|
محکومیت مقام هندی توسط طالبان
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان اهانت یک مقام هندی به پیامبر اسلام(ص) و جریحهدار شدن احساسات مسلمانان را محکوم کرد. به گزارش فارس، در پی اهانت «ناوین کومار جیندال» سخنگوی حزب حاکم هندوگرای «بهاراتیا جاناتا» به ساحت مقدس حضرت محمد مصطفی(ص)، نبی اکرم و افزایش اعتراضات، این حزب با صدور بیانیهای از تعلیق وی خبر داد. ایران، قطر و کویت هم در پی این اقدام سفرای هند در کشورهایشان را احضار کردند.
ارسال به دوستان
پارلمان انگلیس با ارائه طرحی درباره زمستان سخت در این کشور و قطع برق ۶ میلیون خانه هشدار داد
چوب در آستین اروپا
مقامات دولت لهستان به مردم پیشنهاد دادند برای تأمین گرمایش خانهها در زمستان از چوبهای جنگل استفاده کنند
گروه بینالملل: ۳ ماه پس از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین بازارهای انرژی اروپا اکنون شوک بیسابقهای را تجربه میکنند. در ۳ ماهه اول سال 2022 قیمت گاز در بزرگترین بورس اروپا ۵ برابر بیشتر از میانگین سال 2021 بود. بر اساس آمارهای رسمی، در سال 2021 اتحادیه اروپایی 40 درصد گاز و 25 درصد نفت خود را از روسیه تامین کرده است؛ امری که به وضوح حاکی از وابستگی شدید اروپا به انرژی روسیه است؛ موضوعی که مسکو بخوبی از آن آگاه است و در سالهای اخیر بویژه در جریان تنشها در اوکراین از این موضوع به عنوان اهرم فشار خود علیه قاره سبز استفاده کرده است. اتحادیه اروپایی تحت مدیریت ایالات متحده تاکنون 6 بسته تحریمی علیه روسیه تصویب کرده است. اوایل خرداد اعضای اتحادیه اروپایی پس از یک ماه مذاکره ششمین بسته تحریمی از جمله تحریم واردات نفت و فرآوردههای نفتی از روسیه را به تصویب رساندند و در حال حاضر مشغول جمعبندی بر سر بسته هفتم تحریمها هستند. این در حالی است که تاکنون هشدارهای متعددی مبنی بر بحران انرژی در اروپا و زمستان سخت اروپاییها از سوی مقامات کشورها و رسانهها داده شده است. این وضعیت سبب شده تا کشورهای اروپایی در وضعیت متشنجی قرار بگیرند. از سویی مقامات کشورهای اتحادیه اروپایی نظیر فرانسه در حال حاضر با سفر به اقصی نقاط جهان بویژه غرب آسیا و شمال آفریقا در پی تامین نیازهای انرژی خود هستند. در انگلیس نیز لندن تصمیم دارد بهرغم اعتراض گروههای فعال محیطزیستی مجوز توسعه میدان گازی «جکدا» (Jackdaw) در دریای شمال را که میتواند معادل
6.5 درصد گاز مورد نیاز انگلیس را تامین کند، صادر کند. نکته جالب توجه اینکه در حالی که آلمان به دلیل وابستگی شدید به انرژی صادراتی از روسیه بیشترین ملاحظه و مقاومت را درباره تحریمهای انرژی داشت و در مقابل، کشورهایی نظیر انگلیس خود را بینیاز به منابع انرژی روسیه معرفی کرده بودند، اکنون اخبار رسمی حاکی از این است که مقامات انگلیسی نگران قطع برق میلیونها نفر از شهروندان این کشور در زمستان سال جاری هستند. از سوی دیگر مقامات دولت لهستان نیز برای رفع مشکل سوخت به شهروندان خود پیشنهاد دادهاند برای تامین انرژی خود از جنگل چوب تهیه کنند.
به گزارش «وطنامروز»، روزنامه تایمز انگلیس نوشت اخیرا به وزرای دولت انگلیس هشدار داده شده است که ممکن است میلیونها خانوار در زمستان امسال به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین با خاموشی مواجه شوند. بر اساس این گزارش، بدترین سناریوی «مورد انتظار» دولت که توسط مقامات پارلمان طراحی شده است، میگوید اگر روسیه در قطع عرضه انرژی به اتحادیه اروپایی بیشتر از این پیش برود، ممکن است کمبود گاز به طور گسترده رخ دهد. تایمز در گزارش خود آورده است: «یکی از وزیران به روزنامه گفت در این جلسه توجیهی پیشنهاد شد که میتوان در آغاز سال آینده میلادی (زمستان پیش رو) برق را در ساعات پیک مصرف در صبح و عصر برای 6 میلیون خانه جیرهبندی کرد. این محدودیتها ممکن است تمام زمستان را در بر بگیرد. همچنین تحریم انرژی روسیه احتمالا منجر به افزایش مجدد قیمت انرژی و کاهش تولید ناخالص داخلی، به کمتر از حد پیشبینی شده برای سالهای آینده شود». با توجه به تحریم زغال سنگ روسیه، کواسی کوارتنگ، وزیر بازرگانی انگلیس، به صاحبان ۳ نیروگاه زغالسنگ باقیمانده بریتانیا نامه نوشته است تا از آنها بخواهد برای مدت طولانیتر از برنامهریزی باز بمانند. طبق برنامهریزی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای تا سال 2024 در انگلیس، قرار بود تولید این گازها تا سپتامبر روند کاهشی داشته باشد، با این حال وضعیت فعلی خلاف این برنامهریزی را نشان میدهد. در همین حال بدترین سناریو این نگرانی را ایجاد میکند که واردات گاز نروژ که بریتانیا به آن متکی است، به دلیل افزایش تقاضای اتحادیه اروپایی ممکن است نصف شود. واردات گاز طبیعی مایع نیز که با تانکرها به بریتانیا وارد میشود به دلیل رقابت بیشتر میتواند به نصف کاهش یابد. این مدلسازی به این صورت است که فرض میشود بریتانیا هیچ وارداتی از گاز از طریق «اتصالات داخلی» در هلند و بلژیک دریافت نخواهد کرد، زیرا هر ۲ کشور با شرایط اضطراری خود مواجه هستند.
* خاموشیهای ناشی از بیگازی
این کمبودها بریتانیا را مجبور میکند برنامههای اضطراری گاز خود را اجرا کند، این برنامهها منجر به بسته شدن نیروگاههای گازی خواهد شد. همچنین به مصرفکنندگان صنعتی سنگین گاز نیز گفته میشود که استفاده از آن را متوقف کنند. تعطیلی نیروگاهها منجر به کمبود برق میشود و در واقع دولت را مجبور به جیرهبندی میکند. بر این اساس در روزهای هفته در ساعات پیک صبح، بین 7 تا 10 صبح و عصرها بین 4 تا 9 بعد از ظهر برق میلیونها خانه خاموش میشود، ضمن اینکه گازرسانی به خانهها بیتأثیر خواهد بود. همچنین گفته میشود مقامات در صورت قطع کامل گاز اتحادیه اروپایی توسط روسیه، استراتژی حتی بدتری را طراحی کردهاند. این نشان میدهد خاموشیهای انرژی میتواند از ماه دسامبر شروع شود و به مدت ۳ ماه ادامه یابد. یک منبع در پارلمان انگلیس گفت: «به عنوان یک دولت مسؤول درست است که برای هر سناریوی افراطی برنامهریزی کنیم، هرچند بعید باشد. برخلاف کشورهای اتحادیه اروپایی، ذخایر گاز دریای شمال ما به طور کامل پمپاژ میشود، دکلهای نروژی مستقیما به بریتانیا متصل هستند و ما دومین زیرساخت بزرگ واردات LNG را در اروپا داریم، در حالی که آلمان هیچ گزینهای ندارد. با توجه به وابستگی تاریخی اتحادیه اروپایی به گاز روسیه، زمستان میتواند برای کشورهای این قاره بسیار سخت باشد».
***
اختلاف جنگلداری لهستان با مقامات این کشور بر سر چوب
همزمان با نگرانی انگلیسیها از زمستان سخت، مقامات لهستان از شهروندان این کشور خواستند برای صرفهجویی در هزینه و میزان مصرف انرژی به منظور گرمایش خانه از جنگل چوب جمعآوری کنند. در بیانیهای که یورونیوز منتشر کرد، دولت لهستان اعلام کرد در تلاش برای کاهش فشار ناشی از قبوض بالای انرژی و کمبود زغال سنگ، اقداماتی را برای تسهیل جمعآوری هیزم برای مردم انجام میدهد. ادوارد سیارکا، معاون وزیر آب و هوا و انرژی لهستان گفت: «با رضایت کارگران جنگل، همیشه امکان جمعآوری شاخهها برای سوخت وجود دارد». مخالفان حزب حاکم اعلام کردند این اظهارات نشان میدهد پس از افزایش تورم در لهستان به 14 درصد در هفتههای اخیر و با رسیدن قیمت سوخت به 8 زلوتی (1.87 دلار) در هر لیتر، این کشور کنترل اقتصاد را در دست ندارد. میکال گزوفسکی، سخنگوی جنگلداری ایالتی، در گفتوگو با کانال تلویزیونی پولست لهستان به کسانی که مایل به جمعآوری هیزم هستند یادآوری کرد که ابتدا باید از واحد جنگل محلی مجوز بگیرند. او گفت: «حتی یک تماس تلفنی هم کافی است» اما افزود که مردم فقط میتوانند هیزمی ببرند که از قبل روی زمین است و نمیتوانند درختان را قطع کنند.
***
دولت استونی سقوط کرد
در میانه نگرانیها بابت تلاشهای مسکو برای بیثبات کردن استونی که میزبان سربازان انگلیسی است، دولت این کشور سقوط کرد. به نوشته روزنامه تلگراف، «کایا کالاس» نخستوزیر استونی شرکای ائتلاف حاکم خود را به همکاری فعالانه علیه ارزشهای کلیدی کشور در مواجهه با تهدید امنیتی روسیه متهم کرد. حزب حاکم لیبرال او با حزب «مرکز» ائتلافی نهچندان خوب دارد که در پی حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲، روابط دیرینه خود را با حزب «متحد روسیه» ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری این کشور قطع کرد. خانم کالاس در مقابل پرچمهای کشورش، اتحادیه اروپایی و ناتو گفت: «اوضاع امنیتی در اروپا این فرصت را به عنوان نخستوزیر استونی به من نداد تا به همکاری با حزب مرکز ادامه دهم». این بحران در استونی پس از آن رخ داد که حزب مرکز علیه دولت در لایحه مربوط به آموزش رای داد و باعث شد دولت استونی پیش از اجلاس ژوئن ۲۰۲۲ ناتو در مادرید با هدف تقویت بخش شرقی این ائتلاف سقوط کند. انگلیس تعداد سربازانش را در استونی پس از حمله به اوکراین ۲ برابر کرده و به ۱۶۵۰تن رسانده و رهبری یک گروه چندملیتی ناتو را نیز بر عهده دارد. همچنین این گمان وجود دارد که روسیه تلاش میکند از احزابی چون «مرکز» در استونی برای واکنش نرمتر این کشور درباره جنگ اوکراین بهره ببرد. نخستوزیر استونی همچنین بر تحریمهای شدیدتر علیه مسکو تاکید کرده و گفته در دوران نخستوزیری او، استونی حمایت بیشتر نظامی را برای اوکراین بیش از هر کشور دیگری انجام داده است.
***
نگرانی زلنسکی از ترور توسط سرویسهای غربی
در حالی که «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین پیشتر مدعی شده بود نیروهای روسیه به دنبال ترور وی هستند اما اکنون گفته میشود خطر قتل او توسط متحدان غربی بیشتر است. «ایلیا کیوا» معاون سابق پارلمان اوکراین میگوید زلنسکی از کشته شدن توسط سرویسهای مخفی غرب یا حتی فرماندهان نیروهای مسلح اوکراین بسیار هراس دارد. به نوشته وبگاه «ریانووستی»، کیوا طی پستی در صفحات اجتماعی خود نوشت به همین دلیل است که زلنسکی، تیم امنیتی خود را تقویت کرده است. وی در این باره توضیح داد: «زلنسکی دیروز دستور تقویت امنیت شخصی خود را از ترس ترور شدن توسط ارتش اوکراین صادر کرد. فرماندهی نیروهای مسلح اوکراین از رهبری ناکارآمد عملیات نظامی توسط زلنسکی که دستورات وی منجر به تلفات پرسنل و شکست نیروهای اوکراینی در میدان نبرد میشود، ناراضی است». بر اساس این گزارش، سیاستمدار اوکراینی ادامه داد: «زلنسکی همچنین از کشته شدن توسط سرویسهای ویژه کشورهای متحد [اوکراین] که شروع به صحبت درباره شکست و از دست دادن اوکراین کردهاند، میترسد». کیوا همچنین افزود: «کشورهای غربی به این نتیجه رسیدهاند که پایان دادن به رویارویی مسلحانه در خاک جمهوریهای شوروی سابق به نفع آنهاست و حذف فیزیکی زلنسکی سریعترین وسیله برای چنین تحولی خواهد بود». زلنسکی اوایل جنگ بین اوکراین و روسیه ادعا کرده بود: «بر اساس اطلاعات میگویم من هدف شماره یک روسیه و خانوادهام هدف شماره ۲ آنها هستند».
ارسال به دوستان
دور دنیا
50 کشته در حمله به کلیسایی در نیجریه
در خونینترین حمله مسلحانه سالهای اخیر در منطقه جنوب غرب نیجریه، بیش از ۵۰ نفر شامل زنان و کودکان حین مراسم عشای ربانی در یک کلیسا به قتل رسیدند.
ابعاد این فاجعه که روز یکشنبه در شهرک اوو در مرکز ایالت اوندو، یکی از امنترین مناطق این کشور نفتی آفریقایی رخ داد به خاطر سانسور شدید خبری و دخالت نیروهای امنیتی نیجریه چندان روشن نیست و هنوز توضیحی درباره هویت مهاجمان یا انگیزه آنان داده نشده است. البته پلیس محلی اعلام کرد بزودی در این باره بیانیهای صادر میکند. «آراکونرین آکردولو» فرماندار ایالت اوندو که از صحنه این تهاجم و نیز از مجروحان در بیمارستان بازدید کرده، حمله روز یکشنبه را یک کشتار بزرگ خواند که نباید اجازه داد بار دیگر اتفاق بیفتد.
به گزارش آسوشیتدپرس، مهاجمان مسلح عامل تیراندازی و انفجار در کلیسای کاتولیک سنفرانسیس در شهرک اوو در ۳۴۵ کیلومتری شرق لاگوس، پایتخت نیجریه بودهاند اما هنوز هیچ گروهی از جمله گروه تروریستی بوکوحرام، متحد داعش در غرب آفریقا، مسؤولیت آن را بر عهده نگرفته است. هر چند که اشاره «محمد بوهاری» رئیسجمهور این کشور به شرورانه بودن حمله روز یکشنبه، نشاندهنده آن است که مقامات نیجریهای احتمالا از ماهیت تروریستهای پشت این واقعه خبر دارند.
به گزارش رسانههای محلی، مهاجمان مسلح به سمت افراد حاضر در کلیسا تیراندازی کرده و مواد منفجره را در این مکان منفجر کردند. شماری زن و کودک در میان کشتهشدگان دیده میشود. در تصاویر ویدئویی از صحنه این حادثه که در رسانهها و فضای مجازی انتشار یافته، غلتیدن قربانیان در دریاچه خون همزمان با گریه و زاری و ضجه دیگر شهروندان دیده میشود. همچنین منابع بیمارستانی اعلام کردند قریب به ۵۰ جسد به مرکز پزشکی فدرال و بیمارستان کاتولیک سنتلوئیس منتقل شده است. با اینکه قبلا گفته شده بود مهاجمان، کشیش این کلیسا را ربودهاند اما سخنگوی کلیسای کاتولیک نیجریه گفته اسقف و کشیشان بدون هیچ آسیبی نجات یافتهاند.
واتیکان اعلام کرد پاپ فرانسیس در واکنش به این حمله، برای قربانیانی که هنگام برگزاری مراسم نیایش دچار این حادثه شدهاند دعا میکند! نیجریه در مناطق مسلماننشین شمال شرق خود با غائله گروه تکفیری بوکوحرام درگیر است اما حملات در مناطق جنوبی بویژه پس از عبور از بحران منطقه ساحلی بیافرا در دهه 1960 در سالهای اخیر نادر بوده است. ایالت اوندو اگر چه جزو مناطق نفتخیز ساحل نیجریه محسوب نمیشود اما به خاطر موقعیت نزدیک به شهر لاگوس، پایتخت این کشور -که در منتهیالیه ساحل جنوب غربی نیجریه نزدیک مرز کشور بنین قرار گرفته - به رغم دست و پنجه نرم کردن بیشتر بخشهای نیجریه با مشکلات امنیتی، از آرامترین ایالتها شناخته میشود. تاکنون مهمترین خشونتها در اوندو مربوط به درگیریهای فزاینده میان کشاورزان و گلهچرانان بوده است.
***
کرملین مذاکرات هستهای با آمریکا را لازم اما در حال حاضر بعید دانست
کرملین روز دوشنبه ضمن ابراز تمایل نسبت به مذاکره با آمریکا درباره سلاحهای هستهای، اعلام کرد بعید است این مذاکرات در حال حاضر انجام شود. به گزارش خبرگزاری رویترز، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین به خبرنگاران گفت: ما با توجه به تغییراتی که شاهد آنیم، به مباحث و مذاکرات مستمر درباره این موضوع علاقهمندیم و به آن اعتقاد داریم. در واقع کل جهان به این نوع مذاکرات نیاز دارد. «جان سالیوان» سفیر آمریکا در مسکو روز دوشنبه گفت روسیه نباید سفارت آمریکا را با وجود بحران ناشی از جنگ اوکراین تعطیل کند، زیرا این ۲ قدرت بزرگ هستهای جهان باید به مذاکرات ادامه دهند. سفیر آمریکا با اشاره به اینکه ممکن است سفارتخانههای 2 کشور بسته شود، این اقدام را اشتباه بزرگی خواند و افزود: میتوانم به شما اطمینان دهم قطع روابط دیپلماتیک هدف جو بایدن (رئیسجمهوری آمریکا) یا دولت وی نیست. از زمان آغاز جنگ اوکراین تنشها میان روسیه و غرب بشدت افزایش یافته است. در این میان روابط مسکو و واشنگتن نیز تیره و تار شده است. کرملین به غرب بویژه آمریکا درباره انتقال تسلیحات به اوکراین هشدار داده و عنوان کرده اقدامات واشنگتن اوضاع جنگ در اوکراین را وخیمتر خواهد کرد.
***
هشدار لبنان به اسرائیل بر سر برداشت از میادین مورد اختلاف گازی
دفتر نخستوزیری موقت لبنان هرگونه اکتشاف، حفاری یا استخراج توسط رژیم صهیونیستی در مناطق مورد مناقشه را یک اقدام تحریکآمیز و تجاوزکارانه عنوان کرد که صلح و امنیت بینالمللی را به خطر میاندازد. به گزارش النشره، دفتر «نجیب میقاتی» دیروز در بیانیهای تصریح کرد: این اقدامها مذاکرات درباره مرزها را با توجه به آنچه در مکاتبات رسمی ثبت شده لبنان به سازمان ملل متحد و تحت نظر این سازمان آمده، مختل میکند. در این بیانیه با اشاره به دیدار نخستوزیر موقت لبنان با رئیسجمهوری این کشور درباره برداشته شدن قدمهای لازم برای مقابله با تلاشهای رژیم صهیونیستی برای بدتر کردن اوضاع در مرزهای دریایی جنوبی تاکید شده است: این دو موافقت کردند تا از «آموس هوکشتاین» فرستاده آمریکا برای تکمیل مذاکرات تعیین مرزهای دریایی جنوبی و تلاش برای پایان هر چه سریعتر آنها دعوت کنند. این دیدار به منظور پیگیری تحرکات کشتی اسرائیلی در خارج از منطقه دریایی مورد مناقشه در جنوب لبنان انجام شد. یک کشتی اسرائیلی برای استخراج گاز طبیعی مایع وارد میدان گازی «کاریش» شد و از خط ۲۹ عبور کرد و در ۵ کیلومتری خط ۲۳ در منطقه مورد مناقشه با لبنان قرار گرفت.
ارسال به دوستان
نصف شدن ارزش لیر در یک سال همراه با تورم 73 درصدی، رئیسجمهور ترکیه را زیر فشار سیاسی قرار داده است
سیاستها و راهحلهای متناقض اردوغان
با سقوط 20 درصدی ارزش لیر طی 5 ماه نخست سال 2022 میلادی، ارزش پول ملی ترکیه ظرف یک سال به نصف کاهش یافته است. به گزارش رویترز، به علت نگرانیها درباره افزایش نرخ تورم به بالاترین رقم در 24 سال گذشته، دیروز ارزش لیر ترکیه در برابر دلار به بیش از 16.55 کاهش یافت و سبب شد کاهش ارزش لیر در سال جاری میلادی به 20 درصد برسد. این یعنی پول ملی ترکیه به نازلترین نرخ برابری تاریخی خود در برابر دلار که 20 دسامبر 2021 (آذر 1400) به ثبت رسیده بود، بازگشته است. در آن زمان به علت بحران ارزی که توسط یک سری کاهشهای نامتعارف نرخ بهره در اواخر سال 2021 آغاز شد، ارزش لیر بشدت افت کرده بود. طبیعتا همزمانی تورم اخیر ناشی از سقوط پول ملی با سیاستهای اقتصادی قهقرایی آنکارا، جنگ اوکراین و افزایش قیمت انرژی، باعث شده قیمت رسمی نان و مواد غذایی در یک سال اخیر در ترکیه نزدیک به 2 برابر افزایش یابد اما در بازار چند برابر شده که این به معنای پیشرفت خط فقر در جامعه ترکیه است. پافشاری رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه بر سیاستهای اقتصادی غیرمتعارف صادراتمحور خود نرخ تورم رسمی ترکیه در ماه گذشته میلادی را به بالاترین حد طی 24 سال گذشته رساند. بر اساس آخرین گزارش مرکز ملی آمار ترکیه، روند افزایش نرخ تورم در این کشور در ماه گذشته میلادی (مه) به 73.5 درصد، یعنی بالاترین حد از سال 1998 رسید، اگرچه ناظران مستقل نرخ تورم را بیش از ۲ برابر میزان رسمی میدانند. قیمت مواد غذایی که به منبع فزاینده نارضایتی مردم ترکیه تبدیل شده نیز نسبت به سال گذشته 91.6 درصد افزایش یافته است. وضعیت اقتصادی ترکیه بویژه در استانبول، بزرگترین شهر این کشور برای مردم بسیار سخت شده، به گونهای که اجاره خانه در استانبول از میانگین کف حقوق در این کشور بیشتر شده است. همچنین بخشی از مردم ترکیه به دلیل افزایش چند باره هزینههای برق و گاز قادر به پرداخت آنها نبوده و با قطعی برق و گاز در زمستان روبهرو شدند. پیش از این اردوغان متعهد شده بود مدل اقتصادی جدیدی ارائه دهد که به لطف لیر ارزان، درآمد صادراتی را افزایش دهد و سپس با خلاص شدن از کسری تجاری طولانیمدت ترکیه، با تورم مقابله کند اما نقشه سلطان پرزیدنت ظاهرا به شکست انجامیده، چرا که پیشبینیهای اردوغان درست از آب درنیامده است. اکنون هزینههای بسیار بالا برای واردات انرژی که باید به دلار پرداخت شود - به واسطه ضعف شدید لیر - فشار شدیدی بر اقتصاد ترکیه وارد میکند. آمارهای تجارت خارجی ترکیه نشان میدهد ماه گذشته میلادی شکاف تراز تجاری این کشور ۱۵۷ درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته افزایش یافته و واردات آن نیز نزدیک ۱۱ میلیارد دلار بیشتر از صادراتش بوده است. قدرت خرید مردم ترکیه هر روز پایینتر میآید تا جایی که تأمین نیازهای اساسی نیز دشوار شده است. اغلب مردم حقوقی معادل حداقل دستمزد ماهانه میگیرند. اگر چه حداقل حقوق ماهانه در اوایل سال جاری بالا رفت، با این حال نتوانست از پس تورم افسارگسیخته برآید. یکی از دلایل این روند بالارونده، کاهش ارزش لیر، پول ملی ترکیه است. در حال حاضر هر یک یورو برابر بیش از ۱۷ لیر است. از دیگر دلایل نیز میتوان پیامدهای پاندمی کرونا و جنگ اوکراین را نام برد (گزارش «ترکیه، پایتخت گرانی» دوشنبه 16 خرداد - صفحه 3 «وطنامروز»). ترکیه با بالاترین نرخ تورم از زمان روی کار آمدن حزب اردوغان در ۲ دهه اخیر دست و پنجه نرم میکند. نظرسنجیها نشان میدهد افزایش هزینههای زندگی، محبوبیت اردوغان- کسی که بیشتر موفقیتهای اولیه انتخاباتی خود را بر پایه ایجاد رفاه اقتصادی برای میلیونها نفر به دست آورده بود - را کاهش داده است. جامعه ترکیه به گونهای زیر فشار اقتصادی به ستوه آمده که ماه گذشته یکی از رهبران بزرگترین حزب مخالف دولت در مجلس ملی، مدعی شد اردوغان و مقامات ارشد حزب عدالت و توسعه در حال خارج کردن سرمایههای خود و فرار از کشور هستند. این بیسابقهترین بحران اقتصادی ترکیه طی ۲ دههای است که از روی کار آمدن دولت رفاه و حزب عدالت و توسعه که اردوغان رهبر آن است، میگذرد. حال نزدیکی به انتخابات پارلمانی و ریاستجمهوری سال آینده، فشار روزافزونی را بر اردوغان وارد میآورد که مقصر این وضع قلمداد میشود. نتایج یک نظرسنجی که بتازگی انجام شده، نشان میدهد حمایت از «آک پارتی» به زیر ۳۰ درصد رسیده که طی این ۲ دهه بیسابقه بوده است.
به نظر میرسد اردوغان ۲ راه فرار برای برونرفت از بحران کاهش محبوبیت خود تمهیدیده است.
اول، انتقال تاریخ انتخابات پارلمانی و ریاستجمهوری از سال 2023 به سال جاری میلادی که هر روز قوت بیشتری میگیرد.
دوم، راه انداختن یک جنگ جدید در شمال سوریه به بهانه حفظ حریم امنیتی مرزهای ترکیه و به منظور امنیتی کردن جامعه و ایجاد فضای ملیگرایی کاذب در آن. با این حال حتی راهحلهای اضطراری جناب جمهور باشکانی (لقب ترکی رئیسجمهور) نیز متناقض به نظر میرسند. از یک سو اردوغان با انتخابات زودهنگام میخواهد قبل از سقوط بیشتر محبوبیت خود به خاطر بحران اقتصادی، دوره ریاستجمهوریاش را 5سال تمدید کند و از سوی دیگر با جنگی کردن فضای جامعه این بهانه را به دست آورد تا انتخابات را تا مدتی نامعلوم تعلیق کرده و در قدرت بماند. انتخابات بعدی ریاستجمهوری ترکیه مطابق قانون یک سال دیگر (ژوئن ۲۰۲۳) برگزار خواهد شد و از همین حالا احزاب مخالف اردوغان در پی شکلدهی ائتلافی برای معرفی نامزد واحد با هدف شکست سلطان پرزیدنت کاخ آک سارای هستند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|