|
سؤال بیپاسخ: پرونده ویلموتس بسته شد؟
ادامه ادعاهای بیسند
احمدرضا خلیلی: شکایت مارک ویلموتسِ بلژیکی از فدراسیون فوتبال با همراهی و مشاورههای همسر وکیلش که علی تارقلیزاده، مسؤول روابط بینالملل فدراسیون فوتبال او را در آخرین مصاحبهاش شارلاتان خوانده، به یکی از جنجالیترین و سیاهترین پروندههای سالهای اخیر فوتبال ایران بدل شده است.
* از شروع فوقالعاده تا بحران بزرگ
ویلموتس با دستمزد سالانه حدود 2 میلیون و ۲۵۰ هزار یورو و در مجموع ۷ میلیون و ۸۷۵ هزار یورو هدایت تیم ملی فوتبال ایران را بر عهده گرفت و در مجموع حضور ۶ ماههاش در فوتبال ایران، ۶ بار روی نیمکت نشست اما حضور فیزیکیاش در ایران بیشتر از 45 روز نشد! پیروزی 5 بر صفر در دیداری تدارکاتی مقابل سوریه، سپس تساوی یک - یک در خاک کرهجنوبی همه را به آینده تیم ملی امیدوار کرد و در ادامه 2 پیروزی راحت مقابل تیمهای ملی هنگکنگ و کامبوج در انتخابی جامجهانی با نتایج ۲ بر صفر و ۱۴ بر صفر شکی درباره موفقیت تیم ملی با کادر فنی جدیدش باقی نگذاشت اما ۲ بازی سخت دور از خانه مقابل بحرین و عراق از راه رسیدند. ابتدا شکست یک بر صفر برابر بحرین و سپس باخت 2 بر یک مقابل عراق، تیم ملی ایران را با رهبری ویلموتس به رده سوم فرستاد تا بحران بزرگی در فوتبال ایران آغاز شود که همچنان ادامه دارد.
* آغاز جنجال قرض 2 میلیون یورویی از شستا
ویلموتس پیش از بازی ایران - عراق در مقدماتی جام جهانی، تاخیر در پرداخت خودش و دستیارانش را بهانه کرد و باعث شد فدراسیون فوتبال رقمی معادل ۲ میلیون یورو از شستا (شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی) قرض و به حساب زراعت بانک ترکیه واریز کند. مسؤولان وقت فدراسیون به دلیل تحریمهای بانکی مجبور شدند این مبلغ را دستی و با چمدان به ویلموتس برسانند، با این حال پس از بازی با عراق این مربی به ایران بازنگشت و قرارداد خود را به دلیل پرداخت نشدن بهموقع مطالباتش به شکل قانونی و به صورت یکطرفه با فدراسیون فوتبال ایران فسخ و شکایت خود را در فیفا ثبت کرد. در این بین خبر مهم دیگر مصادره ساختمان فدراسیون فوتبال و ۳ دانگ از ساختمان باشگاه پرسپولیس که به نام فدراسیون است، توسط شرکت شستا به دلیل عدم بازپرداخت پول ویلموتس بود.
* اعتراض به رأی اولیه و کاهش 3 میلیونی بدهی
پس از شکایت ویلموتس، فیفا در رای اولیه خود فدراسیون فوتبال را به پرداخت ۶ میلیون و ۲۵۰ هزار یورو بهاضافه پرداخت ۵ درصد جریمه سالانه به مارک ویلموتس بلژیکی محکوم کرد و وکلایی که ابتدا برای این پرونده انتخاب کرد، نتوانستند این رای را تغییر بدهند. با اینحال، پس از استعفای مهدی تاج و در دوران ریاست عزیزیخادم، رای اولیه با استفاده از وکلای ایرانی از جمله لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیسجمهور در دوره حسن روحانی و روزبه وثوقاحمدی شکسته شد و رای این پرونده به مبلغ ۳ میلیون و ۳۲۵ هزار یورو به اضافه ۵ درصد سود سالانه کاهش یافت. این رای در مقایسه با رای اولیه نزدیک به ۳ میلیون یورو کمتر بود که گام بزرگی برای فدراسیون فوتبال در این پرونده شمرده میشد.
* بسته شدن پرونده با 4 میلیون و 700 هزار یورو!
در ادامه با تغییراتی که در فدراسیون فوتبال ایجاد شد، این مبلغ قرار بود با بازگشت مهدی تاج خیلی زود پرداخت شود و در حالی که چندین مرتبه از سوی مسؤولان فدراسیون اعلام شد با سرمربی بلژیکی سابق تیم ملی تسویه شده، این اقدام در واقع انجام نشده بود تا سرانجام چند روز پیش تاکید شد این پرونده عجیب و خستهکننده که همچنان پس از چند سال حواشی و جرایم مالیاش تمام نشده، با پرداخت 4 میلیون و 700 هزار یورو برای همیشه بسته شده است.
* عدم تمایل فدراسیوننشینها به پاسخ به ابهامات و سؤالات!
مواردی که در بالا به آنها اشاره شد مروری بود بر برخی جزئیات مهم پرونده مارک ویلموتس که با وجود ادعای مسؤولان فدراسیون فوتبال درباره بسته شدن این پرونده همچنان ابهامات و سوالات زیادی درباره آن باقی مانده است.
* آیا واقعا پرونده ویلموتس بسته شده است؟!
30 مهر 1403 علی کشوری، سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس پس از برگزاری جلسهای با مهدی تاج، ریاست فدراسیون فوتبال با این جملات اعلام کرد پرونده مارک ویلموتس بسته شده است: «طبق توضیحات و گفتههای آقای تاج رئیس فدراسیون فوتبال، پرونده دادگاه ویلموتس بسته و ختم شده است. ویلموتس ۱۲ میلیون یورو از فدراسیون فوتبال طلب کرده بود؛ در مرحله بعد ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو پرداخت شد که در مجموع به او ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو پرداخت شده است». این ادعا در حالی مطرح شده که چندین مرتبه دیگر نیز از سوی مسؤولان فدراسیون فوتبال از جمله ذبیحالله فغانپور، رئیس دپارتمان حقوقی فدراسیون (17 آبان 1401)، علی تارقلیزاده مسؤول روابط بینالملل فدراسیون فوتبال (20 اردیبهشت 1402) و همینطور مهدی تاج (2 و 28 آذر 1402) تاکید شده با ویلموتس تسویه شده است! در این شرایط در حالی که ادعای پایان این پرونده بارها اعلام شده و درست از آب در نیامده، فقط زمانی جامعه فوتبال ادعای جدید را باور خواهند کرد که اسنادی درباره آن منتشر شود؛ این همان خواستهای است که علی کشوری، رئیس کمیسیون اصل 90 پس از مصاحبه جنجالی خود و اعتراض اهالی فوتبال نیز در صداوسیما مطرح کرد و از مسؤولان فدراسیون فوتبال برای پرداخت پول ویلموتس سند و مدرک خواست. کشوری در این باره گفته است: «پایان صحبتهای ما با ایشان (مهدی تاج) به این موضوع ختم شد که کمیسیون اصل ۹۰ در این زمینه نیازمند دریافت اسناد حقوقی از طرف فدراسیون فوتبال است تا ما پاسخ حقوقی و کامل و دقیق به مردم بدهیم».
* رقم دقیق پرداختی به ویلموتس چقدر است؟
از ابعاد ماجرا اما اینطور برمیآید که فدراسیون فوتبال 2 میلیون یوروی قرض گرفته شده از شستا را در محاسبات تسویهحساب خود با ویلموتس وارد نکرده و با این وصف فوتبال ایران در مجموع 6 میلیون و 700 هزار یورو به ویلموتس پرداخت کرده است که برای فرار از حواشی پرداختی اول که پیش از شکایت سرمربی حاشیهساز بلژیکی بود، به آن اشاره نمیکنند! عجیب اینکه ویلموتس تنها یک میلیون و 175 هزار یورو از قرارداد 3 سالهای که به مبلغ ۷ میلیون و ۸۷۵ هزار یورو با فدراسیون منعقد کرد را دریافت نکرده که برای فوتبالیها بسیار آزاردهنده است.
ارسال به دوستان
شکست سنگین تیلور مقابل تانک روس
دیوید تیلور در مسابقات جهانی کشتی مقابل عبدالرشید سعدالهیف شکست سنگینی خورد. مسابقات کشتی آزاد قهرمانی جهان در اوزان غیرالمپیکی روز گذشته در آلبانی آغاز شد. در وزن ۹۲ کیلوگرم این مسابقات عبدالرشید سعدالهیف از روسیه و دیوید تیلور از آمریکا در دور اول با هم سرشاخ شدند. سعدالهیف که قهرمان جهان و المپیک در وزن ۹۷ کیلوگرم بوده با عدم حضور در المپیک پاریس به وزن ۹۲ کیلوگرم آمد تا در مسابقات جهانی اوزان غیرالمپیکی شرکت کند. تیلور هم در انتخابی وزن ۸۶ کیلوگرم آمریکا شکست خورد و به المپیک نرسید. سرشاخ جادوگر با تانک روسی با برتری ۷ بر صفر سعدالهیف همراه بود.
ارسال به دوستان
رقابت امروز استقلال - تراکتور؛ دومین آزمون سخت موسیمانه
صبرشان تمام شده
تیم فوتبال استقلال با سرمربی جدید خود امروز از ساعت 17:45 در تهران به مصاف تراکتور تبریز میرود.
استقلال در بدترین شرایط تاریخ خود قرار دارد؛ رتبه دوازدهم در لیگ برتر، ضعیفترین خط دفاع لیگ و ۳ باخت متوالی در لیگ نخبگان و لیگ برتر باعث آزردگیخاطر هواداران استقلال شده است. هرچند در بازی برابر خیبر خرمآباد طبیعی بود که موسیمانه در نخستین حضورش روی نیمکت استقلال نتواند تاثیر زیادی روی عملکرد این تیم درهم ریخته بگذارد.
البته در جریان بازی با خیبر او در کنار زمین با یکی دو بازیکن استقلال جر و بحث هم کرد و در نشست خبری هم از خجالت بازیکنان درآمد و گفت پیراهن استقلال به تن برخی گشاد است!
حالا موسیمانه بعد از باخت سنگین مقابل خیبر خرمآباد، دومین آزمون دشوار خود را پیش رو دارد و باید به مصاف تراکتور تبریزی برود که با اسکوچیچ، سرمربی اسبق تیم ملی یکی از مدعیان قهرمانی است و با 13 گل زده خطرناکترین خط حمله لیگ را دارد و بازیکنانی مثل اشترکالی و امیرحسین حسینزاده از کوچکترین فرصتها برای گلزنی استفاده میکنند.
حسین حسینی، دروازهبان و کاپیتان استقلال روز سختی را مقابل قرمزپوشان تبریزی خواهد داشت، مگر اینکه استقلال در این بازی ابتدا به فکر گل نخوردن باشد و سپس به ضدحملات فکر کند! روش بازیای که با فلسفه استقلال جور درنمیآید اما در حال حاضر برای استقلال امتیاز گرفتن و قطع نوار باختهای سریالی از نان شب واجبتر است.
به نظر میرسد در شرایط فعلی هواداران هم به دنبال بازی زیبا نیستند و میخواهند تیمشان از بحران نتیجهگیری و رتبه ۲ رقمی لیگ خلاص شود.
استقلال اگر در این بازی پیروز نشود ممکن است یکی دو پله دیگر در جدول مسابقات سقوط کند و در منطقه فانوس به دستان قرار بگیرد!
این مسابقه را میتوان یکی از حساسترین بازیهای نیمفصل اول دانست که اگر در ورزشگاه آزادی برگزار میشد شاید بیش از 70 هزار تماشاگر برای دیدنش به ورزشگاه میآمدند اما حالا حداکثر 8 تا 10 هزار تماشاگر این مسابقه را از نزدیک تماشا میکنند.
موسیمانه اگرچه برای انجام کارهای فنی و انتقال ایدههای تاکتیکیاش به تیم فرصت نداشته اما باید به هر ترتیب ممکن استقلال را از بحران بیرون بکشد اگرنه همانطور که خودش گفت ممکن است خیلی زود مدیران باشگاه سراغ چهارمین سرمربی فصل بروند! بویژه برخی پیشکسوتان این تیم بیمحابا و حتی بدون دلیل و منطق فوتبالی به این سرمربی اهل آفریقای جنوبی و کادرش حمله کردهاند.
موسیمانه قطعا میداند تنها چیزی که برای حضور در استقلال به اندازه کافی ندارد، زمان است و دوشنبه آینده هم باید به مصاف یکی از پرافتخارترین تیمهای آسیا یعنی الهلال عربستان برود.
برخی منابع خبری مدعی شدهاند احتمال نیمکتنشینی رامین رضاییان در استقلال موسیمانه وجود دارد! با این وضعیت اگر استقلال مقابل تراکتور بازنده نشود شاید بتوان گفت یک شگفتی برای تیم آشفته و بحرانزده پایتخت رقم خورده است.
استقلال فصل گذشته یک برد و یک مساوی مقابل تراکتور داشت و ۲ فصل پیش هم در آخرین هفته 7 بر یک تراکتور را با پاکو خمز در تهران شکست داد اما اکنون امکان ندارد چنین نتیجهای رقم بخورد.
***
موسیمانه: برای بهتر شدن نیاز به بازیکن جدید داریم
سرمربی تیم فوتبال استقلال با بیان اینکه تمام تلاشش را خواهد کرد تا شرایط آبیپوشان هر روز بهتر شود، گفت: برای اینکه بتوانیم نتیجه بگیریم به بازیکنان جدیدی نیاز داریم.
«پیتسو موسیمانه» روز گذشته در نشست خبری پیش از دیدار با تراکتور در هفته دهم رقابتهای لیگ برتر اظهار داشت: ما فردا یک بازی سخت پیش رو داریم و مسلما به دنبال پیروزی هستیم که امیدوارم بتوانیم نتایج استقلال را بهتر کنیم.
سرمربی تیم فوتبال استقلال ادامه داد: ما نیاز داریم بازیکنان با اعتماد به نفس بازی کنند و در شرایط سختی هستیم و امیدوارم بهتر و بهتر شویم.
او ادامه داد: ما باید مسؤولیتپذیر باشیم. من به بازیکنانم اعتماد دارم و باید در نظر داشته باشیم هنوز زمان کافی برای آمادگی نداشتیم و تاکنون تنها ۲ جلسه تمرین داشتهایم و در این میان بازیهای لیگ نخبگان آسیا را هم در پیش داریم. در فوتبال جای اشتباهی وجود ندارد و من از شرایط تیم آگاه هستم و بازیهای فشردهای داریم.
او در رابطه با تراکتور گفت: تیم خوبی است و باید به آنها احترام بگذاریم.
موسیمانه در رابطه با ساختار خط دفاعی استقلال گفت: ما تمرینات کمی داشتهایم و برای بهتر شدن نیاز به زمان داریم.
او در رابطه با اضافه شدن مهاجم به استقلال گفت: ما به سادگی نمیتوانیم گل بزنیم و در این مدت گلهای بدی را دریافت کردهایم و برای تغییر شرایط نیاز به بازیکن داریم؛ بازیکنانی که با کیفیت خوب بتوانند به ما کمک کنند و با بضاعت ما سازگار باشند.
او در رابطه با کمبود زمان برای بهبود استقلال گفت: ما نیاز به بالانس شدن تیم داریم تا بتوانیم گلهای بیشتری به ثمر برسانیم و با بازیکنانی که داریم باید کاری کنیم بهتر شویم. نمیتوانم بگویم چقدر به زمان نیاز داریم اما برای بهبود شرایط نیاز به زمان است.
سرمربی تیم فوتبال استقلال تصریح کرد: در ابتدا باید تیم را بالانس و بازیکنان جدید را به استقلال اضافه کنیم تا شرایط در تیم بهتر شود.
او در رابطه با شرایط بدنی بازیکنان استقلال گفت: من در تمرینات پیشفصل نبودهام و اکنون در شرایطی نیستیم که بتوانیم شرایط بدنی بازیکنان را عوض کنیم.
ارسال به دوستان
انتظار 7 ساله محمدعلی گرایی با قهرمانی تمام شد
فتح تیرانا
همواره در سالهای اخیر از محمدعلی گرایی به عنوان یکی کشتیگیر تکنیکی که در اجرای فنون زیبا تخصص دارد، یاد شده اما او هرگز تا قبل از اعزام به جهانی 2024 تیرانا نتوانسته بود به فینال مسابقات جهانی راه یابد. فرنگیکار شیرازی که به خاطر اجرای یک فن عجیب به نام «سنجاب پرنده» در المپیک توکیو شهرت بیشتری یافت، حال و روز متفاوتی در آلبانی داشت.
محمدعلی گرایی حتی در تنها حضور خود در المپیک هم به مدال نرسیده بود و در ۳ دوره 2017، 2019 و 2021 توانسته بود مدال برنز جهان را از آن خود کند.
گرایی که یک دوره محرومیت به خاطر پرتاب کردن بطری آب به داخل تشک در مسابقات جهانی 2023 را تحمل کرد و به همین خاطر المپیک پاریس را هم از دست داد، با عزمی راسخ به تشک بازگشت و توانست صاحب دوبنده تیم ملی در مسابقات جهانی 2024 که البته در اوزان غیرالمپیکی برگزار میشود، باشد.
گرایی که وزن تخصصیاش 77 کیلوگرم است، در این مسابقات در 82 کیلو روی تشک رفت و پریروز برخلاف برادرش شروع خوبی داشت و توانست در دور نخست با نتیجه 8 بر صفر روهیت داهیا از هند را شکست دهد. وی در دور بعد با نتیجه 7 بر 2 از سد میهایل برادو از مولداوی گذشت و راهی مرحله یکچهارم نهایی شد. گرایی در این مرحله با نتیجه 14 بر 6 مقابل تایزو یوشیدا از ژاپن به پیروزی رسید و راهی نیمهنهایی شد.
کاپیتان شیرازی تیم ملی کشتی فرنگی در نیمهنهایی با نتیجه 2 بر صفر گلا بولکوادزه از گرجستان را شکست داد و فینالیست شد تا برای کسب مدال طلا برابر اریک زیلواسی از مجارستان قرار بگیرد.
با اینکه همه منتظر یک نبرد سخت و دشوار برای محمدعلی گرایی بودند اما او با روحیهای بالا و البته بدنی آماده وارد تشک شد و اجازه نداد حریفش بیش از یک دقیقه و 35 ثانیه فرصت داشته باشد!
محمدعلی گرایی که در ابتدا یک امتیاز روی حمله خود کسب کرد، در ادامه روی فن حریف توانست کشتیگیر مجار را خاک و یک بارانداز هم اجرا کند. اعتراض مربیان حریف و رد شدن آن نتیجه را 6 بر صفر کرد و در ادامه گرایی با یک خاک کار را در همان تایم اول به پایان رساند و 8 بر صفر یک فینال یکطرفه را به سود خود به پایان برد تا در نخستین فینال جهانی خود یک طلای شیرین را برای کشتی فرنگی ایران کسب کند.
به این ترتیب محمدعلی گرایی نخستین و آخرین طلایی ایران در کشتی فرنگی اوزان غیرالمپیکی جهان بود تا تیم حسن رنگرز با یک طلا و یک نقره به کار خود پایان دهد.
* تیم رنگرز؛ نایبقهرمان جهان
مسابقات جهانی کشتی فرنگی اوزان غیرالمپیکی با یک نشان طلا و یک نقره برای شاگردان حسن رنگرز و ایستادن ایران روی سکوی دوم به پایان رسید.
مسابقات جهانی کشتی فرنگی اوزان غیرالمپیکی که 7 آبان در آلبانی آغاز شده بود، با قهرمانی جمهوری باکو با 85 امتیاز به پایان رسید.
تیم باکو کار خود را در این رقابتها با 3 نشان طلای الدانیز عزیزلی، نیهات ممدلی و اولوی غنیزاده و عنوان پنجم کوربان کوربانوف تمام کرد.
بعد از این تیم، ایران که ۲ حذفی و ۲ فینالیست داشت، با ۲ نشان نقره پویا دادمرز و طلای محمدعلی گرایی و کسب 55 امتیاز و عنوان نایبقهرمانی به کار خود خاتمه داد.
در وزن 55 کیلوگرم، پویا دادمرز با ضربه فنی گئورگی تاخادزه از گرجستان و 2 برد مشابه یک - یک مقابل مانوئل خاچاطوریان از ارمنستان و امین سفرشایف از روسیه فینالیست شد. او در فینال یک - یک مغلوب الدانیز عزیزلی قهرمان جهان از باکو شد و به مدال نقره رضایت داد.
در وزن 63 کیلوگرم، ایمان محمدی که دور اول استراحت کرده بود، بعد از شکست 8 بر صفر داستان کادیروف از قرقیزستان، 2 - 2 مغلوب زادیک لالائف از روسیه شد و با توجه به شکست این کشتیگیر در مرحله نیمهنهایی از دور رقابتها حذف شد.
در وزن 72 کیلوگرم، محمدرضا گرایی در دور اول با نتیجه 11 بر 3 مغلوب بنجامین پیک از آمریکا شد و با توجه به شکست 9 - صفر این کشتیگیر در مرحله بعد مقابل حریف کروات از دور رقابتها کنار رفت.
در وزن 82 کیلوگرم، محمدعلی گرایی با شکست 8 بر صفر روهیت داهیا از هند، 7 بر 2 میهایل برادو از مولداوی، 14 بر 6 تایزو یوشیدا از ژاپن و 2 بر صفر گلا بولکوادزه از گرجستان، راهی فینال شد و در مسابقه نهایی 8 بر صفر اریک زیلواسی از مجارستان را شکست داد و مقتدرانه صاحب نشان طلا شد.
ارسال به دوستان
یادداشت روز
حدود دولت؛ حاکمیت ملی و مرزهای سرزمینی
حمید ملکزاده*: سرانجام بعد از یک دوره قابلتوجه از جنگ روانی، ارتش رژیم صهیونیستی بامداد شنبه هفته جاری در پاسخ به عملیات «وعده صادق2» به اهدافی در بخشهایی از محدوده سرزمینی جمهوری اسلامی ایران حمله کرد. از همان ساعات ابتدایی به اجرا درآمدن این عملیات نظامی، مجموعههای مختلفی از تحلیلگران سیاسی و نظامی در رسانههای رسمی و غیررسمی دنیا به تحلیل درباره ابعاد عملیات رژیم صهیونیستی پرداختند. اقدام موثر پدافند هوایی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و انسجام و اعتمادبهنفس ملی در میان مردم در صدر اخباری بود که پیرامون این تهاجم شرورانه در سرتاسر جهان مخابره شد. در این میان غیر از برخی کارشناسان فارسیزبان که در مقام بازوهای برونمرزی ارتش رژیم اشغالگر قدس فعالیت میکنند، تقریبا همه تحلیلها بر تحقیر مضاعف رژیم و شکست عملیات نظامی آن علیه ایران تأکید میکردند. تا جایی که چه در میان ایرانیان و چه در مجامع غیرایرانی مجموعهای از شوخیهای گفتاری، نوشتاری و برخی تولیدات پیچیدهتر در فضای مجازی، این نمایش ضعف در بازی حقارت رژیم را به تصویر کشیدند. در شرایطی که رسانههای حامی اسرائیل سعی میکردند ضمن بزرگنمایی اقدامات رژیم علیه ایران، این نمایش ضعف را به دستاورد نظامی مهمی در میدان افکار عمومی تبدیل کنند، جریان دیگری که عموما به شکلی خودجوش و در میان شهروندان ایرانی و غیرایرانی رواج پیدا کرده بود، سعی میکرد حقارت موجود در این عملیات را برجسته کند. رهبر انقلاب در دیدار خانوادههای شهدای امنیت، هم آن بزرگنمایی و هم این کوچکانگاری را مورد انتقاد قرار دادند و همه افراد را از آن برحذر داشتند. در این یادداشت تلاش میکنم به مسائلی درباره این موضوع بپردازم.
* حدود دولت؛ مسأله حاکمیت ملی
از مجموعه تصاویر و گزارشهای رسمی به دست آمده درباره تهاجم چند روز گذشته به برخی سامانههای پدافند هوایی جمهوری اسلامی ایران، اینطور به نظر میرسد که اقدام اسرائیل عملا بسیار محدود و در نوع خودش ناموفق بوده است. باوجود این نباید از نظر دور داشته باشیم که این اقدامی علیه حاکمیت ملی و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران در مقام یک دولت است؛ اقدامی که هر چند کوچک یا هر چند ناموفق بوده باشد، باید آن را به عنوان اقدامی خصمانه از طرف یک بازیگر خارجی علیه تمامیت جمهوری اسلامی ایران و عناصر بنیادین تشکیلدهنده آن بفهمیم. من پیشتر وقتی درباره معنای ترور شهید اسماعیل هنیه در تهران مینوشتم به این موضوع اشاره کرده بودم که در آن اقدام اسرائیل عملا اصل حاکمیت ملی ایران را زیر سوال برده است. از این جهت فرقی نمیکند کدام بازیگر خارجی، به چه بهانهای و تا چه اندازهای نسبت به اصل حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی ایران تعدی کرده است. نفس این اقدام موضوع بسیار مهمی است که در مجموعه تحلیلها یا روایتهایی که ارائه میکنیم نباید نادیده گرفته شود. درست مثل وقتی که یک هواپیمای جاسوسی یا غیرجاسوسی نظامی یا غیرنظامی، یا یک کشتی تجاری یا غیرتجاری بدون طی کردن ترتیبات قانونی یا بدون دلیل موجه بشردوستانهای که به اطلاع مقامات رسمی در یک دولت خاص رسیده است از حدود سرزمینی دولت عبور میکند، در اینجا نیز باید این اقدام را به عنوان تعدی خصمانه نسبت به حدود حاکمیتی ایران در نظر گرفت؛ موضوع بسیار مهمی که هم باید بهدرستی به اطلاع شهروندان برسد، هم باید در هر شکلی از موضعگیری سیاسی، یا اقدام دیپلماتیک در مرکز توجه مسؤولان امر و فعالان مختلف قرار بگیرد. از این جهت نباید در ساز و کارهای مبتنی بر کوچکانگاری تهاجم رژیم صهیونیستی به برخی اهداف در جمهوری اسلامی ایران مشارکت کرد.
* روایت غلط؛ اقدام ضعیف
در بالا و به طور خلاصه درباره دلالتهای کوچکانگاری اقدام رژیم صهیونیستی علیه حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران نوشتم. در این بخش بنا دارم پیامدهای این کوچکانگاری را در افکار عمومی و روندهای تصمیمگیری پیرامون پاسخ مناسبی که باید در مقابل این اقدام شرورانه اتخاذ کرد مورد بررسی قرار دهم. کوچکانگاری به معنای نادیدهگرفتن عمدی یا ناخودآگاه دلالتها و معانی نهفته در پس یک عمل خاص است. این موضوع میتواند به خودی خود به عنوان بخشی از عملیات روانی در روزهای بعد از دست زدن به یک اقدام نظامی در نظر گرفته شود. برای اینکه منظور من را بهتر متوجه شوید باید به این مساله توجه کنید که هر فعلی، صورتی دارد که ما در برخورد اولیه و در مواجهه ابتدایی آن را میبینیم اما وقتی صحبت از افعال انسانی در میان باشد همه چیز بهصورت فعل محدود نمیشود.
در هر عملی یک معنا یا دلالت پیچیدهتر را میشود شناسایی کرد که اهمیتی به مراتب بیشتر از صورت ظاهری آن دارد. مثلا درباره موضوع پیشین کوچکانگاری باعث میشود تا موضوع تعدی دشمن خارجی به حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی نادیده گرفته شود.
تا جایی که به موضوع افکار عمومی مربوط میشود، کوچکانگاری ممکن است از حساسیت افکار عمومی نسبت به تهاجم دشمن خارجی به کشور کاسته و انسجام و وحدتی را که به بسیج عمومی برای مقابله با دشمن خارجی یاری میرساند تضعیف میکند. این مساله همچنین میتواند در بلندمدت احساس تعلق شهروندان ایرانی به واحد سیاسی خود را به مخاطره بیندازد. کوچکانگاری در این زمینه در نهایت به غیرسیاسی شدن شهروندان منتهی خواهد شد.
در کنار همه اینها موضوع دیگری هست که باید به صورت جدیتری مورد توجه قرار بگیرد. هر بار کوچکانگاری یا بزرگنمایی در بنیان سیاستگذاری یا تصمیمگیری درباره موضوعات مختلف اثرگذار باشد، ممکن است سیاستهای نادرست، در زمان نامناسب و به شکل ناکارآمد اتخاذ شود؛ سیاستها و تصمیمهایی که بهجای تأمین منافع دولت و ملت به این منافع اساسی آسیبهایی جبرانناپذیر بزند. در این زمینه باید به این نکته توجه کرد که بزرگنمایی ممکن است به ترسی غیرواقعی منجر شود؛ در حالی که کوچکانگاری ممکن است ضرورت اقدام متناسب با وضعیت واقعی برای تحصیل منافع ملی را از بین برده یا ضرورت دست زدن به اقدامات پیشگیرانه مناسب را در ذهن سیاستگذاران مخدوش کند. همچنین کوچکانگاری اقدامات دشمن ممکن است تصویر کلی از میدان سیاست درباره یک موضوع خاص را مخدوش کرده و از این جهت در روند سیاستگذاری و تصمیمگیری اختلالاتی جبرانناپذیر را به وجود بیاورد.
پژوهشگر اندیشههای سیاسی *
ارسال به دوستان
نگاه
بودجه ضد معیشت
میثم مهرپور: در اقتصادهای تورمی مانند ایران، رشد بودجه عمومی متناسب با تورم را میتوان امری طبیعی دانست. اگر این رشد کمتر از متوسط تورم عمومی باشد، میتوان بودجه را انقباضی و اگر بیشتر باشد، میتوان بودجه را انبساطی دانست. در لایحه بودجه 1404 در حالی که بر اساس آمارهای رسمی تورم 35 درصد است شاهد رشد 68 درصدی کل منابع بودجه نسبت به سال جاری هستیم؛ موضوعی که بیانگر انبساطی بودن لایحه پیشنهادی دولت چهاردهم است. در کنار این موضوع، مساله مالیات در لایحه پیشنهادی بسیار مهجور است؛ موضوعی که طی سالهای گذشته و بودجههای ارائه شده از سوی دولت سیزدهم به سمت و سوی مناسبی در حال حرکت بود اما در بودجه 1404 عملا این روند متوقف شده است. شکی نیست اصلاح نظام مالیاتی با ایجاد پایههای جدید مالیاتی و ارتقای شفافیت برای مقابله با اقتصاد پنهان و فرارهای مالیاتی محقق میشود و در این مسیر با اصلاح قوانین طبیعتا باید شاهد افزایش درآمدهای مالیاتی دولت نیز باشیم. در حالی که در لایحه بودجه 1404 برای درآمدهای مالیاتی کشور رشد 39 درصدی پیشبینی شده است؛ رقمی که تقریبا متناسب با نرخ تورم و افزایش هزینهها بوده و عملا بدان معناست که دولت چهاردهم بر خلاف دولت قبل تمایل یا اعتقادی به اصلاح یا ایجاد تغییر در نظام مالیاتی کشور ندارد. اصلاح نظام مالیاتی از این حیث ضرورت دارد که این اقدام نه تنها منجر به افزایش درآمدهای دولت میشود، بلکه هدف اصلی و مهم آن را میتوان هدایت اقتصاد کشور دانست. در واقع ابزار مالیات بیش از آنکه ابزاری برای کسب درآمد دولت و به تبع آن اداره کشور از این طریق باشد، ابزاری مهم برای هدایت اقتصاد بوده و موضوع درآمد، هدف ثانویه مالیاتهاست. با این توضیح عدم تغییر و اصلاح در نظام مالیاتی به این معناست که دولت به وضعیت موجود در اقتصاد و تداوم چالشهایی چون فرارهای مالیاتی، عدم شفافیت اقتصادی و وجود فعالیتهای سوداگرانه رضایت داده است. البته طبیعتا منظور از افزایش درآمدهای مالیاتی، افزایش نرخهای مالیاتی و فشار مالیاتی مضاعف بر حقوقبگیران و دارندگان درآمد ثابت نیست، بلکه اتفاقا در این حوزه دولت باید به سمت بخشودگی و معافیتهای بیشتر نیز حرکت کند. مساله اصلی، عدم تداوم اصلاح نظام مالیاتی کشور و توقف روند مثبتی است که در دولت سیزدهم در این حوزه آغاز شده بود. با این تفاسیر پرسش این است: آیا سال آینده با این بودجه میتوان به سمت رشد اقتصادی (افزایش تولید و بزرگتر شدن کیک اقتصاد ایران) و کاهش تورم به معنای کاهش فشارهای معیشتی بر مردم حرکت کرد؟
آنچه در ظاهر امر مشخص است نهتنها این لایحه چنین دورنمایی را نشان نمیدهد، بلکه بررسی موضوعاتی چون مالیاتها در لایحه مذکور به معنای تداوم فعالیتهای سفتهبازانه در اقتصاد ایران و عدم هدایت منابع به سمت تولید و البته گرانسازی معیشت و هزینههای مردم است. تا زمانی که دولت مصمم به توقف سفتهبازان و فعالیتهای مخرب آنها با ابزارهایی چون مالیات نباشد، طبیعی است در اقتصاد تورمیای مانند اقتصاد ایران، دولت برای اداره کشور مجبور به گرانسازی خواهد بود؛ گرانسازیای که با نامهای مختلف در نهایت منجر به آسیب رسیدن به معیشت مردم خواهد شد.
نکته دیگر در لایحه بودجه 1404 نگاه دولت چهاردهم به استقراض به عنوان راهی برای اداره کشور است که بر این اساس میتوان به رشد قابل توجه انتشار اوراق در این لایحه اشاره کرد. در لایحه مذکور، واگذاری داراییهای مالی رشدی بیش از 300 درصدی داشته است. پیشبینی عدم رشد سودآوری شرکتهای دولتی نیز از نکات جالب و البته عجیب لایحه بودجه 1404 است. در حالی که بودجه شرکتهای دولتی با رشد قابل توجهی مواجه شده اما درآمد این شرکتها رشدی نداشته که طبیعتا به معنای افزایش ناکارآمدی این شرکتهاست، یعنی دولت هیچ رشدی را برای سود شرکتهای دولتی متصور نیست اما هزینههای آنها افزایش داشته است(!) نکته این است که اگر قرار است اقتصاد به رشد برسد و تولید بهبود یابد، طبیعتا شرکتهای دولتی نیز به عنوان بخشی از اقتصاد ایران بوده و اگر بناست سود این شرکتها افزایشی نداشته باشد چرا بودجه آنها افزایش قابل توجهی داشته است؟!
ارسال به دوستان
یادداشت
ابعاد عملیات روانی رزمایش دریایی آیونز
محمد رستمپور: یک ضربالمثل انگلیسی میگوید «قبل از اینکه یک ارتش بجنگد، باید سایه آن ارتش بجنگد». جنگها هزینه هنگفتی دارند و معمولاً نتایجی که رهبران سیاسی یا فرماندهان نظامی به دنبال آن هستند، به بار نمیآورند. با این حال، کوشش برای تغییر اراده رقیب عمری به درازای حیات بشر دارد. هیچ دورهای در تاریخ بشر نمییابید که صلح سراسری در کره زمین برپا بوده باشد. میل به فساد و شرارت و بهکارگیری توان و نیرو برای تضییع حقوق دیگران هیچگاه پایانی نداشته. در نتیجه، باید در برابر هر رخدادی آماده بود و در نتیجه در چنین جهانی، آمادگی برای مواجهه با رقیب، یک محاسبه عقلانی فرازمانی و فرامکانی است.
از این نظر، آزمونها و رزمایشها مهمترین عناصر چنین محاسبهای هستند. جنگ، چنان مهلک و ویرانگر است که امکان هر آموزش و آزمایشی را میگیرد و ملتهای با بیشترین آمادگی، همیشه کمترین هزینهها در جنگ را متحمل میشوند. با این همه، رزمایشها روی تصویر و محاسبه رزمآوران، سربازان و فرماندهان در ۲ سوی میدان و حتی روی مردم در کشورهای سوم نیز اثر مستقیم دارند. این اثربخشی، از آنجا که هیچ سویه سیاسی، اقتصادی و نظامی ندارد و تماماً مبتنی بر القای پیام، حس یا باوری است، چه بسا هزینهکرد میلیاردها دلار خرج نظامی حتی در یک رزمایش، در تغییر تصمیمات بازیگران ذینفع کارسازتر باشد. چنین اثری در حوزه عملیات روانی سنجش میشود. عملیات روانی به دنبال ترغیب، توجیه و حتی اجبار رقیب در پذیرش تصمیم یا اراده شماست و در نتیجه، یک رزمایش نظامی بیش از آنکه یک عملیات آمادگی باشد، یک عملیات روانی است که به دنبال اثبات یا تضعیف گزارههایی است که در ذهن رقبا به سوژههایی برای تصمیمگیری درباره نحوه عمل در گشودن یا بستن آتش به سمت رقیب تبدیل شده.
در هر عملیات روانی ۴ دسته هدف در ۴ حوزه مورد آزمون قرار میگیرد: حوزه عقلانی، حوزه عاطفی، حوزه اعتقادی و حوزه اخلاقی. با این پیشفرض میتوان ادعا کرد رزمایش دریایی آیونز در روزهای پایانی مهرماه 1403، یک سال و ۲ هفته پس از عملیات شگفتانگیز هفتم اکتبر و ۱۶ روز پس از اجرای عملیات فرامرزی جمهوری اسلامی ایران علیه اهداف امنیتی و نظامی دشمن متخاصم در فلسطین اشغالی و در محیط امنیتی ملتهب غرب آسیا، با همه رزمایشهای دریایی پیش از این صورت گرفته در منطقه تمایز و تفاوت اساسی دارد و میتوان ۴ زمین مشخص در طیف اهداف رزمایش را بازشناسی و تبیین کرد.
وجه عقلانی یک عملیات روانی در پی آن است که سازوکارهای عقلانی رقیب را دستکاری کند و آنچه را در ذهنیت او، «معقول»، «شدنی» و «معنادار از نظر هزینه - فایده» نشان میدهد، «نامعقول»، «محال و حتی بعید» و «هزینهزا» ترسیم کند. برگزاری رزمایش دریایی آیونز با حضور نمایندگان کشورهای روسیه، عربستان، تایلند، پاکستان، قطر، عمان، بنگلادش و هند، به موازات اعلام کشورهای منطقه مبنی بر در اختیار نگذاشتن حریم هوایی این کشورها برای حمله به ایران، عملیات هوایی گسترده رژیم اشغالگر علیه اهدافی در داخل جمهوری اسلامی ایران را به یک عملیات پرمخاطره و هزینهزا تبدیل کرد. توجه به ائتلافهای دریایی که از جمله اهداف اجلاس نیروهای دریایی کشورهای حاشیه اقیانوس هند یا همان آیونز بوده، اثباتکننده این معناست که رژیم صهیونیستی در پهنه دریایی در سمت رقیب یعنی جمهوری اسلامی ایران باید ائتلافشکن باشد یا ائتلافسازیهای مرکب بر اهدافی متفاوت با آنچه در آیونز پیگیری و رهگیری میشود را دنبال کند. هر دوی این مقاصد در شرایط کنونی که رژیم صهیونیستی در ۲ جبهه محدود مشغول یک جنگ خاکستری است که کاملاً متأثر از محاسبههاست، متغیرهای جدیدی میسازد که احتمال کارآمدی 50 درصدی دارد و این احتمال در یک منطق نظامی با احتمال صفر تفاوتی ندارد.
در وجه عاطفی عملیات روانی، از نقش مؤثر هیجان در اندیشه و عمل انسان یاد میشود و به قدرت عواطف در انگیزش رفتارهای عاطفی و افزایش شور و نشاط اجتماعی توجه میشود. آیونز مبتنی بر اطلاعرسانی هدفمند که در آن، اطلاعات خاصی را درباره یک رویداد منتشر میکند بر مشارکت بازیگران دریایی منطقهای و فرامنطقهای تمرکز میکند و بویژه اصل برگزاری رزمایش را واجد پیام معنادار برای رژیم صهیونیستی که در تلاش است توان راهبردی ایران را تنها در عرصه موشکی و پهپادی تصویر کند، میسازد.
القای پیام قدرت، ائتلاف و نیرومندی در حوزههایی غیر از آنچه تاکنون در مصاف رودررو با رژیم صهیونیستی آزمون شده، به افکار عمومی داخلی روحیه میدهد و از سوی دیگر، انگاره «انزوای ایران» را به حاشیه میراند.
وجه اعتقادی عملیات روانی، نشانگر پویایی منبع تولیدکننده قدرت یک بازیگر است. در یک عملیات روانی ساده، اصول اعتقادی حریف تحریف یا تحدید میشود و در یک عملیات روانی پیچیده، نظام اعتقادی تازهای تولید یا تثبیت میشود که جایگزین باورهای پیشین میشود. آیونز از نظر عملیات روانی نوعی از پیچیدگی را تبلیغ میکند که از چرایی ائتلاف دریایی کشورهای منطقه و فرامنطقه با جمهوری اسلامی ایران میپرسد. در این شکل از عملیات روانی، پیوند تاکتیکی یا رابطه رئالیستی رژیم صهیونیستی در برخی عرصهها با بعضی بازیگران حاضر در این رزمایش با رابطه دریایی رقیب سرسخت رژیم صهیونیستی یعنی جمهوری اسلامی ایران با همان بازیگران، برجسته میشود. این پیوند، ضمن آنکه تمایز یک «رابطه راهبردی» و یک «رابطه تاکتیکی» را معرفی میکند، نشان میدهد در تحصیل منافع ملی، نباید بازیگران حاضر در صحنه بینالملل را در یک دوگانه «دشمن/ دوست» دید. عملیات روانی نوین، مخاطب را به ۵ دسته دشمن، مخالف، خودی، موافق و بیطرف تقسیم میکند و ۴ وضعیت پیش روی یک بازیگر قرار میدهد. در ۳ وضعیت از منافع بازیگران یعنی اشتراک منافع، اختلاف منافع و بیطرفی امکان ائتلاف و همکاری و حتی رقابت وجود دارد و تنها در وضعیت تعارض منافع است که ستیز رخ میدهد. آیونز و آیونزها میتواند مناسبات جمهوری اسلامی ایران را از دوگانه کلاسیک منافع به یک چهارگانه پویا تبدیل کند.
در نهایت، وجه اخلاقی عملیات روانی به دنبال آن است که اخلاقیات رقیب را بیمعنا کند و شکلی از سازهانگاری عملیاتی را بویژه پیش روی بازیگران سوم قرار دهد. در این بعد، آیونز به مقایسه با رویدادهای همسان در جبهه رقیب میپردازد و نشان میدهد امکان کسب یا تزاید قدرت مبتنی بر اصول یا هنجارهای اخلاقی برای نیل به اهداف صلحآمیز وجود دارد. در این رهیافت، نیروی دریایی ایران یک نیروی راهبردی است که پایبند به اخلاقیات، هنجارها و ارزشهاست و اتفاقا به اشتراکگذاری و توسعه این باورها اهتمام جدی دارد؛ چیزی که در مأموریت ناوگروه 86 نیروی دریایی در سفر 360 درجه دور دنیا نیز نیروی دریایی را به عنوان یک نیروی نظامی قدرتمند اما بااخلاق جلوه داد. تثبیت این قدرتمندی که با اخلاقمداری همراه شده، گزارههای بدبینانه درباره شریر بودن ذات و بروزهای قدرت را تضعیف میکند و نشان میدهد قدرتمندی در حوزه نظامی میتواند خلاف پندارها در خدمت صلح بشری باشد. درست است «قبل از اینکه یک ارتش بجنگد، باید سایه آن ارتش بجنگد» اما سایهای که اگر اقتدار میآورد، اطمینان، آرامش و اعتبار به توان ایرانی را نیز به همراه آورد؛ مانند آنچه امروز در سواحل خلیج تا ابد فارس رخ میدهد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|