|
افزایش 7/3 درصدی قیمت مسکن در بهمنماه
بر اساس آمار رسمی وزارت راهوشهرسازی در بهمن امسال متوسط قیمت مسکن 7/3 درصد در مقایسه با دی ۹۸ افزایش یافته است. ارزش معاملات در ماه گذشته ۱۵۹۰۰ میلیارد تومان بود. مطابق آمار دفتر اقتصاد مسکن وزارت راهوشهرسازی در بهمن 98 متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی با رشد 7/3 درصدی از 13 میلیون و 882 هزار تومان به 14 میلیون و 405 هزار تومان افزایش یافته است. بیشترین متوسط قیمت مسکن مربوط به منطقه یک با 29 میلیون و 427 هزار تومان است.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» از لزوم آمادگی تصمیمگیران اقتصادی کشور درباره تبعات شیوع ویروس کرونا گزارش میدهد
نفستنگی اقتصاد
گروه اقتصادی: با وجود اینکه بیماری کرونا در نگاه اول میتواند یک بحران بهداشتی و درمانی باشد اما پس از گذشت 2 ماه از شیوع آن در سرتاسر جهان، تبعات جنبی آن در زمینههای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کمتر از بهداشتی نبوده است. این ویروس همانطور که میتواند ظرف چند هفته سیستم ایمنی بدن یک انسان را به هم بریزد، میتواند ساختارهای اقتصادی یک کشور را هم درگیر خود کند. تاکنون هزینههای اقتصادی جانبی این ویروس در سرتاسر جهان بسیار بیشتر از هزینههای بهداشتی بوده است. از همین رو قرار گرفتن اقتصاد کشور در شرایط اضطراری و هوشیاری کامل تصمیمگیران اقتصادی در برابر تبعات شیوع کرونا بسیار حائز اهمیت است؛ موضوع مهمی که بررسیها نشان میدهد تاکنون محقق نشده است و اساسیترین تصمیمات ویژه اتخاذ شده حول محور تعطیلی مدارس، دانشگاهها و بخشی از مراکز دولتی به همراه توزیع ژل ضدعفونی کننده و ماسک در داروخانهها بوده است. به گزارش «وطنامروز»، تبعات اقتصادی ویروس کرونا را برای اقتصاد ایران میتوان در چند گزاره خلاصه کرد.
1 - خریدهای احساسی:
با شروع انتشار اخبار شیوع کرونا در ابعاد گسترده در کشورمان، برخی شهروندان از ترس قحطی یا کمبود اقلام در زمان قرنطینه شروع به خریدهای به اصطلاح احساسی کردند؛ خریدهایی که نه از روی نیاز، بلکه بیشتر یک رفتار تدافعی در برابر اتفاقی بود که هنوز نیفتاده است. جای خالی گفتوگو بین مسؤولان و مردم در این باره مشهود است، البته اعتمادی هم دیگر میان مردم و مسؤولان وجود ندارد. از سوی دیگر به دلیل نبود سیاست و برنامه منسجم برای شرایط کنونی، اساسا نهادهای مسؤول نمیدانند چه وظیفهای باید انجام دهند.
2 - مسدود شدن مرزهای صادراتی:
بخش عظیمی از صادرات ایران و ارزآوری از کشورهای همسایه پس از انتشار خبر شیوع کرونا متوقف شده است. با وجود اینکه اغلب کشورهای جهان درگیر این ویروس هستند اما رفتار کشورها با ایران متفاوت و کمی سختگیرانهتر است. آنطور که پیداست دیپلماسی تجاری ایران هنوز نتوانسته است به کشورهای هدف صادراتی ایران ثابت کند تدابیر مقتضی برای خنثیسازی این ویروس را انجام داده است. رئیس کمیسیون تسهیل صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی ایران با اشاره به معطلی کامیونها در مرزها اعلام کرد: تقریبا تمام مرزهای مشترک به دلیل ویروس کرونا مسدود شدهاند اما تراکم کامیونهای صادراتی در مرزهای عراق بیشتر است. جمشید نفر افزود: باید جریان بهداشتی کرونا را رعایت کنیم تا به دنبال آن مرزها نیز در زمان کوتاه بازگشایی شود. وی با بیان اینکه صادرات در ایران سیستماتیک و برنامهریزی شده نیست، افزود: از قبل باید همه چیز را مدیریت کنیم؛ به این معنا که وقتی اعلام شد ۲۰۰ کامیون پشت مرزها متوقف شدهاند، صادرکنندگان باید تا برطرف شدن ترافیک صبوری و سپس اقدام به ارسال محمولههای صادراتی خود کنند. به گفته رئیس کمیسیون تسهیل صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی ایران، صادرکنندگان همچنان کامیون به مرزهای متوقف ارسال میکنند که این کار ترافیک پشت مرزها را بیشتر میکند. نفر با بیان اینکه صرف تولید کالای باکیفیت برای صادرات کفایت نمیکند، گفت: مشکل اساسی این است که ساختار اقتصادی ما صادراتی نیست و ابزار آن نیز صادراتمحور و برنامهریزی شده نیست. برای اقتصاد صادراتی باید سیستم لجستیک و جادهها همگی در خدمت صادرات باشد.
پس از شیوع ویروس کرونا در کشور برخی کشورهای همسایه از جمله عراق، آذربایجان و افغانستان مرزهای خود را برای تردد مسافر و محمولههای صادراتی تا اطلاع ثانوی مسدود کردهاند.
3 - کاهش خرید اقلام غذایی:
با وجود اینکه اشاره شد برخی کالاها مشمول خرید هیجانی شدند، در همین حال برخی کسب و کارها بازار خود را از دست دادهاند. باید در نظر داشت برای حمایت از این واحدهای خدماتی، دولتمردان باید امتیاز بیشتری را به آنها بدهند. برای مثال رقمی از میزان مالیات آنها کاهش پیدا کند. رئیس اتحادیه چلوکباب و چلوخورشت نیز درباره وضعیت اعضای این صنف با توجه به گسترش ویروس کرونا، گفت: مطابق توصیههای پزشکی برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا باید حتیالامکان از حضور در مکانهای شلوغ اجتناب کرد که رستورانها نیز از جمله این اماکن محسوب میشوند. از طرفی چون این ویروس از طریق لمس و تنفس منتقل میشود، مردم از خریدن غذای حاضری در بیرون از خانه اجتناب میکنند که البته احتیاط شرط عقل است و نمیتوان به آنها خرده گرفت. محمدرضا باباخانی افزود: این اتفاقات باعث شده در همین چند روز فروش اعضای صنف ما به کمتر از یک چهارم برسد به طوری که اگر وضعیت به همین منوال ادامه داشته باشد ما حقوق اسفند ماه پرسنل را نمیتوانیم پرداخت کنیم. باباخانی تصریح کرد: تمام صنوف و رستهها به یکدیگر مرتبط هستند و الان صنفی وجود ندارد که از وضعیت راضی باشد. سیستم بازار ایران به گونهای است که دسترنج زحمات یک ساله خود را در بازار شب عید میتوان کسب کرد. حالا با این وضعیت و خلوت شدن بازار و قرنطینه خودخواسته مردم، دیگر بازاری وجود ندارد و مردم الان حاضر هستند شب گرسنه بخوابند ولی غذا از بیرون نگیرند. وی افزود: مردم و کسبه باید به یکدیگر رحم کنند، موعد چک بسیاری از افراد فرا رسیده، اجاره خانه و بسیاری از هزینهها را فقط با تفاهم میتوان برطرف کرد. به طور حتم دولت هم این کار را خواهد کرد و درباره پرداخت قبوض آب و برق، اقساط وام و مالیات این مشکلات را لحاظ خواهد کرد، زیرا وظیفه حاکمیتی دولت این است.
4 - کاهش قیمت نفت:
یکی از آسیبهایی که در اندازه جهانی پس از شیوع خبر ویروس کرونا به اقتصاد ایران وارد شد، کاهش قیمت نفت بود. با توجه به اینکه بخشی ویژهای از درآمدهای ارزی ایران از طریق نفت است، کاهش قیمت این کالای استراتژیک میتواند در بلندمدت روی اقتصاد کشورمان تاثیرگذار باشد.
* هفته آینده اوج عرضه کالاهاست
در بین تمام اخبار منفی اقتصادی، معاون بازرگانی وزیر صنعت، معدن و تجارت خبر خوشحالکنندهای در رابطه با تامین اقلام خوراکی داد. عباس قبادی با بیان اینکه موجودی کالاها در مقطع کنونی ۵ برابر پارسال است، گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت با همه توان و ظرفیت مجموعههای تولیدی بهداشتی و شوینده و اصناف در کنار دیگر دستگاهها از جمله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در طول هفته گذشته و در شرایط خاص کنونی، مشغول خدمترسانی بوده است. وی به برگزاری جلسات ویژه با حضور وزیر صمت اشاره و اضافه کرد: تولید شبانهروزی محصولات بهداشتی، ممنوع کردن صادرات تجهیزات پزشکی از جمله ماسک، صفر کردن عوارض و تعرفه واردات کالاهای تجهیزات پزشکی و تسهیل ثبت سفارش محصولات بهداشتی و پزشکی از جمله اقدامات وزارت صنعت، معدن و تجارت بوده است. قبادی با تاکید بر اینکه کمبود و نبود کالا نداریم، گفت: در این ایام که خریدهای احساسی انجام شده است در هیچ فروشگاهی نبود کالا نداشتیم. وی افزود: در طول هفته گزارشهایی را مبنی بر افزایش قیمت گوشت، قند و شکر داشتیم. معاون بازرگانی وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: مانند پارسال با محوریت ستاد تنظیم بازار استانی در کل کشور 222 نمایشگاه عرضه مستقیم کالا با حضور 25 هزار غرفه را تعریف کردیم و قرار بود این نمایشگاهها تا 25 اسفند به پایان برسد تا پس از آن اصناف فروشهای خود را داشته باشند اما با شیوع ویروس کرونا مصادف شد و ستاد مقابله با این بیماری ابلاغ کرد که در صورت امکان این نمایشگاهها برای حفظ سلامت مردم برگزار نشود، بنابراین این نمایشگاهها امسال برگزار نمیشود. قبادی ادامه داد: بنابراین سمت و سوی عرضه کالا را به سمت جشنوارههای فروش و فروشهای فوقالعاده، اصناف، فروشگاههای زنجیرهای و میادین میوه و ترهبار شهرداری بردیم. او اضافه کرد: بانک مرکزی تقریباً مطابق با قانون بودجه، ارز مورد نیاز برای واردات کالاهای اساسی را به وزارت صنعت، معدن و تجارت تخصیص داد.
قبادی گفت: در زمینه تولید هم آنچه مجموعههای تولیدی کشور مقرر کرده بودند تحویل دهند انجام دادند. برای مثال پارسال میانگین تولید و جوجهریزی تقریباً 115 میلیون قطعه بود که این رقم اکنون به 139 میلیون قطعه رسیده است. وی افزود: مردم هر قدر میخواهند خرید کنند اما خریدهایشان را به گونهای مدیریت کنند که موجب سوءاستفاده سودجویان نشود.
وی گفت: هفته آینده اوج عرضه کالاهاست و از ذخایر استفاده خواهیم کرد و همچنین گوشت منجمد را برای کارکنان دولت به قیمت حدود 40 هزار تومان عرضه میکنیم. قبادی با بیان اینکه عرضه نامحدود کالاها را آغاز کردهایم، ادامه داد: همه فروشگاههای زنجیرهای میتوانند به سازمانهای مربوط از جمله پشتیبانی امور دام و بازرگانی دولتی مراجعه کنند و به هر میزان کالا که بخواهند دریافت کنند. قبادی با اشاره به اینکه تولید امسال مرکبات در مقایسه با پارسال افزایش یافته است، افزود: فضای احساسی و شرایط خاص موجب شده است برخی فروشندگان تخلف کنند. او ادامه داد: حدود 100 هزار تن سیب و پرتقال را برای بازار شب عید تدارک دیدهایم و اگر لازم باشد از ذخایر برای تنظیم بازار استفاده میکنیم.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» شاخصهای مهم اقتصاد بینالملل را پس از شیوع ویروس کرونا بررسی کرد
کرونا گلوی اقتصاد جهان را گرفت
سقوط آزاد در والاستریت
شیوع سریع ویروس کرونا در نقاط مختلف جهان، اقتصاد بینالملل را به گروگان گرفته است. پس از گذشت 2 ماه از انتشار اخبار شیوع ویروس کرونا در چین میگذرد و آخرین اخبار حاکی از ابتلای 74 کشور جهان به این ویروس است.
سقوط طلای سیاه و صعود طلای زرد
از جمله اولین آثار فراگیر شدن ویروس کرونا در جهان، افت قیمت نفت در اثر کاهش تقاضا بود. علت این کاهش تقاضا، تعطیلی برخی واحدهای پالایشگاهی به علت جلوگیری از شیوع بیشتر این ویروس در بین کارکنان این صنایع است. همین عامل باعث کاهش قیمت نفت شده است، به طوری که قیمت هر بشکه نفت خام برنت از حدود 65 دلار به حدود 50 دلار رسیده است.
افت شدید قیمت نفت، کشورها و صنایع نفتی را نگران کرده است، به طوری که طی روزهای آینده قرار است نشست اضطراری اوپک پلاس شامل اعضای اوپک و کشورهای نفتی خارج از اوپک برای تصمیم درباره محدود کردن هر چه بیشتر عرضه نفت به بازارهای جهانی برای جبران تاثیر شیوع ویروس کرونا برگزار شود. هر چند تصمیم درباره کاهش بیشتر صادرات نفت در جلسه اوپک پلاس قطعی نیست اما روند نزولی قیمت نفت ممکن است این اجلاس را به تصمیم شوکهکنندهای برساند.
در همین رابطه مدیرعامل گازپروم اظهار کرد: گروه اوپک پلاس باید به تاثیر شیوع ویروس کرونا واکنش نشان دهد اما درباره سهمیهها بعدا تصمیم بگیرد. الکساندر دیوکوف، مدیرعامل شرکت گازپروم نفت در مصاحبه با کانال تلویزیونی روسیه ۲۴ اظهار کرد: البته واکنش به شیوع ویروس کرونا احتمالا ضروری خواهد بود اما تصور میکنم واکنش به این وضعیت با اندکی تاخیر مناسب خواهد بود، زیرا در حال حاضر ابهامات زیاد و اطلاعات متناقضی وجود دارد. در حال حاضر اعضای اوپک پلاس در حال اجرای توافق اخیر خود مبنی بر کاهش 1/2 میلیون بشکهای عرضه نفت به بازار هستند.
در سمت مقابل اما انتشار خبر شیوع گسترده ویروس کرونا باعث شد قیمت طلا رشد قابلتوجهی را تجربه کند. در همین رابطه قیمت طلا طی یک ماه گذشته از حدود 1550 دلار به ازای هر اونس به 1626 دلار به ازای هر اونس افزایش یافت. طلا که به عنوان هدفی امن برای سرمایهگذاری شناخته میشود، بویژه پس از افت شاخصهای اقتصادی با هجوم سرمایههای ترسان از اخبار کرونا، رشد کمسابقهای را تجربه کرد.
در نتیجه این تحولات، قیمت طلا طی روزهای گذشته به عدد 1682 دلار به ازای هر اونس هم رسید که در نهایت به عدد 1626 دلار در معاملات دیروز رسید. علاوه بر شیوع ویروس کرونا، کاهش نرخ بهره اوراق دولتی آمریکا هم به روند صعودی قیمت طلا در هفتههای اخیر کمک کرد.
* بورس سقوط کرد
هفته گذشته و پس از آنکه «گاوین نیوزوم» فرماندار ایالت کالیفرنیا از مثبت شدن آزمایش کرونای 33 نفر در این ایالت خبر داد، موجی از نگرانیهای که تا پیش از این در کمین بازارهای آمریکا بود، گریبانگیر اقتصاد این کشور شد. انتشار همین خبر با واکنش سریع بازارهای مالی آمریکا مواجه شد، به طوری که تمام شاخصهای مطرح بورسی آمریکا با افت مواجه شدند.
در همین راستا شاخص داوجونز که تا پیش از این خبر در محدوده 29500 واحد بود، پس از انتشار این خبر با حدود 4 هزار واحد کاهش به حدود 25500 واحد سقوط کرد. همچنین شاخصهای دیگر نظیر نزدک و اساند پی هم تنها در یک روز با کاهش بیش از یکدرصدی شاخص مواجه شده و زیانهای هنگفتی را متوجه سرمایهگذاران کردند.
افت شاخصهای بورسی بر اثر شیوع کرونا به آمریکا محدود نشد. بورس ژاپن از جمله کشورهایی بود که واکنشی شدید به اخبار شیوع کرونا در این کشور نشان داد. شاخص نیکی ژاپن که تا پیش از این در محدوده 23800 واحد در نوسان بود، پس از انتشار خبر شیوع این ویروس در ژاپن به حدود 21100 واحد سقوط کرد. این رویداد، شدیدترین سقوط این شاخص در یک سال گذشته بوده است.
علاوه بر ژاپن، وضعیت بورس در ایتالیا هم از هفته گذشته وارد بحران شد. پس از انتشار خبر ابتلای برخی افراد در ایتالیا به کرونا و افزایش چشمگیر تعداد مبتلایان، شاخص بورس میلان با افت شدیدی مواجه شد؛ افتی که به نظر میرسد در روزهای آینده هم ادامه داشته باشد.
ارسال به دوستان
اخبار
خارج از FATF با نظام مالی دنیا ارتباط برقرار کردهایم
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در یادداشتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: کشورمان توانسته است تا حدود زیادی ارتباط تحریمناپذیری با نظام پولی و مالی دنیا خارج از چارچوب FATF برقرار کند و بانک مرکزی نیز با همراهی سایر بخشهای اقتصادی، تلاش خود را در جهت تسهیل پایدار نیازهای تجاری کشور، بیوقفه ادامه خواهد داد. در همین راستا طی چند روز گذشته صدها میلیون دلار ارز مورد نیاز واردات مواد اولیه و واسطهای کارخانجات توسط صادرکنندگان در بازار ثانویه عرضه شده است ولی به هر تقدیر حواشی تصمیم FATF و تلاش سودجویان و سفتهبازان، نوسانات غیرساختاری و ناپایداری در بازار ارز به وجود آورد. این نوسانات برای بانک مرکزی جدید نیست و براساس تجارب گذشته و برنامههایی که بانک مرکزی بر مبنای سازوکار بازار دارد، نرخ ارز بتدریج به تعادل ساختاری خود منطبق با متغیرهای واقعی اقتصاد کشور بازخواهد گشت.
***
اعلام مهلت اعتراض طرح اقدام ملی مسکن
بر اساس اطلاعیه شماره ۲۱ وزارت راه و شهرسازی، متقاضیانی که در استعلام طرح اقدام ملی حائز شرایط نشدهاند و نسبت به نتیجه استعلام اعتراض دارند، از 10اسفندماه میتوانند با مراجعه به سایت طرح اقدام ملی نسبت به ثبت اعتراض خود اقدام کنند. به نوشته ایرنا، از اول اسفندماه این امکان فراهم شده بود تا معترضان با مراجعه به سامانه طرح اقدام ملی و واردکردن کد رهگیری از دلیل عدم تایید شرایط خود مطلع شوند. همچنین وزارت راه در اطلاعیه شماره ۲۲ خود اعلام کرد متقاضیان طرح اقدام ملی که تمایل به انصراف از طرح را دارند از ۱۲ اسفندماه میتوانند با مراجعه به سایت طرح اقدام ملی نسبت به ثبت درخواست انصراف اقدام کنند.
***
تسویه بدهیهای دولت با عرضه نفت در بورس انرژی
عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتوگو با خانه ملت، درباره تسویه بدهیهای دولت از طریق واگذاری نفت به طلبکاران در لایحه بودجه، گفت: از این طریق سرمایهگذاران، پیمانکاران، شرکتهای دانشبنیان و... میتوانند طلب خود را از طریق فروش نفتخام در بورس انرژی به دست آورند و در این شرایط دولت پول نقد پرداخت نمیکند اما در عین حال طلب طلبکاران وصول خواهد شد. محمد خالدی معتقد است اگر دولت بتواند به جای وجه نقد به طلبکاران خود نفتخام بدهد کمک شایانی نیز به جمعآوری نقدینگیهای سرگردان در کشور کرده است. نماینده مردم لردگان با بیان اینکه ساز و کار فروش نفتخام در بورس انرژی به میزان فروش نفت نیز میافزاید، افزود: بورس انرژی سازوکار لازم را برای معاملات نفتی دارد و امکان اجرای مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه 99 در تهاتر بدهی دولت، در بازار بورس انرژی فراهم است. وی با ابراز امیدواری از عرضه پایدار نفتخام توسط شرکت ملی نفت در بورس انرژی اضافه کرد: باتوجه به این مصوبه میتوان پیشبینی کرد شرکت ملی نفت در تعاملی حداکثری با بورس انرژی روند رو به رشدی را در عرضه نفت داشته باشد.
***
3 اولویت اقتصادی مجلس آینده
منتخب مردم در یازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با فارس، با اشاره به اولویتها و فوریتهای مجلس یازدهم برای فعالیتهای اقتصادی و معیشتی مردم اظهار داشت: یکی از اقدامات فوریتدار و اولویتدار مربوط به فرآیند تصویب و نظارت بر قوانین موجود است. در حال حاضر نظارت بر اجرای صحیح قوانین وجود ندارد. به گفته احسان خاندوزی، ناکارآمدی مجلس دهم در زمینه نظارت بر اجرای قوانین مشهود است که باید تغییر کند.
در بسیاری تکالیف قانونی نظارت حاکم نیست و مجلس بر آن نظارت نمیکند، بنابراین این معضل باید در مجلس یازدهم مرتفع شود. وی دومین اقدام مجلس آینده را برداشتن انحصار از بخشهایی دانست که مانع اشتغال جوانان است و گفت: تسریع و تسهیل مجوزهای شروع کسب و کار باید در اولویت باشد، این موضوع باعث کسب درآمد از پتانسیل و ظرفیتهای مغفول مانده میشود. بسیاری از ظرفیتها اکنون حذف شده که باید از این طریق فعال شوند. این اقتصاددان تاکید کرد: سومین گام اقتصادی در مجلس آینده مربوط به بنگاههای اقتصادی است که به دلیل بدهی به تملک بانک درآمده و تعطیل شدهاند. در شهرکهای صنعتی چنین معضلاتی مشاهده میشود بنابراین نباید به دلیل بدهی و تملک واحد اقتصادی زمینه تعطیلی آن فراهم شود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|