|
ائتلاف ۱۴ مارس با از دست دادن فرصت تشکیل کابینه، مشروعیت سیاسی خود را از دست میدهد
حریری عهدشکن
سرانجام سعد حریری به دنبال شکست تقلای 9 ماههاش برای تشکیل کابینه انصراف داد. حال جریان سیاسی حامی او یعنی ائتلاف 14 مارس همراه با رسانههایش در حال فضاسازی منفی است تا یأس و ناامیدی ناشی از انصراف معنادار حریری را در بحران سیاسی و اقتصادی فعلی لبنان، تحت عنوان «تونل وحشت» تعبیر کند.
کار به جایی رسیده که «پاتریک دوریل» فرستاده ریاستجمهوری فرانسه در دیداری که با «محمد رعد» نماینده پارلمان لبنان از فراکسیون وفاداری به مقاومت داشت، صریحا از جانب امانوئل مکرون از حزبالله کمک خواست. به گزارش المیادین، نماینده رژیم فرانسه از حزبالله خواست برای برچیدن موانع تشکیل کابینه پیشنهادی حریری کمک کند. نماینده حامی حزبالله در مجلس نیز در پاسخ دوریل تلویحا اعلام کرده بنبست موجود ارتباطی به جریان مقاومت ندارد، چرا که مخالفتی با طرح ابتکار عمل فرانسه انجام نداده است.
در این میان به گفته میشل عون، رئیسجمهور لبنان، فهرست کابینه پیشنهادی که حریری چهارشنبه گذشته با معرفی 24 وزیر در اختیار او قرار داده است، حتی انطباقی با ابتکار عمل پیشنهادی فرانسه برای حل مشکل انسداد سیاسی نداشته و در عین حال تعارضی آشکار با میثاق ملی لبنان داشته است.
به این ترتیب نهتنها باید حریری و حامیان سعودی- آمریکاییاش را مخاطب اتهام ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه دانست که چند هفته قبل چهرههای سیاسی لبنان را متهم به بیعملی با وجود خطرات فروپاشی کرده بود، بلکه این اتهام به پاریس هم وارد میشود که چرا با جریان 14 مارس به عنوان عهدشکن اصلی برخورد نمیکند. حریری پنجشنبه گذشته مدعی شد: «ما با جناب رئیسجمهور (میشل عون) به توافق نمیرسیم» و متعاقب آن وحشتآفرینی رسانهای درباره از کنترل خارج شدن نرخ دلار و قیمت ارزاق عمومی، نایاب شدن بنزین و خطر جنگ داخلی اوج گرفت. همزمان به خیابان آمدن مسلحان و اوباش در برخی نقاط لبنان برای مرعوب کردن مردم، نشان از یک توطئه هماهنگ برای ایجاد این ذهنیت عمومی دارد که حاکمیت ملی فروپاشیده و کشور وارد هرجومرج کامل شده است.
پاییز پارسال بود که حریری با آنکه جناح متبوعش 14 مارس، اکثریت را به جناح 8 مارس واگذار کرد اما بر اساس طرح ابتکار فرانسه و با وساطت مکرون، برای چهارمینبار در دوران بیدولتی لبنان از سوی مجلس به رئیسجمهور معرفی و از سوی عون موظف به تشکیل کابینه جدید شد اما از همان ابتدای این روند سایه نفوذ و مداخله اجانب بر تصمیمگیریهای نخستوزیر سابق آشکار بود؛ کسی که حتی در افکار عمومی به خاطر به گروگان گرفته شدن توسط بنسلمان، ولیعهد سعودی، به مرد بیاختیار شناخته میشود.
روزنامه النهار چاپ بیروت، جلد دیروز خود را به رفتار مشکوک سعد حریری اختصاص داد و با کنایه به پروازهای مکرر او و اطرافیانش به ریاض و پاریس برای هماهنگی درباره امور داخلی لبنان، تیتر زد: «حکومت پرید، کشور پرید... چگونه عهد قدرتمند و یگانه باقی خواهد ماند؟» کنایه این روزنامه به تلاشهای اخیر حریری و 14 مارس برای زیر سوال بردن مشروعیت میثاق (عهد) ملی لبنان و تحمیل تعاریف دلخواه آمریکا، سعودی و اسرائیل به صحنه سیاسی این کشور است؛ معاهدهای که 3 دهه پیش متعاقب جنگ داخلی لبنان در قالب پیمان طائف (عربستان) بین رهبران ۳ گروه جمعیتی اصلی لبنان یعنی مسیحیان، شیعیان و اهل سنت تنظیم شد و طبق آن نهادهای قدرت بین آنها تقسیم شد: ریاستجمهوری برای مارونیها (و مسیحیان)، مجلس برای شیعیان (و علویان) و ریاست دولت[نخستوزیری] از آن اهل سنت.
به عبارت دیگر حریری و ائتلاف 14 مارس از نگاه تحلیلگران مستقل لبنانی متهمند با اعمال نفوذ ریاض در حال بر هم زدن عهدی هستند که زمانی به ابتکار خود عربستان شکل گرفته بود؛ معاهدهای که تمام ساختار سیاسی و چه بسا اجتماعی امروز لبنان بر مبنای آن چیده شده است.
جناح 14 مارس که در زمان اوجگیری فتنه تکفیری در مناطق مرزی لبنان با سوریه، سکوتی حمایتگونه از داعشیها داشت، حالا همان رفتار را در مواجهه با حملات مسلحانه اوباش به رستورانهای بیروت و صور، شورش اهل سنت در طرابلس علیه حاکمیت یا تهدید به گروگانگیری در بنت جبیل، اختیار کرده است و در عین حال مدام بر طبل «احتمال جنگ داخلی لبنان» میکوبد.
مطرحکنندگان «جنگ داخلی لبنان» که به ۲ دهه درگیریهای فرقهای داخلی این کشور (1970 و 1980) ارجاع میدهند، در واقع هدفی جز تضعیف حاکمیت ملی لبنان را دنبال نمیکنند.
نکته اینجاست که ائتلاف 14 مارس فقط با شیعیان و حزبالله و ملیگرایان عربی مشکل ندارد، بلکه اختلافات شدید حریری و مزدوران سعودی پیرامون او با طیف گسترده مارونی- مسیحیها در حاکمیت، این ائتلاف را در آستانه فروپاشی قرار داده است.
طبق عرف لبنان، نخستوزیر باید موارد مهمی از جمله سهمبندی طوایف و مذاهب مختلف را طبق میثاق ملی 1989 رعایت کند. بر این اساس طیف اکثریت پارلمان باید نمایندگانی در کابینه داشته باشند در غیر این صورت هنگام رای اعتماد وزرای کابینه در مجلس رای نمیآورند. رد فهرست پیشنهادی حریری توسط رئیسجمهور ناظر به همین موضوعات بوده است، ضمن اینکه حریری که خود را رهبر ائتلاف 14 مارس میداند، این موضوع را مطرح کرده که کابینه او باید اختیار تام داشته باشد. در فضای سیاسی خاص لبنان و در حالی که اکثریت پارلمان و نهادهای ریاستجمهوری، امنیتی و قضایی در دست ائتلاف 8 مارس است، مطرح کردن اختیار تام توسط جناح اقلیتی که وابستگیهای خارجیاش و همین طور خیانتهایش از جمله تمایل به تسلیم در مقابل رژیم صهیونیستی شهره خاص و عام است، معنایی جز میل به کودتای سیاسی ندارد.
* اقبال لبنان به ائتلاف ۸ مارس
ناگفته پیداست کنار زدن ائتلاف 8 مارس از قدرت معنایی جز کودتای سیاسی توسط اقلیت و جریانهای مورد حمایت صهیونیستها و شیوخ عربی در لبنان ندارد. برای درک این مهم باید اهمیت ائتلاف 8 مارس در صحنه سیاست معاصر این کشور را بدانیم. ائتلاف ۸ مارس (تحالف ٨ آذار) یکی از ۲ جریان اصلی سیاسی لبنان طی ۲ دهه اخیر بوده که با ابتکار عمل حزبالله و با ایجاد اجماع بین شیعیان و علویان با جریانهای سیاسی مترقی ضدامپریالیست مسیحیان مارونی، ارمنی و کاتولیکها، دروزیها و البته سنیهای حامی ملیگرایی عرب تشکیل شد و در مقابل جنبش 14مارس ایستاد که چیزی نبود جز لابی مورد حمایت غرب، اسرائیل و شیوخ مرتجع عربی در صحنه سیاسی لبنان.
۸ مارس از دل تحولات سال ۲۰۰۵ بیرون آمد. در پی گردهمایی حامیان حزبالله از همه اقشار مسلمان و مسیحی در بیروت در مخالفت با خلع سلاح جنبش مقاومت لبنان، حمایت از نظام سوریه و مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی، جبهه متحدی از حزبالله، حزب امل (به رهبری نبیه بری) و جنبش میهنی آزاد (به رهبری میشل عون) تشکیل شد. علاوه بر این اکثریت مسیحیان مارونی لبنان با جنبش مَرده و حزب تضامن، علویها با حزب دموکراتیک عربی، دروزیها با حزب دموکراتیک، سنیهای مترقی حامی مقاومت عربی علیه صهیونیستها در قالب حرکت مجد و سازمان ملی ناصری، ارامنه در قالب فدراسیون انقلابی ارمنیان، کاتولیکها با بلوک سیاسی سکاف و دست آخر سکولارها در قالب حزب بعث و حزب سوسیال ناسیونالیست سوری در این ائتلاف حضور دارند.
ائتلاف 8 مارس تا امروز نقشی مثبت در تحولات سیاسی لبنان بازی کرده و مهمترین مخالف اشغال جنوب لبنان توسط رژیم صهیونیستی، مناطق شمال شرق لبنان توسط داعش و استقلال سیاسی و امنیتی و در نهایت وحدت اقوام این کشور است. به همین دلیل با اقبال سیاسی بیشتری نسبت به جریان مشکوک 14 مارس برخوردار بوده و در حال حاضر علاوه بر در اختیار داشتن اکثریت پارلمان (72 کرسی از 128 کرسی) و نهاد ریاستجمهوری، در آخرین کابینهای که تشکیل شد هم سهم مهمی از وزارتخانهها داشت.
* جانشینان احتمالی حریری
روزنامه الاخبار پیش از استعفای قابل پیشبینی حریری، احتمال داده بود نجیب میقاتی، سیاستمدار و بازرگان اهل سنت میتواند جای او را برای تشکیل کابینه بگیرد. محمدنجیب عزمی میقاتی سال 2015 به مدت 3 ماه نخستوزیر لبنان بود و رابطه خوبی با طیف مارونیها و شخص عون دارد. ضمن اینکه به عنوان یک بازرگان موفق توانایی حل مشکلات اقتصادی را خواهد داشت.
تمام سلام، نخستوزیر پیشین نیز گزینه دیگری است که نامش به میان آمده و تنها سیاستمداری است که توانسته در دورانی که حریری مدعای سلطه بر کابینه را داشت، نزدیک به ۲ سال در سالهای بحرانی 2014 تا 2016 دولت لبنان را اداره کند. سلام سابقهای فرهنگی و ملی دارد و عموما به عنوان چهرهای فراگیر و مقبول از دید گروههای مختلف شناخته میشود.
***
بحران بدهیها و سقوط پول ملی
به نوشته روزنامه الاخبار، بدهی لبنان در انتهای ماه مارس (اوایل سال 1400) معادل 26/97 میلیارد دلار بوده است. 38درصد از این بدهی با ارزهای خارجی است. در حال حاضر در بازار آزاد هر دلار آمریکا نزدیک به 20 هزار لیره لبنان مبادله میشود، در حالی که نرخ برابری رسمی بانک مرکزی این کشور حدود 1500 لیره لبنان است. سقوط بیش از 13 برابری ارزش پول ملی لبنان بر میزان کل بدهیهای این کشور تاثیرگذار است، چرا که بیش از 60 درصد بدهیها به لیره است و این یعنی دستکم 13 برابر شدن این بخش از بدهیها.
ارسال به دوستان
از آرامشی که مدیریت استقلال به فرهاد داد تا مدیریت خوب مجیدی روی بازیکنان
فتح داربی مزد یکدلی
فتح داربی پایتخت در ضربات پنالتی آن هم در جام حذفی برای دومین مرتبه طی 2 سال متوالی در کارنامه فرهاد مجیدی ثبت شد. این به آن معناست که این بردها به هیچ عنوان بر پایه شانس و اقبال نبوده و نیست و اگر باز هم ۲ تیم در جام حذفی به تور هم بخورند باید شانس آبیها را بیشتر دانست، چون میدانند اگر در 120 دقیقه کار به تساوی بکشد، تیم بهتری را درضربات پنالتی نسبت به حریف دارند.
اما چه شد که استقلال بحرانزده در طول یک ماه گذشته ناگهان پوست انداخت و در اکثر دیدارها جز تقابل با آلومینیوم در اراک، برنده از زمین بیرون آمد؟
از مدیریت اعضای جدید هیاتمدیره گرفته که اجازه ندادند حاشیه به جان این تیم رخنه کند تا راهکارهای فنی و روانشناسانه مجیدی، همه و همه روی این پوستاندازی مثبت نقش داشت.
مجیدی زاویه تندی با مدیریت باشگاه پیدا کرد اما عوض آنکه مدیرعامل و اعضای جدید هیاتمدیره بخواهند با حضور در رسانهها به نوعی هیزم در این آتش بریزند، با سکوت و حمایت تمامقد از تیم، وضعیت مطلوبی را خلق کردند. تنها تصور کنید در یک ماه اخیر مددی و ملکیان قرار بود در رسانهها شروع به مصاحبه کنند؛ آیا آن وقت باز هم استقلال آرامش امروز را داشت؟ پس نباید بیتفاوت از حمایت دلسوزانه آنها عبور کرد و آن را کار بیارزشی دانست.
شاید عدهای بگویند برد در ضربات پنالتی تا حدودی بر پایه شانس و اقبال است اما باید پرسید آیا در طول 120 دقیقه، استقلال بر پایه اقبال کار را به تساوی کشاند؟ آنها مقابل بهترین تیم چند سال اخیر لیگ برتر فوتبال ایران، فوتبال هوشمندانهای ارائه دادند و باید به همین علت، فارغ از نتیجه پنالتی، نمره قبولی را به مجیدی و پسرانش داد. آنها مزد جسارت و درایت خود را گرفتند و حالا تنها ۲ قدم با فتح جام حذفی فاصله دارند.
* تاکتیک فرهاد چگونه باعث برتری آبیها شد؟
تیمهای استقلال و پرسپولیس در مرحله یکچهارم نهایی جام حذفی به مصاف هم رفتند و این بازی با پیروزی شاگردان فرهاد مجیدی در ضربات پنالتی به پایان رسید. باید قبل از هر بحث فنی، اشارهای به فشار بازی و مسائل روحی - روانی داربی کنیم که حذفی بودن بازی نیز این فشار را بیشتر کرده بود و حتی باعث شد ۲ تیم بسیار محتاطانهتر عمل کنند.
از آنجا که بخش زیادی از حملات استقلالیها بر پایه نفوذ پیستونهاست، سیستم عریض ۳ دفاعه این تیم برای تقابل با سیستم 2-4-4 انتخابی مناسب به نظر میرسید و فرهاد مجیدی در این دیدار هم ترک عادت نکرد و دست به ترکیب تیمش نزد. در واقع استقلال در این بازی به سیستم بازی خودش دست نزد و تنها کمی در شرح وظایف برخی بازیکنانش تغییر ایجاد کرد.
* برتری عددی تیمها در مناطق مختلف زمین
عرض ۳ نفره خط دفاع استقلال تغییر خاصی نکرده بود و تنها در جریان بازی بود که فرهاد مجیدی مجبور شد به دلیل مصدومیت عارف غلامی یک تغییر را در ترکیب به وجود آورد. در خط هافبک استقلال فرشید اسماعیلی نسبت به دیدارهای قبلی جلوتر از حد معمول جاگیری میکرد و گاه خط حمله استقلال را به یک خط حمله ۳ نفره تبدیل میکرد و استقلال فرم 3-4-3 به خود میگرفت، اگر چه در حالت استاندارد فرشید پشت ۲ مهاجم آبیها قرار داشت و استقلال آرایش 2-1-4-3 به خود میگرفت.
همین اتفاقات باعث میشد تعداد نفرات استقلال در میانه میدان نسبت به سرخها کم باشد و پرسپولیسیها بدون دردسر و روی یک انتقال سریع، توپ را به دروازه استقلال برسانند، چرا که ریگی و رضاوند به تنهایی نمیتوانستند این وضعیت را کنترل کنند و فضای خوبی به تیم پرسپولیس داده میشد. البته سرخها غیر از چند صحنه، خیلی نتوانستند از این برتری استفاده کنند و این اقدام استقلالیها هم هدفدار بود. اگر این اتفاق مقابل تیمی جز استقلال رخ میداد، گلمحمدی و کادر فنیاش محافظهکاری را کنار میگذاشتند و بهتر از این فرصت استفاده میکردند.
فرهاد مجیدی در کنفرانس خبری خود گفت که تیمش را به میدان فرستاده بود تا در همان 90 دقیقه کار را تمام کند و بخشهایی از بازی استقلال نیز همین قضیه را نشان میداد. استقلالیها سعی در ایجاد برتری عددی پشت محوطه جریمه پرسپولیس داشتند و همانطور هم که در جریان بازی دیدیم در دقایق زیادی از بازی مالک توپ و میدان بودند و تمام خطراتی هم که پرسپولیسیها روی دروازه خلق کردند، روی ضد حمله بود. استقلال در مجموع 51 درصد مالکیت توپ را در این بازی در اختیار داشت.
بزرگترین خلأ آبیها در این بازی نبود یک مهاجم بلند قد مثل آرمان رمضانی یا شیخ دیاباته بود. آبیهای تهران وقتی توپ را به گوشهها میبردند و فضایی هم برای نفوذ نداشتند، نمیتوانستند توپ را با خیال راحت ارسال کنند، چرا که عملا هیچ بازیکن سرزنی در محوطه جریمه پرسپولیس نداشتند و غیر از یکی، دو صحنه، تمام دوئلهای هوایی در محوطه جریمه پرسپولیس را باختند. استقلال با یک مهاجم بلندزن به احتمال زیاد میتوانست در همان 90 دقیقه کار را تمام کند.
* خط دفاعی استقلال ساختارمندتر شده است
زمانی که فرهاد مجیدی وارد استقلال شد، در تحلیل بازیهای این تیم انتقادات بسیاری از ساختار دفاعی تیم میشد اما در داربی حذفی به غیر از چند صحنه، خط دفاعی استقلال نشان داد ساختارمند شده و همین ترکیب ثابت ظاهرا تاثیر خودش را گذاشته و اوضاع را برای خط دفاع استقلال بهتر کرده است. مدافعان استقلال روی چند صحنه از لحاظ فردی هم فوقالعاده ظاهر شدند و اشتباهات موجود را هم جبران کردند.
پس از بازی استقلال مقابل سایپا حضور بابک مرادی در پست پیستون چپ طراوت خاصی را به ترکیب این تیم بخشیده و همانطور که پنجشنبهشب هم دیدیم، پس از خروج نادری، عمده حملات استقلال از همان جناح چپ بود و بابک مرادی با سرعت بالایی که داشت خط دفاعی پرسپولیس را عقب نگه میداشت و آنها را آزار میداد.
* برتری آبیها در مالکیت توپ، تعداد پاس و شوت در چارچوب
در وقتهای اضافه نیز پرسپولیس تمام عناصر هجومیاش را وارد زمین کرد اما نتوانست راهی به دروازه آبیها پیدا کند و حتی موقعیتها و مالکیت استقلال در این مقطع از بازی بیشتر بود و آبیها مثل یک تیم بالغ در وقتهای اضافه بازی را کنترل کردند و فاصلهای هم تا گل زدن نداشتند. پس از مدتها ما شاهد بازیای به دور از احساس یا بیانگیزگی از استقلالیها بودیم. سرخها البته در این بازی هیچ شوت در چارچوبی نداشتند و از هیچیک از موقعیتهایشان که روی ضدحملات خلق شده بود، استفاده نکردند.
فرهاد مجیدی جز سیدصالح مصطفوی، فرد فنی دیگری روی نیمکت نداشت اما در طول بازی از لحاظ بازیخوانی و حتی چینش پنالتیزنهای تیمش عملکرد خوبی داشت. از همه مهمتر روحیه و عملکرد فوقالعاده حسینی در این روزها مدیون میدانهایی است که فرهاد به این دروازهبان داد و به او اعتماد کرد.
آبیهای تهران در شرایطی پا به این مسابقه گذاشتند که این روزها در لیگ سهمیه خود را قطعی کردهاند و امیدی برای قهرمانی ندارند و اگر در بازی حذفی حذف میشدند، فصل برایشان به اتمام میرسید اما با یک نمایش دلچسب و پیراهنی ایتالیایی، رقیب سنتی را در ضربات پنالتی شکست دادند تا پس از مدتها ناکامی، خونی تازه در رگهای این تیم جریان پیدا کند و فرهاد مجیدی انتقام داربی برگشت این فصل را بگیرد.
***
اصغر ملکیان: صبوری کادر فنی و بازیکنان جبران میشود
میتوانیم قهرمان آسیا شویم
رئیس هیاتمدیره باشگاه استقلال میگوید با انجام حمایتهای لازم، تیم فعلی استقلال توانایی و شایستگی قهرمانی در لیگ قهرمانان آسیا را دارد. اصغر ملکیان با تبریک پیروزی استقلال برابر پرسپولیس در داربی جام حذفی به هواداران و قدردانی از بازیکنان و کادر فنی، اظهار کرد: این پیروزی متعلق به هواداران، بازیکنان و کادر فنی است. بازیکنان و کادر تیم با تلاشی خستگیناپذیر این برد مهم را رقم زدند و هیاتمدیره و مدیریت باشگاه به نحو شایسته صبوری، خویشتنداری و همچنین تلاش کادر فنی و بازیکنان را جبران خواهد کرد. رئیس هیاتمدیره استقلال با بیان اینکه بازیکنان و کادر فنی استقلال کیفیت خود را نشان دادند، اظهار کرد: جدا از عملکرد موفق استقلال در داربی، باید بگویم این تیم با این نفرات ارزشمند، توانایی و شایستگی قهرمانی در لیگ قهرمانان آسیا را دارد اما لازمه رسیدن به این موفقیت بزرگ، حمایت و پشتیبانی ما و همچنین دوستداران واقعی استقلال از این تیم است. ملکیان با اشاره به حضورش در تمرین استقلال پیش از دیدار برابر سایپا گفت: در تمرین روز جمعه به بازیکنان وعده دادم بخشی از مطالبات تیم را اوایل هفته پرداخت میکنیم که پس از تلاش و پیگیری بسیار و البته کمی تاخیر روز سهشنبه چک بازیکنان از سوی کارگزار آماده شد. همان روز آقای مظلومی در تمرین تیم حاضر شد و پس از گفتوگو با سرمربی تیم و برخی بازیکنان تصمیم گرفته شد به منظور جلوگیری از بهم ریختن تمرکز بازیکنان، درصدی از مبالغ قرارداد بعد از داربی به صورت مستقیم به حساب بازیکنان واریز شود که این کار در هفته پیش رو انجام خواهد شد. وی با اذعان به وجود برخی مشکلات و نارساییها در باشگاه استقلال گفت: همه باید کمک کنیم تا هر چه سریعتر موانع و کاستیها برطرف شود تا به امید خدا هواداران عزیز و متعصب استقلال روزهای خوبی را شاهد باشند. بنده به جد به آیه شریفه «فان مع العسر یسرا» که میفرماید «در پی هر سختی و دشواری، آسانی و آسایش است» اعتقاد و ایمان دارم و بدون تردید وعده پروردگار حق است. رئیس هیاتمدیره باشگاه استقلال خاطرنشان کرد: استقلال در این برهه حساس نیازمند حمایت مادی و معنوی است و باید این مساله از ناحیه تمام هواداران دلسوز و واقعی تیم انجام شود. در این راه باید حاشیهها از تیم دور شود و هواداران واقعی استقلال با افراد مغرض و خبیث که به اسم هوادار اما در واقعیت «هوادارنما» به دنبال حاشیهسازی و جوسازی هستند برخورد کنند. ضمن اینکه لازم است این افراد شناسایی و به مراجع قانونی معرفی شوند. یقین بدانید با این اتفاق، استقلال میتواند روی آرامش و پیشرفت به خود ببیند و به موفقیتهای بیشتری هم دست پیدا کند. کسب ستاره سوم و قهرمانی در آسیا به هیچ وجه دور از انتظار نیست و قطعا با امید به خدا و حمایت، همدلی و نقشآفرینی بازیکنان بزرگ و ارزشمند استقلال در مصاف با حریفان آسیایی، این امر محقق خواهد شد.
ارسال به دوستان
تطهیر شیاطین در سراب دموکراسی
نوید مؤمن: 17 ژوئن سال 2003 میلادی 27 خرداد 1382، خبر دستگیری مریم قجرعضدانلو توسط پلیس فرانسه از رسانههای این کشور اروپایی مخابره شد! صورت مساله مشخص بود: منافقین حتی نمکدان حامیان فرانسوی خود را نیز شکسته بودند و بدون هماهنگی دستگاههای امنیتی فرانسه، در حال برنامهریزی برای ترور(تسویهحساب سازمانی) 25 تن از اعضای جداشده خود در خاک اروپا بودند. فراتر از آن، منافقین در تدارک حمله مسلحانه یا بمبگذاری در 13 سفارتخانه ایران در کشورهای اروپایی بوده و حتی مزدوران خود را نیز درباره زمان و چگونگی انجام این عملیات آموزش داده بودند. پولشویی و دزدی نیز کمترین و سبکترین اتهامی بود که از سوی پلیس فرانسه به مریم رجوی وارد شد. رهبر منافقین تروریست و 165 نفر از همراهانش پس از دستگیری توسط پلیس فرانسه، به تمام اتهامات و جرائمی که قصد ارتکاب آنها را داشتند اعتراف کردند اما خروجی این اعتراف، محاکمه مهرههای نفاق در خاک اروپا نبود!
سازمان امنیت داخلی فرانسه (DGSI)، زمینه آزادی مشروط مریم رجوی و همراهانش از زندان را پس از مدت کوتاهی فراهم کرد. این آزادی، مشروط به همکاری مطلق منافقین با سرویس اطلاعاتی فرانسه و پرهیز از تکروی تروریستهای فرقه رجوی در خاک اروپا بود. به عبارت بهتر، سازمان امنیت داخلی فرانسه به منافقین تفهیم کرد در اجرای نقشههای تروریستی و توحشآمیز خود، باید بیش از پیش ظواهر را رعایت کنند تا پنهانسازی آنها پشت دموکراسی دروغین فرانسوی راحتتر انجام گیرد! حتی مقامات امنیتی فرانسه، در مقابل برخی رسانههای مستقل در این کشور که درباره چرایی تبرئه فرقهای که قصد ارتکاب جنایاتی گسترده در خاک اروپا را داشته سوال میکردند، کمترین پاسخ حقوقی و مستدلی ارائه نمیدادند. اما پاسخ واقعی این سوال، 15 سال بعد مشخص شد! سال 1397، زمانی که منافقین به تیرانا (پایتخت آلبانی) منتقل شده بودند، برخی رسانهها و پایگاههای غربی از آموزش مشترک آنها و اعضای داعش در برخی اردوگاههای اروپا پرده برداشتند. موسسه راهبردی «کالچر» در آمریکا در این باره مینویسد:
«ناتو، آلبانی را متقاعد کرده است تعدادی از عناصر شکستخورده داعش در عراق و سوریه که خود را تسلیم نیروهای اروپایی کردهاند را در این کشور بپذیرد. آمریکا و ناتو همچنین به سازمان مجاهدین خلق (منافقین) برای ایجاد پایگاهی تحت محافظت شدید در آلبانی در شهر مانز در نزدیکی تیرانا یاری رساندند.
از نظر منافقین، داعش یک همپیمان طبیعی برای مبارزه با بغداد و دمشق به شمار میآید و دستگاههای اطلاعاتی غرب میدانند میان داعش و مجاهدین خلق همپیمانی وجود دارد».
واقعیت امر این است که اصلیترین و تنها دغدغه آمریکا، فرانسه و دیگر اعضای ناتو در قبال منافقین، تبدیل آنها به تروریسم قابل مدیریت یا همان «تروریسم دستساز» است. آنچه در سال 2003 میلادی دستگاه امنیتی فرانسه را برآشفت، مربوط به ماهیت تروریستی و شیطانی منافقین نبود، بلکه آنها نسبت به نظمناپذیری مهرههای رجوی ناخرسند بودند. پیوند میان داعش و منافقین، به صورت خاص توسط سازمان امنیت برونمرزی فرانسه (DGSE) مدیریت شد و این اتصال، همچنان با نظارت دستگاههای امنیتی فرانسه و اروپا برقرار است.
اکنون در سال 2021 میلادی، منافقین در نشستی مجازی که مفلوکترین و تروریستترین وزیر خارجه تاریخ آمریکا یعنی مایک پمپئو برای آنها سخنرانی کرد، بار دیگر در سایه دموکراسی خونآلود و دروغین غربی برای ملت ایران و مردم منطقه، خط و نشان کشیدند. کاملا واضح است بازیگران غربی در تمام جنایات گذشته، حال و آینده منافقین دخیل هستند و در صورت مشاهده آثار و تبعات حقوقی، سیاسی و عملی حمایتهای مکرر خود از فرقه مفلوک رجوی، نباید احساس نارضایتی کنند! اگرچه در این معادله، برخی تلاش میکنند پمپئو را صرفا نماد یک حزب و جریان خاص در آمریکا و غرب قلمداد کنند اما نباید فراموش کرد «تروریستهای کوکی» نهادهای اطلاعاتی غرب، مورد حمایت مشترک دموکراتها و جمهوریخواهان آمریکا قرار داشتهاند. همگان به یاد دارند در دوران ریاستجمهوری اوباما و حضور هیلاری کلینتون در مسند وزارت خارجه آمریکا، چگونه نام کثیف منافقین از فهرست گروههای تروریستی در ایالاتمتحده و اروپا خارج شد! این قاعده در قبال سوسیالیستها و محافظهکاران فرانسوی نیز صادق است. وجه اشتراک ژاک شیراک، سارکوزی، اولاند و مکرون (بهرغم تعلق ظاهری به جریانهای سیاسی مختلف)، حمایت از تروریستهای فرقه رجوی بوده است. در هر حال، سیاستمداران غربی که امروز کوس رسوایی آنها مانند مهرههای نفاق به گوش عالم رسیده است، قطعا زمانی متوجه عبث و پرهزینه بودن حمایت خود از منافقین خواهند شد که هزینههای اقدامات آنها قابل جبران نخواهد بود. آنها نتیجه تطهیر شیاطین و تروریستهای منافقین در سراب دموکراسی دروغین غربی را به گونهای پرداخت خواهند کرد که دیگر با ارزهای اهدایی از سوی فرقه رجوی نیز قابل رفع و رجوع نباشد!
ارسال به دوستان
یادی از استاد حجتالاسلام علی حکیمی
اشکان صدیق: حجتالاسلام والمسلمین علی حکیمی، از علمای صاحب اندیشه و اهل قلم خطه خراسان، چهارشنبه گذشته در 78 سالگی دارفانی را وداع گفت و به دیدار پروردگار شتافت. رهبر معظم انقلاب با صدور پیامی ضمن تسلیت وفات این عالم جلیلالقدر، «آزادگی»، «سلامت نفس» و «پرهیزکاری» را ۳ خصیصه اخلاقی و رفتاری حجتالاسلام علی حکیمی معرفی و برای ایشان از درگاه خداوند متعال رحمت و رضوان الهی مسألت کردند. حجتالاسلام ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور منتخب نیز در پیام جداگانهای، حجتالاسلام علی حکیمی را به خاطر وقف عمر خویش در راه گسترش معارف اهلبیت علیهمالسلام و تربیت شاگردانی کوشا ستود و این ضایعه را به حوزههای علمیه مشهد تسلیت گفت.
این استاد و پژوهشگر علوم اسلامی متولد ۱۳۲۲ در مشهد بود و پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی به مدرسه عالی نواب رفت و نزد اساتیدی همچون ادیب نیشابوری، آیتالله حاجمیرزا احمد مدرس، آیتالله حاجشیخ مجتبی قزوینی و آیتالله وحید خراسانی تلمذ کرد. او برادر علامه محمدرضا حکیمی و از شاگردان مرحوم آیتالله شیخ مجتبی قزوینی، عالم مکتب معارف خراسان بود و در تألیف دایرهالمعارف «الحیاه» همراه با برادران خود علامه محمدرضا حکیمی و حجت الاسلام محمد حکیمی همکاری کرد.
* شاگرد مکتب حاجشیخ مجتبی قزوینی
استاد علی حکیمی در زندگینامه خودنوشتش تاکید میکند رضایتی در نوشتن شرح حال خود ندارد و بیشتر مایل است به بهانه این موضوع، به شرح حال اساتید خود بپردازد. آن طور که از بیان ایشان استنباط میشود، یکی از اساتیدی که بیشترین تاثیر را بر شاکله علمی و اخلاقی استاد علی حکیمی داشته، آیتالله حاج شیخ مجتبی قزوینی بوده است؛ عالمی که پرچمدار زهد و وارستگی و علم در حوزه علمیه آن روزگار مشهد بود. از باب همان جمله مولوی که گفت «خوشتر آن باشد که سر دلبران/ گفته آید در حدیث دیگران»، بهتر است برای آشنایی با شخصیت اعجاببرانگیز حاج شیخ مجتبی قزوینی نگاهی داشته باشیم به سخنان حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای درباره ایشان. رهبر حکیم انقلاب دیماه 77 در دیدار اعضای کنگره بزرگداشت صدرالمتألهین درباره شخصیت آیتالله حاج شیخ مجتبی قزوینی فرمودهاند: «حاج شیخ مجتبی مرد بسیار مُلایی بود. هم مُلا بود، هم علاوه بر مُلایی از لحاظ قوت شخصیت، بنده غیر از امام- واقعا اینی که عرض میکنم، بارها این را گفتهام- هیچکس را در این معممین که من باهاشان معاشر بودم، به قوت شخصیت حاج شیخ مجتبی ندیدم! یک چیز عجیب غریبی بود. ما یکی دو سه سال بعد از برگشتن از قم البته، توفیق پیدا کردیم با ایشان معاشرت کردیم از نزدیک؛ تا سال ۴۶ که ایشان فوت کرد. بله! حسابی حس کردم وجود او را؛ خیلی مرد فوقالعادهای بود حاج شیخ مجتبی؛ خیلی! آن شخصیتش بود که همه را مقهور میکرد. در مشهد هر کسی با ایشان آشنا بود احترام برای ایشان قائل بود؛ من دیده بودم جلسه مشترک ایشان و بسیار از علما و معاریف مشهد را؛ وقتی ایشان یک حرفی میزد، یک چیزی میگفت، همه به طور خواه ناخواه مقهور بودند؛ اینجوری بودند ایشان. این آقای آمیرزا جواد آقا و اینها که در مقابل ایشان مثل شاگرد؛ برخوردشان برخورد شاگرد بود؛ برخورد مرید و شاگرد، اینجوری. حاج شیخ مجتبی چیز عجیبی بود... در همه چیز وارد بود. یعنی آدمی بود که فلسفه خوانده بود. نه اینکه حالا همینطور فقط پیش آقامیرزا مهدی- مثلا فرض کنید- اصفهانی یک چیزی خوانده باشد، نه!... اعجوبهای بود. اهل علوم غریبه و اینها هم بود. همه چیز هم بلد بود یعنی واقعا از آن آدمهایی که شنیدیم. گفت:
به مصر رفتم و آثار باستان دیدم
هر آنچه شنیدم به داستان دیدم
یعنی آن که واقعا ما دیدیم، آنی که آدم میشد ببیند، آقا شیخ مجتبی بود».
مرحوم استاد علی حکیمی نیز درباره شیخ مجتبی قزوینی اینگونه میگوید: با ایشان پیشترها اخوی بزرگ آشنا شده بود و در درسهای ایشان شرکت کرده بود، با توصیه اخوی، بنده نیز خدمت حاج شیخ رفتم. ایشان در آن دوره درس اخلاق و معارف داشتند. من در این درس شرکت میکردم و چنانکه به یاد دارم، ایشان از جلسات نخستین درسی، آیات و احادیث تفکر و تعقل را میخواندند و بر ضرورت این اصل، برای طلاب در سیر طلبگی تاکید داشتند. از ویژگیهای دیگر این استاد بزرگ این بود که سلسلهمراتب را رعایت نمیکرد و بر پایه احساس تکلیف و وظیفه (بویژه نسبت به طلابی که تازه وارد حوزه شده بودند) درسهای بسیار پایینی را نیز عهدهدار میشد. باری! مرحوم شیخ استاد قزوینی به شاگردانشان ۲ درس میدادند: درس ملا شدن که آسان است و درس آدم شدن که دشوار است. در این جهت ایشان سخنی را نیز از استاد بزرگوارشان حضرت سیدموسی زرآبادی نقل میکردند. آری! این حالات از سالها ریاضت و عبودیت ریشه میگیرد و بر نفی خود و خودخواهیها استوار است و نشانه کمال اخلاص و تواضع این مربی بزرگ است. استاد علی حکیمی به طرق موثق و معتبر، کرامات و امور خارق العادهای نیز از آیتالله حاج شیخ مجتبی قزوینی نقل میکند که پرداختن به آن مجال دیگری میطلبد.
* استاد حکیمی و تأثیر معنوی بر حزبالله لبنان
یکی از بزرگترین افتخارات استاد علی حکیمی، همکاری در نگاشتن دایرهالمعارف سترگ حدیثی الحیات است؛ کتابی ۱۲ جلدی به زبان عربی، نوشته محمدرضا، علی و محمد حکیمی که آغاز نگارش آن در سال ۱۳۵۳ بوده و آخرین جلد آن سال ۱۳۹۴ منتشر شد. هدف نویسندگان، ارائه سیمای اسلام و تشیع، بر محور عدالت اجتماعی و آزادگی فردی بوده و منبع اصلی خود را قرآن و حدیث دانستهاند.
پایگاه اطلاعرسانی الحیات، وابسته به بنیاد علمی - فرهنگی الحیات (نشر آثار علامه محمدرضا حکیمی) در گزارشی به جریان دیدار نماینده سیدحسن نصرالله با علامه محمدرضا حکیمی پرداخته است. محتوای این گزارش حکایت از آن دارد که فرماندهان و اعضای حزبالله لبنان سالها قبل از تشکیل این مجموعه، با آثار علامه محمدرضا حکیمی، اندیشمند برجسته و از نویسندگان کتاب الحیات مأنوس بودهاند و از این مجموعه بزرگ حدیثی تاثیرات زیادی پذیرفتهاند.
در این گزارش آمده است: آقای سیدعبدالله صفیالدین، نماینده حماسهبان بزرگ شیعی، حجتالاسلام والمسلمین سیدحسن نصرالله لبنانی، در دیدار علامه محمدرضا حکیمی، در منزل ایشان (تهران) که از سوی آقای سیدحسن نصرالله برای استاد علامه پیام آورده بود، در سخنان خود چنین گفت: «به یاد دارم از سالهایی چند قبل از تشکیل حزبالله لبنان، در سن 18- 17 سالگی، در لبنان، اجتماعاتی با بچههای مذهبی داشتیم که در آن هیاتها، در مسجدها یا حسینیهها، دور هم جمع میشدیم و کتابهای حضرتعالی و مهمتر از همه الحیات، الگوی ما بودند. همان مجموعه از برادران که با آن کتابها مأنوس بودند و با آنها خودسازی میکردند، الان در رأس مسؤولیتهای حزبالله هستند. بدین وسیله شما نیز در فتح حزبالله و شکست تاریخی اسرائیل شریک هستید و نقش دارید!»
بنا بر این نقل، نه تنها علامه محمدرضا حکیمی، بلکه برادران ایشان از جمله استاد علی حکیمی را نیز که از نویسندگان و گردآورندگان کتاب شریفالحیات بوده، باید در ثواب کاشت شجره طیبه حزبالله لبنان و پیروزیهای این جمعیت مجاهد شریک دانست. بر روان پاک این عالم اندیشمند، درود و رحمت الهی باد!
ارسال به دوستان
آمار مرگومیر روزانه در کشور؛ نزدیک به 200 نفر
کرونا گر گرفت
آمار جانباختگان و مبتلایان به ویروس جهشیافته کرونا در کشور روند افزایشی به خود گرفته است. طبق اظهارات مسؤولان بهداشتی، سویه کرونای دلتا که این روزها در کشور به صورت گسترده پخش شده است، همه افراد با هر سن و سالی را درگیر کرده به طوری که بیمارستانهای اطفال در تهران مملو از کودکانی است که به این ویروس مبتلا شدهاند. به گزارش «وطنامروز»، متخصصان عفونی، کرونای دلتا را بیماری خطرناکی عنوان میکنند که به نسبت سایر سویههای کرونا از قدرت 60 برابری سرایت برخوردار است. به گفته آنها، چنانچه پروتکلهای بهداشتی رعایت نشود در روزها و هفتههای آینده شاهد افزایش میزان بستری و مرگومیر ناشی از کرونا خواهیم بود؛ بیماری خطرناکی که کوچک و بزرگ نمیشناسد و حتی افرادی که واکسن کرونا را نیز تزریق کردهاند از تیررس این ویروس مصون نخواهند ماند. طبق گزارشهای موجود 25 درصد افرادی که به ویروس کرونای دلتا در تهران مبتلا شدهاند در بخش ICU بستری میشوند و این زنگ خطری است که آمار جانباختگان در صورت بیتوجهی به دستورالعملهای بهداشتی در آینده بیشتر شود، چرا که شمار قربانیان کرونا پس از مدتها روز پنجشنبه به بالای 200 نفر در یک شبانهروز رسید و دیروز نیز آمار جانباختگان در کشور در آستانه 200 نفر قرار گرفت. روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد، در شبانهروز گذشته ۱۹۹ بیمار «کووید-۱۹» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۸۶ هزار و ۷۹۱ نفر رسید. بر این اساس، از ظهر روز پنجشنبه تا ظهر دیروز ۲۵ تیرماه و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی ۲۱ هزار و ۸۸۵ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی شدند که ۲۴۱۰ نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه در طول این مدت ۱۹۹ بیمار «کووید-۱۹» جان خود را از دست دادند تا مجموع جانباختگان این بیماری به ۸۶ هزار و ۷۹۱ نفر برسد. خوشبختانه تاکنون 3 میلیون و ۱۰۱ هزار و ۶۱۸ نفر از بیماران کرونایی بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند و ۴۱۳۵ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. بنا بر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، تاکنون ۵ میلیون و ۶۸۸ هزار و ۴۵۲ نفر دوز اول واکسن کرونا و ۲ میلیون و ۲۴۹ هزار و ۸۱۱ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۷ میلیون و ۹۳۸ هزار و ۲۶۳ دوز رسیده است. همچنین در حال حاضر ۱۶۹ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۶۶ شهر در وضعیت نارنجی و ۱۱۳ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
* ابهام در بازگشایی مدارس با خیز پنجم کرونا
کمتوجهی خیلی از افراد به رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی برای چندمین بار داد وزیر بهداشت را درآورد. سعید نمکی در حاشیه بازدید سرزده از مرکز واکسیناسیون ایرانمال در غرب تهران، با بیان اینکه به دلیل عدم رعایت پروتکلها بسیار نگرانیم، درباره تکلیف بازگشایی مدارس با توجه به خیز پنجم کرونا توضیحاتی داد و تاکید کرد بازگشایی مدارس اکنون قابل پیشبینی نیست. وی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: به دلیل عدم رعایت پروتکلها بسیار نگرانیم، همکارانم در بخش سلامت بسیار تحت فشار هستند. وی تاکید کرد: عدم رعایت پروتکلها ما را گرفتار کرده و اگر مردم رعایت نکنند گرفتارتر خواهد کرد. وزیر بهداشت افزود: وقتی جایی را قرمز اعلام میکنیم، گویی شرایط آبی است و کسی گوش به حرف نمیدهد. مردم همیشه همراه بودند و ما از باقی بخشها که باید کمکمان کنند انتظار داریم بیشتر از این کمک کنند و ما را در این معرکه تنها نگذارند. نمکی در خاتمه درباره تکلیف بازگشایی مدارس با توجه به خیز پنجم کرونا و سفرهای تابستانی احتمالی هموطنان، گفت: بازگشایی مدارس اکنون قابل پیشبینی نیست، امیدواریم بتوانیم با واکسیناسیون معلمان به عنوان یک گروه آسیبپذیر و رعایت پروتکلها مدارس را باز نگه داریم. این گفتههای وزیر بهداشت در حالی است که وزارت آموزش و پرورش و دولت اخیرا از آمادگی مدارس برای بازگشایی درمهر ماه خبر دادند. وزیر بهداشت همچنین ضمن بازدید از روند واکسیناسیون، با شهروندان حاضر در این مرکز گفتوگو کرد و در جریان مسائل و مشکلات آنها قرار گرفت. وی اظهار داشت: امروز از مراکز خودرویی و تجمیعی واکسیناسیون بازدید شد و مقرر شد تعداد ایستگاههای واکسیناسیون در تهران افزایش یابد و امیدواریم طی روزهای آتی روند واکسیناسیون سرعت بیشتری بگیرد. نمکی همچنین بر ضرورت افزایش تعداد مراکز تجمیعی واکسیناسیون و نیروی انسانی مورد نیاز تاکید کرد و گفت: همکاران بنده با تمام توان در گرمای طاقتفرسای تابستان مشغول خدمت به هموطنان هستند اما برای اینکه بتوانیم روند واکسیناسیون را سرعت بیشتری بدهیم، لازم است تعداد پایگاهها و نیروی انسانی مورد نیاز این مراکز افزایش یابد.
* بیمارستانهای اطفال هم پُر شد
کودکان در مقابل ویروس جهشیافته کرونا با سویه دلتا بسیار آسیبپذیرند. فوقتخصص عفونی اطفال و رئیس بخش عفونی بیمارستان کودکان مفید با اشاره به وضعیت ابتلای کودکان به گونه هندی کرونا یا همان کرونای دلتا که این روزها در کشور شیوع پیدا کرده است، گفت: کودکان بیشتر ممکن است به ویروس کرونای دلتا مبتلا شوند و به تبع آن در زنجیره انتقال هم قرار گرفته و براحتی میتوانند بیماری را به دیگران نیز منتقل کنند. دکتر عبدالله کریمی در گفتوگو با ایسنا، درباره وضعیت ابتلای کودکان به کرونای دلتا یا همان واریانت هندی ویروس کرونا گفت: کرونای دلتا نسبت به ویروس اصلی و همچنین ویروس آلفا (واریانت انگلیسی ویروس کرونا) چند ویژگی دارد؛ یکی از ویژگیهایش این است که سرعت انتقال آن بسیار بیشتر بوده و قدرت سرایتش ۶۰ درصد نسبت به ویروس آلفا بالاتر است. وی افزود: در عین حال باید توجه کرد که در واریانت انگلیسی کرونا یا ویروس آلفا، یک نفر میتوانست بین ۲ تا ۴ نفر را مبتلا کند اما در ویروس دلتا یک نفر مبتلا میتواند ۸ نفر دیگر را هم مبتلا کند. کریمی با بیان اینکه کودکان نیز میتوانند با ویروس دلتا درگیر شوند و ابتلا به این ویروس در کودکان هم ممکن است اتفاق بیفتد، گفت: کودکان ممکن است بیشتر به ویروس کرونای دلتا مبتلا شوند و به تبع آن در زنجیره انتقال هم قرار گرفته و براحتی میتوانند بیماری را به دیگران هم منتقل کنند، بنابراین هم سرعت انتقال ویروس کرونا، هم شدت آن و هم تعداد افرادی که درگیر میکند، در گونه دلتا بیشتر است. وی درباره علائم کرونای دلتا در کودکان اظهار کرد: به طور کلی علائم ویروس کرونا شبیه به هم است اما علائمی مانند حالت سرماخوردگی، گلودرد، اسهال، استفراغ، بدن درد و سردرد ممکن است در کودکان مبتلا به کرونای دلتا دیده شود، البته سرفه کمتر دیده شده است.
* میزان مرگومیر کرونا در کودکان کم است
کریمی با بیان اینکه کرونا میتواند در کودکان هم منجر به بیماری شدید و حتی مرگومیر شود، گفت: در یک سال و نیم گذشته از زمان آغاز پاندمی کرونا ۷۷ مرگ در کودکان ناشی از کرونا در بیمارستان مفید داشتیم که البته ۹۲ درصد آنها بیماری زمینهای داشتند اما ۸ درصدشان بیماری زمینهای نداشتند. وی تاکید کرد: البته باید توجه کرد میزان مرگومیر کرونا در کودکان کم است اما مساله مهم این است که کودکان در زنجیره انتقال قرار میگیرند. در حال حاضر اگر وضعیت را مشابه سال ۱۳۹۹ در نظر بگیرید، بیمارستانهای اطفال ما تعداد موارد بستری بیشتری دارند، بنابراین در حال حاضر بخشهای اطفالمان پر است و کمبود بخش هم داریم. در حالی که سال قبل چنین موضوعی درباره بیمارستانهای کودکان مطرح نبود. کریمی درباره وضعیت تزریق واکسن به کودکان در جهان نیز گفت: در حال حاضر فایزر تزریقش تا ۱۲ سال هم رسیده و بتدریج به سنین پایینتر هم میآورند اما در سایر واکسنها فعلا تزریق در سنین بالای ۱۸ سال است.
* درخواست برای واکسیناسیون رانندگان از مرداد
بیش از 700 نفر از رانندگان تاکسی در سراسر کشور قربانی بیماری «کووید-۱۹» شدهاند. مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانیهای شهری کشور گفت: از شروع شیوع ویروس کرونا تاکنون بالغ بر ۱۰هزار نفر از رانندگان تاکسی به این ویروس مبتلا و متاسفانه بیش از ۷۰۰ راننده تاکسی فوت شدهاند. مرتضی ضامنی گفت: بر اساس اعلام وزارت بهداشت، سهم حملونقل عمومی در انتقال و توسعه چرخه کرونا ویروس بیش از ۲۶ درصد است. وی افزود: بهرغم رعایت تمام پروتکلهای بهداشتی در این بخش، به علت تماس مستمر رانندگان با مسافران، شاهد افزایش ابتلای فعالان این عرصه به کرونا و متاسفانه فوت رو به رشد شماری از رانندگان مبتلا هستیم. وی افزود: رانندگان فعال در ناوگان حملونقل عمومی بر اساس اعلام وزارت بهداشت در اولویت سوم دریافت واکسن کرونا قرار گرفتهاند اما با توجه به روند صعودی ابتلای آنها در موج پنجم کرونا و همچنین موافقت رئیسجمهور با آغاز واکسیناسیون رانندگان این حوزه، در خواست ما از وزارت بهداشت و ستاد مقابله با بیماری کرونا، تسریع در اجرای طرح واکسیناسیون رانندگان از اوایل مردادماه است.
***
واریانت دلتا مانند برق سرایت میکند
ویروس جهشیافته دلتا بسیار سرسخت است طوری که انواع واکسنها بر آن اثر کامل ندارد. متخصص بیماریهای عفونی با تاکید بر لزوم رعایت پروتکلها و استفاده از ماسک از سوی هموطنان حتی بعد از تزریق واکسن کرونا، گفت: واریانت دلتا در تجمع مانند برق سرایت میکند و هر تجمعی اشتباه است. دکتر مینو محرز در حاشیه هشتمین انتخابات نظام پزشکی گفت: هنوز در واکسیناسیون کرونا خیلی عقب هستیم و انشاءالله هر چه زودتر واکسیناسیون مردم افزایش یابد. با توجه به واریانتهای جدید، واکسن بخوبی جلوی مرگومیر و بیماری شدید را میگیرد. وی با بیان اینکه باید بدانیم جهش دلتا خیلی بد است، تاکید کرد: درباره ویروس دلتا انواع واکسنها بر آن اثر کامل ندارد و آمار نشان میدهد واکسنهای MRNA حدود ۶۰ درصد در مقابل این ویروس اثر دارد، بنابراین خواهش میکنم هموطنان حتی اگر واکسن زدهاند هم همچنان از ماسک استفاده و فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنند. وی با اشاره به جمعیت حاضر در محل برگزاری انتخابات نظام پزشکی ادامه داد: من وحشت میکنم که امروز همه اینجا جمع هستیم. این واریانت جدید در تجمع مانند برق سرایت میکند و هر تجمعی اشتباه است.
***
سازمان جهانی بهداشت: گونههای خطر ناتر کرونا در راه است
کمیته اضطراری سازمان جهانی بهداشت، نسبت به احتمال بالای پیدایش گونههای جدید ویروس کرونا که ممکن است خطرناکتر باشند، هشدار داد. کارشناسان این کمیته که به مدیرکل سازمان جهانی بهداشت مشاوره میدهند در بیانیهای یادآور شدند: پایان بیماری همهگیر کرونا دور است. آنها اضافه کردند: احتمال پیدایش و شیوع گونههای نگرانکننده جدید که احتمالا خطرناکتر هستند و حتی مهارشان دشوارتر است، وجود دارد. دیدیه اوسین، رئیس فرانسوی این کمیته در یک نشست خبری تاکید کرد: روندهای اخیر نگرانکننده است. ۱۸ ماه پس از اعلام وضعیت اضطراری بینالمللی بهداشت عمومی، ما همچنان به دنبال ویروس هستیم و ویروس همچنان ما را دنبال میکند. در حال حاضر سازمان جهانی بهداشت ۴ گونه ویروس کرونا را در دسته گونههای «نگرانکننده» طبقهبندی کرده است که شامل گونههای آلفا، بتا، گاما و دلتا میشود. گونه دلتا که منشأ آن از هند است، بسیار مسریتر از بقیه گونهها معرفی شده که در برابر واکسنها کمی مقاومتر است.
پروفسور اوسین تاکید کرد که این کمیته ۲ توصیه اصلی را ارائه داده است که یکی از آنها دفاع از دسترسی عادلانه به واکسن است. وی درباره دومین موضوع هم گفت: با توجه به نابرابری در دسترسی به واکسن، تزریق دوز سوم که برخی از شرکتهای داروسازی مانند بیونتک و فایزر اشاره کردهاند، توصیه نمیشود.
***
۲۵ درصد بیماران کرونایی تهران در ICU بستری میشوند
تعداد بیماران کرونایی در تهران روند افزایشی به خود گرفته است. رئیس دانشگاه علومپزشکی ایران از افزایش تعداد بیماران کرونایی در شهر تهران خبر داد و گفت: ۲۵ درصد بیماران در بخش ICU بستری هستند. جلیل کوهپایهزاده گفت: واکسیناسیون در مراکز تجمیعی به سرعت در حال افزایش است، در مجموعه استان تهران، ۸۰ مرکز تجمیعی واکسیناسیون اعم از خودرویی و غیرخودرویی فعال است که از این تعداد ۳۲ مرکز در مجموعه تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی ایران قرار دارد و بر اساس دسترسی مردم جانمایی شده است. وی با بیان اینکه با فراخوان گروههای جدید شاهد بیشتر شدن مراجعه مردم هستیم و خوشبختانه واکسن هم نسبت به هفتههای گذشته بسیار بیشتر شده است، ادامه داد: خرید و ذخیرهسازی واکسنهای وارداتی بیشتر شده و واکسن داخلی «کوو ایران برکت» به سبد واکسیناسیون اضافه شده که امیدواریم با سرعت عقبافتادگیها را در این زمینه جبران کند. کوهپایهزاده افزود: بر اساس سند ملی واکسیناسیون تا اول مهر گروههای هدف را مثل معلمان، اساتید، کارمندان دانشگاهی، دانشجویان و محصلان با واکسنی مناسب واکسینه میکنیم تا زودتر به شرایط عادی برگردیم. کوهپایهزاده با اشاره به وضعیت قرمز بیشتر شهرهای کشور افزود: بیمارستانهای شهر تهران ۷۵۰۰ بستری «کووید-۱۹» دارند که ۲۵ درصد بیماران در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند و متأسفانه این وضعیت در روزهای آینده شدت میگیرد.
ارسال به دوستان
گزارش «وطن امروز» از نارساییهای تحمیلی برجام به حوزه سیاستگذاری اقتصادی کشور
عوارض افیون برجام
گروه اقتصادی: یکی از عوارض جدی «افیون برجام» در اقتصاد ایران متوقف کردن اصلاحات اقتصادی در زمینه بودجه، مالیات و نظام بانکی بود به طوری که دولتمردان در باد فروش نفت و افزایش درآمدهای ارزی پس از برجام خفتند و اقتصاد را از ریل درست خارج کردند.
به گزارش «وطنامروز»، یکی از مأموریتهای مهم دولت، اصلاح ساختار بودجه کشور بود. روش صحیح بودجهریزی در تمام کشورهای دنیا بدینگونه است که دولت و بدنه اقتصادیاش با استفاده از درآمدهای پایدار سعی در ایجاد توازن منطقی میان هزینه و درآمد دارند اما در سالهای گذشته عدم توسعه پایههای مالیاتی، اتلاف سوبسیدهای پنهان قیمتی و رانت هنگفت نهفته در یارانههای آشکار ارزی (ارز ۴۲۰۰ تومانی) و مهمتر از همه اتکای شدید بودجه به درآمدهای نفتی (به صورت مستقیم در فروش نفت و به صورت غیرمستقیم در قالب برداشت از صندوق توسعه ملی و اوراق سلف نفتی) سبب شده کشور همواره به خاطر معضل کسری بودجه در تنگنا قرار بگیرد. درآمدهای نفتی به دلایلی همچون شرایط متغیر بازار جهانی انرژی و تحریمها دچار نوسان است و عموما در سالهای اخیر درآمدهای نفتی و اقلام وابسته به آن بسیار کمتر از میزان ذکر شده در بودجه حاصل شده است.
در حال حاضر بسیاری از اصلاحات ضروری در حوزههای مختلف اعم از اصلاح نظام بانکی، نابرابری و تولید، اجرایی شدنشان منوط به اصلاح نظام مالیاتی است. در ۵ سال گذشته تمام اقدامات انجام شده توسط نمایندگان مجلس بوده و دولت تقریبا هیچ کاری در این زمینه انجام نداده است. رهبر انقلاب نیز بارها اصلاح ساختار بودجه را به عنوان یکی از دستورکارهای مهم به دولتمردان گوشزد کردند و انتظار میرفت تیم اقتصادی دولت با ساماندهی درآمدهای پایدار اقدامی در جهت اصلاح ساختار بودجه انجام دهد.
در همین راستا یکی از مهمترین مطالبات از دولت، اصلاح نظام مالیاتی با اهدافی همچون شفافیت، ایجاد درآمد پایدار و جلوگیری از تورم و نیز کاهش فاصله طبقاتی با بازتوزیع بخشی از درآمدهای پایدار در راستای توسعه کسبوکارها و سرمایهگذاری در مناطق محروم کشور بوده است اما وزارت اقتصاد دولت روحانی به غیر از مخالفت با طرحهای مجلس شورای اسلامی اقدام دیگری انجام نداد. برای نمونه آذر ۹۷ بود که دژپسند در جلسهای با کمیسیون اقتصادی مجلس وعده داد وزارت اقتصاد برای اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم لایحهای آماده خواهد کرد. اکنون بیش از ۳ سال از این وعده میگذرد و از لایحه مذکور و پاسخگویی دولت خبری نیست. پیش از آن نیز فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد و عباس آخوندی، وزیر وقت راهوشهرسازی که مخالف طرحهایی همچون مالیات بر عایدی مسکن بودند، با نامهنگاری به علی لاریجانی، رئیس وقت مجلس مانع تصویب این طرحها در مجلس شدند. این جنس مخالفتها سبب شد بسیاری از اقدامات ضروری برای نجات اقتصاد کشور به فراموشی سپرده شود و اصلاح امور به تعویق بیفتد. گواه این مساله، سرانجام طرح مالیات بر عایدی سرمایه است که پس از چندین سال به همت مجلس شورای اسلامی در دوره فعلی در خرداد ۱۴۰۰ به تصویب رسید.
* عدم اصلاح نظام مالیاتی
در سالهای اخیر بحثهای زیادی درباره ضعف کارکرد نظام مالیاتی کشور مطرح شده است. فشار زیاد به بخش مولد اقتصاد، فرارها و معافیتهای گسترده مالیاتی، غیبت مالیات به عنوان ابزار تنظیمگر در بازارهایی که پتانسیل سفتهبازی دارند و سهم اندک آن در درآمدهای دولت، از مواردی است که طی سالهای گذشته از سوی کارشناسان و سیاستگذاران امر مورد بحث قرار گرفته و بر لزوم اصلاح آنها تاکید شده است. در چند سال اخیر بویژه با مأموریتی که رهبر حکیم انقلاب برای اصلاح ساختار بودجه به دولت دادند، انتظار میرفت نظام مالیاتی کشور به عنوان یکی از محورهای مهم اصلاحی در مرکز توجه دولت قرار بگیرد، چرا که در حرکت به سمت اقتصاد بدون نفت، لازم بود ضمن کاستن از فشار مالیاتی بخش مولد اقتصاد، از طریق ایجاد پایههای جدید مالیاتی، جلوگیری از فرارهای مالیاتی و کاستن از معافیتهای غیرضرور، درآمدهای مالیاتی افزایش یابد تا دولت بتواند با فشار کمتری، کاهش درآمدهای نفتی را مدیریت کند اما برخلاف انتظارها از سال گذشته تاکنون از دولت هیچ خروجیای در زمینه مالیات مشاهده نشده است.
وضعیت عملکرد مالیات در قاب برنامه ششم، معیاری برای مقایسه و ارزیابی است. از نگاه قانونگذار، اهداف کمی در برنامه ششم توسعه ترسیم شد تا بتوان علاوه بر تامین منابع مالی کشور، رشد و بالندگی را به اقتصاد بازگرداند. درآمدهای مالیاتی باید در طول سالهای اجرای این برنامه به طور متوسط ۲۵ درصد رشد کند و سال ۱۴۰۰ به ۳۲۲ هزار میلیارد تومان برسد. تحقق این هدف الزامات و نیازمندیهایی دارد که در طول این سالها رعایت نشد و جز تلاشهای ناکام راهی به مقصود نبرد. در حال حاضر کل درآمدهای مالیات در بودجه ۱۴۰۰ حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده که عقبماندگی ۷۰ هزار میلیارد تومانی دارد. طبق مفاد برنامه، نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی باید با شیبی آرام و تدریجی در پایان برنامه به ۱۰ درصد برسد که با فرض رقم تولید ناخالص داخلی به قیمت بازار در سال ۹۸ که از سوی مرکز آمار ایران اعلام شده، این نسبت حدود ۴ درصد است. شاخص دیگری که میتوان به آن پرداخت، نسبت درآمدهای مالیاتی به کل منابع بودجه است که با هدف کاهش ارزهای پرتکانه و شوکآور نفتی مفروض شده و باید در پایان برنامه به حدود ۵۰درصد برسد. با فرض رقم ۱۲۷۷ میلیارد تومان منابع عمومی بودجه ۱۴۰۰ و رقم ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی درآمد مالیاتی، این سهم ۲۰ درصد است که از عملکرد سالهای ۹۴ و ۹۵ نیز پایینتر آمده است. مسلم است که به رغم افزایش درآمدهای مالیاتی کشور، این منبع نتوانسته سهم و نسبت خود را با شاخصها و متغیرهای اقتصادی و بودجه حفظ کند و روند کاهشی دارد. مضاف بر این، با این رویکرد جایگاه ترسیم شده برای برنامه ششم توسعه محقق نخواهد شد، مگر آنکه تحول و اهتمام جدی برای تغییر در روند ناکارآمد کنونی در کنار اصلاحات اساسی قوانین و مقررات در دستور کار قرار گیرد. یکی از مهمترین بخشهای درآمدهای دولت بر اساس تجربه جهانی، منابع مالیاتی است که در ایران به جهت اینکه تکیه اصلی بر منابع نفتی است، توجه زیادی بر منابع مالیاتی نشده است، بنابراین در این حوزه جای توسعه، پیشرفت و برطرف کردن نواقص وجود دارد. با اصلاح نظام مالیاتی، پرداخت مالیات عادلانهتر میشود و چه بسا منجر به کاهش سهم مؤدیانی که مالیات خودشان را پرداخت میکنند، شود. متأسفانه فرار مالیاتی گستردهای در کشور وجود دارد و مقدار آن، هماندازه یا حتی بیشتر از مالیاتی است که در حال حاضر وصول میشود. همچنین برقراری نظام مطلوب و بهینه مالیاتی، موجب توزیع عادلانهتر درآمد و ثروت در بین آحاد مردم میشود. به این ترتیب با دریافت نرخهای تصاعدی مالیات با توجه به درآمد و ثروت افراد جامعه (از یک سقف مشخص درآمدی)، از افراد پردرآمد و ثروتمند مالیات بیشتری دریافت میشود.
* آیا دولت میتواند فرار مالیاتی را کاهش دهد؟
برای فرارهای مالیاتی در کشور که عمدتا توسط اقشار پردرآمد، سفتهبازان و دلالان رخ میدهد رقمهای مختلفی حتی تا بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان نیز برآورد شده که البته به دلیل نبود اطلاعات کافی از اقتصاد غیررسمی بویژه در حوزههای مذکور این میزان برآورد چندان دقیق نیست.
در دوره تصدی دژپسند بر وزارت اقتصاد از همان ابتدا طرحهای مالیاتی مصوب مجلس مانند عایدی سرمایه و اصلاح معافیتها، به بهانههای مختلف توسط وزارت اقتصاد متوقف شد.
فرار مالیاتی محصول مقررات و سیاستهای ناقص و ناکارآمد است. در ایران، فرار مالیاتی عموما از طریق استفاده از کارتهای بازرگانی دیگران، صدور فاکتورهای صوری، حسابهای اجارهای، دستگاههای پوز بیهویت، قاچاق کالا، عدم اعلام سود واقعی، فعالیتهای پنهان اقتصادی، عدم ارائه اطلاعات شغلی و ممیزمحور بودن سازمان مالیاتی رخ میدهد.
طبق مطالعات، علل زمینهساز فرار مالیاتی همکاری ضعیف نهادهای وابسته (که این هم البته تا حد زیادی معلول اراده ضعیف وزارت اقتصاد است)، فقدان سیستم اطلاعاتی کارآمد، تعرفه کالا و خدمات و نرخ مالیاتها شناخته میشوند. به عقیده کارشناسان اقتصادی، ممیزمحوری اصلیترین و شایعترین معضل در مساله مبارزه با فرار مالیاتی است. از آنجا که فرار مالیاتی درآمد قابل توجهی را از دولت میکاهد و موجب نابرابری و نارضایتی اجتماعی میشود، جلوگیری از این پدیده اهمیت بسیاری در کشور دارد. به عقیده پژوهشگران حوزه مالیات، از مهمترین راهکارهای این مسأله، شفافیت و رصد تراکنشهای بانکی و اجرای کامل طرح جامع مالیاتی و تکمیل سامانههای اطلاعاتی سازمان مالیاتی و حذف ممیزهاست.
* تعارض منافع دادرسی مالیاتی
در نظام مالیاتی کشور اختلافات بین مؤدیان مالیاتی و دولت توسط هیأتهای حل اختلاف مالیاتی بررسی میشود. از عمده مشکلات موجود در این زمینه، عدم استقلال این هیأتها و حضور نماینده سازمان امور مالیاتی در همه مراجع دادرسی به استثنای دیوان عدالت اداری است که بیطرفی در فرآیند صدور رأی حل اختلاف مالیاتی را با خدشه مواجه کرده است. این نکته از مهمترین مشکلات و چالشهای نظام دادرسی مالیاتی در ایران است که بررسی و مطالعات صورت گرفته در سایر کشورها نیز مؤید آن است.
یکی دیگر از مشکلات این حوزه تعداد زیاد پروندههای مطرح در هیأتهاست که در نهایت منجر به صدور آرای بسیار توسط نمایندگان هیأتها میشود که مستلزم وقت و هزینه بالایی است. طبق آمار بیش از ۷۰۰ هزار رأی توسط نمایندگان هیأتها صادر شده است. به گواه کارشناسان، تغییر ساختار و ترکیب هیأتهای حل اختلاف مالیاتی و استفاده از مراجع برونسازمانی (قوه قضائیه) در فرآیند دادرسی به عنوان مرجعی بیطرف در فرآیند دادرسی بسیار مؤثر و تأثیرگذار خواهد بود. از طرف دیگر تعیین سقف مالیاتی برای پروندههایی که در هیات مطرح میشوند نیز ضرورت دارد. با توجه به حجم بالای پروندههای مطرح در هیات میتوان با بررسی هزینه- فایده مراحل دادرسی و مبلغ مالیات تشخیصی، نسبت به تعیین سقف مالیاتی پروندههای قابل طرح در هیات اقدام کرد.
* عدم اصلاح نظام بانکی
تا پیش از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید نظام بانکی دچار مشکل بود اما اعمال سیاستهای غلط برای کنترل تورم اعم از مماشات با مؤسسات غیرمجاز و تشویق آنها به اخذ مجوز، استقراض دولت از بانکها و مخالفت با طرحها و لوایح اصلاحی، موجب تبدیل مشکل نظام بانکی به یک بحران بزرگ شد. نرخ رشد نقدینگی در دولت دوازدهم یکی از بالاترین نرخها در میان دولتهای پس از انقلاب بوده و در ثبت بالاترین نرخ تورم هم رکورددار است. در واقع دولت تدبیر و امید نتوانست نرخ تورم را کنترل کند و سیاستهای مالی موجب شد در دهه 90 رشد اقتصادی تقریبا صفر و تشکیل سرمایه منفی شود.
اگر بانکها شفاف و منضبط باشند و بر اساس کارکرد اصلی خود عمل کنند، مشوق رقابت قیمتها و محدودکننده انحصار قیمتی و قیمتگذاریهای دلخواه خواهند بود اما اگر غیرشفاف و انحصاری عمل کرده و از کارکرد اصلی خود منحرف شوند، خود به جزئی از نظام انحصارات اقتصادی و در نتیجه انحصارات قیمتی و قیمتگذاریهای دلخواه تبدیل میشوند. برای اصلاح کارکرد و ساختار نظام بانکی، نقش بانک مرکزی بسیار تعیینکننده است. در وضعیت فعلی، نظارت و عملکرد بانک مرکزی بسیار محدود و ضعیف است. وقتی قدرت انحصاری خلق پول به نظام بانکی سپرده میشود، الفبای احترام به حقوق مالکیت ایجاب میکند فعالیت همه بانکها و مؤسسات پولی و اعتباری به طور کامل تحت نظارت بانک مرکزی باشد و مقام پولی بر کل جریان پول و اعتبار احاطه دقیق و کامل داشته باشد و از هر گونه تخطی کارکرد بانکها که خیانت در امانت و تعدی به حقوق جامعه محسوب میشود، ممانعت کند. نظارت بانک مرکزی بر بانکها و مؤسسات تحت پوشش رسمی و غیررسمی هم ضعیف است، بنابراین اصلاح نظام بانکی در گرو این است که بانک مرکزی با نظارت و رصد کل جریان پولی، بانکها را از فعالیتهای سوداگرانه و انحصارات مالی و تجاری و تأمین منابع فعالیتهای نامولد برحذر دارد، به طوری که بانکها در عین لحاظ صرفه و نفع خود به عنوان یک نهاد مهم اقتصادی و اجتماعی، در خدمت اعتلای اقتصاد کشور باشند.
ارسال به دوستان
تأکید رئیس مجلس بر حذف قیمتگذاری دستوری
تصمیم شجاعانه برای اقتصاد
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه مردم از موضوع قطع برق ناراحت هستند، گفت: امروز شاهد ناترازی در عرصه مدیریتها هستیم تا امکانات، لذا مشکلات در حوزههای مختلف ایجاد میشود. دکتر محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی روز گذشته از مرکز ملی شبکه راهبری شبکه برق ایران و مرکز پایش صنعت برق کشور بازدید کرد و از نزدیک در جریان مسائل مرتبط با این حوزه قرار گرفت. وی در این دیدار تصریح کرد: همه ما میدانیم مشکلات در این عرصه جدی و اساسی است و در زمان کوتاه نمیتوان مشکلات را به طور اساسی حل کرد، زیرا اکنون میزان مصرف را از بخشی کم کرده و به بخش دیگری منتقل کردهایم؛ چه بسا آسیب این اقدام در درازمدت عمیقتر و سختتر باشد. به همین دلیل باید مسائل این حوزه به صورت اصولی حلوفصل شود.
قالیباف با اشاره به اینکه شاهد ناترازی در حوزه برق کشور هستیم، افزود: این ناترازی در همه بخشها وجود دارد و اشکالاتی را ایجاد میکند، به عنوان مثال در موضوع بودجه، بانکها و صندوقهای بازنشستگی شاهد ناترازی هستیم و تا زمانی که این مسائل حلوفصل نشود، مشکلات وجود خواهد داشت.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه این ناترازیها در حوزه مدیریتی وجود دارد و لذا در امکانات مشکلی نداریم، بیان کرد: این مهم به دلیل این است که رویکردها و سیاستهایمان در کارها مشخص و پایدار نیست؛ به عنوان مثال مجلس در اقدامی مرتبط با حوزه برق کشور یکی از رویکردها را اصلاح کرد در حالی که این موضوع میتوانست 10 سال قبل انجام شود. وی ادامه داد: شاید مصرف غیرمنطقی در حوزه انرژی، مواد غذایی و... وجود داشته باشد اما مردم نشان دادند هرگاه کار فرهنگی صورت گرفته و آنها را مطلع کردهایم، بیشترین همراهی را انجام دادهاند. به عنوان مثال در سالهای گذشته که میزان خودروها نصف خودروهای اکنون بود، شاهد 28 هزار کشته در سال بودیم اما با اقدامی فرهنگی برای بستن کمربند بیش از 75 درصد مردم در شهرها و روستاها اقدام به بستن کمربند میکنند، لذا مردم در امور مختلف همراهی میکنند و ما باید کارهای کارشناسی دقیق انجام دهیم.
قالیباف در ادامه اظهار کرد: باید تصمیمات شجاعانه گرفته شود، به عنوان مثال موضوع قیمتگذاری یکی از این مسائل است. همه میدانیم اگر قیمتگذاری حل نشود و دستوری بخواهیم اقدام کنیم همانند بازار ارز فرصت برای کسانی ایجاد میشود که دلالی میکنند و رانت میبرند و حجم عظیم ثروت کشور از دست میرود. رئیس قوه مقننه افزود: بهای مصرف برای یک خانواده 2 نفره همانند خانواده چند نفره محاسبه میشود، چرا باید یک مدل برخورد شود؛ یارانهای که در بخش انرژی داده میشود یک به 20 یا یک به 23 برابر است، در حالی که برخی افراد بیش از اندازه مصرف دارند، لذا با چنین شرایطی نمیتوان از مردم توقع داشت و به ناترازیها پایان داد. وی اظهار کرد: وقتی تصمیمگیریها در دولت به معنای عام متمرکز میشود و به جای مردم در اقتصاد دخالت میشود، مشکلات اساسی ایجاد میشود. رئیس مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه در مجلس یازدهم مصمم به اصلاح رویکردها و سیاستها هستیم، تصریح کرد: البته تحقق این مهم سخت است اما راه نجات کشور همین است. وی افزود: به جای اینکه درآمدها را افزایش دهیم و جیبها را بزرگ کنیم، با افزایش چند برابری قیمتها شاهد کاهش قدرت خرید مردم هستیم. باید قیمتها را بشکنیم و در همین رابطه هم بدون تولید ثروت نمیتوان اقدام مناسبی انجام داد. وی در همین رابطه تاکید کرد: برای دستیابی به این مهم باید به پیشرانها، اولویتها، سیاستها و رویکردها توجه شود لذا امیدواریم دولت آینده این کار را با دیدگاه یاد شده دنبال کند.
قالیباف در پایان تصریح کرد: مجلس مسؤول اجرا نیست اما مسؤول اصلاح رویکردهاست و در این مسیر حرکت میکند؛ در برنامه هفتم متمرکز خواهیم شد تا همه ناترازیها با دخالت حداقلی دولت، حضور حداکثری مردم، درست مصرف کردن و تولید ثروت با تغییر روند برطرف شود.
ارسال به دوستان
طرح کنگرهآمریکا برای اعمال تحریمهای حقوق بشری علیه رئیسجمهور منتخب ایران
حقه کثیف حقوق بشری
گروه سیاسی: شماری از سناتورهای جمهوریخواه در ادامه خصومت با ایران، طرحی را برای اعمال تحریمهای حقوق بشری علیه مقامات ارشد ایران به کنگره ارائه کردند. به گزارش «وطنامروز»، این طرح با هدایت «تد کروز» سناتور جنگطلب ایالت تگزاس و همراهی 16 سناتور جمهوریخواه عضو کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در دستور کار قرار گرفته است و اشخاصی مانند «تام کاتن» سناتور آرکانزاس، «لیندسی گراهام» سناتور ایالت کارولینای جنوبی، «تام تیلیس» نماینده کارولینای شمالی و «مارکو روبیو» نماینده فلوریدا که از متحدان دولت ترامپ بودند و از حامیان تحریمهای غذا و دارو علیه مردم ایران تحت کارزار فشار حداکثری دولت سابق آمریکا به شمار میرفتند، این طرح را امضا کردهاند!
جان باراسو، کوین کرامر، ران جانسون، راجر مارشال، ریک اسکات، مایک راوندز، مایک براون، بیل هگرتی، جان هاون، جان کورنین، سیندی هاید اسمیت و تاد یانگ دیگر امضاکنندگان این طرح هستند. تد کروز حامی اصلی این لایحه طی بیانیهای گفت: «دولت بایدن برای از بین بردن تحریمهای رژیم ایران عجله کرده و به دنبال حذف آنچه از فشار آمریکاست که باقیمانده است. من افتخار میکنم این قانون را برای اطمینان از ادامه تحریمهای حیاتی برای منزوی کردن ایران و جلوگیری از فعالیتهای بدخیم آنها ارائه میدهم».
این در حالی است که تد کروز که بانی این طرح شده، هفته گذشته در همایش گروهک تروریست مجاهدین خلق- منافقین- که قاتل 17 هزار شهروند ایرانی است و تا سال 91 در فهرست گروههای تروریستی آمریکا بوده - شرکت و علیه کشورمان سخنرانی کرد. این سناتور تاکنون در چند موضعگیری خواستار پلیسی کردن و کنترل شدید محلات مسلماننشین و جامعه مسلمانان آمریکا نیز شده است.
تام تیلیس از دیگر حامیان طرح حقوق بشری علیه ایران نیز از دیگر سخنرانان آمریکایی نشست مجازی منافقین بود. تیلیس در سخنرانی خود خواستار ایجاد آشوب و اغتشاش در ایران و بر هم زدن امنیت مردم ایران شد. تیلیس از جمله سناتورهای آمریکایی است که در مقاطع مختلف به دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا برای تشدید تروریسم اقتصادی علیه مردم ایران و تحریم کل بخش مالی کشور ما و جلوگیری از ورود غذا و دارو به ایران نامه نوشته بود.
مقامات آمریکایی و برخی کشورهای اروپایی طی هفتههای گذشته و بعد از انتخابات ریاستجمهوری 28 خرداد، پروندهسازی حقوق بشری علیه رئیسجمهور منتخب را کلید زدند تا از همان ابتدا دولت جدید ایران در موضع انفعال قرار گرفته و روند سیاست خارجی دولت منتخب مختل شود. از سوی دیگر، طرف غربی با دستاویز قرار دادن ابزار حقوق بشر در کنار اهرم تحریم، سعی در اعمال راهبرد فشار همزمان با مذاکره برای تحت فشار قرار دادن کشورمان برای تحمیل زیادهخواهیهای هستهای و حصول یک توافق حداقلی و ضعیف با ایران کرده است.
از همین رو، موضوع حقوق بشر و هجمه به سیدابراهیم رئیسی، دستور کار اصلی شرکتکنندگان اروپایی و آمریکایی در همایش اخیر گروهک منافقین بود تا جایی که حتی «یانز یانشا» نخستوزیر اسلوونی هم در این نشست ضدایرانی شرکت کرد و باعث شد وزارت امور خارجه، سفیر این کشور در تهران را احضار کرده و اعتراض شدیدی نسبت به اقدام غیرقابل قبول و خارج از عرف دیپلماتیک نخستوزیر اسلوونی انجام دهد.
* سناریوی قاتلان بالفطره
طراحی ضدایرانی سناتورهای بدنام آمریکایی به فاصله اندکی پس از سناریوسازی پلیس فدرال آمریکا در متهم کردن کشورمان به عملیات آدمربایی علیه یک فعال رسانهای ضدانقلاب و از مد افتاده شکل میگیرد. وزارت دادگستری آمریکا چهارشنبه در بیانیهای مدعی شد «افبیآی» تلاش جمهوری اسلامی ایران برای ربودن «یک فعال» را در خاک آمریکا خنثی کرده است. این ادعا از سوی FBI در حالی است که اخیرا شبکه خبری سیانان در ماجرای ترور «ژوونیل مویس» رئیسجمهور هائیتی، پرده از واقعیتهای جدیدی در این پرونده مهم سیاسی برداشت که پای افبیآی را هم وسط میکشد. این شبکه خبری در گزارش خود آورد مسؤولان امنیتی هائیتی اعلام کردهاند 28 نفر در ترور رئیسجمهور این کشور دست داشتهاند که غیر از ۲ آمریکایی، بسیاری از آنها مأموران کلمبیایی بودهاند که توسط یک شرکت امنیتی که دفتر مرکزی آن در فلوریدای آمریکاست، استخدام شده بودند. همچنین دومین شخص آمریکایی که در این ماجرا بازداشت شده، مخبر پلیس فدرال آمریکا (FBI) است. با این حال پلیس فدرال آمریکا حاضر به اظهارنظر در این باره نشده است و تنها به گفتن این نکته بسنده کرده است که «تنها از منابع قانونی به کسب اطلاعات میپردازد». پیش از ترور رئیسجمهور هائیتی، نیکلاس مادورو با اشاره به سفرهای رئیس سیا و یک مقام ارشد ارتش آمریکا به کلمبیا و برزیل از طرح واشنگتن برای ترور سران کاراکاس خبر داد. مادورو گفته بود سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و نهادهای نظامی این کشور در حال برنامهریزی برای ترور او هستند. مادورو سال ۲۰۱۹ هم یک بار از طرح ترامپ (رئیسجمهور وقت آمریکا) و فشار او به کلمبیا برای ترور او و سرنگونی دولت ونزوئلا خبر داده بود. رئیسجمهور ونزوئلا آن زمان گفته بود: «شکی نیست دونالد ترامپ دستور کشتن مرا صادر کرد و به دولت کلمبیا و مافیای کلمبیایی گفته که مرا بکشند».
با این وجود پایگاه خبری Jewish Insider گزارش داد برخی اعضای جمهوریخواه سنا در حال وضع لایحهای هستند که بر اساس قانون «حقوق بشر ماگنیتسکی»، رئیسجمهور منتخب ایران ابراهیم رئیسی و رهبر معظم آیتالله علی خامنهای را تحریم میکند. قانون ماگنیتسکی سال 2012 در کنگره ایالات متحده تصویب شده و توسط «باراک اوباما» رئیسجمهور وقت آمریکا امضا شد. این قانون مجوز وضع تحریمهای یکجانبه علیه مقامات روس را-که به ادعای مقامات آمریکایی به نقض حقوق بشر در خاک روسیه متهم هستند- به مقامات واشنگتن میبخشد اما دسامبر ۲۰۱۶ مجلس سنای آمریکا قانون ماگنیتسکی را به سایر کشورهای جهان تعمیم داد و دولت آمریکا میتواند با استناد به آن ناقضان حقوق بشر را تحریم کرده، اموال آنها را توقیف کند و همچنین از ورود آنها به آمریکا جلوگیری کند. کشورهای کانادا، لتونی، لیتوانی و استونی و همچنین شماری دیگر از کشورها قانون موسوم به ماگنیتسکی را تصویب کردهاند.
ارسال به دوستان
قطعی آب در ماهشهر، حمیدیه، سوسنگرد و شادگان دستور اژهای برای پیگیری فوری مشکل آب خوزستان آب سدکرخه برای تامین حقابه هورالعظیم رهاسازی شد
از کرخه تا راین
دستور رئیس دستگاه قضا برای پیگیری فوری حل مشکل آب استان خوزستان
با دستور حجتالاسلام اژهای یک هیات ارشد قضایی و اجرایی برای حل مشکل عازم خوزستان شد. به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه؛ به دنبال مشکلات ناشی از کمبود آب در استان خوزستان، با پیگیری مستمر رئیس دستگاه قضا هیاتی متشکل از نمایندگان ارشد وزارت نیرو و دادستان کل کشور برای بررسی مشکلات پیشآمده و علل وضعیت موجود، صبح دیروز عازم استان خوزستان شد. مقرر شده است هیات اعزام شده پیگیر راهکارهای فوری حل مشکل آب در استان خوزستان شده و نتیجه اقدامات و همچنین دلایل به وجود آمدن وضعیت موجود را به حجتالاسلام والمسلمین محسنیاژهای، رئیس قوه قضائیه گزارش کند.
***
بارشهای موسمی و سیل در ۳ استان
رئیس سازمان امداد و نجات از وقوع سیل در 3 استان کشور به دلیل بارش بارانهای موسمی خبر داد. مهدی ولیپور، رئیس سازمان امداد و نجات هلالاحمر گفت: در پی اعلام هشدار سطح نارنجی هواشناسی و احتمال وقوع سیل در ۱۱ استان، پایگاهها و شعب و عوامل امدادی هلالاحمر در این استانها به حال آمادهباش درآمدند. بارشها از روز پنجشنبه گذشته آغاز و موجب سیل و آبگرفتگی در ۳ استان شده است. وی ادامه داد: در استان آذربایجان شرقی بر اثر سیل یک مرد ۸۰ ساله در شهرستان اسکو جان باخت، همچنین یک تیم از امدادگران هم در حال ارزیابی خسارات سیل در این استان هستند. همچنین ۲ شهر و ۸ روستا در شهرستانهای ارومیه، سلماس و خوی از سیل متاثر شدند که علاوه بر ارزیابی امدادگران از مناطق متاثر از سیل، ۲ خانه هم از آب تخلیه شد. رئیس سازمان امداد و نجات خاطرنشان کرد: در استان سیستانوبلوچستان ۴۳ روستا در شهرستانهای سرباز، چابهار و قصر قند دچار سیل و آبگرفتگی شدند که در این مناطق ۱۶ نفر امدادرسانی و اسکان داده شدند. سایر مناطق نیز دچار آبگرفتگی جزئی یا انسداد راههای ارتباطی شدهاند. ولیپور تصریح کرد: استان گلستان بدون مداخلات جوی بوده و در کرمان ورزش باد شدید و هرمزگان بارش باران را شاهد بودیم که هیچ کدام نیاز به امدادرسانی نداشتند.
* پیشبینی بارش باران در تهران و ۱۶ استان
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی از بارش باران، گاهی رگبار و رعدوبرق و وزش باد شدید موقت در برخی مناطق تهران و ۱۶ استان دیگر طی امروز و فردا (26 تیر و 27 تیر) خبر داد. صادق ضیاییان اظهار کرد: تا یکشنبه در نیمه جنوبی و ارتفاعات مرکزی سیستانوبلوچستان و در برخی مناطق هرمزگان، کرمان و فارس در ساعات بعدازظهر و اوایل شب رگبار و رعدوبرق و وزش باد شدید موقتی پیشبینی میشود. همین شرایط روز شنبه در برخی مناطق شمال آذربایجان غربی، اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان، قزوین، البرز، خراسان شمالی، خراسان رضوی، شرق اصفهان، شمال مرکزی و ارتفاعات تهران و سمنان و روز یکشنبه در برخی نقاط اردبیل، استانهای واقع در سواحل دریای خزر و ارتفاعات البرز مرکزی واقع در استانهای قزوین، البرز، تهران و سمنان رخ خواهد داد. به گفته مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی، طی روزهای شنبه و یکشنبه نیمه شرقی خلیجفارس، تنگه هرمز و دریای عمان مواج خواهد بود.
* انسداد مسیرهای منتهی به برخی روستاها بر اثر سیل در سیستانوبلوچستان
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستانوبلوچستان گفت: طغیان رودخانههای فصلی در جنوب این استان، بعضی مسیرهای منتهی به روستاها را مسدود کرده اما با فروکش کردن سیلاب این مسیرها بازگشایی میشود. علیرضا شهرکی اظهار داشت: طغیان رودخانههای فصلی در جنوب سیستانوبلوچستان باعث میشود بعضی مسیرهای منتهی به روستاها بسته شود که با فروکش کردن سیلاب این مسیرها بازگشایی میشود. مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستانوبلوچستان با بیان اینکه بر اثر بارندگی پنجشنبهشب برق ۵۰ روستا قطع شد، گفت: خوشبختانه با تلاشهای انجامشده برق۴۱ روستا وصل شده اما ۹ روستا همچنان برق ندارند. وی ادامه داد: توفان قاعدتا خساراتی به زیرساختهای آب، برق و ارتباطاتمان زده اما چیزی که بگوییم بحرانی باشد در استان رخ نداده است.
***
در پی وقوع سیل در اروپا بیش از 1۲0 نفر کشته و 1300 نفر در آلمان مفقود شدند
سیل مرگ در اروپا
گروه بینالملل: سیل ویرانگری که از روز پنجشنبه بر اثر بارش شدید باران و طغیان رودخانهها در غرب اروپا شهرهای مختلفی در آلمان، بلژیک، فرانسه و هلند را درنوردیده، بیش از 120 کشته و بیش از 1300 مفقود بر جا گذاشته است. در حالی که رسانهها اعلام کردهاند این سیل مرگبارترین فاجعه طبیعی را در آلمان از زمان جنگ دوم جهانی رقم زده، آنگلا مرکل از گسترش ابعاد این فاجعه طی روزهای آتی ابراز نگرانی کرده است.
به گزارش «وطنامروز» به نقل از سیانان، سیل فاجعهبار در غرب اروپا تاکنون بیش از 120 قربانی داشته و هزاران نفر نیز مفقود شدهاند. بر اساس این گزارش، در آلمان حداقل 103 نفر کشته و 1300 نفر مفقود شدهاند. «اولریش سوپارت» سخنگوی پلیس شهر کوبلنز آلمان به سیانان گفت: «هنوز هیچ نقطه پایانی (برای این فاجعه) وجود ندارد». بر اساس آخرین اخبار حداقل 165 هزار نفر در حال حاضر در ۲ ایالت «راینلاند-فالتس» و «نوردراین- وستفالن» فاقد برق هستند. سخنگوی سرویس آب و هوای آلمان هم گفت: «در برخی مناطق طی 100 سال بارندگی اینچنینی نداشتهایم». در همین حال منابع خبری از احتمال افزایش آمار کشتهشدگان و مفقودشدگان خبر دادهاند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان با ابراز تأسف از جان باختن افراد و رنج آسیبدیدگان این حادثه، آن را فاجعه و تراژدی دانست و از گسترش ابعاد این فاجعه طی روزهای آتی ابراز نگرانی کرد. روزنامه فرانسوی «اوئست فرانس» نیز نوشت: آلمان بدترین فاجعه طبیعی پس از جنگ دوم جهانی را تجربه میکند. روزنامه بیلد آلمان پس از ویرانی و رعب و وحشت ساکنان غرب این کشور، این حادثه را «سیل مرگ» توصیف کرد. پس از جاری شدن سیل، بالگردهای پلیس و صدها سرباز در نواحی آسیبدیده مشغول نجات افرادی شدند که گرفتار سیلاب بودند. منابع آلمانی میگویند اوضاع به حدی وخیم است که علاوه بر ۲۵۰۰ نیروی امدادی، ارتش نیز به کمک آمده و صدها نظامی در حال یاری رساندن به تلاشها برای نجات مردمی هستند که در مناطق سیلزده روی سقف خانهها یا در میان جریان آب گرفتار شدهاند. همچنین تانکهای نیروی زمینی برای پاک کردن جادهها از ویرانههای سیل و بالگردهای نیروی هوایی برای نجات مردم، به کمک آمدهاند. به نوشته رویترز، مقامهای آلمانی میگویند حداقل ۲۰۰ هزار خانه به دلیل نابودی تأسیسات تولید انرژی، برق خود را از دست دادهاند. به گزارش رویترز، سیل اخیر یکی از بدترین سیلهای آلمان در چند سال گذشته است. در سال ۲۰۰۲، سیل ۲۱ نفر را در شرق آلمان و بیش از ۱۰۰ نفر را در منطقه مرکز اروپا به کام مرگ کشاند.
بارش شدید باران طی روزهای اخیر علاوه بر آلمان در فرانسه، هلند، سوییس و بلژیک باعث به راه افتادن حجم گستردهای از سیل در غرب اروپا شده و تعداد زیادی از واحدهای مسکونی را در مسیر خود از بین برده است. خبرگزاری فرانسه در این باره اعلام کرد: ساکنان بسیاری از مناطق لوکزامبورگ و هلند مجبور به تخلیه منازل خود شدند. به نوشته خبرگزاری «رویترز»، مقامهای بلژیک نیز خبر دادند در نتیجه سیل ناشی از بارشهای شدید اخیر در این کشور تاکنون حداقل 22 نفر از جمله یک دختر ۱۵ساله کشته شدند. حدود 21000 نفر هم در منطقه جنوبی والونیا بدون برق هستند و اوضاع در سراسر شبکه برق «بسیار پیچیده» است؛ حدود 300 نقطه توزیع برق دچار آبگرفتگی شده و دسترسی به آنها غیرممکن است. در بلژیک نیز تصاویر تکاندهنده از اتومبیلهایی که سیل در خیابانهای شهر «ورویرز» با خود میبرد منتشر شده است. ساکنان «لییِژ»، سومین شهر بزرگ بلژیک بعد از بروکسل و آنتورپ دستور تخلیه خانهها را گرفتهاند. دولت محلی در بیانیهای گفت: این بحران استثنایی است و مردم باید به هم کمک کنند. از فرانسه نیز گزارش شده ۲۵ خانه در محله «شولد بیآدنو» در منطقه کوهستانی «آیفل»، جایی که وضعیت اضطراری اعلام شده، در خطر فروریزی است. همچنین راه ارتباطی برخی خانهها کاملا با جهان بیرون قطع شده و حتی با قایق نمیتوان به آنها دسترسی یافت. در هلند هر چند گزارشی از کشته یا زخمی شدن مردم منتشر نشده اما از هزاران نفر در شهرهای کوچک و روستاها که در طول رود میوز زندگی میکنند خواسته شده خانههایشان را ترک کنند.
***
دیدار بایدن و مرکل
در حالی که آلمانیها درگیر بحران سیل هستند، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان و «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا پنجشنبه گذشته ضمن دیدار با یکدیگر در واشنگتن، درباره مسائل مختلف از جمله مذاکرات برجام بحث و گفتوگو کردند. مرکل در نشست خبری مشترک با رئیسجمهور آمریکا گفت در این دیدار با جو بایدن درباره ایران گفتوگو کرد. صدراعظم آلمان تصریح کرد: من در این دیدار بر ضرورت حفظ برجام و سرانجام موفقیتآمیز مذاکرات وین تأکید کردم. مرکل اظهار داشت تمام تلاشها باید برای به پایان رساندن مذاکرات وین درباره برجام انجام شود. جو بایدن هم ضمن تمجید از مرکل، او را دوست شخصی خود و دوست ایالات متحده خواند و گفت: همکاری بین واشنگتن و برلین همیشه قوی بوده است و امیدواریم قوی باقی بماند. رئیسجمهور آمریکا در دیدار با مرکل درباره اجرای پروژه «نورداستریم-2» برای انتقال گاز روسیه به آلمان ابراز نگرانی کرد و گفت با وجود اختلاف نظر موجود، تیمهای کارشناسی ۲ کشور در تلاشند در صورت تضعیف امنیت انرژی اوکراین، راههایی عملی پیدا کنند.
ارسال به دوستان
اشتباه استراتژیک دولت بایدن در حمایت از اعتراضات کوبا
ثمانه اکوان: با روی کار آمدن دموکراتها در آمریکا، دوباره نقشهها و برنامهریزیهای آمریکایی برای شکل دادن به اعتراضات خیابانی در کشورهایی که ایالاتمتحده به دنبال سرنگونی نظامهایشان است، آغاز شده است. این راهحل دیرینه لیبرالها در واشنگتن این بار از خیابانهای هاوانا آغاز شده و قرار است به کشورهای دیگر حوزه آمریکای لاتین مانند ونزوئلا نیز برسد.
دموکراتها البته در این مسیر نیاز به حرکت با چراغ خاموش نیز ندارند و به صراحت از عزم خود برای تغییر رژیم در کشورهای مختلف میگویند. به همین خاطر است که جو بایدن بلافاصله بعد از یک روز اعتراض و درگیری در کوبا، پیام حمایت از معترضان را به جهان مخابره و اعلام میکند آمریکا از شورشیان در این کشور حمایت میکند.
کوبا مانند هر کشور دیگری از بحران جهانی کرونا تأثیر گرفت. این کشور که بخش عمدهای از رشد اقتصادیاش به صنعت توریسم وابسته است، پس از بحران جهانی کرونا و کم شدن تعداد مسافران و در عین حال افزایش تحریمهای اقتصادی آمریکا، بشدت با کاهش رشد اقتصادی مواجه شد. بنا بر پیشبینی آمار وزارت اقتصاد کوبا، هاوانا برای سال جاری پیشبینی رشد اقتصادی 6 تا 7 درصد را داشت که این از پیشبینی رشد اقتصادی متوسط کشورهای آمریکای لاتین در سال 2021 که حدود 5/8 درصد بود، پایینتر است. تحریمهای اقتصادی آمریکا در زمان ترامپ که با روی کار آمدن دولت بایدن نیز تغییری در وضعیت آنها حاصل نشد، بیش از پیش به این کشور ضربه زده است.
کمبودها در سیستم بهداشت و درمان این کشور و همچنین کم بودن سرعت دولت در واکسیناسیون عمومی و باز کردن دوباره کسبوکارها، همگی دست به دست هم داد تا وضعیتی بحرانی برای اقتصاد این کشور به بار آید. اعتراضات اقتصادی در کوبا حالا به رسانههای آمریکایی نیز راه پیدا کرده و دولت بایدن را به این نتیجه رسانده است که شاید حالا بهترین زمان برای تأثیرگذاری بر این اعتراضات و تغییر نظام کوبا باشد.
اما چه تفکری باعث شده است بایدن در همین سال اول فعالیت خود در کاخ سفید دنبال به راه انداختن انقلاب و جنبشهای اعتراضی در کوبا باشد؟
نخستین پیشفرض دولت آمریکا در این باره، استفاده از فرصت و ظرفیت به وجود آمده از تحریمهای اقتصادی زمان ترامپ و همچنین کاهش سفرها به کوبا است. دولت بایدن به این نتیجه رسیده است که اوضاع اقتصادی و بحران اقتصادی پیشآمده به دلیل شیوع کرونا در کوبا بهترین فرصت برای به راه انداختن جنبش اعتراضی و بعد از آن ایجاد انقلاب در کوباست.
دومین پیشفرض آمریکا این بوده است که تمام امید و اعتماد به نظام سیاسی کوبا در دوران «فیدل کاسترو» وجود داشت و روی کار آمدن دولت ضعیف «دیاز کانل»، اعتماد مردم را از بین برده و مردم بویژه معترضان به وضعیت و شرایط اقتصادی ـ سیاسی به این نتیجه رسیدهاند که دیگر نیازی به حمایت از دولتی که کاریزما و مشروعیت تاریخی فیدل کاسترو را داشته، نیست. با این حال همانطور که تحلیلگر نشریه «اسپکتیکتور» معتقد است، باز هم حمایت کامل ارتش و نیروی نظامی و پلیس این کشور از سیستم سیاسی موجود اجازه بروز انقلاب یا درگیریهای بعدی را به معترضان نخواهد داد.
* اول کوبا، بعد ونزوئلا؟
سیاست خارجی دولت بایدن تفاوت چندانی با ترامپ ندارد. مشکل برخی تحلیلگران حوزه روابط بینالملل در سراسر دنیا این است که گمان میکنند به دلیل اینکه بایدن معاون اوباما بوده است، در دوره ریاستجمهوریاش سیاستهای او را ادامه خواهد داد. با این حال نگاهی به فعالیتهای بایدن در طول چند ماه دوران ریاستجمهوریاش، نشان میدهد او بیشتر تمایل دارد به دلیل ضعف در داخل و نیاز به برخی جمهوریخواهان در داخل کنگره برای پیشبرد اهداف سیاسیاش در خانه، در حوزه سیاست خارجی خود را به مواضع جمهوریخواهان نزدیک کند. از همین رو تحریمهای کوبا در زمان ترامپ را همچنان ادامه میدهد و در شرایطی که اوباما به سمت عادیسازی روابط با کوبا میرفت، بایدن به دنبال تغییر رژیم در این کشور است؛ سیاستی 60 ساله که اوباما به ناکارآمدی آن پی برد و بایدن دوباره به آن رجوع کرده است.
درباره ونزوئلا نیز که دومین کشور آمریکای لاتین است که آمریکا نقشه تغییر رژیم را در آن دنبال میکند، تفاوت چندانی بین سیاست بایدن و ترامپ دیده نمیشود؛ ترامپ به دنبال کودتا و برکناری دولت مادورو به وسیله زور بود و بایدن به دنبال این است که با تکیه بر عناصر داخل حکومت ونزوئلا و گفتوگو بین آنها، راه را برای برکناری یا رأی نیاوردن دولت فعلی هموار کند. از همین رو، خوآن گوایدو که تا به امروز از نظر آمریکا و برخی کشورهای اروپایی به عنوان رئیسجمهور موقت ونزوئلا شناسایی شده بود، پیشنهاد مذاکره با دولت مادورو برای برگزاری بهتر انتخابات را داده و در عین حال آمریکا نیز از این حرکت استقبال کرده است. گوایدو جهت رسیدن به مذاکره با دولت مادورو اعلام کرده است دیگر خود را رئیسجمهور موقت این کشور نمیداند و میخواهد با دولت برای برگزاری انتخاباتی منصفانه پای میز مذاکره بنشیند. او عنوان کرده است این کار او برای برداشته شدن تحریمهای بینالمللی علیه ونزوئلا و برای نجات این کشور است. 25 ژوئن آمریکا، کانادا و اتحادیه اروپایی از این راهحل حمایت کرده و در بیانیهای اعلام کردند در صورت موفقیت مذاکرات و برپایی انتخابات آزاد، در تحریمها علیه ونزوئلا تجدیدنظر خواهند کرد. با این حال آمریکا برای کنار زدن مادورو از قدرت و روی کار آوردن دولت مدنظر خود در ونزوئلا تنها نمیتواند به افرادی چون «خوآن گوایدو» یا «هنریک کاپریلز» یکی دیگر از رهبران اپوزیسیون این کشور متکی باشد. تحلیلگران حوزه کوبا در وزارت خارجه آمریکا به این نتیجه رسیدهاند که مهمترین عامل برای تحت تأثیر قرار دادن ونزوئلا کمک گرفتن از کوباییها است. برای اینکه مادورو بیشترین همکاری را با اپوزیسیون داشته باشد، باید هم فشارهای بینالمللی بر او افزایش یابد و هم حمایت کوبا -به عنوان مهمترین متحد ونزوئلا در منطقه- از این گفتوگوها وجود داشته باشد. دولت بایدن به دنبال مجاب کردن دولت کوبا برای حمایت از این مذاکرات است اما نمیخواهد هزینهای برای این کار بپردازد، زیرا میداند درخواست از کوبا برای این کار مساوی با خواست کوبا از آمریکا برای برداشته شدن تحریمهایش است.
اگر این فرضیات درست باشد، دولت بایدن بهجای افزایش تحریمها یا تلاش برای ساقط کردن دولت کوبا، باید همکاری با این کشور را جهت رسیدن به منویاتش در ونزوئلا مدنظر داشته باشد اما به نظر میرسد بایدن راهحل دیگری را انتخاب کرده است؛ ضعیف کردن دولت کوبا یا تلاش برای براندازی نظام سیاسی در آن برای اینکه نشان دهد ونزوئلا میتواند کشور بعدی باشد. به این ترتیب در صورتی که این انقلاب مؤثر افتد، میتواند فشارها بر ونزوئلا برای همکاری بیشتر با معارضان را نیز بیشتر کند. نکتهای که دولت بایدن درست مانند ترامپ درباره این کشور نادیده گرفته، تلاش 60 ساله و شکستخورده دولتهای مختلف آمریکا برای براندازی حکومت کوباست. اگر این تلاشها قرار بود موفقیتآمیز باشد، سالها پیش موفق میشد. حمایت سریع بایدن از معترضان در کوبا، نهتنها اشتباهی فاحش در سیاست خارجی این کشور در مقابل کوبا بود، بلکه چشمانداز مشارکت سیاسی در ونزوئلا را نیز تیرهوتار کرد.
ارسال به دوستان
تأکید رئیسی بر رسیدگی ویژه به امور ایثارگران و جانبازان در دولت سیزدهم
در جمع جانبازان
رئیسجمهور منتخب پیش از ظهر دیروز با حضور سرزده در آسایشگاه جانبازان امام خمینی(ره)، ضمن عیادت از جانبازان قطع نخاع، با آنان دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار صمیمی حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی با تاکید بر اینکه جانبازان در میدان جهاد و ایثار به ایفای نقش اساسی پرداخته و با جانبازی خود مدال افتخار و نمره قبولی گرفتهاند، اظهار داشت: در دولت سیزدهم رسیدگی به امور ایثارگران، جانبازان و خانواده عزیز ایشان را به طور ویژه در دستور کار خواهیم داشت. رئیسی خدمت به جانبازان را وظیفه همه مدیران و مسؤولان کشور دانست و بر پیگیری مشکلات مطرحشده از سوی جانبازان از ابتدای شروع به کار دولت جدید تاکید کرد. رئیسجمهور منتخب در گفتوگو با کادر درمانی این آسایشگاه نیز، کار ایشان را سخت، مهم و اثرگذار توصیف کرد و افزود: شما به بهترین خلق خدا خدمت میکنید و این تلاشها نزد خدا اجر و ثواب بالایی دارد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|