|
کرونا تاکنون 200 بار «جهش» یافته است
رئیس انجمن متخصصان داخلی با بیان اینکه اکنون بیشتر کسانی که به کرونا مبتلا میشوند به صورت خانوادگی است، در حالی که 6 ماه پیش این بیماری تکگیر بود، گفت: این به علت جهش ویروس است، چرا که تاکنون کرونا 200 بار جهش پیدا کرده است. ایرج خسرونیا در گفتوگو با فارس بیان داشت: ابتلا به کرونا اکنون خانوادگی شده است با این وجود بیشتر افرادی که به این ویروس مبتلا میشوند در منزل درمان میشوند و ممکن است نیاز به بستری نداشته باشند.
ارسال به دوستان
چرا دولتیها میخواهند مسؤولیت مخالفت با تعطیلی کانونهای بحران شیوع کرونا را از دوش رئیسجمهور بردارند؟
اگر روحانی نیست، پس کیست؟
* تشدید محدودیتها ممکن است باعث کاهش مرگ و میر شود اما موج سوم را مهار نمیکند
* روحانی با صدور بیانیهای خواستار بسیج همگانی برای اجرای محدودیتهای جدید شد
گروه اجتماعی: در حالی قرار است از شنبه اول آذر، برای مقابله با کرونا محدودیتهای شبهتعطیلی در کشور اعمال شود که دولتیها زیر بار مسؤولیت مخالفت با تعطیلی نمیروند.
به گزارش «وطن امروز»، در حالی که مسؤولان وزارت بهداشت، متخصصان و کارشناسان، تعطیلی متناوب در تهران و شهرهای بحرانی را بهترین راهکار کاهش آمار مرگومیر کرونا میدانند و حتی این موضوع را در جلسه ستاد مقابله با کرونا اعلام کردهاند اما دولت زیر بار آن نمیرود و همچنان با لجاجت با تعطیلی مخالفت میکند. دولت با محدودیتهای شدید و شبهتعطیلی موافقت میکند اما با تعطیلی نه! به عبارت بهتر، محدودیتها موجب شده بسیاری از مشاغل تعطیل شود و کار و کاسبیها تحت تاثیر این وضعیت قرار گیرد اما به گفته متخصصان وزارت بهداشت چون این محدودیتها به اندازه تعطیلی موثر نیست آمار مرگومیر کرونا همچنان بالاست. بسیاری از رسانهها اعلام کردهاند شخص رئیسجمهور زیر بار تعطیلی نمیرود اما محمود واعظی، رئیسدفتر رئیسجمهور این موضوع را تکذیب کرده و گفته روحانی مخالف تعطیلی نیست. همین امر موجب شده این سوال اساسی مطرح شود: اگر روحانی مخالف نظر مسؤولان وزارت بهداشت و متخصصان نیست و به نوعی موافق تعطیلی است پس چه کسی مخالف تعطیلی است؟ چه کسی در ستاد مقابله با کرونا روی نظر روحانی حرف میزند و نفوذ نظر وی بیشتر از شخص رئیسجمهور است؟ چرا اعلام نمیشود چه کسی مخالف تعطیلی است؟ یک مقام آگاه در وزارت بهداشت که خواست نامش فاش نشود به خبرنگار «وطن امروز» گفت: مشخص است که رئیسجمهور مخالف تعطیلی است و سخنان معاون کل وزارت بهداشت بهوضوح به این موضوع اشاره میکند. همه میدانند که چه کسی مخالف تعطیلی است.
با وجود اینکه بسیاری از مسؤولان وزارت بهداشت و متخصصان تعطیلی را مهمترین راهکار میدانند اما سخنگوی ستاد مقابله با کرونا در اظهارنظری عجیب گفته محدودیتهای جدید فراتر از یک تعطیلی است! این اظهارنظر در ادامه فضای توجیه برای تعطیل نکردن مراکز بحرانی قرار میگیرد. جمله علیرضا رئیسی گویا برای انحراف افکار عمومی بر زبان جاری شده است. چه محدودیتی میتواند فراتر از تعطیلی باشد؟
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در تلویزیون گفت: طرح جامع محدودیتهای جدید کرونایی که تهیه شده بسیار فراتر از یک تعطیلی است و این طرح در ۹ ماه بینظیر بوده است. وی با بیان اینکه بیش از ۳ هفته پیش، در ۴۳ شهرستان با وضع قرمز محدودیتهای شدید اعمال کردیم، ادامه داد: ۴۶ شهرستان هم بعد از آن با محدودیتهایی روبهرو شدند که نتایج آن بسیار ارزشمند بود که مبنایی شد برای تصمیمگیری دقیق و کارشناسی امروز (شنبه) برای ایجاد محدودیتهای جدید که در ستاد انجام شد.
وی افزود: این طرح دارای ۵ محور است که باید اقناعسازی برای مردم انجام شود و برای اجرای این طرح نیاز به اطلاعرسانی داریم.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به اینکه محدودیت راهحل اصلی نیست و موقت است، گفت: کشورهای فرانسه و ایتالیا هم به سمت محدودیت رفتند چون تعداد مبتلایان افزایش یافته تا جایی که از کنترل خارج شده و فشار روی کادر درمان بسیار زیاد است، بنابراین باید یک تنفس به کارکنان بخش درمان داده شود. محدودیت را به صورت موقت ایجاد میکنیم تا وضع آرام شود. وی ادامه داد: طرح محدودیتهای جدید کرونایی هوشمند است و این محدودیتها بر مبنای شیوع و بروز بیماری از حالتی به حالت دیگر تغییر خواهد کرد، مثلا اگر شهری در سطح هشدار ۳ و قرمز باشد بعد از ۲ هفته امکان تغییر وضعیت به زرد یا سفید دارد و محدودیتها برداشته میشود ولی دستورالعملها به قوت خود باقی است.
* عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: روحانی مخالف است
با وجود تکذیب مخالفت روحانی با تعطیلیها اما بسیاری از مطلعان، شخص رئیسجمهور را مسؤول تعطیلنشدن کانونهای بحران میدانند. عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تعطیلی 2 هفتهای تهران و برخی استانهای با وضعیت قرمز کرونایی خواسته وزارت بهداشت، مجلس و مسؤولان است اما مورد توجه و موافقت ستاد مقابله با کرونا قرار نمیگیرد، گفت: وزارت بهداشت در راستای قطع زنجیره شیوع ویروس کرونا، حمایت از کادر درمان و جلوگیری از رشد آمار مبتلایان و مرگومیر ناشی از این بیماری خواستار تعطیلی 2 هفتهای تهران و برخی شهرهاست اما متاسفانه به خواستههای مسؤولان این وزارتخانه که پیروی از نظرات آنها مورد تاکید مقام معظم رهبری است توجه نمیشود. زهره الهیان در گفتوگو با« وطن امروز» به وضعیت نامناسب و نگرانکننده تهران و برخی شهرها به دلیل شیوع گسترده ویروس کرونا اشاره کرد و اظهار داشت: اگر رئیسجمهور به نظرات متخصصان و کارشناسان حوزه بهداشت نسبت به تعطیلی یا قرنطینه برخی شهرها از جمله تهران توجه میکرد اکنون شاهد آمار بالای مرگومیر و مبتلایان «کووید-19» در کشور نبودیم. وی خاطرنشان کرد: ایجاد محدودیتها با تعطیلات نصفه و نیمه تاکنون نتوانسته است بحران کرونا را در کشور مهار کند، در حالی که تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا برای قطع زنجیره انتقال این بیماری باید با تعطیلی قطعی 2 هفتهای انجام میشد چرا که تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا فقط راهکاری کوتاهمدت و کماثر است.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی به مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر اعمال محدودیتهای جدید از اول آذرماه اشاره کرد و افزود: این شیوه تعطیلی اقدام جدیدی نیست و تاثیرگذاری آن مبهم و سوالبرانگیز است. الهیان اضافه کرد: استان تهران که محل رجوع افراد سایر استانهاست، چنانچه 2 هفته تعطیل نشود به علت شیوع گسترده ویروس کرونا و عواقب نگرانکننده آن در آینده شاهد فاجعه خواهیم بود.
وی به پیشنهاد سردار باقری، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح مبنی بر آمادگی برای قرنطینه تهران اشاره کرد و اظهار داشت: از همان ماههای اولیه بحران کرونا در کشور سرلشکر باقری اعلام آمادگی نیروهای مسلح را برای قرنطینه شدن تهران به ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد اما رئیسجمهور با قرنطینه شدن تهران مخالفت کرد. الهیان نتیجه مخالفت رئیسجمهور با قرنطینه تهران را افزایش میزان مرگومیر و مبتلایان به کرونا عنوان کرد و افزود: چنانچه تهران و شهرهای با وضعیت قرمز کرونایی برای مدتی تعطیل میشد اکنون با چنین وضعیتی مواجه نبودیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: چنانچه اقدامی جدی برای قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا در کشور انجام نشود با توجه به در پیش بودن روزهای سرد سال همچنین آلودگی پایدار هوا، بیشک موج انتقال ویروس کرونا در آینده بیشتر میشود.
* محدودیتهای ستاد ملی کرونا تاثیری در کاهش ترددها نداشت
رئیس شورای شهر تهران اعلام کرد محدودیتهای ستاد ملی کرونا، عملا تاثیری جدی در کاهش تردد و رفتار مردم ایجاد نکرده است. محسن هاشمی در جلسه علنی شورای شهر تهران با اشاره به روند افزایشی پاندمی کرونا در تهران و کشور که با توجه به گفتههای مسؤولان وزارت بهداشت، خطر رسیدن به آمار هزار کشته در روز در کشور وجود دارد، گفت: محدودیتهایی که هفته گذشته توسط ستاد ملی کرونا ایجاد شد عملا تاثیری جدی در کاهش تردد و رفتار مردم نداشته است، بلکه کاهش ساعات فعالیت اصناف و سیستم حملونقل عمومی، فقط موجب افزایش ازدحام شده است که خود عامل تشدید شیوع کروناست. وی در ادامه افزود: پیشنهاد شورای شهر تهران تعطیلی ۲ هفتهای تمام فعالیتهای غیرضروری به شکل کامل است که تردد شهروندان را کاهش دهد و ریاستجمهور اطمینان داشته باشند که این پیشنهاد توسط کمیسیون تخصصی سلامت شورای شهر تهران مورد بررسی کارشناسی قرار گرفته و پس از تایید در ستاد مقابله با کرونای تهران به تایید استانداری تهران نیز رسیده و کاملا پخته است.
***
[بیانیه 8 مادهای روحانی]
حسن روحانی هم دیروز در بیانیهای 8 مادهای درباره آغاز محدودیتهای کرونایی، بسیج همگانی ملت و دولت را برای مقابله با موج سوم کرونا در کشور خواستار شد. در این بیانیه روحانی از همه دستگاههای دولتی و دیگر قوا و نهادها درخواست کرد با اجرای دقیق مصوبات به یاری وزارت بهداشت بشتابند. در ادامه این بیانیه، از قرارگاه عملیاتی کرونا، سازمان برنامه و بودجه، وزارت بهداشت، نیروی انتظامی و بسیج خواسته شده به اجرای محدودیتها کمک کنند. بر این اساس، این محدودیتها که شدت آن بیسابقه است، میتواند آمار مرگومیر را تا حدودی کاهش دهد اما به گفته متخصصان کافی نیست و کاهش آمار مرگومیر به اندازهای نخواهد بود که بتوان گفت از بحران خارج شدهایم. بیانیه روحانی هیچ توضیحی درباره تعطیلیها نمیدهد و معلوم نیست وقتی کارمندان باید بر سر کار حاضر شوند و بانکها فعال هستند، چگونه میتوان از انتشار کرونا جلوگیری کرد. بیانیه روحانی در حالی است که متخصصان وزارت بهداشت تعطیلی حداقل 2 هفتهای را بهترین راهکار مقابله با کرونا میدانند.
*** [مرگ و میر روزانه کرونا همچنان بالای ۴۵۰ نفر] جدیدترین آمار کرونا در کشور نشان میدهد وضعیت همچنان بحرانی است و تعداد مرگ و میر کرونایی بالای ۴۵۰ نفر در روز است. به گزارش «وطن امروز»، سخنگوی وزارت بهداشت دیروز آخرین موارد بروز و فوتی ناشی از کروناویروس در کشور را در ۲۴ ساعت (از ظهر شنبه تا ظهر یکشنبه) اعلام کرد. سیماسادات لاری گفت: بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، از ظهر شنبه تا ظهر امروز (دیروز) ۱۲ هزار و ۵۴۳ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی شدند که ۲ هزار و ۵۴۴ نفر از آنها بستری شدند. وی افزود: مجموع بیماران «کووید-۱۹» در کشور به ۷۶۲ هزار و ۶۸ نفر رسید. وی در ادامه گفت: متاسفانه ۴۵۹ بیمار «کووید-۱۹» نیز در این مدت جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۴۱ هزار و ۴۹۳ نفر رسید. لاری ادامه داد: خوشبختانه تاکنون ۵۵۸ هزار و ۸۱۸ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. وی گفت: ۵۶۶۶ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. به گفته لاری تاکنون ۵ میلیون و ۵۰۵ هزار و ۷۰ آزمایش تشخیص «کووید-۱۹» هم در کشور انجام شده است. وی درباره وضعیت استانها هم خاطرنشان کرد: استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویهوبویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحالوبختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز قرار دارند. همچنین استانهای هرمزگان، فارس، گلستان و سیستانوبلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.
ارسال به دوستان
اخبار
بارش برف و کاهش 5 تا 12 درجهای دما
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی از بارش برف در مناطق مرتفع و سردسیر نوار شمالی و شمالغرب کشور خبر داد و گفت: از اواسط هفته جاری دمای هوا در برخی نقاط کشور بین ۵ تا ۱۲ درجه سانتیگراد کاهش مییابد. صادق ضیاییان در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه امروز (۲۶ آبان) این سامانه بارشی تقویت خواهد شد، تصریح کرد: از این رو بخش جنوبی آن استانهای خوزستان، بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحالوبختیاری، ایلام، لرستان و کرمانشاه را تحت تاثیر قرار میدهد. وی با اشاره به اینکه این سامانه بارشی همچنین روز سهشنبه (۲۷ آبان) نیمه غربی کشور، سواحل دریای خزر و استان خراسان شمالی را دربر میگیرد، گفت: روز چهارشنبه (۲۸ آبان) هم فعالیت این سامانه در شمالشرق و سواحل دریای خزر خواهد بود. همچنین بارشها طی روزهای سهشنبه و چهارشنبه در استانهای گیلان و مازندران شدت بیشتری دارد. وی در ادامه اظهار کرد: بارش در مناطق مرتفع و سردسیر نوار شمالی کشور در این مدت به صورت برف است. ضیاییان ادامه داد: همچنین از چهارشنبه تا آخر هفته جاری در شمال غرب کشور، سواحل دریای خزر و شمال شرق کاهش نسبی دما بین ۸ تا ۱۲ درجه سانتیگراد پیشبینی میشود.
***
اجرای طرح هوشمندسازی و انسداد مرزهای کشور از سال آینده
فرمانده مرزبانی ناجا گفت: همواره در تلاش هستیم کنترل مرزها به صورت الکترونیک، اپتیکی و هوشمند در قالب استفاده از سیستمهای کنترل از راه دور باشد تا با بهرهگیری از تجهیزات نوین و فنی در نوار مرز، اجازه هیچگونه تعدی دشمنان به داخل کشور را ندهیم. به گزارش ایسنا، سردار احمدعلی گودرزی در حاشیه تشییع پیکر ۳ تن از شهدای هنگ مرزی ارومیه با بیان اینکه اجرای طرح هوشمندسازی و انسداد مرزها از سال آینده در دستور کار قرار دارد، گفت: در برخی مناطق مرزی کشور به احداث برجک، پاسگاههای مرزی و تجهیز یگانهای مرزی نیاز داریم و تلاشهای مضاعفی هم در این باره انجام شده است. وی با بیان اینکه برنامه کامل این طرح به ستاد نیروهای مسلح و نیز دولت ارسال شده است و در یک برنامه 5 ساله طرح هوشمندسازی و انسداد مرزهای شمال غرب، غرب و جنوب غرب کشور با اولویت و زمانبندی اجرایی میشود، تصریح کرد: این طرح به صورت کاملا کارشناسی شده و با حضور کارشناسان و مهندسان آگاه طراحی شده است و امید میرود در پایان برنامه هفتم توسعه شاهد تحولات خوبی در مرزهای کشور باشیم.
***
مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت:
آزمایش کرونا ارزان میشود
مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: شورای عالی بیمه سلامت، کاهش قیمت تست تشخیص مولکولی کرونا را تصویب کرده و منتظر تصویب این مصوبه در هیات دولت و ابلاغ آن هستیم. سیامک سمیعی در گفتوگو با ایرنا افزود: قیمت انجام تست تشخیص کرونا (تست مولکولی پیسیآر) در بخش خصوصی، اکنون حدود ۵۸۰ هزار تومان است، البته برخی آزمایشگاهها به بهانههای واهی هزینههای بیشتری از مردم میگیرند که تخلف است و با متخلفان برخورد میشود. درباره انجام تستهای سریع آنتیژن کرونا در بخش خصوصی هنوز تصمیمی گرفته نشده، چون هنوز کیتهای آن وارد کشور نشده و به همین علت هنوز تعرفهای برای انجام تست سریع کرونا در بخش خصوصی تعیین نشده است. وی در ادامه گفت: با مصوبه شورای عالی بیمه قرار است هزینه انجام تست پیسیآر در بخش خصوصی به میزان قابل توجهی کاهش یابد. این مصوبه ۲ هفته پیش به هیات دولت رفته و با تصویب و ابلاغ هیات دولت بزودی هزینه تست کرونا در بخش خصوصی کم میشود. مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت افزود: هزینه تمامشده انجام تست پیسیآر در بخش دولتی حدود ۲۵۰ هزار تومان است که البته چون وظیفه حاکمیتی است هزینهای از مردم گرفته نمیشود و با دستور وزیر بهداشت کسانی که در اولویت تشخیصی هستند، تست کرونا به صورت رایگان برای آنها در بخش دولتی انجام میشود و هزینه آن را وزارت بهداشت و بیمهها پرداخت میکنند.
***
مونسان خبر داد
اعلام آمادگی وزارت بهداشت برای اجاره هتلها
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از آمادگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای اجاره هتلهای درجه یک، ۲ و ۳ به عنوان نقاهتگاه بیماران کرونایی و استقرار کادر پزشکی خبر داد. به گزارش مهر، علیاصغر مونسان با اشاره به شیوع کرونا در کشور بر رعایت پروتکلهای بهداشتی و همچنین پیگیری جدی در پایش و بازرسی از اماکن گردشگری و اقامتی در اجرای این دستورالعملها تأکید کرد. او به محدودیتهای جدید وضعشده در هفته جاری از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا اشاره کرد و افزود: «بر اساس آخرین تصمیمات صورتگرفته در این ستاد، محدودیتهای جدی اعمال خواهد شد که شهر به شهر نیز متفاوت خواهد بود. ما در استانها باید آمادگی کامل را برای اجرای این موازین داشته باشیم که بزودی این ویروس مهار شود و کسبوکار گردشگری در استانها رونق بگیرد». وی با اشاره به درخواست وزیر بهداشت درباره اجاره هتلهای درجه یک، ۲ و ۳ و اماکن اقامتی در استانها به عنوان نقاهتگاه بیماران کرونایی و استقرار کادر پزشکی، تصریح کرد: «این موضوع قبلا در جلسه هیات دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا مطرح شده بود. وزارت بهداشت برای اجاره و پرداخت اجارهبهای این اماکن آمادگی دارد. مدیران کل با اعلام هر چه سریعتر این موضوع به هتلها و اقامتگاهها در استانها، فهرست هتلهای درجه یک، ۲ و ۳ را که به این امر علاقهمندند در اختیار ما قرار دهند که ما این اسامی را به وزارت بهداشت اعلام کنیم تا دانشگاههای علوم پزشکی هر شهر برای انعقاد قرارداد با هتلها اقدام کنند». وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی همچنین ابراز امیدواری کرد این بیماری تا ایام عید کنترل شود تا آن زمان شاهد رونق کسبوکارها در حوزه گردشگری و روزهای خوب برای این صنعت باشیم.
ارسال به دوستان
گزارش میدانی «وطن امروز» از بزرگترین کارخانه تولید پارچه رومبلی خاورمیانه
وزارت مانع تولید!
میکائیل دیانی: این روزها خبر واردات پارچه رومبلی از مسیر «قاچاق رسمی» که با تغییر کد تعرفه انجام میشود در رسانهها پررنگ شده است. این موضوع بهانهای شد تا سری به شهرک صنعتی قرچک بزنم و از بزرگترین شرکت تولیدی پارچه رومبلی خاورمیانه که در ایران است بازدید کنم و از نزدیک با این پدیده که جدیدا رسانهای شده مواجه شوم. شاید در نظر اول تصور اینکه بزرگترین کارخانه تولیدی پارچه رومبلی خاورمیانه در اطراف تهران باشد تعجبآور باشد اما تعجبم وقتی بیشتر شد که از طریق نقشهخوان تلفن همراه به سمت شهرک صنعتی قرچک حرکت کردم؛ شهرکی دورافتاده، تقریبا بدون هیچ امکانات اولیه از آب و برق و گاز و همچنین سولههایی که تازه در حال ساخته شدن هستند. وجود کارخانه بزرگ اُیاز در این شهرک بیشتر تعجبآور است. به در کارخانه که رسیدم اما تصورم عوض شد؛ کارخانهای که انتها نداشت. سراغ مدیر کارخانه آقای نوری رفتم و قرار شد درباره این ماجرا با او به گپوگفت بنشینم اما او ترجیح داد حین بازدید از کارخانه گفتوگویی هم داشته باشیم. نوری، از آذریهای اهل ارومیه است، از سال 76 در حوزه واردات پارچه بوده است و چندین شعبه پارچهفروشی در سطح تهران داشته اما از اواسط دهه 90 ترجیح میدهد به جای واردات پارچه، کارخانه تولیدیاش را بزند که هم کالای باکیفیت ایرانی تولید کند و هم کارگرانی را مشغول به کار کند. او میگوید: «آن موقع که واردات میکردم کل کارمندانم 9 نفر بودند، یکی دو نفر ترخیصکار و یکی دو نفر هم انباردار و حسابدار و فروشنده و آبدارچی؛ کار خیلی سادهتر بود و درآمدم هم بیشتر بود اما از وقتی کارخانه را راه انداختم پیر شدم بس که فشار کار تولیدی در ایران بالاست!»
داستان تاسیس کارخانه در شهرک صنعتی قرچک را که تعریف کرد تازه فهمیدم چرا باید کارخانهای به این بزرگی در این منطقه باشد. سال 95 که آنها دنبال زمینی بزرگ برای کارخانه بودند، پیشنهاد این شهرک صنعتی را دادهاند، با فرمانداری قرچک که صحبت کردهاند به آنها قول دادهاند در کمتر از ۲ ماه امکانات مورد نیاز این شهرک مثل آب و برق و گاز به آن برسد و آنها نیز سرمایه خود را اینجا آوردند تا راهاندازی این کارخانه در شکلگیری سریع شهرک هم کمککننده باشد، اما کارخانه راه افتاد و خدمات به شهرک نرسید و دست آخر برق را به سفارش شخصی خریدند و 5 کیلومتر لوله گاز را با هزینه خود برای کارخانه از پست گاز شهر ری به ورامین کشیدند. با او در کارخانه راه افتادیم. به بخشهای مختلف کارخانه سر زدیم. تاکید او بر اینکه مواد اولیهاش را از کارخانههای تولیدی داخل تامین کند برایم قابل توجه بود. مواد اولیهشان را از یزد و تبریز و اصفهان و کاشان میآورند؛ حدود 700 کارمند مستقیم مشغول در کارخانه به همراه حدود 2000 شاغل غیرمستقیم به عنوان تامینکنندههای مواد اولیه برای شرکت، تلاش میکنند تا پارچه باکیفیت ایرانی که استانداردهای صادراتی را نیز داراست تولید شود.
بخشهای مختلف کارخانه پارچه رومبلی را با حضور آقای نوری بازدید کردم و او به تفصیل در مورد آنها برایم توضیح داد؛ از ریسندگی تا رنگرزی و از آنجا تا طرحزنی با دستگاههای مختلف که همه از تکنولوژیهای برتر جهان است. اما جای تأسف دارد که انباری بزرگ وجود دارد که هنوز دستگاههایش باز نشده است و گوشه و کنار این سوله هر جا که امکان داشته تبدیل به انبار پارچه شده است. از او میپرسم «چرا این همه پارچه را انبار کردید؟» میگوید: «واردات این محصول آن هم به طریق غیرشفاف و ناسالم بازار را به هم میریزد؛ ما و 110 کارخانه دیگر که حالا با فناوری سادهتری در این حوزه فعالیم، در شرایطی میتوانیم کار کنیم که دولت تنظیم بازار را بدرستی انجام بدهد و ما به یکباره نبینیم کالای وارداتی که مسیر قانونی را هم درست طی نکرده است، وارد بازار شود». او ناامید از شرایط بود و در لابهلای صحبتهایش خستگی ناشی از وضع موجود تولید را میشد دید.
میگفت سال گذشته را به سختی طی کرده است و اگر قرار باشد به همین شکل انبارهایش پر شود دیگر توانی برای تولید ندارد و باید کارخانه را تعطیل کند! این صحبتهایش در شرایطی بود که لبخندهایش برای کارگران بود و به آنهایی که آذریزبان بودند، میگفت: «یورولما!» پرسیدم این کلمه یعنی چه؟ خندید و گفت: «به آذری یورولما یعنی خسته نباشید، اینها خیلی زحمت میکشند، من حداقل باید برای آنها حال خوبی ایجاد کنم». با او به بخشی از کارخانه رفتیم که چند مهندس در حال راهاندازی یکی از خطوط تولید بودند. گفت: «۳ خط تولیدمان را سال گذشته چیدیم. یکی از آنها را چینیها راهاندازی کردند اما برای عیدشان به چین برگشتند و بعد هم کرونا شد و دیگر نیامدند. بعد از چند ماه گفتم بچههای مهندسی خودمان دست به کار شوند، الحمدلله یکیاش یک ماه است فعال شده و حالا مهندسانمان دارند خط دیگرش را هم راهاندازی میکنند! به گونهای در راهاندازیاش هم خودکفا شدیم!»
مشکل ایاز و واحدهای دیگر این حوزه در کشور که بیشترشان در یزد، کاشان و اصفهان هستند، این است که کالاهای مشابه آنها با کیفیتی پایینتر و در فرآیندی نامشخص وارد کشور میشود. چنانکه در چند وقت اخیر در گزارشها آمده است، واردکنندگان با تغییر کد تعرفه وارداتیشان نهتنها کالای کمکیفیت وارد میکنند، بلکه سهمیه ارز نیز به آنها تعلق میگیرد. این پارچهها در بحث عوارض مالیاتی ترخیص نیز به جای ارزش 5/3 الی 5/4 دلاری با ارزش ناچیز 30/1 دلاری ارزشگذاری و ترخیص میشوند و به اینکه به استناد ماهیت کالا ردیف طبقهبندی صحیح چیز دیگری است، توجهی نمیشود و هیچ کدام از این پارچههای وارداتی به خاطر اظهار در ذیل ردیف تعرفه ناصحیح مجوز استاندارد اخذ نمیکنند. این وضعیت اما درحالی است که طبق قانون کمیسیون ماده یک، واردات کالاهایی که در داخل باکیفیت تولید میشوند و ظرفیت تامین مصرف داخل را دارند باید ممنوع باشد و اینگونه از تولید ملی حمایت شود. با مدیر کارخانه همراه شدم تا سراغ کارگران بخش بستهبندی برویم، برایم جالب بود روی اتیکتی که دور طاقههای پارچه پیچیده میشود، پرچم بزرگ ایران خورده بود و روی آن نوشته بود «حمایت از تولید کالای باکیفیت ایرانی». آقای نوری یکی از لولههای وسط طاقه را که کنار گذاشته شده بود برداشت و گفت: «خیلیها کالای ما را میخرند، برچسبش را میکنند و به اسم کالای باکیفیت خارجی میفروشند، ما اما لولههای طاقه را هم با نام محصول خودمان تولید میکنیم که نتوانند این کار را بکنند، چون هم برای کالایمان ارزش قائلیم و هم بر هویت ایرانی آن تاکید داریم». از یک سو خوشحال بودم از این تعصب ملی و از سوی دیگر ناراحت بودم برای اتفاقی که در این صنعت در حال وقوع است. از او خداحافظی کردم و با این فکر که قرار است چه بر سر این کارگران بیاید راهی تهران شدم.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|