|
روسیه: آمریکا تهدیدی علیه هوانوردی غیرنظامی است
«ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه با اشاره به اقدام بخش تردد هوایی این کشور در کنترل یک هواپیمای مسافری که از مبدأ تلآویو عازم مسکو بود، آمریکاییها را به عنوان مقصر معرفی کرد. او گفت: «آمریکا برای هوانوردی غیرنظامی تهدید ایجاد کرده و اگر اکنون از وقوع یک فاجعه در حریم هوایی بر فراز آبهای آزاد دریای سیاه جلوگیری شده است، این بدان معنا نیست که ایالات متحده و ناتو میتوانند بدون مجازات جان مردم را به خطر بیندازند».
ارسال به دوستان
دادگاه عالی فدرال عراق روز ۱۳ دسامبر را به عنوان موعد بررسی شکایات گروههای معترض به نتایج انتخابات اعلام کرد
عراق در گام پایانی عبور از بحران
گروه بینالملل: وضعیت سیاسی عراق با گذشت 2 ماه از انتخابات کماکان دچار آشفتگی و اختلاف است. کمیساریای عالی انتخابات عراق 30 نوامبر (9 آذر) نتایج نهایی را اعلام کرد. با این حال عمده گروههای بزرگ سیاسی شیعه و برخی جریانهای سیاسی کرد و سنی بر وجود مستندات غیرقابل انکار مبنی بر وقوع تقلب و تخلف در انتخابات تاکید دارند. در این میان نشست روز پنجشنبه گروههای شیعی در منزل «هادی العامری» با «مقتدا صدر» (رئیس جریان صدر) اگرچه قدم مثبتی در راستای حلوفصل اختلافات بود، با این حال چشم امید معترضان به نتایج انتخابات، جلسه دادگاه فدرال عراق است که بنا بر زمانبندی اعلام شده 13 دسامبر شکایات بررسی خواهد شد. از سویی نزدیک شدن به موعد مصوب اخراج نظامیان آمریکا از عراق نیز بحث مهمی است که از سوی گروههای مقاومت دنبال میشود.
* 13 دسامبر؛ بررسی شکایات در دادگاه فدرال عراق
به گزارش «وطنامروز» به نقل از خبرگزاری شفقنیوز، دادگاه عالی فدرال روز یکشنبه اعلام کرد ۱۳ دسامبر بررسی شکایت هادی العامری، رئیس ائتلاف الفتح درباره تقلب در انتخابات و لغو آن را در دستور کار قرار میدهد. این دادگاه دیروز برخی شکایتها درباره نتایج انتخابات و قانون انتخابات را در حضور رهبران چارچوب هماهنگی شیعه و کارشناسان انتخابات بررسی کرد. هادی العامری روز شنبه با بیان اینکه اختلاف فاحشی در نوار کاغذی نتایج آرا که به نامزدها تحویل شد و نتایج اعلام شده وجود دارد، گفت: ما شکایتی به دادگاه فدرال تقدیم کردیم و دلایل و مستندات لازم و نیز ۶ گزارش درباره پرونده تقلب و تخلفهای کمیساریا را در دست داریم. العامری گفت: ما تصمیم دادگاه فدرال درباره نتایج انتخابات پارلمانی را قبول خواهیم کرد. وی در پایان گفت: ما معتقدیم ابطال انتخابات توسط دادگاه فدرال یکی از راههای خروج از بحران کنونی است. العامری درباره برگزاری انتخابات اخیر عراق گفت: ترس ما از تقلب در این انتخابات تصادفی نبود و از ابتدا از دستکاری الکترونیکی نتایج نگرانی داشتیم، زیرا تجربه سال ۲۰۱۸ را هنوز از خاطر نبردهایم. همچنین «احمد الاسدی» از رهبران الفتح گفت شکایتهای ارائه شده درباره تقلب در نتایج انتخابات بر گزارش شرکت آلمانی هنسولدت متمرکز هستند. یکی از نمایندگان «ائتلاف دولت قانون» در عراق نیز اعلام کرد ادله و شواهد قاطعی درباره وجود تقلب و دستکاری در انتخابات پارلمانی اخیر این کشور وجود دارد. «کاطع الرکابی» از نمایندگان این ائتلاف به سایت خبری المعلومه گفت: قوه قضائیه بالاترین نهاد در کشور است و ائتلاف دولت قانون درباره نتایج انتخابات و بررسی جدی شکایتها درباره تقلب در انتخابات پارلمانی به دادگاه فدرال اعتماد کامل دارد. وی افزود: موضع برخی گروههای سیاسی درباره نتایج انتخابات مورد تاکید قرار گرفت و منتظر تصمیم دادگاه فدرال درباره شکایتهای ارائه شده هستیم. پیشتر چارچوب هماهنگی که متشکل از گروههای شیعه معترض به نتایج انتخابات پارلمانی اخیر عراق است، اعلام کرد اقدامات قانونی و مردمی در مخالفت با نتایج اعلام شده پیرامون انتخابات ادامه دارد. «ولید السهلانی» عضو ائتلاف فتح هم گفت: هیات هماهنگی گروههای شیعی به طور آشکار اعلام کرده است نتایج انتخابات را برنمیتابد. وی افزود: افراد حاضر در هیات هماهنگی شیعیان از شخصیتهای سیاسی و دینی مهم هستند و عدم پذیرش نتایج از سوی آنها موضوعی طبیعی به سبب تخلف روی داده، محسوب میشود. السهلانی گفت: هیات هماهنگی گروههای شیعی همه ادله خود را به دادگاه فدرال فرستاده و منتظر احقاق حق و بازگشت آرای به سرقت رفته است. دادگاه فدرال نقاط ضعف کمیساریای عالی انتخابات را برملا خواهد کرد و حق شهروندان و نامزدهایی را که آرای آنها به سرقت رفته است، بازمیگرداند. وی بیان کرد: هیات هماهنگی گروههای شیعی هماکنون در عرصه سیاسی بزرگ هستند اما بحث فراکسیون اکثریت باید پس از پایان رسیدگی به نتایج انتخابات از سوی دادگاه فدرال مشخص شود.
* نشست قریبالوقوع گروههای سیاسی عراقی در منزل مقتدا صدر
منابع عراقی از نشست جدیدی که میان احزاب چارچوب هماهنگی شیعی و رهبر جریان صدر این بار در نجف برگزار خواهد شد، خبر دادند. ۲ سیاستمدار عراقی که یکی از آنها نزدیک به «عمار حکیم» رهبر جریان حکمت ملی عراق است، از رایزنیهای گسترده برای برگزاری نشستی در شهر نجف خبر دادند و اعلام کردند ترتیبدهندگان این حرکت به دنبال آن هستند این نشست طی روزهای آتی با حضور افراد شرکتکننده در نشست روز پنجشنبه گذشته بغداد برگزار شود. یکی از این ۲ منبع به العربیالجدید گفت: در این نشست همان موضوعاتی مورد بحث قرار خواهد گرفت که همه به دنبال بحث و بررسی آن هستند. به گفته این منابع، این نشست در منزل مقتدا صدر در بخش قدیمی نجف برگزار خواهد شد. به گفته این منابع، احتمالا «نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون و «قیس الخزعلی» دبیرکل عصائب اهلالحق عراق در این نشست شرکت نخواهند کرد. این در حالی است که «عصام حسین» از رهبران جریان صدر از رایزنی میان بیت شیعی برای نزدیک کردن دیدگاهها سخن گفت و افزود: روابط میان هادی العامری، رئیس ائتلاف فتح و مقتدا صدر، رهبر جریان صدر بسیار عالی و محکم است. وی بیان کرد: العامری به دنبال نزدیک کردن دیدگاهها میان چارچوب هماهنگی متشکل از احزاب شیعی و جریان صدر است. عصام حسین گفت: رایزنیها برای نزدیک کردن دیدگاهها با هیات هماهنگی گروههای شیعی جریان دارد و هادی العامری رهبری این تلاشها برای نزدیک کردن دیدگاهها و ائتلاف جدید را بر عهده دارد. وی افزود: هیات هماهنگی گروههای شیعی به تلاشهای خود برای تشکیل دولت توافقی با بقیه طرفها ادامه میدهد. «علی الفتلاوی» عضو ائتلاف فتح گفت: هادی العامری سند و مدارک تاییدکننده دستکاری در انتخابات را روی میز دستگاه قضایی گذاشته است و امید میرود قوه قضائیه رعایت انصاف را کرده و موضع نهایی را اتخاذ کند.
***
سرنوشت خطرنا برای نظامیان آمریکایی در صورت تداوم حضور در عراق
نظامیان آمریکایی در حالی قرار است تا دسامبر ۲۰۲۱ از عراق خارج شوند که نخستوزیر عراق با سفیر واشنگتن در بغداد گفتوگو کرد. «مصطفی الکاظمی» و «متیو تولر» بر نقش فزاینده عراق در تقویت امنیت و ثبات منطقهای تأکید کردند. الکاظمی در دیدار سفیر آمریکا و هیات همراهش درباره راهکارهای تقویت همکاری و شراکت میان ۲ کشور و آخرین تحولات امنیتی منطقه رایزنی کرد. در این دیدار طرفین درباره پیشرفت حاصلشده در پایان دادن به نقش نظامی نیروهای آمریکایی در عراق بر اساس خروجی گفتوگوهای راهبردی و انتقال به نقش مشورتدهی، کمک و توانمندسازی بحث و رایزنی کردند. بر اساس توافقات عراق و آمریکا در چهارمین دور گفتوگوهای راهبردی واشنگتن- بغداد، مأموریت رزمی نیروهای ائتلاف بینالمللی در عراق در پایان ماه جاری میلادی به پایان میرسد. «احمد عبدالحسین» عضو دفتر سیاسی جنبش عصائب اهلالحق عراق تصریح کرد در صورت عدم خروج نظامیان آمریکایی از عراق تا پایان ماه جاری میلادی از عراق، سلاح مقاومت آماده پاسخ به اشغالگری آمریکا خواهد بود. وی در گفتوگو با پایگاه خبری العهد، درباره شایعه طرح پرونده خلع سلاح مقاومت در نشست اخیر رهبر جریان صدر و هیأت هماهنگی گروههای سیاسی شیعی موسوم به «چارچوب هماهنگی» گفت: چنین امری صحت ندارد و این پرونده در دیدار مذکور طرح نشده است. عبدالحسین تصریح کرد: «در صورت عدم عقبنشینی نیروهای آمریکایی از عراق تا ۳۱ دسامبر جاری، سلاح مقاومت آماده پاسخ خواهد بود. سلاح مقاومت تا زمانی که آخرین سرباز آمریکایی، عراق را در زمان تعیین شده ترک کند، باقی خواهد ماند. در نشست با رهبر جریان صدر بر لزوم خروج نیروهای خارجی به طور کلی بویژه نیروهای آمریکایی و حفظ حاکمیت عراق توافق شد». بغداد و واشنگتن ۲۶ ژوئیه گذشته به توافق رسیدند نیروهای رزمی ایالات متحده تا پایان ماه جاری از عراق خارج شوند و تنها تعدادی از نیروهای آمریکایی (که شمار آنها مشخص نشده است) برای مشاوره و آموزش نیروهای عراقی باقی در این کشور بمانند. نیروهای آمریکایی سال ۲۰۱۴ به درخواست دولت عراق برای مبارزه با داعش که آن زمان یکسوم خاک این کشور را اشغال کرده بود، وارد عراق شدند. آمریکا به این بهانه ۳۰۰۰ نیرو در قالب یک ائتلاف بینالمللی موسوم به ضد داعش که ۲۵۰۰ نفر از آنها آمریکایی بودند، وارد این کشور کرد. پس از اعلام پیروزی بر داعش از سوی بغداد، مردم و دولت عراق بر ضرورت خروج نظامیان خارجی از این کشور تاکید کردند.
ارسال به دوستان
انهدام تیپ تازهنفس دولت مستعفی یمن در مأرب
ضرب شست انصارالله به مزدوران سعودی
منابع نظامی در استان مأرب یمن میگویند در درگیری بین نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن با دولت نجات ملی و نیروهای تحت امر دولت مستعفی و ائتلاف سعودی یک تیپ کاملا منهدم شد. وبسایت «الأمنا» یمن بامداد یکشنبه به نقل از این منابع گزارش داد تیپ هشتم «المجد» که وابسته به نیروهای مسلح دولت مستعفی به ریاست «منصور هادی» است، زیر آتش نیروهای انصارالله و دولت نجات ملی و حملات موشکی و توپخانهای این نیروها در منطقه «البلق شرقی و مرکزی» (واقع در جنوب غرب شهر مأرب) به صورت کامل متلاشی شد. بر اساس این گزارش، این اتفاق ساعاتی بعد از آن رخ داد که «هلال مشبب الخالدی» فرمانده این تیپ با درجه نظامی سرتیپی کشته شد. ائتلاف سعودی و دولت مستعفی که در یک جبهه با دولت نجات ملی و انصارالله میجنگند، بعد از شکستهای متوالی و سقوط بیش از 10 شهر در استانهای مأرب، شبوه و البیضا، اخیرا نیروهایی را به جبهه مأرب گسیل داشته است که تیپ متلاشی شده المجد بخشی از این نیروها بود. این تیپ در مرز عربستان سعودی و یمن مستقر بود و اخیرا به منظور مقابله با پیشروی دولت نجات ملی در جبهه مأرب و مرکز این استان به این منطقه اعزام شده بود. دولت نجات ملی یمن برای فیصله دادن به حیات سیاسی دولت مستعفی و همچنین برای داشتن دستبالا در جنگ و مذاکرات آتی تلاش دارد این منطقه نفتخیز و شهر مأرب را که مقر وزارت دفاع دولت مستعفی در آن قرار دارد، تحت سیطره خود درآورد. بر اساس آخرین خبرها از منابع میدانی وابسته به دولت منصور هادی، درگیری در تمام خطوط تماس جبهه مأرب در جبهههای «وادی ذنه»، «روضه جهم»، «الزور» و شرق شهر «صرواح» (غرب شهر مأرب) شدید گزارش شده است. گزارشهای رسانههای وابسته به دولت مستعفی حکایت از آن دارد دولت نجات ملی و انصارالله اخیرا بر جبهههای غرب و شمال غرب شهر مأرب تمرکز ویژهای کردهاند و عملیات در این جبهه همزمان با عملیات در امتداد رشتهکوه البلق ادامه دارد.
* قطع کمکهای مالی مزدوران ائتلاف سعودی برای دومینبار
همزمان با کاهش ارزش ریال یمن در مناطق تحت کنترل دولت منصور هادی در برابر ارزهایی مانند دلار آمریکا و ریال عربستان، برخی رسانهها گزارش دادند سعودی پرداخت مزد و پاداش شبهنظامیان مزدور خود در یمن را برای دومینبار به تعویق انداخته است. وبسایت «البوابه» روز یکشنبه نوشت عربستان سعودی 56 میلیارد ریال سعودی به عنوان «پاداش» از سوی پادشاه این کشور به عناصر و شبهنظامیان دولت منصور هادی اختصاص داده است ولی به دلیل اختلافات بین فرماندهان نیروهای هادی، توزیع این مبلغ به حالت تعلیق درآمده است. بر اساس این گزارش، این اقدام سعودی میتواند هزاران نظامی در صفوف دولت هادی را از آخرین شریان برای کمک به خانوادههایشان محروم کند؛ خانوادههایی که زیر بار گرانی، فقر و قحطی گرفتار شدهاند.
* جنایت سعودیها با بمباران غیرنظامیان در صنعا
بر اساس اعلام وزارت بهداشت یمن، در حمله ائتلاف سعودی به یک انبار مواد غذایی در منطقهای مسکونی در صنعا 13 غیرنظامی شهید یا زخمی شدند. شبکه «المسیره» اعلام کرد جنگندههای ائتلاف سعودی در ساعات پایانی شنبهشب به یک انبار مواد غذایی در منطقه «الاعناب» در شهر «معین» صنعا حمله کردند. وزارت بهداشت یمن اعلام کرد در این حمله ۱۳ غیرنظامی یمنی به شهادت رسیدند یا زخمی شدند. علاوه بر آن منازل مجاور منطقه هدف گرفته شده نیز تخریب شد. در ادامه این گزارش آمده، جنگندههای ائتلاف سعودی مناطق «النهضه»، «مذبح» و اطراف دانشکده نظامی و فرودگاه بینالمللی صنعا را نیز هدف گرفتند.
ارسال به دوستان
حملات جدید به پایگاههای غیرقانونی آمریکا در شرق سوریه
ترامپ: رئیس ستاد مشتر احمق لعنتی است
حملات جدید موشکی و پهپادی به نزدیکی پایگاه غیرقانونی سنتکام در حوالی مرز مثلث التنف میان سوریه، عراق و اردن، زنگ خطر را برای ارتش تروریست آمریکا در غرب آسیا به صدا درآورد. رسانههای سوری دیروز از شنیده شدن صدای انفجارهای شدید در منطقه التنف واقع در مرز سوریه با عراق خبر دادند. خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) و شبکه الاخباریه گزارش دادند در منطقه تحت اشغال نظامیان آمریکا در این مثلث مرزی، حداقل ۲ انفجار رخ داده که هر ۲ به پایگاه نظامی آمریکاییها نزدیک بودهاند. این چندمین حمله به این پایگاه و حوالی آن طی ماههای اخیر است.
در چنین شرایطی شبکه فاکسنیوز اخیرا به نقل از منابع آگاه پنتاگون مدعی شد درست پیش از حمله پهپادی هفته گذشته به پایگاه التنف -که مهمترین محل استقرار نظامیان آمریکایی در سوریه محسوب میشود- حدود ۲۰۰ نیروی سنتکام به کمک هواپیماهای C130 از پایگاه خارج شده بودند. به گزارش این شبکه آمریکایی، هنگام حمله پهپادی هفته گذشته که منشأیی ناشناس داشت تنها 25 نفر در پایگاه التنف حضور داشتند. در این گزارش مقامات نظامی ناشناس آمریکایی اشارهای به این نکردهاند که چه نوع اطلاعاتی باعث شده نیروهای پنتاگون مستقر در التنف از حمله احتمالی علیه خود آگاه شوند و مدعی شدهاند هیچیک از نظامیان آمریکایی در آن حمله زخمی یا کشته نشدهاند. طبق آخرین آمار ارائه شده از سوی DOD (دپارتمان نظامی آمریکا)، در حال حاضر حدود 900 نظامی آمریکایی به بهانه مبارزه با تروریسم در سوریه حضور دارند.
یک روز جلوتر شبکه روسیاالیوم (بخش عربی شبکه بینالمللی روسی آرتی) از اصابت ۳ راکت به پایگاه آمریکاییها در میدان نفتی کونیکو در شرق سوریه خبر داده بود.
این شبکه به نقل از یک منبع غیرنظامی گزارش داد پس از اصابت این راکتها، بالگردهای آمریکایی به صورت گسترده بر فراز این پایگاه غیرقانونی در شمال دیرالزور به پرواز درآمدند.
دوم آذرماه نیز منابع محلی در حومه شهر الحسکه در شمال شرق سوریه از انفجارهای مهیب بر اثر شلیک ۴ راکت به پایگاه غیرقانونی آمریکا در روستای خراب الجیر، واقع در ۵ کیلومتری شهر مرزی الیعربیه خبر داده بودند.
خراب الجیر دومین پایگاه غیرقانونی اشغالگران آمریکایی در سوریه محسوب میشود که سال ۲۰۱۵ پس از مصادره زمینهای کشاورزی وسیع این روستا تأسیس شد و در واقع یک پایگاه هوایی است که دارای باندی برای فرود بالگردها و هواپیماهای جنگی بوده و نقطه تماس حیاتی بین خاک سوریه و عراق به شمار میرود. افسران و سربازان این پایگاه آمریکایی همچنین در سازماندهی قاچاق نفت از سوریه نقش دارند و مسؤول سازماندهی عملیات خارج کردن تانکرهای نفت مسروقه از سوریه و کامیونهای گندم مسروقه از خاک سوریه هستند. علاوه بر آن، این پایگاه دارای نقش لجستیکی در ورود و خروج کاروانهای ارتش آمریکا و دیگر نیروهای وابسته به ائتلاف موسوم به ائتلاف بینالمللی ضد داعش نیز هست.
* فحاشی ترامپ به ژنرال میلی
رئیسجمهور پیشین ایالات متحده در یک سخنرانی آتشین در عمارت شخصیاش «مارآلاگو» در فلوریدا، رئیس ستاد مشترک نیروهای نظامی آمریکا را که در زمان ریاست خود او در کاخ سفید منصوب شده بود به باد دشنام گرفت. به گزارش بیزنس اینسایدر، دونالد ترامپ در این سخنرانی در عمارت معروفش که به میزبانی یک سازمان محافظهکار نزدیک به جمهوریخواهان به نام «اقدام مهم» انجام شد، در مقابل صدها مدعو، از ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک به خاطر خروج نیروهای این کشور از افغانستان در تابستان گذشته انتقاد کرد و او را یک احمق لعنتی نامید.
در ویدئویی که از این مراسم وایرال شده، ترامپ گفته است: «در آن لحظهای که ما از افغانستان خارج شدیم من گفتم که همه چیز را میخواهم، یعنی همه چیز را باید از افغانستان خارج کنیم و همه چیز را بیرون بیاوریم. اما آنها خیلی از تجهیزات را همانجا باقی گذاشتند. آنها خیلی چیزها را همانجا گذاشتند و آمدند». او سپس مارک میلی را مورد استهزا قرار داد و افزود: هرگز صحبتهای میلی را فراموش نمیکنم که به من گفت قربان! باقی گذاشتن تجهیزات خیلی ارزانتر از برگرداندن آنها تمام میشود اما آنها یکسری جنگنده و یک هلیکوپتر گرانقیمت را در افغانستان باقی گذاشتند که خیلی از آنها نو بودند؛ انگار تازه از جعبه بیرون آورده بودندشان».
ترامپ سپس ادامه داد: «فکر میکنید باقی گذاشتن آنها از اینکه با باکی نیمه پر آنها را به پاکستان میبردید یا به آمریکا پرواز میکردید، ارزانتر تمام شده است؟ اینها حرفهای میلی است و او یک احمق لعنتی است». طبق گزارش بیبیسی، همزمان با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در ۱۵ آگوست، ۷۳ فروند جنگنده به همراه ۱۰۰ وسیله نقلیه و سایر تجهیزات توسط آمریکاییها در افغانستان رها شد.
این نخستینبار نیست که ترامپ به مارک میلی میتازد. ژوئن (بهار) ۲۰۲۱ نیز رئیسجمهور پیشین آمریکا، رئیس ستاد مشترک را بابت اظهارات ناراحتکننده و رقتانگیز درباره «تئوری انتقادی نژاد» - مبنی بر حفظ برتری سفیدها و قدرت نژادی اروپاییتبارها- محکوم کرده بود.
ارسال به دوستان
دیدار پوتین و مودی چگونه میتواند سلطه غرب را به چالش بکشد؟
رسانه چینی: آمریکا نگران نزدیکی هند و روسیه است
یک رسانه چینی در آستانه دیدار رئیسجمهور روسیه با نخستوزیر هند، محور مذاکرات ۲ طرف را مسائل دفاعی و فناوری دانست که میتواند باعث رویگردانی هندیها از جنگافزارهای آمریکایی شود. روزنامه دولتی چاینا مورنینگپست دیروز یکی از مقالات اصلی خود را به دیدار قریبالوقوع ولادیمیر پوتین و نارندرا مودی در نشست سالانه سران 2 کشور در دهلینو اختصاص داد. دستور کار اصلی این دیدار که امروز انجام میشود، علاوه بر مسائل نظامی، موضوعاتی کاملا راهبردی از جمله توافقات مربوط به انرژی، همکاری در فضا و همچنین قطب شمال و منطقه خاور دور روسیه (سیبری) خواهد بود. وزرای دفاع و امور خارجه روسیه و هند نیز نخستین نشست ۲+۲ خود را برگزار خواهند کرد. به گزارش منابع هندی، سند همکاری نظامی- فنی ۲ طرف برای دهه آینده در نشست برگشت در روسیه منتشر خواهد شد. یوری اوشاکوف، مشاور سیاست خارجی کرملین دیروز در این باره به خبرنگاران گفت: «ما برای توسعه روابط با هند اهمیت زیادی قائل هستیم و قرار است بستهای از قراردادها امضا شود». ایگور سچین، رئیس «روس نفت» بزرگترین شرکت انرژی روسیه نیز بخشی از این هیات خواهد بود زیرا توافقنامههای مهم انرژی روی میز قرار دارد. آخرین بار ۲ طرف پاییز سال 2019 ملاقات کردند. دیدار روز دوشنبه پوتین و مودی نخستین دیدار ۲ طرف و دومین سفر خارجی رئیسجمهور روسیه از زمان جهانگیری کرونا محسوب میشود. پوتین بهار گذشته در کلبهای در کنار دریاچه ژنو سوییس در نشستی که به «یالتای 2» موسوم شد، با همتای آمریکاییاش جو بایدن دیدار کرد. سفر پوتین به دهلینو همچنین درست زمانی انجام میشود که هند 5 سامانه موشکی روسی اس۴۰۰ را در قراردادی 5/5 میلیارد دلاری تحویل میگیرد. در حالی که هندوستان استقلال راهبردی خود را مقدم بر هر چیز دانسته و به صراحت اعلام کرده از هر کشوری که صلاح بداند، تسلیحات خواهد خرید، عزم دهلینو در خرید اس۴۰۰ از روسیه با مخالفت واشنگتن مواجه شده و مقامات آمریکایی از زمان امضای این توافق، حتی دهلینو را به تحریم تهدید کردند. با این حال هندوستان چه از لحاظ اقتصادی و اجتماعی و همچنین جایگاهی که در معادلات جهانی نوین دارد، بسیار بزرگتر از آن است که دستگاه تحریم بینالمللی آمریکا و شرکای غربیاش بتواند به سادگی آن را هضم کند. به همین دلیل چالش اس400 هند میتواند چالشی سرنوشتساز برای سلطه آمریکا باشد و عدم تحریم دهلینو به رسوایی ناتوانی آمریکا برای حفظ سلطه خود بر نظم جدید در حال شکلگیری جهانی تعبیر شود. علاوه بر سامانه موشکی، هندیها که در حال حاضر عمده ناوگان هوانیروزشان را جنگندههای روسی تشکیل میدهد، برای ارتقای این ناوگان با جنگندههای نسل پنجم پنهانکار نیز تمایل خود به ادامه همکاری با شریک قدیمی شرقی را پنهان نمیکنند. دهلینو یکی از مشتریان اصلی پروژه جتهای جنگی چابک و کوچک نسل پنجم روسیه موسوم به«چک میت» (کیش و مات) است که نسخه روسی معادل جنگندههای جی-۲۰ ساخت چین محسوب میشود. کارشناسان هوا فضا قیمت ۲۵ تا ۳۰ میلیون دلاری هر فروند این جنگنده پنهانکار روسی و همچنین هزینههای کاربری و نگهداری آن را بسیار ارزانتر از جنگندههای نسل پنجم اف۳۵ ساخت آمریکا دانستهاند که دستکم 4 برابر قیمت دارند. با آنکه هند مشخصا با هدف ایجاد موازنه نظامی و راهبردی با رقیب آسیاییاش چین دست به خریدهای مزبور از روسیه میزند اما پکن چندان هم از این موضوع ناخرسند نیست و با وجود همه اختلافات مرزی و تجاری با طرف هندی، از روابط نزدیک شبهقاره و سیبری استقبال میکند. ارتشهای هند و چین از سال گذشته نیروهای نظامی زیادی را در مرز مستقر کردهاند. استقرار تشکیلات و نیروها در بخشهای دیگر نیز تقویت شده است. این در حالی است که اکنون مذاکرات بین 2 طرف برای تنشزدایی در منطقه همچنان ادامه دارد. در چنین شرایطی اما روزنامه دولتی چاینا مورنینگپست به استقبال دیدار مهم پوتین و مودی میرود و آن را آغاز یک تحول راهبردی در شرق علیه سلطه غرب و آمریکا برمیشمارد.
ارسال به دوستان
نمایش اردوغان: خودکشی یا ترور؟
افشای طرح سوءقصد به جان رجب طیب اردوغان که روز شنبه از سوی منابع رسمی ترکیه اعلام شد به شکلی بحثبرانگیز با تیترهای رسانههای منتقد دولت آنکارا مقارن شد که رئیسجمهور ترکیه را در حال خودکشی به واسطه سیاستهای ارزی اشتباه توصیف کرده بودند. طبق گزارش رسمی وزارت کشور ترکیه، اردوغان شنبه گذشته در شهر «نصیبین» استان «سیرت» که محل تولد همسرش است، یک سخنرانی داشت. وقتی نیروهای پلیس طبق پروتکلهای امنیتی برای محافظت از محل سخنرانی اعزام شدند، به واسطه یکی از این نیروهای اعزامی که با خودروی شخصی خود آمده بود، پلیس متوجه جاسازی یک بمب شد. هنوز مشخص نیست بمب مزبور در زیر این خودرو کشف شده یا در محل سخنرانی. دیدگاه طرفداران حزب عدالت و توسعه عمدتا در محکومیت این اقدام است و در مقابل مخالفان اردوغان نظرات دیگری را ابراز داشتهاند. بویژه ابهامی که در روایت رسمی این ماجرا وجود دارد، باعث شده برخی رسانهها درباره ادعای دستگاه امنیتی ترکیه درباره طرح سوءقصد به جان رئیسجمهور تردید کنند.
رسانههای نزدیک به حاکمیت همانند روزنامه ینیشفق نیز تنها به ذکر اخبار رسمی منتشره بسنده کردهاند و در مقالههایشان تفسیری در این زمینه منتشر نکردهاند. واکنش مخالفان اردوغان بویژه در شبکههای اجتماعی نیز حاکی از آن است که سوءقصدکنندگان احتمالی به جان رئیسجمهور به شکل شگفتانگیزی سر بزنگاه او را از فشار سیاسی و افکار عمومی نجات دادهاند. آنها ادعای کشف چنین توطئهای نمادین علیه اردوغان را به کاهش آرای حزب عدالت و توسعه، کاهش شدید ارزش لیر ترک در مقابل ارزهای خارجی، بحران اقتصادی و تورم و نزدیک بودن زمان اعلام میزان افزایشهای سالانه دستمزدها در این کشور مرتبط دانستهاند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|