|
اخبار
سردار حاجیزاده با اشاره به هوشیاری نیروهای مسلح برای مقابله با اقدامات دشمن:
پشیمانکننده میزنیم
سردار امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه در پاسخ به پیامهای محبتآمیز مسؤولان کشوری و لشکری و آحاد ملت شریف ایران گفت: آماده پاسخ به هرگونه خطای دشمنان هستیم.
در پیام فرمانده نیروی هوافضای سپاه آمده است: «با کمال مسرت و در پاسخ به پیامهای محبتآمیز مسؤولان محترم کشوری و لشکری و آحاد ملت شریف ایران که حاکی از قدرشناسی آنان از رزمندگان گمنام و پرشمار نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی میباشد، صمیمانه تقدیر و تشکر مینمایم. بیتردید عملیات موفق «وعده صادق ۲» که با هدف حداقل مجازات رژیم منحوس و جنایتکار صهیونیستی در به شهادت رساندن میهمان عزیز کشورمان «دکتر اسماعیل هنیه» و «سید مقاومت سیدحسن نصرالله» و جمع کثیری از مظلومان غزه و لبنان انجام گرفت، با تصمیم یکپارچه مسؤولان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، تصویب شورای عالی امنیت ملی کشور و حمایت بیدریغ ریاست محترم جمهوری و تأیید و هدایت فرمانده معظم کل قوا مدظلهالعالی صورت گرفت.
سبزپوشان نیروی هوافضای سپاه در کنار سایر نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با آمادگی و هوشیاری و با چشمانی باز، مراقب هستند تا در صورت هرگونه خطا از سوی دشمنان این مرزوبوم، پاسخی سخت و پشیمانکننده بر پیکر پوسیده و رو به اضمحلال دشمن وارد کنند».
***
جزئیات مراسم تشییع و خاکسپاری شهید نیلفروشان
روابط عمومیکل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز گذشته در اطلاعیهای جزئیات مراسم تشییع و خاکسپاری سردار رشید و اندیشمند، سرلشکر پاسدار شهید سیدعباس نیلفروشان، مستشار عالی جمهوری اسلامی ایران را اعلام کرد.
در متن این اطلاعیه آمده است:
به اطلاع مردم قدرشناس و شهیدپرور ایران اسلامی میرسد؛ مراسم تشییع و خاکسپاری سردار رشید و اندیشمند، سرلشکر پاسدار شهید عباس نیلفروشان، مستشار عالی جمهوری اسلامی ایران در لبنان به این شرح خواهد بود:
روز دوشنبه ۲۳ مهرماه (امروز) پس از انتقال پیکر مطهر شهید، مراسم تشییع و طواف در شهرهای نجف، کربلا و مشهد برگزار میشود.
روز سهشنبه ۲۴ مهرماه ساعت ۹ صبح مراسم تشییع در میدان امام حسین علیهالسلام تهران برگزار خواهد شد.
مراسم وداع روز چهارشنبه در اصفهان و تشییع و خاکسپاری بعدازظهر پنجشنبه ۲۶ مهرماه در اصفهان برگزار خواهد شد.
***
پزشکیان قانون موافقتنامه تجارت ترجیحی ایران و اندونزی را ابلاغ کرد
رئیسجمهور طی بخشنامهای قانون موافقتنامه تجارت ترجیحی میان دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اندونزی را به دستگاههای مربوط ابلاغ کرد.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی ایران قانون موافقتنامه ترجیحی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اندونزی را به وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و امور خارجه ابلاغ کرد.
مطابق این قانون که در جلسه علنی سهشنبه ۳ مهر امسال مجلس شورای اسلامی به تصویب و ۱۱ مهرماه نیز در شورای نگهبان به تأیید رسید، مادهواحده موافقتنامه ترجیحی ایران و اندونزی که ۳۱ خرداد ۱۳۸۴ در تهران به امضا رسیده بود، از این پس به صورت قانون به اجرا درمیآید.
مطابق ماده یک موافقتنامه مذکور، هدف از امضای آن تقویت روابط تجاری طرفین از طریق کاهش یا حذف تعرفهها در تجارت کالا، حذف موانع تعرفهای و شبهتعرفهای، تسهیل در تجارت دوطرفه و... ذکر شده است.
قانون تجارت ترجیحی ایران و اندونزی ۱۷ مهرماه امسال از سوی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس به مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ارسال شده بود.
***
بقایی: ادعاهای موهوم تأثیری در پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران در پیگیری حق خود برای پیگرد کیفری مرتکبان ترور سردار شهید سلیمانی مصمم است، کما اینکه روند دادرسی به این پرونده در دادگاهی در تهران در جریان است.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در ایکس نوشت: ترور سردار شهید سلیمانی جنایتی بزرگ بود که مردم ایران و منطقه هرگز نمیبخشند و فراموش نمیکنند.
وی گفت: این جنایت که از سوی سازمان ملل متحد نیز به عنوان عملی غیرقانونی و «قتل خودسرانه» شناسایی شده است، هم مسؤولیت بینالمللی دولت آمریکا را موجب شده و هم مسؤولیت کیفری فردی مرتکبان را. جمهوری اسلامی ایران در پیگیری حق خود برای پیگرد کیفری مرتکبان مصمم است، کما اینکه روند دادرسی به این پرونده در دادگاهی در تهران در جریان است.
بقایی افزود: طرح ادعاهای موهوم و بیاساس از سوی نامزدهای ریاستجمهوری یا مقامهای رسمی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران - که برای مصارف سیاسی و انتخاباتی است - تأثیری بر عزم ایران برای پیشبرد روند دادرسی در محاکم داخلی و در صورت ضرورت نزد محاکم بینالمللی نخواهد داشت.
ارسال به دوستان
رؤسای مجالس ایران و امارات دیدار کردند
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در حاشیه نشست بینالمجالس جهانی (IPU) با صقر غباش، رئیس مجلس ملی امارات دیدار و گفتوگو کرد. اتحادیه بینالمجالس جهانی (IPU) در نقش بازوی پارلمانی سازمان ملل متحد سالانه ۲ اجلاس اصلی برگزار میکند که روسا و نمایندگان پارلمانهای جهان در آن به تبادل نظر و تصویب قطعنامه میپردازند.
ارسال به دوستان
وزیر امور خارجه در سفر به عراق از آمادگی ایران برای رویارویی با هر سناریوی دشمن خبر داد
جنگ یا آتشبس؛ آمادهایم!
گروه سیاسی: پازل سفرهای منطقهای وزیر امور خارجه کشورمان در حال تکمیل است. او که کمتر از 3 روز از انجام عملیات «وعده صادق 2» به بیروت و سپس به دمشق سفر کرد، در مقصد بعدی به ریاض و دوحه رفت و دیروز به بغداد سفر کرد. عراقچی در سفرهای خود حامل پیامی از ایران به کشورهای منطقه بود که با نامه 4 کشور اردن، قطر، امارات و عربستان به دولت آمریکا مبنی بر اینکه «نمیخواهند به این کشور یا رژیم اسرائیل اجازه استفاده از زیرساختهای نظامی یا حریم هوایی خود برای هرگونه اقدام تهاجمی علیه ایران را بدهند» همزمان شده است!
در حال حاضر و با انجام عملیات «وعده صادق 2» که از آن با عنوان افتضاح پدافند هوایی اسرائیل و متحدانش در برابر 200 موشک بالستیک ایران یاد میشود، کشورمان خود را به عنوان قدرت بلامنازع منطقه معرفی کرده است. در آن سوی قضیه رژیمی قرار دارد که با در اختیار داشتن پدافند هوایی چند لایه و کمکهای نظامی و اطلاعاتی آمریکا و انگلستان و چند کشور دیگر، در نهایت توانست با 10 درصد توانی که ایران برای درهم کوبیدن پایگاههای نظامی و اطلاعاتیاش در نظر گرفته بود مقابله کند و 90 درصد موشکهای شلیک شده به اهداف از پیش تعیینشده اصابت کرد.
خلاصه آنچه امروز در منطقه ما رخ میدهد این است: ایران میدان را از دشمن صهیونیستی گرفته و او را تحقیر کرده است. در میدان برنده شده و اکنون باید در عرصه دیپلماتیک علاوه بر عقب راندن حریف به لحاظ سیاسی و رسانهای، فضای مانور را نیز برای هرگونه خطایی از او بگیرد. بعد از عملیات «وعده صادق 2»، افکار عمومی کشورهای منطقه به طرز خارقالعادهای به سمت ایران اقبال پیدا کرده است. تنها در یک مورد وقتی شبکه الجزیره قطر اقدام به انتشار خطبههای مقام معظم رهبری در نماز جمعه نصر کرد، نظرات مردم کشورهای متعدد عربی در تمجید از رهبری و اقدام ایران در حمله به رژیم صهیونیستی شگفتانگیز بود. از سویی دولتهای منطقه نیز اکنون بخوبی دریافتهاند که ایران هم توان خلق شگفتیهای بسیار بزرگتری نسبت به عملیات «وعده صادق 2» دارد و هم انگیزه و اراده لازم را دارد، لذا سعی میکنند در مساله درگیری بین ایران و رژیم صهیونیستی، حداقل خود را بیطرف نشان بدهند.
وزیر امور خارجه در سفرهای منطقهایاش هم به کشورهای حاضر در حلقه مقاومت مثل لبنان، سوریه و عراق رفت و هم کشوری چون عربستان سفر کرد که متحد آمریکاست و متمایل به برقراری ارتباط با اسرائیل، لذا در یک نگاه کلی، ایران قصد دارد اولا به لحاظ دیپلماتیک تمام کشورهای منطقه را برای اتخاذ رویکردی واحد در برابر اقدامات تروریستی اسرائیل هماهنگ کند و در مرحله دوم، میدان عمل را از صهیونیستها برای هرگونه خطای احتمالی مجدد بگیرد.
عراقچی در سفر به عراق به صراحت اعلام کرد که «ایران برای جنگ و صلح آماده است». به این معنی که کشورمان اکنون خود را مسلط بر اوضاع میداند و اگر دشمن شروط مقاومت برای آتشبس را پذیرفت، ایران هم از آن حمایت میکند اما اگر اسرائیل قصد ادامه تنش را دارد، ایران نیز آماده است با قدرت از خود دفاع کند. این پیام صریحی است که از سوی مسؤولان رده بالای کشورمان و همینطور از طرف دستگاه دیپلماسی در روزهای اخیر و به مناسبتهای مختلف بیان شده است. مقام معظم رهبری نیز در نماز جمعه نصر با اشاره به اقدام کاملا قانونی نیروهای مسلح در حمله به رژیم صهیونیستی، تصریح کردند: «جمهوری اسلامی هر وظیفهای در این زمینه احساس کند، بدون تعلل یا شتابزدگی، با قدرت و صلابت و قاطعیت انجام خواهد داد».
* عراقچی: در دفاع از مردم و منافعمان خط قرمز نداریم
وزیر امور خارجه کشورمان دیروز همزمان با حضور در عراق در صفحه ایکس خود به صورت تلویحی اشارهای هم به دریافت سامانه ضد بالستیک تاد آمریکا از سوی رژیم صهیونیستی داشت و با ارائه آماری از ارسال تسلیحات توسط آمریکا به رژیم صهیونیستی، نوشت: «ایالات متحده آمریکا در حال ارسال بیسابقه تسلیحات به اسرائیل است». عراقچی در ادامه اما تصریح کرد که هرچند ایران تلاشهایی برای مهار یک جنگ تمامعیار در منطقه میکند ولی در دفاع از مردم و منافعش هیچ خط قرمزی ندارد.
عراقچی نوشت: آمریکا اکنون جان نیروهای خود را با اعزام آنها برای هدایت سیستمهای موشکی آمریکایی در اسرائیل در معرض خطر قرار میدهد.
سیدعباس عراقچی همچنین در کنفرانس خبری مشترکی که با فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق داشت، گفت: احتمال بروز درگیری و بالا گرفتن تنش در منطقه بالا رفته و ریشه همه آنها جنایتهای رژیم صهیونیستی است؛ جنایتهایی که از غزه شروع شده، به لبنان گسترش یافته و احتمال اینکه در سایر کشورهای منطقه ادامه یابد، وجود دارد. باید با تهاجمات رژیم صهیونیستی مقابله شود و حملات این رژیم در غزه و لبنان متوقف شد.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه بیان کرد: رایزنیهای خوبی داشتیم؛ تبادل اطلاعات و نظرات انجام شد و از مواضع بسیار خوب مقامات عراق تشکر میکنم.
عراقچی تاکید کرد: ما دنبال جنگ نیستیم، خواهان جنگ هم نیستیم، خواهان صلح هستیم؛ البته برای جنگ هم آماده هستیم، برای صلح هم آماده هستیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه صحبتهای خود با تاکید مجدد بر اینکه ایران خواهان تنش و افزایش تنش نیست، اگرچه برای هر وضعیتی آمادگی دارد، تصریح کرد: ما کاملا برای یک وضعیت جنگی آمادگی داریم و از جنگ نمیترسیم.
وی به موضوع آوارگان لبنانی اشاره کرد و گفت: رژیم صهیونیستی امکان کمکرسانی به آوارگان لبنانی را به حداقل رسانده است و اجازه کمکرسانی نمیدهد.
عراقچی با بیان اینکه ما به ارسال کمکهای خود به آوارگان لبنانی ادامه میدهیم، افزود: از دولت عراق به خاطر میزبانی از تعدادی از آوارگان و مجروحان لبنانی تشکر میکنم.
وزیر امور خارجه در بخش دیگر صحبتهای خود با تشکر از مواضع وزیر خارجه عراق گفت: خوشحال شدم که مواضع قاطع وزیر خارجه عراق را شنیدم که گفتند اجازه نمیدهند از فضای آن کشور علیه ایران و هر کشور دیگری سوءاستفاده شود و این همان موضع دوستانه و برادرانهای است که ما از دولت عراق انتظار داشتیم.
عراقچی در بخش دیگر صحبتهای خود با بیان اینکه ما با مقامات عراق همواره درباره مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی رایزنی داشتهایم، تصریح کرد: چند هفته پیش آقای پزشکیان به عراق سفر کردند و از چند استان عراق نیز بازدید کردند؛ سفر امروز من نیز به صورت مشخص در ارتباط با مسائل ویژه، خطرناک و حساسی است که اکنون در منطقه با آنها روبهرو هستیم.
* دیدار عراقچی با نخست وزیر و رئیس جمهور عراق
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در سفر به بغداد علاوه بر دیدار با همتای عراقی خود، با محمد شیاع السودانی، نخستوزیر این کشور و عبداللطیف جمال رشید، رئیسجمهور عراق دیدار و گفتوگو کرد.
وزیر امور خارجه در دیدار با سودانی روابط دوجانبه و آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی را بررسی کرد.
السودانی در این دیدار گفت اولویتهایی که دولت عراق درباره اوضاع منطقه دنبال میکند، توقف تجاوزات رژیم صهیونیستی به غزه و لبنان و بازداشتن این رژیم از گسترش دامنه جنگ و نیز حمایت از تمام تلاشهای انجام شده در این مسیر و تامین کمکهای بشردوستانه برای مردم غزه و لبنان برادر است.
نخستوزیر عراق همچنین نوشت: بغداد هر آنچه را در توان دارد برای آتشبس از طریق همکاری با شرکا و دوستان بینالمللی بویژه کشورهای اتحادیه اروپایی انجام میدهد.
***
قالیباف: هرگونه همکاری با رژیم صهیونیستی قطع شود
رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم وحدت کشورهای اسلامی در مقابله با جنایات رژیم صهیونیستی اظهار کرد باید هرگونه همکاری و گفتوگو با رژیم صهیونیستی قطع شود. اکنون دشمن صهیونیستی در ضعیفترین وضعیت تاریخ خود قرار دارد.
محمدباقر قالیباف در نشست فوقالعاده اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی (PUIC) در حاشیه یکصدوچهلونهمین اجلاس اتحادیه بینالمجالس جهانی (IPU) در ژنو گفت: فکر نمیکنم لازم باشد توضیح دهم در چه وضعیت حساس و مهمی قرار داریم. دنیای اسلام شرایط بیسابقهای را تجربه میکند. من سالها به عنوان یک سرباز برای وطنم خدمت کردهام و در کنار آن با مسائل ژئوپلیتیک به عنوان یک موضوع علمی سروکار داشتهام. تجربه همه این سالها به من آموخته در شرایطی بحرانی، هیچ چیز مهمتر از آن نیست که یک تصویر و روایت مشترک از وضعیت وجود داشته باشد. پرسشی که من در این زمان کوتاه میخواهم با شما در میان بگذارم این است آیا جهان اسلام میداند با چه چیزی روبهرو است؟
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: رژیم جعلی اسرائیل، همه ظاهرسازیها را کنار زده و بیمحابا در حال جنایت علیه مسلمانان است. این اتفاقی نیست که فقط در غزه یا لبنان بیفتد. رژیم غاصب اسرائیل برنامهای بزرگ برای تکرار این جنایات در سراسر قلمرو اسلامی دارد و با حمایت کامل آمریکا و برخی کشورهای غربی به دنبال رسیدن به نقطهای است که هر زمان لازم دانست، در هر نقطهای از جهان اسلام، هر جنایتی را علیه هر رهبر اسلامی انجام بدهد و از هر مجازاتی مصون بماند. این مساله مشترک ما است. آیا جهان اسلام بناست بایستد و فراگیر شدن شرارت به همه قلمرو خود را نظاره کند؟ من چنین گمانی به آزادگان و مجاهدان دنیای اسلام ندارم. آن روز هرگز نخواهد رسید.
وی با اشاره به سفرش به بیروت قبل از حضور در اجلاس بینالمجالس جهانی در ژنو گفت: قبل از اینکه به ژنو بیایم، به لبنان سفر کردم و با مسؤولان و مردم آنجا صحبت کردم. آنها از من خواستند صدای مظلومیت و ایستادگی آنها را به شما برسانم.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین گفت: اسرائیل میخواهد همه زیرساختهای منطقه را کنترل کند و اگر موفق نشد آنها را منهدم کند. در چنین شرایطی وحدت و کنار هم ایستادن یک الزام امنیتی برای همه ما است. ما در جمهوری اسلامی ایران آماده کمک به یک تلاش فوری و قوی برای ایجاد یک مفاهمه امنیتی مشترک درباره این خطر تاریخی هستیم و به سهم خود از هیچ تلاشی برای رفع شدن این خطر از سر امت نبی مکرم اسلام فروگذار نخواهیم کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: ما در جمهوری اسلامی ایران با خون بهترین و عزیزترین مردانمان وارد این میدان شدهایم. جهان اسلام میتواند با برداشتن چند گام اساسی، قبل از آنکه دیر شود دشمن را متوقف کند. ما نیازمند قطع هر نوع همکاری، کمک و گفتوگو با رژیم و متوقف کردن هر نوع پروژه سیاسی و اقتصادی هستیم که اسرائیل را یاری کند.
وی اضافه کرد: امت اسلام باید فشار یکپارچه و موثر برای توقف این رژیم کودککش به آمریکا وارد کند. شریانهای حیاتی رژیم اسرائیل اکنون در کنترل امت اسلام است.
قالیباف در پایان گفت: اطمینان دارم خداوند به خونهای مجاهدان، مردان و زنان مظلوم لبنان و فلسطین، برکت خواهد داد و جهان اسلام طعم روزهای شیرین بدون اسرائیل را خواهد چشید. امیدوارم آن روز را ببینیم و اگر ندیدیم صاحب مزاری باشیم که بر سنگ آن نوشته باشند «سربازی که در راه مبارزه با اسرائیل شهید شد».
ارسال به دوستان
«ما» در آیینه رسانهها
عباس قائمی*: رسانهها نهتنها به دستهبندیهای اجتماعی شکل میدهند، بلکه به مثال یک آیینه، ما را به خودمان در مقام یک جامعه نشان میدهند. هر قدر تصویری که در این آیینه نمایش داده میشود، تنوع داشته و بخشهای مختلف جامعه با آن همزادپنداری کنند، آیینه به واقعیت نزدیکتر است اما اگر بخشی از جامعه عادت کند خود را تنها در رسانههای ماهوارهای یا پخش خانگی ببیند و بخش دیگر به صداوسیما اکتفا کند، این سرآغاز ایجاد تصویر معیوب از جامعه برای جامعه است.
تصور متفاوت از اینکه «ما» که هستیم و جدا شدن «ما» از «آنها»، منبع اصلی شکافهای اجتماعی است. هر چه شکاف اجتماعی حوزههای گستردهتری را دربرگیرد، خطرات بیشتری برای تعاملات اجتماعی و هویت اجتماعی ما خواهد داشت و اصلا نباید آن را کوچک شمرد، چرا که به مرور میتواند هر آنچه «ما» را بهمثابه یک کل واحد میسازد از بین ببرد و زمینه هرگونه گفتوگو و تعامل اجتماعی را مسدود کند. برای درک بهتر چنین وضعیتی شاید مرور اتفاقات و اغتشاشات سال ۱۴۰۱ مفید باشد؛ برههای که در آن حتی بدترین انواع خشونت نیز علیه «دیگری» مجاز شمرده میشد. متاسفانه بعد از گذشت ۲ سال از آن وقایع، تلاشهای جدی برای التیام زخمها و شکافهای اجتماعی موجود، اما سربسته دیده نمیشود.
یکی از این حوزههای مهم، اما کمتر مورد توجه، حوزه سرگرمی و گذران اوقات فراغت است. طبق آخرین نظرسنجیهای متا درباره مصرف رسانهای مخاطبان ایرانی، از مرداد ۱۴۰۱ تاکنون و با گذشت تنها ۲ سال، تغییرات ملموسی در نحوه چینش سبد مصرف رسانهای ایرانیان اتفاق افتاده است. معمولا این تغییرات بسیار به آرامی اتفاق میافتد اما سیر و روند آن میتواند نشان مقصد و پیشبینی مسیر آن باشد.
جای خالی مطالعات مخاطبپژوهی با همین موضوع بهشدت احساس میشود. از همین رو است که متا با توسعه ابزارهای اختصاصی برای مطالعه رفتارها و انتخابهای مخاطبان، تلاش دارد از طریق مطالعه مخاطبان و مشاوره به تولیدات رسانهای، به مساله حیاتی هویت و همبستگی اجتماعی در ایران بپردازد.
* خیز غیرمنتظره ماهواره
کاهش مخاطبان صداوسیما یکی از دادههایی است که شاید بسیار به آن اشاره میشود اما این تنها یک سوی ماجرا است. با اینکه روند جهانی در کاهش مخاطبان رسانههای جمعی (Broadcast) وجود دارد، شاید این روند در ایران هم قابل انتظار باشد. اما افزایش مخاطبان ماهواره در ایران، خلاف انتظار است. بر اساس دادههای متا، مقدار افرادی که مخاطب ماهواره بودهاند به میزان کمی (کمتر از ۳ درصد) افزایش یافته اما داده قابل توجهتر این است که میزان مشاهده شبکههای ماهوارهای در میان مخاطبان ماهواره به صورت میانگین ۲۰ دقیقه افزایش داشته که در بازه زمانی ۲ ساله عدد بسیار قابل توجهی است.
همین امر باعث شده در همین بازه زمانی، ۵ درصد کل جامعه (بیش از ۳ میلیون نفر) به جمع کسانی که ماهواره را بیشتر از تلویزیون تماشا میکنند اضافه شود. مشاهده ماهواره به تنهایی مشکل اصلی نیست، بلکه به نظر، از دست رفتن مرجعیت رسانه ملی و قطع شدن ارتباط بخشی از جامعه با نظام حتی در ساحت سرگرمی خود، باعث تشدید قطبی شدن جامعه خواهد شد.
* پخش خانگی در خلسه
بهرغم اینکه در مشاهده ماهواره و تلویزیون تغییرات عمدهای در همین 2 سال رخ داده اما هم در مقدار مخاطبان و هم میزان مشاهده سکوهای پخش خانگی تفاوت چشمگیری اتفاق نیفتاده است. تنها تفاوت شاید در ۴-۳ درصدی است که به جمع خریداران اشتراک قانونی سکوها اضافه شدهاند. حدود ۵۰ درصد ایرانیان مخاطب برخی محتواهای پخش خانگی هستند و تنها ۳۰ درصد اشتراک دسترسی به حداقل یک بستر را خریداری کردهاند. این در حالی است که این سکوها در کشورهای منطقه همچون ترکیه ۶۹ درصد و عربستان ۶۲ درصد نفوذ دارند.
حتی میزان مخاطبان تولیدات این حوزه نیز تفاوت چشمگیری نداشته است. مثلا مهر ۱۴۰۱ سریال «یاغی» توانست به ۳۲ درصد مخاطب (قانونی و غیرقانونی) برسد، یا اسفند همان سال «پوست شیر» به ۲۱ درصد مخاطب رسید اما شهریور ۱۴۰۳، پرمخاطبترین سریالهای پخش خانگی یعنی «در انتهای شب» با ۱۳ درصد و فصل سوم «زخم کاری» نیز با ۱۶ درصد مخاطب به کار خود پایان دادند.
هرچند بخش قابل توجهی از مخاطبان این بسترها از طرق غیررسمی و غیرقانونی (از طریق شبکههای اجتماعی یا دانلود و...) به مشاهده این سریالها و برنامهها میپردازند اما فعالیت اینچنینی سکوهای پخش خانگی، نهتنها التیامبخش شکافهای اجتماعی نیست، بلکه با محدود کردن مخاطبان، باعث بخشبندی شدن جامعه نیز میشوند.
مثلا تنها ۲۰ درصد کل مخاطبان «زخم کاری؛ انتقام» سریال «سرزمین مادری» که از تولیدات تلویزیون است را هم دیدهاند.
حضور سکوهای مختلف و تولید برای سلیقههای مختلف امر مثبتی است که تنوع انتخاب را برای مخاطبان به ارمغان میآورد اما اگر بسته سرگرمی مخاطبان با شکافهای اجتماعی منطبق شود، میتواند تاثیر مخرب داشته باشد.
* شاهکلید انسجام اجتماعی؛ همگرایی رسانهها
اگر جدا شدن و شکاف بین ایرانیان برای ما مساله باشد، باید بهجد تلاش داشت حداقل زمینه سرگرمی و اوقات فراغت مشترکی را برای جامعه ایجاد کنیم تا از طریق علایق، سلایق و خاطرات مشترک، به التیام اندک اندک شکافهای موجود اقدام کنیم. کلید این انسجام به نظر میرسد در دستان سازمان صداوسیما از یک سو و سکوهای پخش خانگی از سوی دیگر است.
سیاست و رویکردی که صداوسیما تاکنون نسبت به سکوهای پخش خانگی داشته، ترکیبی از «تنظیمگر» و «رقیب» بوده است. در حالی که صداوسیما میتواند جاگذاری بهتری برای خود در نسبت با سکوهای پخش خانگی داشته باشد تا هدف اصلی، یعنی «ملی» بودن و کارکرد انسجام اجتماعی از طریق مرجعیت رسانهای را از دست ندهد.
تجربه جهانی انواع مواجهههای رسانههای جمعی با سکوهای تازهوارد نمایش خانگی نشان میدهد علاوه بر تنظیم مقررات، تعاملات بسیار گستردهتری بین این دو نوع رسانه میتواند وجود داشته باشد. مثلا خرید و فروش حق پخش تولیدات بین شبکههای تلویزیونی و پخش خانگی، نمایش تبلیغات تولیدات یکدیگر و همینطور باز کردن جا برای نقشآفرینی مستقیم شبکههای تلویزیونی در بازار این سکوها. البته صداوسیما با سکوی تلوبیون سالهاست تلاش دارد نقش فعالی در این زمینه داشته باشد اما تعامل فعالی بین این سکوها با سازمان صداوسیما شکل نگرفته است. افزایش تعامل، حتما به افزایش قدرت چانهزنی و تاثیر و نفوذ میانجامد. اگر تولیدکنندهای بداند محصول رسانهای خود را بعد از پخش در سکوهای آنلاین میتواند به صداوسیما نیز بفروشد، برای افزایش درآمد خود، حاضر خواهد بود برخی چارچوبهای محتوایی رسانه ملی را هم رعایت کند.
به نظر میرسد همانطور که با توسعه پیامرسانها و شبکههای اجتماعی، مرجعیت خبری رسانه ملی دچار خدشه شد و بهرغم همه تلاشها صداوسیما در مجموع نتوانست در فضای مجازی امتداد پیدا کند، فرصت برای جایابی درست صداوسیما با پخش خانگی با هدف ایجاد همگرایی و همبستگی اجتماعی محدود است. لازمه آن هم تغییر نگاه و جایگاه نسبت به سکوهای پخش خانگی است، چرا که سکوهای پخش خانگی اولا انگیزه و دغدغه کافی برای پرداخت به مساله سامان اجتماعی ندارند، ثانیا از قدرت اجماع کافی نیز برخوردار نیستند. بلکه این سازمان صداوسیماست که هم در مقام تنظیمگر مقررات این حوزه و هم به عنوان یک نهاد عمومی، باید چنین دغدغهای داشته و در راستای همبستگی رسانهها با هدف التیام شکافهای اجتماعی گام نخست را بردارد.
پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع) *
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|