و پس از احراز موارد قطعی، به قوهقضائیه ارسال شود. پس از این مصوبه و تصمیم مهم، سیداحسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: از اختیاراتی که رئیسکل بانک مرکزی در جلسه هماهنگی سران قوا مطرح کرد و با آن موافقت شد، این بود که تمام صنایع کشور، شرکتها، زیربخشهای دولتی، زیرمجموعه وزارت صمت و سایر صادرکنندگان باید به قواعد بانک مرکزی تمکین کنند و ارز حاصل از صادرات را به کشور بازگردانند.
* هدف، تقویت ریال
همانطور که اشاره شد نظر بانک مرکزی رفع تعهد 100 درصدی صادرکنندگان است. این نکته را نباید فراموش کرد که اقتصاد کشورمان تحت شدیدترین تحریمهای مالی قرار دارد. مسلما در یک شرایط عادی امکان آن وجود داشت که ارز صادرکنندگان در اختیار خود آنها قرار گیرد تا تصمیم بگیرند خرید مواد اولیه یا هر اقدام اقتصادی دیگری انجام دهند.
این موضوع را هم باید در نظر داشت که تولیدکننده ایرانی با وجود تمام مشکلاتی که دارد، از موهبت انرژی و نیروی کار نسبتا ارزان بهرهمند است (این گزاره نافی موضوعاتی مانند قطع انرژی در بعضی روزهای سال نیست)، با این تفاسیر شایسته است صادرکنندگان غیرنفتی به عنوان اصلیترین مسیر ورود ارز به اقتصاد، شرایط کشور را در نظر داشته باشند.
در همین باره، اوایل امسال محمدرضا فرزین در دیدار صادرکنندگان، واردکنندگان و تولیدکنندگان گفت: موضوع ارز از جمله موضوعات اساسی اقتصاد کشور است و بخش عمدهای از تلاش ما در بانک مرکزی و دولت معطوف به ایجاد آرامش در این بازار است تا بتوانیم ثبات را در اقتصاد کشور ایجاد کنیم. رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه پیشبینیپذیر کردن آینده اقتصاد و بازار برای فعالان اقتصادی از اولویتهای اصلی بانک مرکزی است، تاکید کرد: با توجه به شعار سال قطعا سیاستهایی اتخاذ خواهیم کرد تا مشکلات کمتر و موانع رفع شود. فرزین در ادامه به تشریح اقدامات اخیر بانک مرکزی در بازار ارز پرداخت و گفت: اجرای سیاست ارز کالاهای اساسی و دارو از محل ارزهای دولت که تاکنون اجرا شده است، از نخستین اقدامات بانک مرکزی در دوره جدید بود که ثبات را به بازار بازگرداند و مانع از افزایش هیجانی نرخ شد. وی افزود: با ساز و کار تدارک دیده شده و همکاری دستگاههای ذیربط، ارزهای خدماتی مورد نیاز مردم نیز در این مرکز تامین شده و تمام تلاش ما این است همه ارزهای مورد نیاز مردم و فعالان اقتصاد را در این مرکز تامین کنیم. فرزین تاکید کرد: البته باید توجه داشته باشیم پول ملی ما ریال است و تقویت ریال باید اولویت سیاستگذار باشد تا مردم نگران ارزش پول خود نباشند. رئیسکل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه بخش عمدهای از تامین از طریق صادرکنندگان اعم از پتروشیمی، فولادیها و... است، به برخی مشکلات که منجر به طولانی شدن زمان تامین ارز میشود اشاره کرد و گفت: برای کوتاهتر شدن زمان تامین ارز از این به بعد بانک مرکزی با حذف واسطهها ارز را به طور مستقیم از صادرکنندهها خریداری کرده و با نرخ مشخص به واردکنندهها خواهد فروخت تا هم هزینهها کمتر شده و هم زمان تامین ارز کوتاهتر شود. فرزین تاکید کرد: در چارچوب منافع ملی تولیدکننده و صادرکنندهای که با ارز مصوب تولید و صادر کرده و هزینههای خود را با نرخ رسمی مصوب پوشش میدهد، نباید ارز خود را با نرخ آزاد و قاچاق به فروش برساند.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند بانک مرکزی با تحت کنترل گرفتن کامل ارزهای صادراتی صنایع و نهادهای صادرکننده کشور از جمله بخشهای دولتی و زیرمجموعههای وزارت نفت، صمت و سایر صادرکنندگان کشور، میتواند ارز راکد این صنایع را به بازار منتقل کرده و ارز مورد نیاز تقاضاکنندگان را تامین کند. از این رو با افزایش عرضه در بازار چشمانداز کاهش نرخ ارز و تقویت ارزش پول ملی روشن میشود.
* ثبات به نفع تولیدکننده و صادرکننده واقعی
این موضوع را نباید فراموش کرد که ثبات قیمت دلار باعث پیشبینیپذیر شدن اقتصاد کشورمان میشود. در این شرایط تولیدکنندگان و سرمایهگذاران واقعی با خیال راحتتری میتوانند در زمینههای مختلف ورود کنند. شاید شرایط نوسان قیمت دلار و افزایش نرخ آن به صورت مقطعی به نفع تولیدکننده و صادرکننده باشد اما در یک نگاه بلندمدت آنچه به کمک تولیدکننده میآید، پیشبینیپذیر شدن اقتصاد است. بنابراین منفعت این موضوع پس از یک تا 2 سال برای خود تولیدکنندگان و صادرکنندگان واقعی نمایان خواهد شد.
ارسال به دوستان
مسؤولان وزارت نفت اعلام کردند
پایان تعمیر خطوط انتقال گاز
در ساعات اولیه بامداد چهارشنبه گذشته انفجاری در خط لوله سراسری گاز در استان چهارمحالوبختیاری رخ داد که موجب قطع گاز در برخی روستاهای کشور شد. روز گذشته اما مسؤولان وزارت نفت اعلام کردند تعمیر خطوط خسارت دیده به پایان رسیده است. سعید عقلی، مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز در اینباره گفت: بر اثر اقدامات خرابکارانه، انفجاری در خط لوله سراسری گاز رخ داد. عقلی پنجشنبه هفته گذشته هم با اشاره به انفجار خطوط انتقال گاز سراسری، گفت: این عملیات تروریستی به قصد حذف ۴۰ درصد انتقال گاز کشور بود؛ در شرایطی که بیش از ۷۰ درصد مصرف گاز در بخش خانگی است.
وی افزود: از سویی این خرابکاری به قصد آسیب رساندن به مردم انجام شد اما با هماهنگی و همکاری همه نهادها در بخش خانگی شرایط عادی باقی ماند. آن تعداد روستاهای نزدیک به مناطق انفجار هم شامگاه چهارشنبه به شبکه گاز کشور متصل شدند.
همچنین پنجشنبه گذشته مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در محل حادثه تروریستی انفجار خطوط سراسری انتقال گاز حضور یافت. غلامعباس حسینی با حضور در محل حادثه تروریستی و بررسی میدانی ابعاد انفجار رخداده، دستورهای لازم را برای مسائل فنی، ایمنی و امنیتی صادر کرد. وی که به طور همزمان مدیریت میدانی بحران پیشآمده حاصل از انفجار خطوط لوله سراسری گاز را برعهده دارد، بر حضور سریع و بهموقع نیروهای فنی و عملیاتی در محل حادثه و تلاش شبانهروزی همکاران برای بازگرداندن خطوط به مدار تأکید کرد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران گفت: طی این مدت، با ارتباط مستمر با مدیریت دیسپچینگ و ستاد بحران شرکت ملی گاز ایران و راهبری کمیته بحران شرکت انتقال گاز، همکاران موفق شدند با تغییر آرایش شبکه خطوط لوله، انتقال پایدار و بیوقفه گاز به مصرفکنندگان را به انجام برسانند. حسینی افزود: متخصصان شرکت انتقال گاز پیش از این نیز با اینگونه خرابکاریها روبهرو شدهاند و از نحوه مواجهه با آن آگاهند و در این فصل سرد با جان و دل در خدمت مردم هستند تا برای رساندن نعمت گاز به مشترکان نهایت تلاش خود را انجام دهند.
* تعمیرات خطوط انتقال گاز آسیبدیده از حمله تروریستی تکمیل شد
دیروز مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران از تکمیل تعمیرات خطوط انتقال گاز آسیبدیده از حمله تروریستی خبر داد. سعید عقلی در گفتوگوی تلویزیونی با بخش خبری ساعت ۱۴، با اشاره به وضع خطوط انتقال گاز سراسری که با حمله تروریستی منفجر شده بودند، گفت: تعمیرات خطوط آسیبدیده که مورد حمله خرابکاری قرار گرفته بودند، تکمیل و خطوط انتقال گاز در منطقه بروجن و صفاشهر کامل عملیاتی شد و بهزودی با همه توان آمادگی گازرسانی کامل را داریم. وی افزود: در پی کاهش دمای هوا احتمال مصرف گاز تا ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز وجود دارد که وارد مرحله تولید بیشتر گاز شدیم. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران تأکید کرد: باز هم از مردم میخواهیم با توجه به برودت هوا و بارش برف و باران بویژه در شمال، شمال غرب و شمال شرق کشور در مصرف گاز صرفهجویی کنند.
ارسال به دوستان
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران خبر داد
طلا، جامانده از بازار جهانی
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران با اشاره به نوسانات قیمت طلا در بازارهای جهانی که در مجموع کاهش میانگین ١٩ دلاری را برجا گذاشت، گفت: بازار سکه و طلای داخلی اما تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز، تاثیرپذیر از افت قیمت طلا در بازارهای جهانی نبوده است.
نادر بذرافشان درباره وضعیت یک هفته اخیر بازار سکه و طلای داخلی، اظهار کرد: در هفتهای که گذشت، در بازارهای جهانی شاهد نوسانات بسیار هم به صورت افزایشی و هم به صورت کاهشی بودیم اما نسبت به هفتههای گذشته، بیشتر کاهشی طی شد و حتی تا ٣٧ دلار هم نوسان داشت و به زیر ٢٠٠٠ دلار و تا تقریبا ١٩٧٣ دلار هم رسید اما در مجموع در طول یک هفته اخیر میانگین کاهش ١٩ دلاری اونس جهانی طلا رقم خورد. آخرین نرخ ثبت شده برای هر اونس طلا ٢٠٠۵ دلار است.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران تصریح کرد: علاوه بر بازارهای جهانی، بازار سکه و طلا در داخل نیز طی یک هفته اخیر، نوسانات بسیاری را به خود دید اما بهرغم بازارهای جهانی که اکثراً کاهشی طی مسیر میکرد، نوسانات بازار داخلی بیشتر میل به صعود داشت و در نهایت هم افزایشی به پایان رسید. وی افزود: این مسیر صعودی قیمتها در بازار سکه و طلا، ناشی از نوسانات افزایشی نرخ ارز در بازار و اندکی هم افزایش تقاضای ایجاد شده در روزهای پایانی هفته بوده است.
بذرافشان در رابطه با آخرین قیمت انواع قطعات سکه و مصنوعات طلا در پایان هفته، براساس آخرین معاملات پنجشنبه گذشته و تغییرات آن نسبت به ابتدای هفته، گفت: هر قطعه سکه تمام طرح جدید با ۵۵٠ هزار تومان افزایش نسبت به ابتدای هفته، در آخرین معاملات پایانی هفته ٣٢ میلیون و ٩٠٠ هزار تومان و هر قطعه سکه تمام طرح قدیم با ۶٠٠ هزار تومان افزایش به ٣٠ میلیون و ۵٠٠ هزار تومان رسید. نیم سکه با ٣۵٠ هزار تومان افزایش ١٨ میلیون و ٢۵٠ هزار تومان و ربع سکه نیز با ٢٠٠ هزار تومان افزایش ١١ میلیون و ٣٠٠ هزار تومان در آخرین معاملات پایانی هفته تعیین قیمت شد.
سکههای یک گرمی بانک مرکزی نیز 5 میلیون و ٨۵٠ هزار تومان دادوستد شد که نسبت به ابتدای هفته ۵٠ هزار تومان افزایش داشت.
این مقام صنفی ادامه داد: هر گرم طلای ١٨ عیار نیز با میانگین ٢٣ هزار تومان افزایش نسبت به بهای طلا در ابتدای هفته با 2 میلیون و ٧٧٨ هزار تومان به عنوان مبنای معاملات طلا به ازای هر گرم به فروش رسید. رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در رابطه با آخرین وضعیت حباب سکه نیز خاطرنشان کرد: در پی روند صعودی قیمت سکه در بازار داخل، حباب سکه نیز این هفته(هفته گذشته) بزرگتر شد و با ٢۵٠ هزار تومان افزایش به 5 میلیون و ٧۵٠ هزار تومان رسید.
ارسال به دوستان
اخبار
توافق برای نوسازی ناوگان حملونقل ریلی با وزارت صمت
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به امضای توافقنامه با وزارت صمت برای نوسازی ناوگان حملونقل ریلی در هفته گذشته، گفت: گردشگری و حملونقل ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. مهرداد بذرپاش عصر پنجشنبه ۲۶ بهمن با حضور در هفدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایع وابسته تهران از بخشهای مختلف این نمایشگاه بازدید کرد و در حاشیه آن در گفتوگو با خبرنگاران گفت: گردشگری و حملونقل ارتباط تنگاتنگی با هم دارند و تامین زیرساختهای راه، ارتباط مستقیمی با رونق گردشگری در تمام سطوح دارد. خوشبختانه در 2 سال اخیر در حوزه گردشگری رشد خوبی داشتیم، از این رو نیازمند تقویت ناوگانهای هوایی، دریایی و ریلی هستیم. وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: هفته گذشته برای تقویت ناوگان حملونقل با وزیر صمت توافقنامهای امضا کردیم و در این باره قرار است در حوزه ریلی همکاری جدیدی داشته باشیم. وی افزود: ما اعتقاد داریم باید سفرها تسهیل و دسترسیها به امکانات سفر آسانتر و عادلانهتر شود. بذرپاش گفت: معرفی جاذبههای گردشگری در آزادراهها و جادههای کشور یکی از موضوعاتی است که آن را دنبال میکنیم و در این باره تسهیلاتی را نیز در نظر خواهیم گرفت. وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: با وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی تعامل خوبی داریم که این تعاملات به صورت جدیتر دنبال میشود. او افزود: بهسازی راهها برای دسترسی بهتر به مراکز گردشگری و اماکن فرهنگی - تاریخی یکی دیگر از محورهای همکاری با وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی است، چرا که ایران سرشار از ظرفیتهای گردشگری و فرهنگی و تاریخی است که موجب مباهات و افتخار است. وزیر راه و شهرسازی ضمن بازدید از هفدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایع وابسته تهران با حضور در غرفههای مختلف با مدیران و فعالان حوزه گردشگری دیدار و گفتوگو کرد.
***
یارانه خانوادهای حذف نشده دهکبندیها تغییر کرده است
رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان با اشاره به بهروزرسانی اطلاعات جدید اقتصادی خانوادهها پس از 2 سال، گفت: یارانه هیچ خانوادهای حذف نشده، فقط دهکبندیها تغییر کرده است. علیرضا محمدی، رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان از بهروزرسانی اطلاعات رفاه ایرانیان و اعمال دادههای جدید اقتصادی خانوادهها پس از 2 سال خبر داد و گفت: خبرهایی همچون حذف 3 دهک و... شایعه است. ما بعد از 2 سال، در ماه گذشته دادهها و اطلاعات پایگاه رفاه ایرانیان را بهروزرسانی کردیم، یارانه هیچ عزیزی در این ماهی که هستیم حذف نشده است. وی افزود: برخی موارد استثنا هم وجود دارد مثل اینکه شماره بانکی آنها با مشکل مواجه میشود یا به دلیل فوت سرپرست خانواده یارانه به صورت خودکار قطع میشود. دیگر اعضای خانواده باید با مراجعه به پلیس +10 مشکلشان را حل کنند تا مجدد یارانه آنها برقرار شود.خیلی از افراد سال گذشته و سال جاری مراجعه میکردند و به دهکشان اعتراض داشتند که با شاخصههای خودمان بهبودهایی حاصل و در نهایت دادهها بهروزرسانی و خیلی افراد مشکلشان مرتفع شد. محمدی با تاکید بر اینکه در این به روزرسانی یارانهای حذف نشده است، خاطرنشان کرد: اگر برخی خانوادهها به دهکشان اعتراض داشته باشند، میتوانند به سامانه حمایتی ما مراجعه کنند هم دهکشان را ببینند و هم اعتراضشان را ثبت کنند تا به مشکل آنها رسیدگی شود. ما سعی میکنیم در شاخصهایی که بهکار میگیرم، از روشهای وسعسنجی استفاده کنیم و جهت جلوگیری از مشکلات احتمالی از هوش مصنوعی استفاده کنیم. قانون ما را مکلف کرده هر 6 ماه یکبار اطلاعات و دادهها بهروزرسانی شود. به گفته رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان، دهک شاخص اقتصادی نیست، بحث نسبی و جمعیتی است. بر اساس شاخصهها ما اینها را رتبهبندی و به 10 قسمت مساوی تقسیم میکنیم که خانوادهها در کدام قسمت قرار بگیرند تا دستگاهها با توجه به ماموریتهایشان و با توجه به دهکهای خانوادهها خدماتی را به آنها ارائه دهند.
محمدی تاکید کرد: بر اساس برنامه دولت به هیچ عنوان قصد حذف یارانه هیچ خانوار ایرانی را نداریم و هر آنچه در خبرها به آنها اشاره میشود، صحیح نیست و دهکها حذف نشده و یارانه خانوادهها حذف نمیشود. علاوه بر این، وقتی دهکها را اعلام کردیم و دادهها را بهروزرسانی کردیم تا ۶ ماه دیگر جابهجایی نخواهیم داشت، اما اگر خانوادهای در رفتار مالیاش تغییراتی داشته باشد، میتواند در سامانه تغییرات را ثبت کند تا در دهکبندی بعدی لحاظ شود.
***
افزایش ۲۵ درصدی صادرات ایران به پاکستان
واردات پاکستان از ایران به 104.2 میلیون دلار در ژانویه ۲۰۲۴ افزایش یافت که در مقایسه با 83.2 میلیون دلار مدت مشابه سال گذشته ۲۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشت. بر اساس آمار ماه به ماه، واردات از ایران از 89.2 میلیون دلار ثبت شده ۱۷ درصد در دسامبر ۲۰۲۳ افزایش داشته است. به این ترتیب کل واردات جولای تا ژانویه ۲۰۲۴ به 591.4 میلیون دلار رسید که 17.1 درصد افزایش یافته است. بر اساس گزارش پروپاکستانی، مقامات پاکستان و ایران اخیرا یک برنامه جامع 5 ساله را با هدف افزایش همکاریهای تجاری بین 2 کشور اعلام کردند. هدف این طرح افزایش تجارت دوجانبه به 5 میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۸ است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|