|
یادداشتی از حجتالاسلام سیدمنذر حکیم درباره سیره اخلاقی امامرضا(ع) در مناظرات علمی و مواجهه با مخالفان
ادب تبیین
در ایام میلاد مبارک ثامنالحجج حضرت علیبن موسیالرضا علیه آلافالتحیه و الثنا مسائل مختلفی درباره زندگانی مبارک این امام همام مطرح میشود. یکی از آن مسائلی که در دوران ولایتعهدی ایشان باید به طور جدیتری به آن پرداخت مساله گفتوگوها و مناظرات علمی است که آن حضرت با دانشمندان علوم مختلف و علمای ادیان و مذاهب گوناگون انجام دادهاند. بیشک بررسی جزئیتر این گفتوگوها و مباحثات علمی علاوه بر آشکار شدن زوایای مختلف مسائل علمی به گسترش فرهنگ گفتوگو در سایه احترام و پذیرش تفاوتها، کمک شایانی میکند؛ موضوعی که اخیرا رهبر حکیم انقلاب نیز بر آن تاکید کردند و زندگی مسالمتآمیز با پذیرش عقاید و سلایق مختلف را برای جامعه امروز ایران ضروری دانستند. با بررسی این گفتوگوها به سعهصدر زیاد امام و تقید ایشان به اخلاق گفتوگو در برابر گروههای مختلف دینی و اجتماعی پی میبریم. به منظور بررسی بیشتر این مناظرات و گفتوگوها یادداشتی از جناب حجتالاسلام والمسلمین سیدمنذر حکیم تقدیم میشود.
امام رضا علیهالسلام در روزگاری میزیست که جامعه و امت اسلامی دروازههای خود را به روی تراث دیگر امتها و فرهنگها گشوده بود و فرهنگ نو رسیده در کنار مسلمانان و همپای آنان در ساختن بنای تمدن و فرهنگ اسلامی سهیم شد.
همانگونه که هر فرهنگ میهمان درصدد تأثیرگذاری بر فرهنگ میزبان است، عصر امام رضا علیهالسلام نیز از این اصل مستثنا نبود و روند ورود فرهنگ و تمدن بیگانه چنان شتاب گرفته بود که برای فرهنگ و تمدن اسلامی تهدیدی جدی و خطرآفرین به شمار میرفت و اگر کسانی که مسؤول و متولی پاسداری از اصالت فرهنگ و تمدن اسلامی بودند گام به میدان ننهاده و از ذوب شدن فرهنگ اسلامی در فرهنگهای بیگانه جلوگیری نمیکردند، به یقین اثری از تمدن و تراث اسلامی برجا نمیماند. حضرت علیبن موسیالرضا علیهالسلام که طلایهدار این رویارویی بود، از خطری که پیش روی اسلام و فرهنگ پربار آن قرار داشت غفلت نورزید. او به تربیت و پرورش عالمانی پرداخت تا تراث اسلامی را از فروپاشی و ذوب در دیگر پدیدههای فرهنگی بیگانه حفظ و اندیشه صحیح و سره اسلامی را در سراسر جهان اسلام ترویج و منتشر کرده، نسلهایی را پرورش دهند تا این رسالت الهی را بر دوش کشیده و در جای جای گیتی بگسترانند.
بدین ترتیب، امام رضا علیهالسلام دانشگاهی زنده و بهرهمند از عناصری دانشمند و دارای فرهنگ انقلابی منحصربهفرد تأسیس کرد که بخشی از تراث زنده و پایای امام رضا علیهالسلام بود و بعدی ویژه از تراث پربار آن حضرت به شمار میرفت. احتجاجات طولانی و با موضوعهای گوناگون امام علیهالسلام با ارباب مذاهب و ادیان، از دیگر وجوه تمایز زندگی علمی و بخش دیگری از تراث پربار امام رضا علیهالسلام بود.
روایات، نامهها و کتابهایی که در عرصههای گوناگون شناخت و علوم اسلامی از امام رضا علیهالسلام روایت و تدوین شده، سومین بخش تراث جاویدان حضرت است که برای امت اسلامی و جامعه بشری برجا مانده است.
مبحث یکم: دانشگاه امام رضا علیهالسلام
آن گونه که در منابع موجود آمده است شمار راویانی که در دانشگاه امام رضا علیهالسلام به کسب دانش پرداخته و از محضر ایشان فارغالتحصیل شدهاند به ٣13 تا 367 نفر میرسد، به این ترتیب که صاحب «مسند الامام الرضا» تعداد این راویان را بر اساس حضورشان در اسناد روایات جمعآوری کرده و ۳۱۳ نفر خوانده است. «شیخ طوسی» راویانی را که از اصحاب امام رضا علیهالسلام بودهاند ٣١٥ نفر دانسته اما «باقر شریف قرشی» شمار این راویان را ٣٦٧ نفر گفته است.
نگاهی گذرا به مسند امام رضا علیهالسلام تصویری اجمالی از گرایشهای دانشگاه امام رضا علیهالسلام و ویژگیهای روزگار ایشان در عرصه پرورش علمی و اخلاقی سازگار و همسو با شرایطی که امام علیهالسلام در آن میزیست و نیز زمینهسازی برای آینده نزدیک و بلندمدت که امامان معصوم علیهالسلام آن را تدارک دیده بودند، ترسیم میکند. روشن است که این نظریه زاییده اندیشه نبوده، بلکه با نمود در مجموع نصوص و محتویات آن به اصالت آن پی میبریم؛ نصوصی که افقهای روشنی را پیش روی پیروان اهل بیت علیهمالسلام یعنی جماعت صالحان که خط فکری - سیاسی اهل بیت علیهمالسلام را پذیرفته و در راه عقیده ناب و اصول مبتنی بر حق، آماده هرگونه جانبازی و فداکاری بودند، گشوده است.
این دوره شاهد فزونی گرفتن فعالیتهای گسترده علمی شیعیان و پیروان اهل بیت علیهمالسلام بود که در تألیف، تدوین، تدریس، روایت حدیث و دیگر عرصههای علمی رایج آن دوره تبلور مییافت. همچنین شمار شاگردانی که پیرو اهل بیت علیهمالسلام بوده و به مدرسه فقیهان راوی پیوسته بودند چشمگیر و قابل توجه بود. با نگاهی به فهرست راویان، با در نظر گرفتن قومیتها، گرایشها و سطح شناخت آنان و نیز توجه به پرسشها و موضوعاتی که درباره آن از امام رضا علیهالسلام روایت حدیث میکردند، به تلاش همهجانبه آنان در کسب دانش و سیراب شدن از زلال دانش امام علیهالسلام پی میبریم.
مبحث دوم: احتجاجات امام رضا علیهالسلام
گشوده شدن مرزهای فرهنگی اسلام بر دیگر امتها و فرهنگها – صرفنظر از عوامل و علل آن - چنین اقتضا میکرد که رهبری انقلابی و الهی، بنا به مسؤولیتی که بر عهده داشت، از سقوط و فروپاشی مکتب و امت اسلامی جلوگیری، آنگاه امت و جامعه را با اندوخته علمی و فرهنگی خود مجهز کند تا در نهایت در برابر نفوذ فرهنگی حساب شده یا غیرعمدی مقاومت و پایداری کنند.
چند وجه برای این گشوده شدن مرزهای فرهنگی اسلام متصور است:
الف - کوچ افراد تازه مسلمان از دیگر ملتها به سرزمین اسلامی یا به دلیل همزیستی که با مسلمانان داشتند.
ب – با وجود فتوحات اسلامی، پیروان دیگر ادیان و فرهنگها سعی در نفوذ فرهنگی در فرهنگ و تمدن اسلامی داشتند.
پ - خلفا در تشویق فرهیختگان به ترجمه تراث دیگران با انگیزه توسعه علمی و آشنایی با دیگر فرهنگها نقش چشمگیری داشتند.
ت - خلفا بر آن بودند تا طالبان دانش را از سیراب شدن از چشمه زلال معارف اهل بیت علیهمالسلام باز داشته با فرهنگ و دانش دیگران سرگرم کنند، زیرا در صورت گرایش جویندگان معرفت به مدرسه اهل بیت علیهمالسلام، بیتردید به مرجعیت علمی و در نتیجه مرجعیت سیاسی آنان هر چند در درازمدت میانجامید که به هیچ وجه به کام خلفا شیرین و گوارا نمیآمد.
همان گونه که پیش از این بیان شد، موضوع احتجاج و مباحثه از وجوه تمایز روزگار امام رضا علیهالسلام بود و امت اسلامی در محاصره خطرهای فکری و فرهنگ درآمده بود. مامون بیپروا تمایل افسارگسیخته خود را درباره تشکیل مجالس گفتوگوهای علمی امام علیهالسلام با پیروان دیگر ادیان و مکاتب و گرایشهای فعال در جامعه اسلامی آن روز ابراز و آشکار میکرد. تمایل مأمون تحقق یافت و گفتوگو و مباحثه آزاد در تمام زمینهها برگزار شد. امام رضا علیهالسلام به عنوان تنها شخصیت برجسته و درخشان علمی در جهان اسلام به میدان بحث و گفتوگو با سران تمام ادیان و فرقهها و مذهبها گام نهاد و همه آنان را سرخورده و ناتوان از میدان به در کرد. حضرت با دانش توانمندش، برتری علمی خود را بر ایشان به اثبات رسانده، افتخاری بزرگ و انکارناپذیر برای جهان اسلام و امت اسلامی ثبت کرد و بدین ترتیب شخصیت امام علیهالسلام به طور ویژهای در سراسر گیتی درخشیدن گرفت. برتری امام علیهالسلام و درخشش علمی ایشان را در جهان اسلام میتوان یکی از عواملی دانست که مامون را بر آن داشت تا با شتابزدگی امام علیهالسلام را از میان بردارد، چرا که مامون نمیتوانست به چنین مرتبهای دست یابد و از همین رو به موجودی حاشیهای - همچنان که بود - مبدل میشد. این بود که با بیرحمی تمام طرح از میان برداشتن این شخصیت سترگ را ریخت؛ همو که از نظر مردم رقیب مأمون به شمار میرفت و بر او برتری داشت. مأمون این برتری را نمیتوانست بر خود هموار کند و از دیگر سو منصب خلافت چیزی نبود که از آن چشمپوشی کند، زیرا «ملک عقیم» است و خویشاوندی نمیشناسد. از همین رو بود که مامون داغ ننگ این جنایت را بر پیشانی خود نهاد و دست به خون پاک آن حضرت آلود.
چندان روشن نیست تمام گفتوگوهایی که میان امام رضا علیهالسلام و ارباب ادیان و مذاهب صورتگرفته در کتابهای تاریخ آمده یا خیر؟ اما آنچه به دست ما رسیده، نشان میدهد بهرغم تلاش مأمون در جهت جلوگیری از انتشار گفتوگوهایی که میان امام رضا علیهالسلام و حریفان فکری و دینی او رد و بدل شده، این گفتوگوها که در عرصههای گوناگونی صورت گرفته و از غنای علمی برخوردار است، در پس پرده فراموشی نمانده است. کتابهای «احتجاج طبرسى»، بحارالانوار «علامه مجلسی» و عیون الاخبار «شیخ صدوق»، برخی از احتجاجهای امام رضا علیهالسلام را نقل کردهاند. در اینجا مهمترین دستاوردهای این گفتوگوها را به شرح زیر بیان میکنیم:
1- هماوردی با اربابان ادیان و مذاهب و اثبات برتری علمی مدرسه انقلابی اهل بیت علیهمالسلام
2- فراهم شدن زمینه گسترش فرهنگ اهل بیت علیهمالسلام در مجامع اسلامی
3- هدایت به دور از هیاهوی مسلمانان به سمت خط انقلابی اهل بیت علیهمالسلام و فراخوانی آنان برای پیوند فکری و اعتقادی با اهل بیت(علیهم السلام)
4- پشتیبانی از دولت اسلامی که اندوخته و پشتوانه علمی خود را که در اختیار فرهنگ و تمدن اسلامی بود به بشریت عرضه کرده بود.
نباید از نظر دور داشت که این دستاوردها و پیروزیهای بزرگ، مهمترین عاملی بود که زمینه از میان برداشتن امام علیهالسلام را فراهم میکرد. همان طور که پیشتر گفته شد، برتری امام علیهالسلام آثاری منفی بر خلیفه داشت و در نتیجه، وجود ایشان بر روح مأمون که تسلط بر جهان اسلام را در سر میپروراند، سنگینی میکرد. به هر حال اگر مأمون میپسندید یا نمیپسندید امام رضا علیهالسلام موضوعهای توحید، نبوت و پیامبران امامت و امامان مذاهب، اسلامی خلافت و صحابه و دیگر مسائل مورد اختلاف میان مسلمانان را عرصه گفتوگوها و احتجاجات خود قرار داد و سرفراز از میدان بیرون آمد و همگان به فضل و برتری امام علیهالسلام اقرار کردند. به منظور پی بردن به توانمندی علمی امام رضا علیهالسلام و فعالیتهای ویژه آن حضرت در این زمینه، برخی احتجاجات ایشان را نقل میکنیم.
1- «شیخ صدوق» از «فضل بن شاذان» نقل کرده که گفت در محضر امام رضا علیهالسلام بودم که دوگانهپرستی به امام علیهالسلام گفت: من میگویم آفریدگار جهان 2 است، چه دلیلی بر یگانگی او وجود دارد؟
امام علیهالسلام فرمود: اینکه جهان را دارای 2 آفریدگار میدانی در حقیقت، پس از اثبات یک آفریدگار، مدعی آفریدگار دوم هستی، بنابراین یکی بودن آفریدگار محل اتفاق ما و شما است و بیش از یک آفریدگار مورد اختلاف است.
2- «علیبن ابراهیمبن هاشم» از «قاسمبن محمد برمکی» و او از «ابوالصلت هروی» نقل کرده است: گفت «مأمون اصحاب مکاتب و آرا از پیروان فرقههای اسلامی، آیین مسیحیت، یهودیت، مجوس، صابئه و... را برای مباحثه و گفتوگو با امام رضا علیهالسلام گرد آورد. هر یک از آنان که به میدان مباحثه با امام علیهالسلام گام مینهاد، با برهان و دلیل رسا و قاطع امام علیهالسلام چنان از گفتن باز میماند و دم فرو میبست که گویی سنگی در دهان او گذاردهاند.
3- علیبن ابراهیمبن هاشم، از پدرش و او از «صفوانبن یحیی» (فروشنده سابری) نقل میکند که گفت: «ابوقره دوست و همنشین جاثلیق از من خواست تا او را به دیدار امام رضا علیهالسلام ببرم، از امام برای او اجازه خواستم و امام علیهالسلام فرمود: او را نزد من بیاور. چون «ابوقره» وارد شد، فرشی را که امام علیهالسلام بر آن نشسته بود بوسید و گفت: در آیین ما رسم بر این است که باید با بزرگان روزگار خویش چنین رفتاری داشته باشیم، سپس گفت خدایت به سلامت دارد. فرقهای مدعی امری است و گروهی دیگر که عدالت در پیش گرفته، آن گروه را تأیید و صحت ادعایش را تأیید کرده، بر آن گواهی میدهد. شما در این باره چه میگویید؟
امام علیهالسلام فرمود در این صورت ادعای گروه نخست مقبول است.
او گفت: گروهی دیگر ادعایی کرده اما گواهی از فرقه مقابل ندارند. این صورت حال چگونه است؟
امام علیهالسلام فرمود ادعای آن گروه باطل و بیاساس است.
او گفت: ما مدعی هستیم عیسی «روح» و «کلمه» خداست که خداوند او را پدید آورد و مسلمانان در این مورد با ما همعقیده هستند اما مسلمانان ادعا میکنند محمد صلیالله علیه وآله پیامبر و فرستاده خداوند است ولی ما در این اعتقاد با ایشان همفکر نیستیم. پس مبنای آنچه در آن با مسلمانان همفکر و همصدا هستیم از آنچه محل خلاف ما است درستتر است.
امام علیهالسلام پرسید نامت چیست؟
گفت: یوحنا.
امام علیهالسلام فرمود ای، یوحنا! ما آن عیسیبن مریم و روح و کلمه خدا را میپذیریم که به محمد صلیالله علیه وآله ایمان آورده، آمدن او را بشارت داده باشد و خود را بنده خدا بخواند و به آن اقرار کند، حال اگر آن عیسایی که تو او را روح و کلمه خدا میخوانی، به محمد صلیالله علیه وآله ایمان نیاورده مژده آمدن او را نداده و نیز به ربوبیت خدا و بندگی خود اقرار نکرده باشد، ما از او بیزاری میجوییم، بنابراین چگونه و کجا ما همفکر و همصدا شدهایم؟
ابوقره برخاست و به صفوانبن یحیی: گفت برخیز تا برویم که این مجلس و گفت وگو ما را سودی نبخشید.
ابوقره از آن رو این سخن را گفت که در احتجاج خود ناکام مانده بود.
4- از «ابوالصلت هروی» نقل شده است که روزی مأمون به امام رضا علیهالسلام عرض کرد: میخواهم مرا آگاه کنی که چگونه جدت امیرالمؤمنین تقسیمکننده بهشت و دوزخ است، زیرا این مسأله اندیشه مرا مشغول کرده است.
امام علیهالسلام به او فرمود: ای امیرالمؤمنین مگر تو خود این مطلب را از پدرت و از پدرانت از «عبداللهبن عباس» روایت نکردهای آنجا که گفته از رسول خدا شنیده است که فرمود: «حب علی إیمان و بغضه کفر: دوستی علی ایمان و دشمنی با وی کفر است».
مأمون گفت: آری!
امام علیهالسلام فرمود: بنا بر این اگر تقسیم بهشت و دوزخ و تعیین بهشتی و دوزخی بر اساس دوستی و دشمنی با او باشد پس او تقسیمکننده بهشت و دوزخ است. مأمون گفت: ای ابوالحسن پس از تو زنده نباشم. گواهی میدهم که تو وارث گنجینه دانش رسول خدا هستی.
ابوالصلت میگوید چون امام رضا علیهالسلام به خانه خویش بازگشت، نزد او رفته، عرض کردم ای فرزند رسول خدا چه نیکو پاسخی به امیرالمؤمنین (مأمون) دادی! امام علیهالسلام فرمود: ای ابوالصلت من از زبان خود او با وی سخن گفتم. از پدرم شنیدم که از پدرانش از علىبن ابىطالب علیهالسلام و او از پیامبر صلىالله علیه وآله نقل کرد که فرمود: «یا علی، أنت قسیم الجنه والنار یوم القیامه، تقول لنار هذا لی و هذا لک».
ای علی تو در روز قیامت بهشت و دوزخ را تقسیم میکنی به دوزخ میگویی: این [دشمن] از آن توست و این [دوست] از آن من است.
5- بهرغم اینکه مأمون وانمود میکرد بزرگی و شکوه امام رضا علیهالسلام را میخواهد، اما همواره بر آن بود تا اشتباهی از امام علیهالسلام رخ دهد و طرف بحث بر امام علیهالسلام چیره شود. زمانی که فقیهان و متکلمان در مجلس مأمون جمع شده بودند و امام علیهالسلام نیز حضور داشت مأمون آنان را واداشت تا درباره امامت با امام علیهالسلام مناظره کنند.
امام علیهالسلام به آنان فرمود: یکی از میان خود برگزینید که چون به دلایل من تن دهد و قانع شود، شما نیز از او پیروی کنید. آنان پذیرفتند و «یحییبن ضحاک سمرقندی» را که در خراسان همتایی نداشت، برای مناظره با امام علیهالسلام برگزیدند. امام علیهالسلام به او فرمود: ای یحیی! هرچه میخواهی بپرس. یحیی گفت: درباره امامت گفتوگو کنیم. چگونه امامت را از آن کسی میدانی که به امامت برگزیده نشد اما آن را که محل اتفاق بود و به امامت رسید امام نمیدانی؟ امام علیهالسلام فرمود: ای یحیی! اگر کسی گفته دروغگویی را نسبت به خود تصدیق کند یا سخن راستگویى را نسبت به خود دروغ بخواند در این صورت راه درست پیموده و به حق رفتار کرده یا اینکه باطلکار بوده و راه خطا در پیش گرفته است یحیی خموش شد.
مأمون به یحیی گفت: پاسخ او را بده.
یحیى گفت: بجاست که امیرالمؤمنین مرا از این کار معاف دارد. مأمون به امام رضا علیهالسلام گفت: ای ابوالحسن! انگیزه خود را از طرح این سؤال برای ما باز گو.
امام علیهالسلام فرمود: یحیی ناگزیر است روشن کند که آیا امامان او به دروغ علیه خود سخن گفتهاند یا راست گفتهاند؟ اگر بگوید آنان دروغ گفتهاند، بنابراین فرد دروغگو امین نخواهد بود و اگر بگوید راست گفتهاند پس بدانید که نخستین آنان (ابوبکر) گفت: در حالی به سرپرستی شما منصوب شدم که از شما بهتر نبودم. دومین آنان (عمر) گفت بیعت با او رخدادی غیر منتظره و اقدامی نامعقول بود. از این پس هرکس چنین خطایی مرتکب شود او را بکشید.
به خدا سوگند او (عمر) کیفر مرتکبان چنین خطایی را تنها کشته شدن میدانست. بنا بر این انتخاب و بیعت با کسی که بهترین مردم نبوده و از مزایای «بهترین» بودن چون دانش، جهاد و دیگر فضایل برخوردار نباشد -که او نیز چنین بود - چنان خطای فاحش و ویرانگری است که هرکس مرتکب همانند آن شود کیفرش کشته شدن است. حال، تعیین جانشین از سوی چنین کسی که به این صورت انتخاب شده چگونه پذیرفته میشود؟
از دیگر سو او بر فراز منبر میگفت: «شیطانی بر من چیره میشود، پس هرگاه که دیدید مرا از راه راست خارج میکند شما مرا به راه آورید و چون خطایی کردم راهنماییام کنید».
چه راست گفته باشند، چه دروغ، در هر حال آنان امام نیستند. اینک از یحیی میپرسم که چه پاسخی دارد؟ مأمون از این گفتار امام رضا علیهالسلام شگفتزده شد و گفت: ای ابوالحسن بر گستره زمین کسی چون تو این چنین نیکو از عهده این کار (مناظره) بر نمیآید.
***
رأفت رضوی در برابر مخالفان
رضا عظیمی: بارها از زبان متفکران دلسوز و اندیشمندان دغدغهمند شنیدهایم که یکی از مهمترین راههای حل مشکلات جامعه بسط فرهنگ گفتوگو و پذیرش تفاوتهاست؛ موضوعی که اخیرا رهبر حکیم انقلاب نیز بر آن تاکید کردند و زندگی مسالمتآمیز با پذیرش عقاید و سلایق مختلف را برای جامعه امروز ایران ضروری دانستند. حضرت امام رضا(ع) را به راستی میتوان امام گفتوگو با حفظ اخلاق آن و سعه صدر در برابر مخالف دانست. برای مثال امام رضا علیهالسلام در حین مناظره، هیچگاه طرف مقابل را تحقیر نمیکردند و حتی اگر اطرافیان به تمسخر طرف مناظره اقدام میکردند و میخندیدند، آنها را دعوت به ملایمت میکردند، چنان که در مناظره امام و سلیمان مروزی رخ داد. آنگاه که امام علیهالسلام تمام راههای جواب را بر سلیمان بست و سلیمان شروع به تناقضگویی کرد، همه حاضران در جلسه به سلیمان خندیدند. امام رو به مردم کرده و از آنها خواستند نسبت به سلیمان ملایمت به خرج دهند و پس از آن گفتوگو را ادامه دادند. حتی آن هنگام که در حین مناظره سلیمان تناقضگویی میکرد مامون گفت وای بر تو سلیمان! چقدر این حرف غلط را تکرار میکنی؟ این سخن را قطع کن و به سراغ چیز دیگری برو. امام علیهالسلام رو به مامون کرده و فرمودند: «رهایش کن، حرفش را قطع نکن، چون آن را دلیل حقانیت خود قرار میدهد». سپس رو به سلیمان کرد و گفت: «ادامه بده ای سلیمان...».
گفتوگو میان امام و سلیمان مروزی همچنان با پاسخهای آرامشبخش آن حضرت ادامه پیدا میکند. شیوهای که امام در این بحث و گفتوگو به کار برده، بیشک نکتهای جالب در فن مناظره به شمار میرود. روش آن حضرت این است که پس از پاسخ دادن به خصم، راه جواب را بر او نمیبندند، بلکه او را در طریق بحث و گفتوگو آزاد میگذارند. میگذاشتند تا در راهی که هست پیش رود و به جایی برسد که دیگر راه را در برابر خویش بسته و حرکت در آن را ناممکن میبیند. در این هنگام ناگزیر به راهی که امام میخواهند او بدان رهنمون شود، باز میگردد و این پس از آن خواهد بود که مطلب را پذیرفته و بدان تن داده باشد.
علاوه بر این امام علیهالسلام هیچگاه قصد کوبیدن و محکوم کردن نداشتند، بلکه هدفشان صرفا تعلیم و هدایت به حق بود، از این رو در مناظره با عمران که گاهی میگفت «آقای من، توضیح بیشتری بدهید» چنین میکرد. در عین حال آن حضرت ضوابط خاص یک مباحثه و مناظره جدی و محکم را رعایت میکردند؛ برای مثال در مواردی که طرف مقابل به مسالهای اقرار میکرد، ایشان به افراد میفرمودند «شاهد باشید که به این مساله اقرار کرد».
همچنین با نگاهی به مناظرات امام رضا علیهالسلام روشن میشود که آن حضرت همواره ادب و اخلاق اسلامی را رعایت میکردند. ایشان به دور از نگاه متعصبانه دینی و نژادی بر احترام به دیگران و پرهیز از کاربرد الفاظ ناپسند و تهمت تاکید داشتند و با الفاظ محترمانه ارتباط برقرار میکردند و میکوشیدند درگفتوگوها فضای دوستی را حاکم کنند.
یکی دیگر از اصولی که میتوان از روند مناظرات امام رضا علیهالسلام به دست آورد، داشتن سعه صدر و تحمل نظرات دیگران است. پذیرش این مساله که دیگران هم حق دارند آزادانه فکر کنند و هرچه خواستند بگویند و این را گامی مثبت و مقدماتی در ایجاد ارتباط و گفتوگو با افراد دیگر میدانستند. عدم تحمل آرا و عقاید دیگران نه تنها سبب گفتوگو نمیشود، بلکه سبب دوری و بدبینی به یکدیگر نیز میشود.
اقتدار علمی امام رضا علیهالسلام و شخصیت انسانی آن حضرت موجب شده بود ایشان از یک روح بلند و آزادگی علمی والایی برخوردار باشند. بر اثر این روح علمی، در سراسر مناظره از هرگونه امر ناشایست و ناروا پیراسته و به همه ارزشها و فضیلتهای زیبا آراسته بودند، نه جدل در کار بود و نه حیله، نه مخاصمه و نه هیاهو، نه لغزشی و نه غفلت و نه هیچ امر نادرست دیگر. به جهت همین آزادگی و روح علمی است که امام رضا علیهالسلام در هیچ یک از مناظراتشان نخست سوال نمیکنند، بلکه ابتدا به طرف مقابل میگویند سوال داری بپرس. این امر بیانگر این است که آن حضرت قادر به پاسخگویی به هر سوالی بوده و اسلام دینی است که پاسخگوی همه نیازهای بشر است.
زمانی که امام علیهالسلام مناظره را به پایان میرساندند رو به روسای ادیان کرده و به آنها میفرمودند: ای قوم! اگر در میان شما کسی مخالف اسلام است و سوالی دارد، هر سوالی را که میخواهد بدون هیچ خجالتی مطرح کند.
ارسال به دوستان
زنان روستایی دارای ۳ فرزند، بدون پرداخت حق بیمه تحت پوشش بیمه اجتماعی قرار میگیرند و برای فرزند جدید ۲ سال به سوابق آنها افزوده میشود
مادران در سایه چتر بیمه رایگان
گروه اجتماعی: دولت به منظور حمایت از زنان خانهدار روستایی، مادرانی را که دارای 3 فرزند هستند، تحت پوشش بیمه اجتماعی رایگان قرار میدهد؛ طرحی که قرار است بزودی عملیاتی شود. این طرح در راستای توجه به زنان روستایی خانهدار به عنوان قشر مولد جامعه و البته ترویج و تشویق فرزندآوری در مناطق روستایی است. بر اساس این طرح، مادران دارای 3 فرزند چنانچه صاحب فرزند جدید شوند، به ازای هر فرزند 2 سال به سابقه بیمه رایگان آنها افزوده میشود.
معاون ستاد ملی جمعیت در سالروز تأسیس صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر از حمایت دولتی از مادرانی که ۳ فرزند یا بیشتر دارند خبر داد. انسیه کتابچی گفت: در ماده ۲۱ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، قانونگذار باید حمایت ویژهای از روستاییان و جامعه عشایری به دلیل اهمیت ماندگاری خانوادههای روستایی و عشایر در محل سکونت خودشان و به جهت اهمیت فرزندآوری این جامعه برای ادامه نسل داشته باشد. وی افزود: لذا قانونگذار تصمیم گرفت اولویت خودش را در مواد ۱۰۲ و ۱۰۳ قانون برنامه ۵ ساله پنجم بر بیمه اجتماعی مادران خانوار قرار بدهد. کتابچی بیان داشت: گام اول این برنامه با زنان روستایی و عشایری که فرزند سوم به بعد دارند شروع خواهد شد؛ مادری که ۳ فرزند یا بیشتر دارد میتواند بدون پرداخت بیمه و با حمایت دولتی بیمه اجتماعی شود. وی افزود: بعد فرزند چهارم و پنجم به ازای هر فرزند ۲ سال به سوابق بیمه اجتماعی اضافه میشود. کتابچی گفت: آییننامه اجرایی این طرح به تصویب هیات دولت رسیده و شیوه اجرا و ضوابط این ماده مشخص شده است. وی افزود: گامهای نهایی اجرای این ماده در هماهنگی بین سازمان ثبت احوال و صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در حال انجام است تا آمار دقیق آن احصا و فرآیند ثبتنام برای این مادران شروع شود. وی درباره زمان اجرای این طرح گفت: طی یک یا 2 هفته آینده انشاءالله این اقدام اجرا خواهد شد.
* تأمین اعتبار پوشش بیمهای زنان خانهدار روستایی دارای 3 فرزند و بیشتر
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با بیان اینکه از زمان استقرار دولت سیزدهم ۵۴۲ هزار و ۱۳۱ بیمه شده جدید جذب کردهایم، گفت: باید به 2 مولفه پایداری جمعیتی و مالی برای پایداری صندوق توجه کنیم. بیتالله برقراری در نشستی خبری افزود: اساس فعالیت صندوق، گسترش چتر بیمهای بر سر همه اقشار جامعه است که در اینجا یک جامعه هدف ۳۰ میلیون نفری روستاییان و عشایر را در برمیگیرد که حدود ۹ میلیون نفر میتوانند به عنوان مخاطب مستقیم به عضویت صندوق ما دربیایند.
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با بیان اینکه عضویت در این صندوق اختیاری است و به همین خاطر باید به نقش ویژه اطلاعرسانی، آگاهیدهی و اقناع مردم برای پیوستن به صندوق توجه کرد، گفت: صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان در توسعه کشور از طریق مبارزه با فقر و کاهش فقر مطلق، ارتقای اقتصاد روستایی، حفظ عزت و کرامت، جلوگیری از مهاجرت بیرویه به شهرها، تحقق عدالت اجتماعی، ایجاد امنیت پایدار در مناطق مرزی و تحقق و حفظ امنیت غذایی توسط کشاورزان نقش دارد. برقراری ادامه داد: اگر چتر بیمهای گسترده شود، قطعا در تحقق عدالت اجتماعی اثرگذار خواهد بود. رویکرد ما در این صندوق بر تحولآفرینی و برنامهمحوری استوار است و یک برنامه راهبردی عملیاتی را در صندوق برای نخستین بار تدوین کردیم. وی ادامه داد: ماده ۲۱ قانون جوانی جمعیت اجرایی شد و ۲۲ هزار فقره وام به مستمریبگیران را با اعتبار ۹۶ میلیارد تومانی در دست پرداخت داریم. بیمه تکمیلی برای مستمریبگیران در 3 استان اجرا شده و در حال تسری به دیگر استانهاست. برقراری درباره اجرای ماده ۲۱ قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده گفت: در این ماده آمده زنان غیرشاغل خانهدار روستایی و عشایری که 3 فرزند و بیشتر دارند میتوانند رایگان عضو صندوق شوند و از تولد فرزند سوم به بعد حین بیمهپردازی، 2 سال به سنوات بیمهپردازیشان افزوده شود که به تصویب هیات دولت رسید و ابلاغ شد. نامهنگاریهایی برای تامین اعتبار پوشش بیمهای این گروه انجام شده و به تناسب تخصیص بودجه، افراد مشمول را بیمه میکنیم.
ارسال به دوستان
در پی انجام مبادله با دولت بلژیک، دیپلمات ایرانی پس از 5 سال اسارت آزاد شد
بازگشت اسدی به میهن
گروه سیاسی: دهم تیر 1397 اسدالله اسدی دیپلمات و دبیر سوم سفارت ایران در اتریش، در حالی که در اتوبانی در ایالت بایرن آلمان به سمت محل سکونت خود در اتریش در حرکت بود، دستگیر و سپس به بلژیک منتقل شد. اسدی در حالی با اتهام واهی تلاش برای بمبگذاری در نشست گروهک تروریست منافقین دستگیر و به صورت غیرقانونی دادگاهی شد که دارای گذرنامه دیپلماتیک بود و طبق کنوانسیون حقوق دیپلماتیک ۱۹۶۱ وین، اتریش صرفا میتوانست او را اخراج کند. با این حال اسدی اردیبهشت 1400 از سوی دادگاه تجدیدنظر بلژیک به تحمل 20 سال حبس محکوم شد و در زمان بازداشت، از حداقلیترین امکانات که باید برای یک زندانی فراهم باشد، محروم بوده است.
حالا پس از گذشت ۵ سال این دیپلمات کشورمان که در بازداشت غیرقانونی بلژیک به سر میبرد، آزاد شد و به کشور بازگشت.
آزادی اسدی پس از آن انجام شد که ۲ کشور ایران و بلژیک بر سر تبادل زندانی با یکدیگر به توافق رسیدند. اواخر تیر پارسال پارلمان بلژیک با ۷۹ رای موافق در مقابل ۴۱ رای مخالف و 11 رای ممتنع، لایحه استرداد زندانیان میان این کشور و ایران را تصویب کرد.
با تصویب لایحه مورد اشاره و معاهدهای که بین بروکسل و تهران انجام شد، زندانیان بلژیکی و ایرانی اجازه پیدا کردند ادامه محکومیتشان را در کشورهای خود سپری کنند.
این لایحه در حالی از سوی پارلمان بلژیک به تصویب رسید که جریانهای ضدانقلاب، به رهبری گروهک تروریست منافقین و حتی نمایندگان کنگره آمریکا تمام تلاش خود را به کار بستند تا با مداخله در روند پیشبرد این طرح، اخلال ایجاد کنند. در همین رابطه 13 نماینده دموکرات و جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا در نامهای از پارلمان بلژیک درخواست کردند طرح تبادل زندانی با ایران را تصویب نکند.
آذر سال گذشته دادگاه قانون اساسی بروکسل اجرای این توافق را بنا به درخواست اعضای گروهک تروریست منافقین به حالت تعلیق درآورد اما این دادگاه اسفند پارسال با صدور بیانیهای اعلام کرد درخواست لغو قرارداد مبادله زندانیان میان ایران و بلژیک را رد کرده تا مسیر برای آزادی اسدالله اسدی هموارتر از قبل شود.
* اسدی در برابر کاستیل
بنا بر اعلام سلطاننشین عمان، ایران و بلژیک با میانجیگری این کشور به توافق تبادل زندانیان دست یافتند. همزمان با آزادی اسدی از سوی بلژیک، جمهوری اسلامی ایران نیز «اولیویه فانده کاستیل» را آزاد کرد. کاستیل ۴۲ ساله شهروند بلژیکی بود که بهمن 1400 به جرم فعالیتهای جاسوسی بازداشت و پس از طی فرآیند محاکمه، به 12 سال زندان محکوم شد.
در همین رابطه وزیر خارجه بلژیک با انتشار بیانیهای، ضمن تایید آزادی جاسوس بلژیکی از سوی ایران که در مقابل آزادی اسدی انجام گرفت، اعلام کرد این آزادی پس از 15 ماه دیپلماسی انجام شده است.
الکساندر دو کرو، نخستوزیر بلژیک نیز با تأیید این تبادل اعلام کرد کاستیل ابتدا به عمان منتقل و سپس از آنجا راهی بروکسل شده است.
* عصبانیت منافقین از آزادی اسدی
همزمان با انتشار خبر آزادی اسدالله اسدی، گروهک تروریست منافقین با صدور بیانیهای، ناراحتی و عصبانیت خود از تصمیم بلژیک مبنی بر تبادل زندانی با ایران را ابراز کرد. در ماههای گذشته گروهک نفاق تلاش زیادی برای جلوگیری از آزادی اسدی کرده بود. سازمان منافقین چه در جریان دادگاه اسدالله اسدی و چه زمانی که پارلمان بلژیک در حال بررسی لایحه تبادل زندانیان با ایران بود، با تجمع و کمپینهای متعدد، سعی داشت بلژیک را از این کار منصرف کند.
حالا با توجه به آزادی اسدی که از سال 97 در بازداشت غیرقانونی بلژیک به سر میبرد و به 20 سال حبس محکوم شده بود، باید گفت یک شکست دیگر برای گروهکهای ضدایرانی بویژه منافقین رقم خورد.
ارسال به دوستان
پاسخ عملیاتی ایران به گندهگویی اخیر نتانیاهو؛ موشک بالستیک «خیبر» با برد بیش از 2000 کیلومتر رونمایی شد
غافلگیری دیمونا
وزیر دفاع: این موشک میتواند از سرهای جنگی متنوع برحسب مأموریتهای خود استفاده کند
گروه سیاسی: قدرت موشکی و بازدارندگی جمهوری اسلامی روزبهروز در حال افزایش است و ایران از لحاظ قدرت موشکی قدرت بیبدیل منطقه است. در همین راستار روز پنجشنبه 4 خرداد همزمان با سالروز آزادسازی خرمشهر و دهه کرامت، وزارت دفاع از موشک راهبردی و بالستیک جدید خود با نام خرمشهر 4 (خیبر) رونمایی کرد.
موشک خیبر یا همان خرمشهر 4 یکی از پیشرفتهترین موشکهای طراحیشده توسط متخصصان سازمان هوافضای وزارت دفاع است که برد آن 2000 کیلومتر و مجهز به سر جنگی از نوع شدیدالانفجار با وزن 1500 کیلوگرم است. این موشک آخرین نسخه پیشرفته خرمشهر است و از انواع موشکهای نقطهزن بدون نیاز به هدایت در فاز نهایی است. موتور آن، موتور پیشرفته اروند است که از سوخت هایپرگولیک بهره میبرد. متخصصان صنایع موشکی برای ایجاد قابلیتهای تاکتیکی، موتور موشک خرمشهر ۴ را داخل مخزن سوخت قرار دادند که این موضوع سبب کاهش طول موشک به ۱۳ متر شده است.
موشک خیبر مجهز به سیستم کمکناوبری بوده و قابلیت حمل سر جنگی سنگین را دارد. سر جنگی این موشک به طول 4 متر، یکی از بزرگترین و اثربخشترین سرهای جنگی تولیدشده است که قابلیت حمل بیش از یک تن مواد ناریه را داراست. این موشک قابلیتهای تاکتیکی و راهبردی را به صورت همزمان دارد. سرعت بالای حملونقل سامانه و کاهش زمان آمادهسازی قبل از پرتاب از ویژگیهای این محصول است بهطوری که فرآیند آمادهسازی پرتاب پس از استقرار سکو در کمتر از ۱۵ دقیقه انجام خواهد شد.
این موشک همچنین از هدایت و کنترل فاز فعال و هدایت و کنترل فاز میانی بهره برده است. یعنی سیستمهای هدایت موشک پس از ورود به جو خاموش میشود و امکان جنگ الکترونیک دشمن روی آن وجود ندارد. تفاوت این موشک با سایر نسلهای قبلی خود تأمین دقت نقطهزنی در فاز میانی (پرواز بالای جو) است.
* وزیر دفاع: رونماییها ادامه دارد
امیر محمدرضا آشتیانی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در مراسم رونمایی از موشک بالستیک خرمشهر 4 با اشاره به ویژگیهای آن، گفت: همانطور که به مردم قول داده بودیم در مسیر ارتقای توانمندیهای موشکی جمهوری اسلامی ایران امروز از موشک بالستیک راهبردی نقطهزن خرمشهر ۴ که ارتقا یافته است رونمایی کردیم؛ این موشک ثمره تلاش چند ساله دانشمندان و متخصصان ما در سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع است.
وی افزود: از ویژگیهای بارز این موشک میتوان به رادارگریزی و عبور از پدافند هوایی دشمن به جهت سطح مقطع کم راداری اشاره کرد.
امیر آشتیانی با بیان اینکه این موشک ۲۰۰۰ کیلومتر برد و سر جنگی با قدرت انفجاری بسیار بالا دارد، تصریح کرد: این موشک میتواند از سر جنگی متنوع برحسب ماموریتهای خود استفاده کند و از قدرت تحرک و آمادهسازی در کمترین زمان برخوردار است. وی ادامه داد: موشکهای بالستیکی که بتوانند به سرعت آماده اجرای عملیات شوند از اهمیت بالایی برخوردارند اما پیام وزارت دفاع در رونمایی از این موشک این است که ساخت موشک خرمشهر ۴ در راستای ارتقای توانمندیهای دفاعی در برابر دشمنان صورت گرفته است و این یعنی ما در دفاع از کشور و دستاوردهای انقلاب اسلامی مصمم هستیم.
وزیر دفاع بیان کرد: از سوی دیگر به دشمنان هم این را نشان میدهیم به هیچوجه نمیتوانند جوانان ما را از مسیر پیشرفت، رشد و تعالی بازدارند و پیام این اقدام برای دوستان ما هم کمک به ثبات منطقه و حمایت همهجانبه از دوستان و کشورهایی است که در مسیر مبارزه با نظام سلطه قرار دارند.
امیر آشتیانی با اشاره به ماموریتهای وزارت دفاع عنوان کرد: وزارت دفاع مأموریت پشتیبانی از نیروهای مسلح را در حوزههای مختلف اعم از موشکی، پهپادی، راداری و سایر حوزههای مورد نیاز نیروهای مسلح با توجه به نوع تهدیداتی که علیه کشورمان متصور است، بر عهده دارد.
وی افزود: قطعا این رونماییها در آینده نیز ادامه خواهد یافت و ملت عزیز شاهد پیشرفتهای چشمگیری در عرصههای مختلف از طریق فرزندان خود در مجموعه وزارت دفاع خواهند بود.
در همین باره ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز در توئیتی با انتشار تصاویری از رونمایی و شلیک این موشک، نوشت: رونمایی از نسل چهارم موشک بالستیک خرمشهر با نام خیبر، تولید وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران، همزمان با سوم خرداد سالروز آزادی خرمشهر و چهارم خرداد روز دزفول - مقاومت و پایداری - نماد دیگری از اقتدار دفاعی در کنار سیاست خارجی عزتمندانه کشور در تامین امنیت و منافع ملی ایران مقتدر و مستقل است.
* هراس صهیونیستها از موشک خیبر
بنابر اظهارات امیر آشتیانی، موشک خیبر میتواند از سرهای جنگی متنوع برحسب ماموریتهای خود استفاده کند و در صورت کاهش وزن کلاهک، برد موشک به بیشتر از 2000 کیلومتر افزایش مییابد که این موضوع برای حامیان رژیم صهیونیستی در اروپا نیز معنای خاصی دارد.
رونمایی موشک خیبر یک روز پس از اظهارات گستاخانه بنیامین نتانیاهو صورت گرفت. نتانیاهو چهارشنبه هفته گذشته در لفاظی جدید خود علیه ایران با هدف سرپوشی بر بحران کابینهاش گفت که اسرائیل همیشه ایران را غافلگیر میکند و همه دشمنان خود را غافلگیر خواهیم کرد اما با رونمایی موشک خیبر، کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی در ارزیابی این موشک گزارش داد موشک خیبر که برد آن ۲۰۰۰ کیلومتر اعلام شده و تا اسرائیل میرسد در چنین زمانی حامل 2 پیام است که به منظور خنثی کردن تهدیدات رژیم صهیونیستی و عناصر بازدارنده در برابر هرگونه ماجراجویی این رژیم صورت گرفته است.
اوهاد حمو، تحلیلگر امور جهان عرب در این کانال صهیونیستی رونمایی از این موشک در چنین زمانی را دو بخش از دکترین ایران دانست و تاکید کرد رونمایی از این موشک، بخشی از «گفتوگو» میان دو طرف به زبان هشدار است: سخنی آشکار و کاملا روشن.
وی درباره موقعیت زمانی رونمایی ایران از موشک بالستیک خرمشهر ۴ نیز گفت که اصل ماجرا در همین زمانبندی است. ایرانیها از مواضع و حرفهایی که در اسرائیل زده میشود، آگاه هستند و یکی از نشانههای این امر نیز رونمایی از چنین موشکی در چنین ظرف زمانی است.
این تحلیلگر در ادامه به تعدادی از حملات موشکی ایران که در دوره اخیر به اهداف آمریکا در منطقه اصابت کرده است، پرداخته و اذعان کرد: ایران این موشک را فقط برای هدف قرار دادن «اسرائیل» آماده نمیکند، بلکه شاید برای هدف قرار دادن اهداف آمریکایی دیگری در خاورمیانه از آن استفاده کند.
حمو در این خصوص به اظهارات چند روز پیش «هرتسی هلیفی» رئیس ستاد مشترک رژیم صهیونیستی اشاره کرد که از حمله احتمالی این رژیم به مراکز هستهای صلحآمیز ایران سخن گفته بود. این تحلیلگر گفت: ایرانیها این حرفها را میشنوند و با رونمایی از چنین موشکی، به ما پاسخ میدهند و پیامی بازدارنده برای هرگونه ماجراجویی اسرائیل ارسال میکنند.
روزنامه تایمز اسرائیل نیز در گزارشی ضمن برشمردن ویژگیهای موشک، به ریشهیابی نامگذاری موشک خیبر پرداخته و نوشت: نام این موشک برگرفته از شهر باستانی خیبر - واقع در عربستان سعودی امروزی - است که به دلیل نبردی سرنوشتساز در قرن هفتم میلادی که در آن ارتش [حضرت] محمد[ص] هزاران نفر از ساکنان یهودی آن را شکست داد، مشهور است.
* واکنش آمریکا و فرانسه
هراس و عصبانیت ایالات متحده آمریکا و همپیمانانش نیز بازتابهایی به همراه داشت و واشنگتن همچون همیشه به فضاسازی علیه برنامه دفاعی بازدارنده جمهوری اسلامی ایران پرداخت. متیو میلر، سخنگوی جدید وزارت خارجه آمریکا در جمع خبرنگاران در واشنگتن در پاسخ به سوالی درباره واکنش ایالات متحده به رونمایی موشک جدید ایران ادعا کرد: توسعه موشکهای بالستیک از سوی ایران تهدیدی جدی برای امنیت منطقهای و بینالمللی محسوب میشود. ایران با وجود محدودیتهای برنامه موشکیاش بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، همچنان به دنبال دریافت تکنولوژی مختلف موشکی از تامینکنندگان خارجی است و با بیتوجهی به این قطعنامه به انجام آزمایشهای موشکی خود ادامه میدهد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی درباره رونمایی این موشک نوشت: تنشهای منطقهای احتمالا در نمایش موشکی ایران در روز پنجشنبه نقش داشته است. در کنار این موشک یک نمونه مینیاتوری از گنبد مسجدالاقصی که مکانی مقدس در اسلام است و یهودیان آن را کوه معبد مینامند، در کنار پرتابگر متحرک قرار داشت.
اکثر رسانههای آمریکایی با بازنشر گزارش آسوشیتدپرس به موضوع رونمایی موشک بالستیک ایران پرداختند.
رونمایی از این موشک با واکنش فرانسه نیز مواجه شد و سخنگوی وزارت خارجه این کشور در اظهاراتی مداخلهجویانه به رونمایی نسل چهارم موشک خرمشهر ایران واکنش نشان داد.
آنه کلر لجندر مدعی شد آزمایش موشک بالستیک دوربرد ایران ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است.
این گفتهها در حالی است که پس از امضای توافق «برنامه جامع اقدام مشترک» یا همان برجام، سازمان ملل ۲۹ تیر ۱۳۹۴ (۲۰ ژوئیه ۲۰۱۵)، با اکثریت قاطع قطعنامه ۲۲۳۱ را برای تایید این توافق تصویب کرد تا در کنار برجام پارهای از مسائل موشکی و تسلیحاتی را حلوفصل کند.
بر این اساس، برای مبادلات تسلیحاتی محدودیتی 5 ساله، برای فعالیتهای موشکی محدودیتی هشتساله و برای فعالیتهای هستهای محدودیتهایی فراتر از یک دهه در نظر گرفته شد. بر پایه بند ۵ ضمیمه B قطعنامه، ایران بعد از گذشت 5 سال از اجرای توافق میتوانست نسبت به خرید و فروش تسلیحات اقدام کند؛ محدودیتی که اواخر مهرماه ۱۳۹۹ پایان یافت و اکنون در آستانه پایان محدودیتهای 8 ساله موشکی ایران هستیم که قرار است اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) پایان یابد.
ارسال به دوستان
درباره مشخصات فنی موشک خیبر
عضو منحصر به فرد خانواده خرمشهر
مهدی بختیاری: در میان موشکهای بالستیک ایرانی، موشک «خرمشهر 4» (که حالا باید از آن به عنوان عضو جدید «خانواده موشکهای خرمشهر» نام برد) اگر دقیقترین نباشد اما حتماً قدرتمندترین است، بویژه در میان موشکهای دوربرد ایرانی (در رنج 2000 کیلومتر).
در این اشل، «موشک سجیل» تا مدتها مهمترین موشک ایرانی بود اما با رونمایی از نسل اول موشک خرمشهر در شهریور 96، این موشک جای سجیل را در قدرت تخریب در همان برد 2000 کیلومتر گرفت.
برای درک بهتر قدرت باید اشاره کرد موشک سجیل دارای سر جنگی با وزن 650 کیلوگرم بود اما موشک خرمشهر (نسل اول) از یک سر جنگی به وزن 1800 کیلوگرم با قابلیت حمل چند کلاهک بهره میبرد.
نسل جدید موشک خرمشهر که به نام «خیبر» نامگذاری شده، دارای همان برد اعلامی 2000 کیلومتر است و اگر چه سرجنگی آن نسبت به نمونه اول کمی کوچکتر شده (1500 کیلوگرم) اما از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار است که آن را از بقیه اعضای این خانواده - و البته از دیگر موشکهای بالستیک ایران - متمایز میکند.
این موشک برای ایجاد قابلیتهای تاکتیکی، به یکی از پیشرفتهترین موتورهای سوخت مایع تجهیز و بهنحوی طراحی شده که موتور در مخزن سوخت قرار بگیرد که این امر باعث کاهش طول موشک به 13 متر شده است.
موشک خرمشهر در میان بالستیکهای دوربرد ایرانی از این لحاظ نیز متمایز بوده و طول آن نسبت به بقیه کمتر است (برای مثال، طول موشک سجیل 18 متر است).
سر جنگی این موشک نیز با طول 4 متر، یکی از بزرگترین و اثربخشترین سر جنگیهای تولیدشده است که قابلیت حمل بیش از یک تن مواد ناریه را دارد.
این موشک مانند نمونههای قبلی این خانواده از سوخت هایپرگولیک بهره میبرد و از این جهت تفاوت چندانی با نمونههای قبلی ندارد اما با این حال وجه تمایز عمده موشک خیبر (خرمشهر 4) را نه در دقت و طول و وزن، بلکه در نوع سیستم هدایت آن باید جستوجو کرد.
آنطور که گفته شده و در تصاویر گرافیکی منتشرشده توسط وزارت دفاع درباره هدایت این موشک نیز دیده میشود، موشک خیبر از یک سیستم هدایت در فاز میانی و فاز پایانی با استفاده از چند میکروتراستر بهره میگیرد.
با این امکان، موشک قابلیت هدایت سرجنگی در خارج از جو را دارد و این کار به کمک رانشگر یا تراسترهای روی کلاهک انجام میشود که آن را از هدایت داخل جو به کمک بالک روی کلاهک بینیاز کرده است.
این مساله - جایگزینی تراستر روی کلاهک به جای بالک - سرعت سر جنگی را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد که به نظر میرسد یکی از اهداف مدنظر سازندگان موشکهای ایرانی پس از رسیدن به برد مورد نیاز و پیشرفت قابل قبول در بعد دقتافزایی موشکهاست.
افزایش سرعت در موشکها یکی از مهمترین مولفهها برای مقابله با سپرهای موشکی دشمن است که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.
همچنین استفاده از تکنولوژی تراستر به جای بالک، این امکان را به سر جنگی موشک خیبر میدهد تا برای افزایش میزان دقت در فاز نهایی (اصابت) مسیر خود را با مسیر منتهی به هدف تطبیق داده و حرکت را برای طی این مسیر پایدار کند.
جمهوری اسلامی ایران در طول 4 دهه بویژه از اواسط سالهای دفاعمقدس، بیشترین سرمایهگذاری را روی موشکهای بالستیک به عنوان مهمترین بازوی دفاعی خود در دکترین بازدارندگی کرده که به طراحی و ساخت طیفهای متنوعی از موشکها منتهی شده است.
اگر برد، قدرت و دقت را ۳ مولفه موشک بدانیم، مقامات جمهوری اسلامی تاکنون بارها اعلام کردهاند فعلا قصدی برای افزایش برد موشکهای خود فراتر از 2000 کیلومتر ندارند.
در طول سالهای گذشته، موشکهای مهمی در برد 2000 کیلومتر رونمایی شد که سجیل، قدر و خرمشهر نمونههای آن هستند.
با این حال، این به معنای محدودیت ایران در ساخت موشکهای با برد بیشتر نیست بلکه در صورت امکان، برای مثال همین موشک خرمشهر 4 (خیبر) با اندکی تغییرات میتواند به بردی چند برابر آنچه اکنون اعلام شده، برسد.
با این حال، پس از دستیابی ایران به میزان برد مورد نیاز (برای مقابله با پایگاههای آمریکا در منطقه و البته رژیم صهیونیستی) تمرکز متخصصان داخلی روی ۲ مولفه دیگر یعنی دقت و قدرت قرار گرفت که به پیشرفتهای بسیار مناسبی در حوزه دقتافزایی و نقطهزنی موشکها انجامید که خانواده موشکهای «فاتح» از برد 250 تا 1500 کیلومتر از جمله مشهورترین آنهاست.
به نظر میرسد خانواده موشکهای خرمشهر نیز اکنون در همین مسیر حرکت میکند؛ با این تفاوت که میزان قدرت تخریب سر جنگی آنها نسبت به بقیه بسیار بیشتر است.
موشک جدید این خانواده – همانطور که از نامش میتوان فهمید- با هدف اصلی مقابله با رژیم صهیونیستی ساخته شده است.
سرزمینهای اشغالی در فاصله 1100 کیلومتری مرزهای غربی ایران قرار دارد و با این موشک میتوان همه نقاط حساس این رژیم را از عمق خاک کشورمان مورد هدف قرار داد.
ارسال به دوستان
موشکی که توهم دشمنان را پراند
این راه درست است
محمدحسین مهدویزادگان: محاسبات رفتاری و عملیاتی در حوزه روابط بینالملل، باید مبتنی بر نوعی قرینهیابی یا قرینهسازی باشد! نگاه ایدهآلگرایانه میگوید یک بازیگر باید در جهان امروز کاملا قابل پیشبینی رفتار کند و دفع تهدیدات منطقهای یا فرامنطقهای علیه خود را نیز به سازمانهای بینالمللی یا بازیگران فرامنطقهای واگذار کند. این جهان ادعایی، زیباست اما واقعی نیست! پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، آرمانهای انقلاب مولد راهبردها، راهبردها مولد تاکتیکها و تاکتیکها مولد رفتار و گفتار ما در نظام بینالملل بود. حضرت امام خمینی قدسالله نفسهالزکیه و رهبر حکیم انقلاب اسلامی مدظلهالعالی در طول 45 سال اخیر، تفسیر متقن و منحصر به فردی را در حوزه سیاست خارجی ایران ارائه دادهاند که در آن انفعال در برابر تهدیدات مستمر دشمنان، اعتماد به دشمنان و سپردن سرنوشت سیاست خارجی کشور به سازمانهای بینالمللی (آن هم به صورت مطلق) موضوعیتی ندارد. ترکیب ۳ مولفه اساسی «عزت»، «حکمت» و «مصلحت» در حوزه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، ناظر بر واقعیات منطقه و جهان امروز، آرمانهای انقلاب، ثوابت راهبردی جمهوری اسلامی ایران و رصد هوشمندانه تحرکات دشمنان صورت میگیرد.
اخیرا آزمایش موشک دوربرد خیبر، بار دیگر قدرت بازدارندگی و اقدام جمهوری اسلامی ایران را به رخ دشمنان کشورمان کشاند. آزمایش موفقیتآمیز این موشک به خوبی نشان داد مخالفان سیاست خارجی مقتدرانه جمهوری اسلامی، نتوانستهاند پس از سالها ما را میان دوگانههای کاذبی مانند «دیپلماسی- میدان» یا «مذاکره – سازش» گرفتار کنند. کشورمان در حال خلق منظومهای هوشمند و گسترده در حوزه سیاست منطقهای و فرامنطقهای خود است که در آن، قدرت سخت جمهوری اسلامی حکم یک نیروی محرکه و نقطه اتکا را خواهد داشت. هراس مقامات کاخ سفید و کاخ الیزه از آزمایش موفقیتآمیز موشک خیبر، ریشه در آگاهی دشمن نسبت به تواناییهای بالفعل و بالقوه جمهوری اسلامی در شکلدهی همین منظومه عملیاتی و گسترده دارد.
مقامات آمریکایی و اروپایی در مواجهه با قدرت هوشمند و نفوذناپذیر موشکی و نظامی کشورمان، رو به صدور بیانیههای نخنمای همیشگی خود آوردهاند. سوال اصلی از امثال بایدن و مکرون این است: چرا 24 ساعت قبل از آزمایش غرورآفرین موشک خیبر، زمانی که مقامات رژیم اشغالگر قدس صراحتا از حمله به تاسیسات هستهای ایران و غافلگیر کردن کشورمان سخن به میان میآوردند، بازیگران غربی لبخند رضایت بر لب داشتند و خبری از بیانیههای آتشین وزارت خارجه آمریکا و فرانسه نبود؟! اکنون زمان لبخند زدن ایران است! حتی در اینجا، ایران لزومی نمیبیند نسبت به ادعاهای بازیگران غربی درباره نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد پاسخگو باشد، زیرا سوءتفسیر عامدانه طرف غربی از این قطعنامه و اجزای آن، محرز است.
آزمایش موشک خیبر و برد 2 هزار کیلومتری آن، به وضوح نشان میدهد تسلط نیروهای مسلح کشورمان بر خاک هر دشمنی که بخواهد ملت و نظام جمهوری اسلامی را تهدید کند، یک ادعا نیست و مابهازای عینی و عملیاتی خواهد داشت. نه لفاظیهای دشمنان، نه القای تسلط دیپلماسی بر میدان و نه انکار واقعیات جاری در منطقه و جهان هیچ یک نمیتواند کشورمان را وادار به صرفنظر یا حتی تحدید توان موشکی و نظامی خود کند. در دوران ریاستجمهوری ترامپ، استراتژی فشار حداکثری آمریکا ناظر بر مهار همهجانبه ایران (در ۳ حوزه هستهای، موشکی و منطقهای) صورت گرفت و حتی برخی در داخل کشورمان پذیرش محدودیتهای اعلامی دشمنان در هر ۳ عرصه را مصداق نوعی سیاست خارجی واقعبینانه و مطلوب تلقی میکردند! با این حال اصرار جمهوری اسلامی ایران بر حفظ، گسترش و تثبیت دستاوردهای موشکی، دفاعی و منطقهای خود اکنون جایی برای تنفس دشمنان قسم خورده نظام و ملت ما در منطقه باقی نگذاشته است. آزمایش موشک خیبر، در حقیقت عملیاتی روشن در برابر لفاظیهای نتانیاهو و دیگر مقامات مفلوک رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود. تهران پاسخ رجزخوانی صهیونیستها را نه در بیانیههای رسمی، بلکه در بطن میدان داده است! این قاعده بازی و رفتار در برابر دشمنانی است که نهتنها هیچگاه ماهیت آنها تغییر نمیکند، بلکه تنها باید با اثبات قدرت بازدارندگی و اقدام خود در مقابل آنها بایستیم.
ارسال به دوستان
خیبر؛ پایانی بر گندهگوییهای نتانیاهو
سیدمحسن حسینی: صهیونیستها با خیال خوش حمله به تاسیسات هستهای عراق در سال 1981 و حمله به تاسیسات سوریه در سال 2007 از ۲ دهه پیش در حال رجزخوانی علیه برنامه هستهای ایران هستند. با توجه به پیشرفتهای خیرهکننده ایران در صنعت هستهای، رژیم موقت صهیونیستی در چند سال گذشته گزینه حمله پیشگیرانه علیه ایران را در رأس تبلیغات رسانهای و پروپاگاندای سیاست خارجی خود قرار داده است.
1- گزینه حمله پیشگیرانه مورد نظر تلآویو علیه ایران هیچگاه مورد پسند متحدان غربی رژیم اشغالگر حتی آمریکا قرار نگرفته است. آمریکاییها بخوبی میدانند جمهوری اسلامی ایران مثل عراق و سوریه نیست که بتوانند دست به آغاز یک جنگ یا حمله کوتاه برقآسا بزنند و به راحتی در بروند. به همین دلیل است که تاکنون هیچوقت از حمله اسرائیل به ایران حمایت نکردهاند تا آنجا که مقامات صهیونیست گفتهاند مجبوریم به تنهایی اقدام کنیم!
نشریه «اینترسپت» اخیرا به نقل از یک سند فوقمحرمانه پنتاگون که فاش شده، نوشت: سازمان سیا در نیات و اهداف کوتاهمدت اسرائیل از حمله پیشگیرانه به ایران تردید دارد و آن را جدی نمیگیرد.
2- افزایش روزافزون قدرت موشکی ایران و توانایی ایران در تحمیل ضربه دوم به دشمن (حمله موشکی دقیق به پایگاه عینالاسد)، به طور قطع در عقبنشینی مقامات غربی از هرگونه حمله نظامی به ایران تا اینجای کار نقش اساسی داشته است اما رونمایی از موشک خرمشهر 4 که پنجشنبه گذشته مورد آزمایش قرار گرفت و حیرت و نگرانی غربیها (واکنش سریع آمریکا و فرانسه) را موجب شده است، میتواند گزینه حمله پیشگیرانه تلآویو را از روی میز به زیر میز بکشاند و جلوی گندهگوییهای بنیامین نتانیاهو در حمله یکجانبه به ایران را هم بگیرد.
این موشک که بیش از 2 هزار کیلومتر برد دارد و مشخصه بارز آن رادارگریزی است، تمام خاک فلسطین اشغالی را به هدف ایران تبدیل خواهد کرد و قدرت بازدارندگی ایران را چند برابر افزایش خواهد داد.
3- ساعاتی بعد از رونمایی از خرمشهر 4، یک رسانه صهیونیستی در تحلیلی نوشت: رونمایی از این موشک جدید در این زمان، بخشی از تئوری بازدارندگی ایران در مقابل «اسرائیل» و تهدیدات آن است. یک تحلیلگر اسرائیلی نیز گفت رونمایی از این موشک، تلاش ایران برای تثبیت جایگاهش به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر اسرائیل بود؛ ایرانیها صداهایی را که از اسرائیل میآید، میشنوند و اینگونه پاسخ میدهند.
ارسال به دوستان
بذرپاش در آیین افتتاح فرودگاه گناباد با اشاره به تکمیل زنجیرههای ترانزیت در کشور: توسعه کریدورها لازمه توسعه اقتصاد است
اقتصاد روی ریل کریدورها
* قالیباف: درآمد کریدورها از درآمد نفت و گاز بیشتر خواهد بود
گروه اقتصادی: توسعه کریدورهای ترانزیتی کشور در بخش هوایی یکی از اولویتهای کشور به منظور نقشآفرینی در تجارت منطقهای است. اواخر هفته گذشته مرحله نخست افتتاح و بهرهبرداری از فرودگاه منطقهای شهدای گناباد با حضور رئیس مجلس و وزیر راه و شهرسازی انجام شد. وزیر راه و شهرسازی در آیین افتتاح فرودگاه گناباد به توسعه اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: فراهم کردن زیرساختهای حملونقل ضرورت دارد و سخن گفتن از توسعه و رشد اقتصادی یک منطقه مستلزم برپایی زیرساختهای حمل و نقلی است.
به گزارش «وطن امروز»، مهرداد بذرپاش روز پنجشنبه در آیین افتتاح فرودگاه شهدای گناباد گفت: برای احداث این فرودگاه یک کار چندین ساله انجام شده است و امروز به برکت ایام باسعادت دهه کرامت، به مردم عزیز این خطه تقدیم میشود.
بذرپاش در این آیین بهرهبرداری که با حضور محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی و معاونان وزارت راه وشهرسازی برگزار شد، تصریح کرد: برای توسعه اقتصادی، فراهم کردن زیرساختهای حملونقل ضرورت دارد و سخن گفتن از توسعه و رشد اقتصادی یک منطقه مستلزم برپایی زیرساختهای حملونقلی است و احداث این فرودگاه یکی از موضوعات مهم در راستای توسعه این منطقه به شمار میرود.
وی با اشاره به دیگر مصادیق توسعه اقتصادی گفت: خط کریدوری ریلی جنوب به شمال که از چابهار آغاز میشود و به سرخس ختم میشود، نقطه عطف توسعه این منطقه خواهد شد و یکی از سیاستهای اصلی ما در دولت پیرو تأکید مکرر مقام معظم رهبری، تکمیل زنجیرههای کریدوری ریلی در کشور است که یکی از مهمترین آنها همین زنجیره جنوب به شمال چابهار به سرخس و در منطقه شرق کشور است.
بذرپاش این فرودگاه را به منزله زیرساخت مناسب حملونقل هوایی در این منطقه قلمداد کرد و در بخش حملونقل ریلی نیز تشریح کرد: پس از اتصال، این کریدور که از مرز دریایی چابهار شروع و تا سرخس ادامه مییابد و در طول مسیر از خاش زاهدان، یونسی بیرجند و... نیز میگذرد، به یک گذرگاه بینالمللی تبدیل خواهد شد و ظرفیتهای اقتصادی بزرگی را نصیب منطقه خواهد کرد. به گفته وزیر راه و شهرسازی، کشورهای منطقه منتظر تکمیل کریدورهای ریلی ایران هستند و امروز شاهد این موضوع هستیم که مجلس نیز برای حمایت و تقویت این پروژهها عزم راسخی دارد.
* توسعه کریدورها درآمدی بیشتر از نفت و گاز خواهد داشت
رئیس مجلس شورای اسلامی صبح پنجشنبه در آیین افتتاح فرودگاه شهدای گناباد اظهار کرد: هیچ کس فکر نمیکرد دشمنی را که ائتلاف همه دشمنان انقلاب اسلامی بود، بتوانیم از پا درآوریم. محمدباقر قالیباف افزود: امروز در عرصه اقتصادی هم برای حل مشکلات به این همت جمعی نیاز داریم و همه باید دست به دست هم دهیم.
وی با تاکید بر اهمیت توسعه زیرساختهای حملونقل گفت: به لطف خدا در موقعیت جغرافیایی خوب در کریدور شمال به جنوب و شرق به غرب دنیا قرار گرفتهایم که سرمایهگذاری و استفاده از ظرفیتهای مهم، درآمدی بیشتر از نفت و گاز برای کشور خواهد داشت. قالیباف با اشاره به تعطیلی و کاهش تولید برخی واحدهای تولیدی و صنعتی به خاطر قطعی برق در تابستان و قطعی گاز در زمستان اظهار کرد: این نتیجه مصرف بیش از حد و نامناسب انرژی در کشور است به طوری که ۴ برابر مصرف دنیا گاز مصرف میکنیم. رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ادامه این مسیر، مسیری برای غلبه بر مشکلات نیست، گفت: وظیفه داریم با دولت دست به دست هم دهیم تا با حکمرانی بهتر به این مشکلات سامان دهیم. وی در ادامه با بیان اینکه ساخت چنین فرودگاهی باید حداکثر ۳ سال زمان ببرد نه ۳۰ سال، اظهار کرد: اگرچه با ساخت خیلی از فرودگاههای کشور موافق نیستم ولی با توجه به موقعیت جغرافیایی و نیازمندی زیرساختها در مواقع بحران، ساخت و افتتاح چنین فرودگاهی نیاز بود. قالیباف افتتاح فرودگاه گناباد را زیرساخت مناسب و فرصت خوب و منحصر به فردی برای کمک به توسعه شهرستانهای اطراف دانست.
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: اگر تولید ثروت نکنیم پروژههای عمرانی مثل همین فرودگاه طول میکشد و بعد هم نمیشد استفاده مفیدی از آن کنیم.
وی همچنین با تبریک دهه کرامت و میلاد ثامنالحجج(ع) گفت: وظیفه دارم از مردم گناباد بویژه خانواده شهدا، جانبازان، آزادگان و ایثارگران که در میدان جنگ و روزهای سخت افتخارات زیادی رقم زدند تشکر کنم.
* فرودگاه منطقهای شهدای گناباد
فرودگاه گناباد تا سال ۱۳۹۰ تحت مالکیت وزارت کشور بود و پس از واگذاری به شرکت فرودگاهها در ۱۲ سال گذشته تحت عملیات احداث سطوح پروازی، ترمینال و سایر اماکن فرودگاهی قرار گرفت.
با عملیات موفقیتآمیز وارسی پروازی که در فرودگاه گناباد انجام شد، این فرودگاه آماده برقراری پرواز شده و هواپیمای حامل رئیس مجلس و وزیر راه و شهرسازی هم در فرودگاه گناباد به زمین نشست. فرودگاه گناباد با هزینهای بالغ بر ۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال در مساحتی حدود ۳۸۰ هکتار توسط شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران احداث شده است.
در مراسم بهرهبرداری از فرودگاه گناباد، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی، حمیدرضا سیدی معاون وزیر و مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران، محمد محمدیبخش معاون وزیر و رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، نمایندگان مجلس و مدیران فرودگاهی و سرکنسولهای کشورهای افغانستان، پاکستان، ترکمنستان و ترکیه در مشهد و دیگر مسؤولان حضور داشتند. مرکز شهرستان گناباد در فاصله ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.
* مجوز مرز هوایی برای فرودگاه شهدای رامسر
وزیر راه و شهرسازی با ورود به فرودگاه رامسر اعلام کرد: این فرودگاه با تکمیل زیرساختهای مناسب و خدمات به پروازهای خارجی در بخش مسافری و حمل کالا، مجوز مرز هوایی را با مصوبه هیات وزیران کسب کرد.
مهرداد بذرپاش روز پنجشنبه در بدو ورود به فرودگاه رامسر در استان مازندران، با ابراز خرسندی از صدور مجوز مرز هوایی توضیح داد: مصوبه هیات وزیران درباره صدور مجوز مرز هوایی برای فرودگاه شهدای رامسر صادر شده است.
* ایجاد ۴ شهرک مسکونی ۲۲۲ هکتاری در مازندران
وزیر راه و شهرسازی در بازدید از پروژه نهضت ملی مسکن رامسر با درخواست واگذاری زمینهای دولتی و نهادهای عمومی و دستگاههای اجرایی برای ساخت مسکن، از تصویب ایجاد ۴شهرک مسکونی ۲۲۲ هکتاری در مازندران خبر داد.
مهرداد بذرپاش پنجشنبه در سفر یکروزه به استان مازندران، در بازدید از طرحهای مسکن شهرستان رامسر در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در استان مازندران برای تامین زمین با مشکل مواجه بودیم اما تا الان با همت و پیگیری همکاران ۱۳۰ هکتار زمین تامین شده و ساخت ۴ شهرک مسکونی با حدود ۲۲۲ هکتار مساحت در آستانه تصویب مراحل در شورای عالی شهرسازی است که هفته آینده اعلام خواهد شد. وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در این همین ارتباط حدود ۱۰ هزار واحد مسکونی تخصیص یافته است که بیش از ۲۲ هزار متقاضی هم واجد شرایط تشخیص داده شدند. بذرپاش یادآور شد: با برنامهریزیهای انجام شده در چند ماه اخیر، ساخت پروژههای نهضت ملی مسکن در کشور سرعت بیشتر گرفته و اگر بتوانیم کمبود زمین این بخش را جبران کنیم، به طور قطع سرعت پروژهها قابل قبول خواهد بود. شرکت در بیست و یکمین جلسه شورای تامین مسکن مازندران در استانداری، آغاز عملیات اجرایی پروژه نهضت ملی مسکن در ساری، شرکت در جلسه با شهرداران با رویکرد بازآفرینی شهری در دانشگاه آزاد رامسر و بررسی پروژههای راهبردی حوزه راه و حملونقل از دیگر برنامههای سفر یکروزه وزیر راه و شهرسازی به رامسر بود.
* آمادگی وزارت راه و شهرسازی برای واگذاری فرودگاهها بهبخش خصوصی
وزیر راه با حضور در فرودگاه رامسر ضمن اعلام صدور مجوز مرز هوایی این فرودگاه از آمادگی این وزارتخانه برای واگذاری فرودگاهها به بخشی خصوصی صلاحیتدار خبر داد.
مهرداد بذرپاش در فرودگاه رامسر با اعلام صدور مجوز مرز هوایی این فرودگاه و افتتاح و بهرهبرداری از فرودگاه گناباد در استان خراسان رضوی بیان داشت: در هر نقطهای که نیاز به توسعه زیرساختها داشته باشد این جزو سیاستها و برنامههای دولت است، که برای توسعه آن اقدام کند و به عنوان نمونه همین امروز فرودگاه گناباد که سالها غیرفعال شده بود، با توسعه زیرساختهای آن فعالیت خود را از سرگرفت.
* هواپیماهای جدید در راه است
مهرداد بذرپاش در جمع مدیران استان مازندران بیان داشت: در سالهای گذشته شاهد تولید حداقلی مسکن بودیم که همین مساله موجب شد قیمتها افزایش یابد. وی با بیان اینکه تا پایان سال تعداد متقاضیانی که زمین دریافت میکنند به ۴۰۰ هزار متقاضی در سراسر کشور خواهد رسید، اظهار داشت: با ارائه بسته نوزدهگانه درباره بافت فرسوده، شاهد رشد صدور پروانه در این زمینه هستیم. وی بیان کرد: در حوزه مسکن قیمتسازیهای کاذبی از سوی برخی مشاوران املاک انجام شد که موجب متضرر شدن شهروندان میشود. به گفته وزیر راه و شهرسازی شناسایی و عرضه خانههای خالی و مالیات بر معاملات مکرر و افزایش عرضه میتواند در کنترل قیمت مسکن موثر باشد. وی افزود: در روزهای گذشته گشتهای تعزیرات با دفاتر مشاوران املاک متخلف برخورد کردند که این روند در سراسر کشور ادامه خواهد یافت. بذرپاش تصریح کرد: توسعه ناوگان هوایی نیز در دستور کار قرار دارد و تا روزهای آینده هواپیماهای جدیدی به ناوگان هوایی کشور میپیوندد.
وی یادآورشد: تکمیل کریدورهای شمال - جنوب نیز در دستور کار قرار دارد تا برای کشور تولید ثروت کند.
ارسال به دوستان
زلنسکی بعد از سقوط باخموت، دوباره ایران را به مداخله و ارسال پهپاد به مسکو متهم کرد
نمایش ملیجک شیطان
گروه بینالملل: در حالی که ولودیمیر زلنسکی ژست مقاومت در اوکراین به خود گرفته و از مناطق درگیر مسلحانه بازدید کرد، یک نشریه غربی عنوان کرد تعداد سربازان کشتهشده اوکراینی اطلاعات نامطلوبی برای ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین است. اسپوتنیک به نقل از نشریه «Valeurs Actuelles» فرانسه نوشته است تعداد سربازان کشته شده اوکراینی اطلاعات نامطلوبی برای زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین است. مریادک رافری، در مقالهای برای این نشریه نوشت: «تعداد کشتهها همچنان وحشتناکترین راز مخفی رئیسجمهور زلنسکی است، اگرچه با قضاوت بر اساس تمام دادههای خارجی، شکی نیست که تعداد کشتهها و مجروحان از پایان تابستان بشدت افزایش یافته است». به گفته وی، مقامات کییف به شدت از اینکه مربیان فرانسوی که سربازان اوکراینی را آموزش میدادند درباره تلفات از آنها سوال میکردند ابراز نارضایتی کردند. نویسنده خاطرنشان کرد به گفته یک منبع آگاه، تماس با ۴۰ تا ۶۰ درصد سربازان نیروهای مسلح اوکراین که در فرانسه آموزش دیدهاند، قطع شده است. این منبع تصریح کرد آنها به احتمال زیاد در نبردها کشته شدهاند. پیر آنرو، افسر بلندپایه سابق توپخانه ناتو، پیش از این نیز به چنین ارقامی اشاره کرده بود. به نوشته اسپوتنیک، از آغاز «عملیات ویژه»، نیروهای مسلح روسیه ۴۲۸ هواپیما، ۲۳۵ بالگرد، ۴۲۶۲ پهپاد، ۴۲۴ سامانه موشکی ضدهوایی، ۱۱۰۰ راکت انداز چندگانه، ۹۲۵۷ تانک و سایر خودروهای زرهی و ۴۸۸۱ خودروی صحرایی را منهدم کرده یا از کار انداختهاند.
از سوی دیگر زلنسکی برای رهایی از شکستهای خود در جنگ اوکراین دوباره ایران را به ارسال پهپاد به روسیه متهم کرد؛ اتهامی که بارها توسط وزیر خارجه ایران رد شده و تهران درخواست کرده است هیاتی برای بررسی این موضوع تشکیل شود اما اوکراینیها هر بار جلسه را به تعویق میاندازند. زلنسکی در اتهامی عجیب گفته است: «ایران از این کشتارهای پوچ چه سودی میبرد؟ کشتارهایی به دست روسیه، اما با سلاحهای شما... (پهپادهای) «شاهد» شما که هر شب اوکراین را مرعوب میکند، فقط به آن معناست که مردم ایران بیشتر و بیشتر به سوی برگههای سیاه تاریخ سوق داده میشوند». دولت اوکراین سپتامبر ۲۰۲۲ در واکنش به استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی، اعتبارنامه منوچهر مرادی، سفیر جمهوری اسلامی در کییف را لغو کرد و گفت شمار کارکنان دیپلماتیک سفارت ایران را محدود میکند که با پیام متقابل ایران روبهرو شد. اوکراین و برخی کشورهای غربی از جمله آمریکا در ماههای گذشته مدعی شدهاند ایران پهپادهایی مشخصا از نوع «شاهد» را برای استفاده در جنگ اوکراین در اختیار روسیه قرار داده است. جمهوری اسلامی ایران بارها این ادعاها را رد کرده است. زلنسکی با وجود این در مصاحبهای تلویزیونی مردم ایران را خطاب قرار داد و مدعی شد: «امروز با توجه به ادامهدار بودن آن حملات تمایل دارم به طور مستقیم درخواستم را از مردم ایران و از همه اعم از جامعه ایران، علما و هر خانواده ایرانی مطرح کنم». زلنسکی در ادامه ادعاهای خود، این سوال را مطرح کرد که چرا میخواهید در اقدامات تروریستی روسیه همدست باشید؟ جمهوری اسلامی ایران بارها ارسال مهمات از جمله پهپاد به اوکراین را رد کرده است. تهران گفته در این جنگ موضع بیطرف دارد، با جنگ مخالفت میکند و خواستار برقراری آتشبس و صلح در اوکراین است. رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی روز اول فروردین امسال در حرم رضوی ادعای دروغ مشارکت ایران در جنگ اوکراین را رد کردند و گفتند: ما حضور در جنگ اوکراین را قاطعانه و صریحا رد میکنیم و ابدا چنین چیزی صحت ندارد. جنگ اوکراین را آمریکا برای گسترش ناتو به شرق راه انداخت و اکنون نیز در حالی که مردم اوکراین گرفتار و دچار مشکلات هستند، بیشترین سود را از جنگ، آمریکا و کارخانههای اسلحهسازی آن میبرند و به همین علت، مانع کارهای لازم برای خاتمه جنگ میشوند. سخنگوی دستگاه دیپلماسی نیز با تاکید بر اینکه موضع صریح و شفاف جمهوری اسلامی ایران درباره جنگ اوکراین بارها و بارها به صورت رسمی اعلام شده است، یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران مخالف جنگ و حامی برقراری آتشبس و صلح در اوکراین است. در همین راستا، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پنجم اردیبهشت در دیدار مارتین گریفیتس معاون دبیرکل سازمان ملل در تهران گفت: جمهوری اسلامی ایران به هیچ طرفی در جنگ اوکراین کمک نظامی نمیکند و جنگ را راهحل نمیداند و از حاکمیت و تمامیت ارضی همه کشورها از جمله اوکراین حمایت میکند. به نظر میرسد بیشتر صحبتهای زلنسکی ناشی از شکستهای اخیر در جنگ است. وی در باخموت شکست سنگینی خورد و به نظر میرسد نتوانست نیروهایش را برای مقاومت ترغیب کند. از سوی دیگر تجهیزات بزرگ و سرنوشتساز توسط غربیها برای اوکراین ارسال نشد. موضوع حضور اوکراین در ناتو هم فعلا در هالهای از ابهام قرار دارد. از سویی اعراب هم با دعوت از زلنسکی به وی این مورد را فهماندند که باید جنگ با دیپلماسی و مذاکره تمام شود. در همین رابطه سفارت روسیه در قاهره اعلام کرد کشورهای عربی با وجود «دروغگویی» رئیسجمهوری اوکراین و تلاش «وقیحانه» واشنگتن، در سیودومین نشست سران کشورهای عربی که در جده عربستان سعودی برگزار شد همچنان به بیطرفی درباره اوضاع داخلی اوکراین پایبند هستند. سفارت روسیه در قاهره اعلام کرد تلاش بیشرمانه دیگری از سوی واشنگتن از طریق متحدانش برای اعمال فشار بر کشورهای عضو اتحادیه عرب با شکست مواجه شد و این را عملا عربستان سعودی به عنوان کشور میزبان اجلاس سران در پایان این نشست اعلام کرد. دوستان عرب روسیه همچنان به موضع بیطرفانه درباره وضعیت اوکراین متعهدند. این مورد نشان میدهد اعراب پشت اوکراین نیستند و این حرفهای زلنسکی از سر توهم است.
***
فرمانده آمریکایی: اوکراین در کوتاهمدت به اهدافش دست نخواهد یافت
مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز پنجشنبه به خبرنگاران در پنتاگون گفت جنگ در اوکراین بدون راهحل نظامی در آینده نزدیک ادامه خواهد یافت. میلی پس از نشست مجازی «گروه تماس دفاعی اوکراین» که پنجشنبه گذشته میان مجموعهای از کشورهای غربی حامی اوکراین برگزار شد این اظهارات را در کنار لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا بیان کرد. وی مدعی شد آمریکا طرف درگیری در اوکراین نیست. میلی به خبرنگاران گفت: «اهداف استراتژیک اوکراین این است که تمام سرزمینهای اشغال شده توسط روسیه را که در حال حاضر چندصد هزار نیروی روس در آن مستقر هستند، بگیرد. این ممکن است از نظر نظامی قابل دستیابی باشد اما نه در کوتاهمدت». فرمانده آمریکایی اضافه کرد: «این بدان معناست که جنگ ادامه خواهد یافت. این جنگ خونین و دشوار خواهد بود. در یک مقطع زمانی یا هر ۲ طرف برای سازش مذاکره خواهند کرد یا اینکه به یک نتیجه نظامی خواهند رسید». مارک میلی تأکید کرد ایالات متحده به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» نگاه نویددهنده در رویدادهای سینمایی کشور را بررسی کرد
سینما در سایه امید
محمد محمدی: عبارت «امید» و «امیدبخشی» کلیدواژگانی هستند که رهبر انقلاب به کرات در بیاناتشان در سالهای اخیر بر آن تأکید داشتهاند و مسؤولان کشور بویژه مسؤولان حوزه فرهنگ و هنر را به انجام آن توصیه کردهاند اما متأسفانه در حوزه فرهنگ و هنر کشور بویژه سینما به عنوان یکی از فراگیرترین هنرها نه تنها خلأ آن احساس میشود، بلکه آنچه امروز در قالب اغلب هنرها به خورد مخاطبان داده میشود، با عناوینی چون سینمای اجتماعی و از این دست، بر طبل ناامیدی میکوبد و آثاری با این محتوا تولید میشود و در معرض دید مردم قرار میگیرد. این در حالی است که طی سالهای اخیر و پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم، اهتمام ویژه مبنی بر تغییر این رویه غلط در دستور کار قرار گرفته است اما متأسفانه رفتار مدیران و مسؤولان بدنه و البته ریلگذاریهای اشتباه توسط سیاستگذاران سابق، اصلاح این رویه غلط را بسیار دشوار کرده است و بیشک اجرایی شدن تصمیمات اصلاحی زمانبر خواهد بود، از این رو نهادها و ارگانها میتوانند نقش و سهم بسیار مهم و مؤثری را در این اصلاح و تغییر سیاستگذاری با ابزارهایی چون سرمایهگذاری و برپایی رویدادهای مختلف و متعدد داشته باشند و به این سیاست سرعت بیشتری دهند. در همین ارتباط با علیرضا استرابی، دستیار ویژه رئیس بنیاد فرهنگی روایت فتح گفتوگو کردیم.
دستیار ویژه رئیس بنیاد فرهنگی روایت فتح ابتدا با اشاره به کلیدواژه امید و امیدبخشی به عنوان یک اصل مهم در تولیدات هنری و تأثیر رویدادهای هنری داخلی در هدفمند کردن این اصل گفت: سینمای امیدبخش یا به عبارت دیگر سینمای انگیزشی در بسیاری از کشورها دارای جایگاهی قابل توجه است. در هالیوود و بالیوود بسیاری از فیلمهای سینمایی با این درونمایه ساخته میشوند. برای مثال از فیلم «چه زندگی شگفتانگیزی» ساخته فرانک کاپرا به عنوان تأثیرگذارترین فیلم تاریخ آمریکا یاد میکنند که در اوج تألمات روحی مردم آمریکا پس از جنگ دوم جهانی در سال ۱۹۴۶ و در کشاکش رکود اقتصادی ساخته شد و توانست یکتنه روحیه امید و خودباوری را در آمریکا تقویت کند. درستش هم همین است که سازوکار فرهنگی و هنری در بزنگاههای مختلف دوای درد جامعه باشد. متأسفانه در کشور ما سازندگان فیلمهای سینمایی و سریالهای نمایش خانگی در ایجاد یأس و ناامیدی با هم مسابقه گذاشتهاند و به خیال خودشان معضلات اجتماعی جامعه را به تصویر میکشند، در حالی که معضلات اجتماعی جامعه که در مقابل دید همگان وجود دارد، چیزی که مورد نیاز است راهکار برونرفت از این معضلات است که بحق فقط روحیه امید و انگیزه تغییر میتواند این نقش را ایفا کند. در این مسیر جشنوارهها و رویدادهای فرهنگی و هنری بویژه آنهایی که محل رجوع جوانان است، با توجه بیش از پیش به موضوع امیدبخشی میتوانند چراغ راه تهیهکنندگان و کارگردانانی باشند که امید آینده سینمای ملی ما خواهند بود. برای مثال جایزه بزرگ امیدبخشترین فیلم جشنواره در رویدادهای مختلف سینمایی هم میتواند سازندگان فیلمها را در این مسیر قرار دهد و هم میتواند موضوع امیدآفرینی را در ذهن همگان جایگذاری و در بزنگاههای مختلف از آن میوهچینی کند.
وی همچنین پیرامون جایزهمحور شدن رویدادها و ترغیب هنرمندان برای تولید محتوا نیز عنوان کرد: به نظرم قبل از موضوعیت جایزه برای هنرمند، دیده شدن هنر برای هنرمند موضوعیت دارد و جایزه هم بیشتر به دیده شدن کمک میکند تا اینکه بهره مادی برای خالق اثر داشته باشد. دستاندرکاران جشنوارهها اگر بتوانند رویکرد جوایز را به سمتی ببرند که هنرمند ترغیب شود اثر بعدیاش را هم به سرعت کلید بزند به طوری که این جایزه بشود علتالعلل خلق اثر بعدی، آن وقت میشود این ادعا را کرد که جشنواره به هدف اصلی خود دست یافته است.
استرابی در پاسخ به اینکه علت اصلی عدم جریانسازی رویدادهای فرهنگی با محوریت مقاومت، نگاه جزیرهای در دستگاهها و نهادهای فرهنگی است، اظهار داشت: البته نمیشود گفت رویدادهای سینمایی مقاومت هیچ تأثیری در سینمای کشور ندارند ولی میشود با یک همافزایی این تأثیر را صدچندان کرد. متأسفانه نهادها و سازمانهای برگزارکننده رویدادهای هنری خیلی ارتباط مداومی با هم ندارند و شاید بتوان گفت برخی اوقات جشنوارههایشان نه تنها به موازات یکدیگر برگزار میشود که بعضاً اثرگذاری یکدیگر را نیز خنثی میکنند. جریانسازی رویدادهای سینمایی بویژه سینمای مقاومت هم در صورتی میتواند اتفاق بیفتد که خالقان آثار را ترغیب به خلق اثر جدید در رابطه با موضوع جشنواره کند، به طوری که دغدغه ذهنی هنرمند موضوع جشنواره شود.
وی با اشاره به عنوان پرمخاطبترین آثار سینمایی در سینمای ایران که به رغم هزینههای ساخت و تولید بسیار زیاد آن همچنان در اختیار سینمای دفاعمقدس است، درباره نقش بخش خصوصی در این حوزه گفت: بخش خصوصی نگاه اصلی و اولیهاش به تولید اثر هنری، نگاه اقتصادی است. البته نگاه درستی هم هست ولی آنچه میتواند این نگاه اقتصادی را با مثلاً گونه دفاعمقدس همراه کند، ایجاد دغدغه در هنرمند است. در حال حاضر بسیاری از پرمخاطبترین و پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران، فیلمهای دفاع مقدسی بودهاند. سهگانه اخراجیها، عقابها، کانی مانگا، برزخیها و... این موضوع نشاندهنده این است که گونه دفاعمقدس کماکان مخاطبپسند است؛ چرا که مردم با گوشت و پوست و استخوانشان با دفاعمقدس و پیامدهای آن زندگی کردهاند.
دستیار ویژه رئیس بنیاد فرهنگی روایت فتح در پایان گفت: اگر در هنرمند دغدغه یک موضوعی ایجاد شود و نهادها و سازمانهای دولتی بتوانند هم در موضوع افزایش رغبت و دغدغه هنرمند و هم در پشتیبانی مادی و معنوی از هنرمندان، نقش خود را بدرستی ایفا کنند، آن وقت میتوان شاهد خلق آثاری ماندگار در عرصه دفاعمقدس و مقاومت بود.
ارسال به دوستان
تقاضا برای تسریع تصویب «الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول»
آخر خط قولنامه
وزیر اقتصاد در نامهای به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، خواستار تصویب «طرح الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول» برای کنترل بازار سوداگرانه مسکن شد و نوشت: معتبر دانستن معاملات املاک به وسیله اسناد عادی منجر به عدم شفافیت اقتصادی و فرار گسترده مالیاتی در بازار املاک شده است.
سید احسان خاندوزی در نامهای به مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره تصویب «طرح الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول» نوشت: یکی از دغدغههای جدی در اقتصاد کلان ایران نابسامانی در حوزه مسکن است. این خلأ که اکنون به یک بحران مبدل شده نه تنها آثار و ابعاد فرهنگی، اقتصادی و حتی امنیتی داشته بلکه به جرات میتوان گفت وجهه کارآمدی نظام اقتصادی کشور را نیز با چالش مواجه کرده است. یکی از اقداماتی که قوای سهگانه برای تقلیل این بحران بر آن متفق هستند و آن را یکی از علاجهای قطعی و گریزناپذیر میدانند وضع مالیات با هدف تنظیمگری در این حوزه است.
در این نامه آمده است: تصویب و اجرای «قانون مالیات بر خانههای خالی» (موضوع ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم)، مالیات بر خانههای گرانقیمت (موضوع قوانین بودجه سالهای ۱۴۰۰ الی ۱۴۰۲ کل کشور از این جمله است؛ در این راستا به صورت خاص «طرح مالیات بر سوداگری و سفتهبازی» در مرحله بررسی توسط شورای نگهبان قرار دارد. کارکرد این مصوبه افزایش هزینه برای فعالیتهای غیرمولد، همچون سفتهبازی و سوداگری در بازار املاک، همچنین ارز و سکه است، به نحوی که با وضع مالیات، تقاضای سوداگری کاهش و تقاضای واقعی خانوار افزایش خواهد یافت و این امر، زمینهساز همان تکلیف قطعی نظام اسلامی برای تامین مسکن، مذکور در اصول ۳، ۳۱ و ۴۳ قانون اساسی خواهد بود. وزیر اقتصاد در این زمینه تاکید کرد: با این وجود آنچه تمام چارهاندیشیهای سابق (وضع ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم، احکام مندرج در قوانین بودجه سالانه) همچنین مصوبه فعلی (طرح مالیات بر سوداگری و سفتهبازی) را از حیز انتفاع ساقط کرده و این اقدامات را نه بهعنوان معیار کارآمدی، بلکه به نماد تلاشهای نافرجام حاکمیت در اجرای تکالیف قانون اساسی مبدل ساخته «نبود هرگونه اطلاعات متقن در حوزه مالکیت املاک» است؛ به صورت خاص در «طرح مالیات بر سوداگری و سفتهبازی» مقرر شده انتقال املاک با انواع کاربری در صورت تحقق شرایطی، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه شده و به این ترتیب، مازاد قیمت فروش به قیمت خرید ملک، ماخذ محاسبه مالیات قرار خواهد گرفت. بر این اساس مراجع مرتبط، بویژه تمامی دفاتر اسناد رسمی مکلف به انجام تکالیفی برای شناسایی و انعکاس این معاملات به سازمان امور مالیاتی شدهاند.
خاندوزی در نامه خود با طرح این سوال اصلی که چگونه میتوان به نتایج این اقدامات امیدوار بود هنگامی که با رواج «اسناد عادی معاملات قولنامهای و وکالتنامههای عادی» و اعتبار آن در محاکم قضایی، طرفین معاملات ملکی میتوانند بدون ثبت آن نزد هر مرجعی، معامله خود را انجام دهند و خود را از پرداخت مالیات مصون کنند؟ نوشته است: معتبر دانستن معاملات املاک به وسیله اسناد عادی منجر به عدم شفافیت اقتصادی و نتیجتا فرار گسترده مالیاتی در بازار بزرگ املاک شده است.
از نظر بسیاری از صاحبنظران اقتصادی، همچنین مجموعه این وزارت تنها یک عامل میتواند اشخاص را ناچار به ثبت اطلاعات املاک خود کند و آن ایجاد و تقویت «ضمانت اجرا از طریق بطلان معاملات عادی» است، در غیر این صورت پرواضح است منطق اقتصادی این سوداگران، اجازه معرفی املاک و ثبت رسمی آن را نخواهد داد. این ضمانت اجرا به نحو مؤثری در «طرح الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول» پیشبینی شده که اکنون نزد آن مجمع در حال بررسی است. وزیر اقتصاد در پایان تصریح کرد: بررسیهای وزارت امور اقتصادی و دارایی به عنوان یکی از متولیان اصلی حوزه اقتصاد نشان میدهد آنچه تضمینکننده موفقیت حاکمیت در کنترل بازار سوداگرانه مسکن، تحقق اهداف مقرر در قانون اساسی و اثبات کارآمدی نظام اسلامی است، به تصویب «طرح الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول» و با تمرکز بر ضمانت اجرای طرح یادشده گره خورده است و بیشک دلسوزان نظام مانند جنابعالی و آن مجمع محترم به مصلحت موضوع واقف هستید.
ارسال به دوستان
استقلال و پرسپولیس با غلبه بر رقبای خود به فینال جام حذفی رسیدند
داربی با طعم جام
باربد بهراد: باز هم یک داربی و این بار بعد از 24 سال در فینال جام حذفی. این دیدار میتواند یکی از پرهیجانترین تقابلهای استقلال و پرسپولیس در تاریخ باشد. در همان 10 دقیقه ابتدایی بازی پرسپولیس مقابل هوادار مشخص بود قرمزپوشان کار چندان دشواری برای رسیدن به فینال ندارند و شاید اگر مهاجمان این تیم با دقتتر عمل میکردند، همان نیمه نخست کار حریف سختکوش تمام شده بود. این پیروزی یعنی 4 روز دیگر شاهد یک داربی در فینال جام حذفی خواهیم بود و استقلال و پرسپولیس یک ماه بعد از داربی اوایل اردیبهشت، دوباره به مصاف یکدیگر خواهند رفت. تیم یحیی گلمحمدی بعد از عید در شرایطی فوقالعاده قرار داشته و به هیچ حریفی رحم نکرده است. کسب 100 درصد پیروزی در بازیها، باعث شد پرسپولیس در شرایطی به عنوان قهرمانی لیگ برتر برسد که در پایان سال گذشته و بعد از باخت به سپاهان، اصلا امیدی به رسیدن به این هدف نداشت اما قرمزپوشان در 65 روز اخیر در اوج آمادگی قرار داشته و با کسب 7 پیروزی متوالی در لیگ و 2 بازی در جام حذفی مقابل گلگهر و هوادار، توانستند هم به قهرمانی لیگ برتر دست یابند و هم به فینال جام حذفی برسند. نباید فراموش کرد پرسپولیس در این مدت یک بار هم موفق به کسب پیروزی در داربی شده و آنها سوم اردیبهشت با یک گل توانستند رقیب دیرینه را مغلوب کنند. بردی که با تساوی غیرمنتظره سپاهان برابر ملوان همراه شد و آنها را بعد از چند هفته به صدر رساند. تیم یحیی این بار دیگر تحت هیچ شرایطی رتبه اول را از دست نداد و با استمرار پیروزیهای خود، در نهایت بعد از یک سال وقفه دوباره قهرمانی را به خود اختصاص داد.
اما حالا حریف این تیم در بازی فینال جام حذفی استقلال است و سابقه نشان داده گلمحمدی در قامت سرمربی پرسپولیس حداقل بر خلاف گذشته خاطرات چندان خوبی در این تورنمنت مقابل آبیپوشان ندارد. اگرچه استقلال در لیگ برتر سوم شد و حتی در هفته پایانی روی کاغذ هم شانسی برای اول شدن نداشت اما هواداران و کادر فنی رقیب بخوبی میدانند کار پرسپولیس در فینال اصلا آسان نیست. استقلال در 2 بازی آخر خود در لیگ و حذفی موفق به زدن 11 گل شده و دوباره به همان تیم خطرناک و بیرحم فصل زمستان بدل شده است. ریکی ساپینتو، سرمربی پرتغالی این تیم، قویا و بارها استقلال را لایق کسب عنوان قهرمانی لیگ برتر دانسته و مدعی شده عوامل بیرونی جلوی رسیدن او به این افتخار بزرگ را گرفتهاند، البته حقیقتا هم استقلال در فصل جاری از کیفیت لازم برای قهرمان شدن برخوردار بود اما در نهایت پرسپولیس هوشمندانهتر عمل کرده و این عنوان را به خود اختصاص داد. حتی محمدحسین مرادمند نیز چندی قبل تاکید کرد استقلالیها از انگیزه وحشتناکی برای انتقام گرفتن از پرسپولیس و البته تلافی شادی علی بیرانوند بعد از داربی اردیبهشت برخوردارند. بسیاری از بازیکنان استقلال نیز به تبعیت از سرمربی خود مدعی شدند رقیب دیرینه شایسته قهرمانی نبوده و حالا آنها قصد دارند این ادعا را در زمین فوتبال ثابت کنند. یحیی گلمحمدی در سالهای اخیر 2 بار تیمش را در جام حذفی مقابل استقلال هدایت کرده و هر دو بار نیز شکست در ضربات پنالتی حاصل کار پرسپولیس بوده است. جای قهرمانی در جام حذفی در کلکسیون درخشان یحیی در پرسپولیس خالی است و بردن فینال ثابت خواهد کرد این تیم در لیگ برتر نیز بیرقیب بوده است اما در سوی مقابل ریکاردو ساپینتو نمیخواهد نخستین فصل حضور خود در فوتبال ایران را بدون جام تمام کند و فینال جام حذفی آخرین فرصت برای این سرمربی پرتغالی خواهد بود. 24 سال از آخرین تقابل 2 تیم در فینال حذفی سپری شده، دیداری که با گل دقایق پایانی افشین پیروانی به سود پرسپولیس خاتمه یافت و او حالا در کسوت سرپرست میخواهد یک بار دیگر شاهد آن خاطرات شیرین و تماشای دبل پرسپولیس در فوتبال ایران باشد. جنگ حیثیتی شدید بین 2 تیم، کیفیت بالا و فوقالعاده هم پرسپولیس و هم استقلال بویژه در خط حمله و البته حضور 2 سرمربی فنی و باکیفیت روی نیمکت؛ همه اینها میتواند دلایلی باشد که داربی 101 را حتی به یکی از تماشاییترین داربیهای تاریخ تبدیل کند. فارغ از نام برنده، قطعا ساپینتو و یحیی از بالاترین انگیزه ممکن برخوردارند؛ اولی برای اعاده حیثیت و دومی برای رقم زدن یک دبل تاریخی.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|