|
افت 30 هزار واحدی شاخص کل بورس
شاخص کل بازار سرمایه روز گذشته با 30 هزار و 843 واحد کاهش به رقم یک میلیون و 229 هزار و 879 واحد رسید. همچنین شاخص کل هموزن با 8 هزار و 406 واحد کاهش به رقم 454 هزار و 785 واحد رسید. در جریان معاملات روز گذشته بازار سرمایه، حدود 11 میلیارد سهم به ارزش تقریبی 10 هزار میلیارد تومان معامله شد. همچنین ارزش کل بازار به حدود 4900 هزار میلیارد تومان رسید.
ارسال به دوستان
گزارش «وطن امروز» از ادامه تناقضگوییهای دولتیها درباره خاموشیهای اخیر
معادله خاموشی
گروه اقتصادی: پس از چند هفته از آغاز آلودگی شدید هوا در کلانشهرهای کشور از جمله شهر تهران، قطعی برق هم به چالش دیگری برای مردم تبدیل شده است. طی هفتههای اخیر نقش «استفاده نیروگاهها از سوخت مازوت برای تولید برق» در آلودگی هوا به شکل پررنگی مطرح شد. استفاده نیروگاهها از مازوت را البته مقامات دولتی هم تایید کردند. حتی بیژن زنگنه، وزیر نفت هم با تایید استفاده برخی نیروگاهها از مازوت برای تولید برق، وزارت نفت را ناچار از تحویل مازوت به نیروگاهها اعلام کرد.
* روایت دولت از دلیل آلودگیهای اخیر
آنچه از مجموع اظهارات مقامات دولتی برمیآید، علت آلودگی هوا در هفتههای گذشته، رشد شدید مصرف گاز در کشور بویژه در بخش خانگی است. با توجه به اینکه نیروگاههای حرارتی سهم زیادی در تولید برق کشور دارند، افزایش همزمان مصرف گاز و برق از یک سو باعث افزایش نیاز نیروگاهها به گاز و از سوی دیگر باعث کاهش گاز ارسالی به نیروگاهها شده است. طبق اعلام مسؤولان دولت، وزارت نفت در این شرایط ناچار از جایگزین کردن مازوت به جای گاز برای تامین سوخت نیروگاهها و حفظ تولید برق شده است. استفاده نیروگاهها از مازوت به جای گاز به منظور تولید برق در نهایت باعث تشدید آلودگی هوا در هفتههای اخیر شد. این مشهورترین روایتی است که مسؤولان در روزهای اخیر برای تشریح دلیل آلودگی هوا ارائه کردند.
قطعی برق در بخش نسبتا وسیعی از کشور در روزهای اخیر اما موضوع مدیریت انرژی در کشور را وارد مرحله جدیدی کرد. سهشنبه هفته جاری بود که برق مناطقی از کشور با قطعی نسبتا طولانی همراه شد. قطعی برق البته درست یک روز پس از اظهارات رئیس سازمان محیطزیست مبنی بر «ترجیح قطعی برق نسبت به استفاده از مازوت برای تولید برق» اتفاق افتاد.
* قطعی برق هم به آلودگی هوا اضافه شد
دوشنبه هفته جاری معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در برنامهای تلویزیونی با اشاره به آلودگی هوا در کلانشهرهای کشور افزود: اکنون علت اصلی آلودگی هوا، افزایش غلظت ذرات معلق کمتر از 5/2 میکرون است که عامل اصلی ایجاد آن استفاده از سوختهای فسیلی بویژه گازوئیل در خودروهای دیزلی و مازوت در صنایع سنگین و نیروگاههاست.
عیسی کلانتری اظهار داشت: امسال مصرف گاز در بخش خانگی ۱۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است که علت این موضوع میتواند شیوع ویروس کرونا باشد، زیرا بر اساس توصیههای بهداشتی در ادارات، مراکز تجاری و منازل در و پنجرهها برای تهویه هوا تا حدودی باز است و این سبب میشود گرمای هوا با سرمای بیرون تبادل شود.
وی افزود: با افزایش مصرف گاز در کشور، نیروگاهها و کارخانههایی مانند سیمان با کمبود انرژی روبهرو شدهاند از اینرو ناچار هستند که مازوت یا گازوئیل مصرف کنند.
کلانتری تصریح کرد: از سویی وزیر نفت اعلام کرده با توجه به افزایش مصرف گاز در کشور مجبور است برای تولید ۵۰۰۰ مگاوات برق در کشور به نیروگاهها مازوت بدهد، این مقدار ۹درصد برق مصرفی کشور است. از نظر من بهتر است که روزی ۲ ساعت خاموشی داشته باشیم اما از مازوت استفاده نکنیم، ما در زمان جنگ هم روزی ۷ تا ۸ ساعت با خاموشی مواجه بودیم.
قطع برق به دلیل افزایش مصرف گاز را سخنگوی توانیر هم تایید کرد. مصطفی رجبیمشهدی در گفتوگو با صداوسیما درباره علت قطعی برق در برخی مناطق کشور گفت: به رغم همه تلاش وزارت نفت برای تامین سوخت نیروگاههای کشور، به دلیل افزایش مصرف گاز و برق بویژه در بخش خانگی و تجاری، محدودیتهایی برای تحویل سوخت به نیروگاهها به وجود آمد اما خوشبختانه با اقدامات اصلاحی که در حال انجام است، این مشکل در حال حل شدن است.
* ناگهان رمز ارزها مقصر قطعی برق شدند
پس از بالا گرفتن بحثها و ابهامات درباره علت قطعی برق، از روز گذشته ناگهان فضاسازی رسانهای سنگینی برای نسبت دادن قطعی برق به استخراج رمزارز در کشور آغاز شد. سخنگوی توانیر روز گذشته در گفتوگوی تصویری با شبکه خبر از محدود کردن مراکز استخراج رمزارز برای کاهش مصرف برق و جلوگیری از قطعی برق خبر داد. رجبیمشهدی گفت: برای کنترل مصرف برق، جریان برق چند بانک و نهاد پرمصرف را قطع کردیم تا بتوانیم مصارف خانگی را مدیریت کنیم. سخنگوی توانیر همچنین اعلام کرد: مراکز استخراج رمز ارز مجاز و برخی صنایع را محدود کردیم.
همچنین مدیرعامل شهرکهای صنعتی تهران عصر سهشنبه در جمع خبرنگاران با انتقاد از قطع ناگهانی برق واحدهای تولیدی و خسارت شدید آنها گفت: از متولیان برق میخواهیم قبل از قطع برق به شهرکهای صنعتی اطلاع دهند؛ با برنامهریزی و تعامل میشود خسارات را به حداقل رساند.
صابر پرنیان با معرفی استخراج رمز ارز به عنوان عامل قطعی برق گفت: کم کردن دغدغه تولیدکنندگان و حفظ اشتغال، مهمتر از استخراج رمز ارز در شهرکهاست.
اوج این فضاسازیها اما مربوط به اظهارات رئیس دفتر روحانی بود. محمود واعظی روز گذشته در حاشیه جلسه هیأت دولت گفت: اینکه گفته میشود دولت از بیتکوین استفاده میکند جفاست، دولت که وارد این مسائل نمیشود. در یک سال گذشته و با فشارهایی که وجود داشت، دستگاه استخراج بیتکوین به صورت قاچاق وارد کشور شده بود و در مکانهای مختلف استفاده میشد و به دولت فشار وارد شد و بر همین اساس در کمیسیونهای دولت مطرح شد و به دولت رسید تا بتوانیم این موضوع را قانونمند کنیم، به گونهای که باید از وزارت صمت مجوز گرفته شود و وزارت نیرو نیز تعیین کند که چگونه استفاده کنند.
وی افزود: امروز در دولت ادعا شد علاوه بر آنهایی که اجازه گرفتند، در برخی مرغداریها در حال استفاده از دستگاه استخراج بیتکوین هستند و آقای رئیسجمهور دستور دادند وزارت اطلاعات و وزارت کشور با جدیت دنبال کنند و اگر اشخاصی در حال استفاده از آن هستند، با جدیت با آنها برخورد شود.
دولت اما در حالی استخراج رمزارز را عامل قطعی برق معرفی میکند که طبق آمارهای رسمی، استخراج رمز ارز (ماینینگ) در کشور سهم بسیار ناچیزی از مصرف برق کشور دارد.
با وجود روند عادی افزایش مصرف برق و گاز، مسؤولان دولت توضیح دقیقی از علت قطعی برق ارائه نمیدهند. در این میان البته اظهارات متناقض دولتمردان در موضوع قطعی برق و شفاف نبودن رقم دقیق مصرف گاز، شائبهها درباره علت اصلی وقایع اخیر را تشدید کرده و موجب سوءاستفاده رسانههای بیگانه از این نابسامانیها شده است. انتظار میرود دولتمردان ضمن اتخاذ هر چه سریعتر تدابیر لازم برای حل مساله قطعی برق و آلودگی هوا، موضوع را به طور کامل و دقیق برای مردم تشریح کرده و به شائبههای ایجاد شده در این زمینه پاسخ دهند.
***
چند درصد برق کشور برای ارزکاوی مصرف میشود؟
رئیس کارگروه ماینینگ انجمن بلاکچین ایران اما نسبت به اظهارات مسؤولان وزارت نیرو که انگشت اتهام خاموشی را به سمت استخراجکنندگان رمزارز نشانه گرفتند واکنش نشان داد. محمدرضا شرفی در گفتوگو با «وطن امروز» در این رابطه، اظهار داشت: مصرف برق اکوسیستم ماینینگ کشور، قریب به 310 مگاوات بر ساعت است که در برابر رقم کل مصرف کشور بسیار پایین است. وی افزود: مصرف برق کشور در دوره کنونی تقریبا به صورت میانگین، حدود 36 تا 38 هزار مگاوات در ساعت است. این رقم مصرف در پیک تابستان تا رقم 58 هزار مگاوات هم میرسد، بنا بر این رقم 310 مگاوات مصرف ارزکاوها نمیتواند باعث خاموشیهای اخیر باشد. رئیس کارگروه ماینینگ انجمن بلاکچین ایران اظهار داشت: میزان مصرف و افزایش مصرف برق کشور متناسب با سالهای گذشته بوده و اتفاق جدیدی در این رابطه رخ نداده است. به صورت تقریبی سالانه 2200 مگاوات افزایش مصرف برق را در کشور شاهد هستیم که در سال جاری هم این سناریو تکرار شده است. شرفی گفت: امسال 2500 مگاوات افزایش مصرف برق داشتیم، با فرض اینکه قریب به 300 مگاوات هم به ارزکاوی اختصاص داده شده، چگونه میتوانند خاموشیها را مرتبط با ارزکاوی بدانند؟ این فعال در حوزه رمزارزها اظهار داشت: نباید فراموش کنیم که اساسا مصرف برق کنونی کشور نزدیک به نصف میزان مصرف پیک کشور در تابستان است. قله مصرف در زمستان جاری حدود 36 تا 38 هزار مگاوات بود در حالی که در تابستان 58 هزار مگاوات بوده، پس چگونه امکان دارد که رشد تقاضای ناشی از ارزکاوی باعث خاموشی شود. شرفی درباره حضور چینیها برای استخراج رمزارز در رفسنجان گفت: کاری که این افراد انجام میدهند با تمام نقدهایی که امروز رسانهها به آنها وارد میکنند بر اساس قوانین روز کشور صورت گرفته و غیرقانونی نیست. مشکل اینجاست که دولت تسهیلات ویژهای درباره استخراج رمزارز در مناطق آزاد و ویژه داده ولی این خدمات و تسهیلات در سرزمین اصلی وجود ندارد. شرفی اظهار داشت: باید این موضوع شفاف شود که ارزکاوها بیشترین تعرفه برق کشور را پرداخت میکنند، هماکنون تعرفه ارزکاوی 960 تومان به ازای هر کیلو وات بر ساعت است، تعرفه خانگی 300 تومان، صنعتی 100 تومان و تجاری 350 تومان است. وزارت نیرو میتواند با درآمدی که از این تعرفهها دارد اقدام به اصلاح شبکه توزیع برق کشور کند. وی افزود: هماکنون 280 مگاوات از 310 مگاوات مصرف برق ارزکاوی کشور در مناطق ویژه و آزاد مصرف میشود که باید دولت با تدبیری شرایط یکسانی را برای این صنعت در سراسر کشور ایجاد کند. وی در پایان گفتوگوی خود با اعلام آلودگی هوا ناشی از سوختن مازوت، اظهار داشت: هماکنون چندین نیروگاه بزرگ 2 هزار مگاواتی کشور از سوخت مازوت استفاده میکنند که به نظر میرسد با کمتر مصرف کردن هم وزارت نیرو نتواند باعث تعطیلی آنها شود، زیرا سهم بسزایی در تامین برق کشور دارند.
ارسال به دوستان
تلاش کمیسیون تلفیق مجلس برای افزایش سهم بودجه عمرانی
فرار از رکود
گروه اقتصادی: یکی از اصلیترین نقدهای وارد به لایحه بودجه سال آینده، سهم اندک بودجه طرحهای عمرانی است که به تعبیر کارشناسان و دلسوزان، باعث عقبماندگی اقتصاد و ایضا امتداد رکود اقتصادی کشور میشود. نمایندگان مجلس به دنبال این هستند بدون اینکه فشاری به سقف بودجه بیاورند، اقدام به افزایش سهم بودجه عمرانی در بودجه کنند. به گزارش «وطن امروز»، دبیر کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در رابطه با میزان سهم بودجه عمرانی در لایحه بودجه 1400 گفت: این کمیسیون تلاش خواهد کرد بودجه عمرانی سال آینده را که در حال حاضر 104 هزار میلیارد تومان است، بیش از 50 درصد افزایش دهد تا صرف توسعه متوازن زیرساختها شود.
مجتبی رضاخواه در رابطه با مشکلات اساسی لایحه بودجه 1400 اظهار داشت: بودجه 1400 اشکالات اساسی داشت؛ هزینههای قطعی رشد بسیاری داشت و درآمدهای ناپایدار و موهوم نیز بسیار بود. به مفهوم سادهتر در سال انتهایی دولت، درآمدها هیچ تناسبی با هزینهها نداشت. ما در مجلس به دنبال این هستیم تعادلی ایجاد کنیم و درآمدهای پایدار دولت را افزایش بدهیم. اگر بودجه دولت بدون اصلاحات اساسی مجلس به تصویب میرسید، سال آینده با ابرتورم روبهرو بودیم.
نماینده مجلس ادامه داد: تنها 29 درصد منابع لایحه بودجه دولت، درآمدهای پایدار است و مابقی این درآمدها ناشی از اوراق قرضه، منابع نفتی و اوراق سلف نفت است. ما در مجلس تلاش فراوانی داریم درآمدهای پایدار 50 درصد افزایش یابد و هدف اصلی افزایش مالیات قشر مرفه، سوداگران و واردکنندگان است. در بحث مالیات خودروی لوکس، مجلس یک اقدام انقلابی انجام داد و این مالیات را تصویب کرد. هر کس به تناسب ثروت باید به اقتصاد کشور کمک کند و مالیات بپردازد. عضو کمیسیون تلفیق مجلس درباره کسری تراز عملیاتی بودجه افزود: کسری تراز عملیاتی بودجه دولت 320 هزار میلیارد تومان است. کسری تراز عملیاتی به معنای فاصله بین هزینههای جاری با درآمدهای پایدار مالیاتی است. ما در کمیسیون تلفیق درآمدهای پایدار مالیاتی را افزایش دادیم تا این کسری تراز عملیاتی کاهش خوبی داشته باشد. نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص ملی در کشورهای مختلف بیش از 25 درصد است ولی در کشور ما تنها 6 درصد است، بنابراین باید با تمرکز بر فعالیتهای غیرمولد و مالی سراغ افزایش درآمدهای پایدار مالیاتی برویم. رضاخواه در رابطه با افزایش بودجه عمرانی در اصلاحات اساسی بودجه توسط مجلس هم گفت: بحث مربوط به مناطق محروم، به موضوع توسعه نامتوازن کشور مرتبط است و باید بودجه عمرانی مربوط به توسعه زیرساختها افزایش یابد. من همینجا اعلام میکنم کمیسیون تلفیق تلاش خواهد کرد بودجه عمرانی را که در حال حاضر 104 هزار میلیارد تومان است، بیش از 50 درصد افزایش دهد تا صرف توسعه متوازن زیرساختها شود. نماینده مردم در مجلس ادامه داد: در رابطه با درآمدهای مالیاتی، تمرکز ما بر حذف معافیتهای بیمورد است. مالیات بر فعالیتهای غیرمولد و موازی تولید مانند مالیات خودروهای لوکس نیز مدنظر کمیسیون تلفیق است. درآمدهای مالیاتی نباید به تولید فشار بیاورد، همچنین افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده کار صحیحی نیست. رضاخواه در پایان گفت: 47 درصد مردم خودرو ندارند، باید یارانه به جای خودرو به فرد اعطا شود. همچنین تولید باید تقویت شود. ما در کمیسیون تلفیق، مالیات بر تولید را کاهش دادیم و این مالیات از 25 درصد به 20 درصد تقلیل یافت.
* سهم حداقلی عمران در لایحه بودجه ۱۴۰۰
دولت در حالی سهم هزینههای عمرانی از کل بودجه عمومی را در لایحه بودجه 1400 با کاهشی عجیب، به 12 درصد رسانده که این نسبت در بودجه سال 92، 31 درصد بود. از آنجا که طرحهای عمرانی با ایجاد اشتغال و درگیر کردن سایر بخشهای اقتصاد به عنوان نیرویی پیشران شناخته میشود، کاهش هزینه این طرحها و متوقف شدن آنها میتواند به افزایش رکود و بیکاری در کشور دامن بزند. طرحهای عمرانی نیاز وسیعی به مواد و مصالح، ابزار و ادوات، تجهیزات و ماشینآلات صنایع مختلف دارد و از این طریق میتواند به عنوان یک پیشران در به حرکت درآوردن بخشهای مختلف صنعت عمل کند؛ همچنین توسعه زیرساختهای اساسی کشور که با هدف تامین بهداشت مردم، تولید آب و برق، زیرساختهای حملونقل، ارتباطات و تولید آب کشاورزی، تولید مسکن و... است، فقط با اجرای طرحهای عمرانی امکانپذیر است. از سوی دیگر توسعه زیرساختهای اقتصادی زمینه را برای توسعه سایر بخشهای اقتصادی نظیر کشاورزی، صنعت، خدمات، بازرگانی و محیطزیست فراهم میکند. طرحهای عمرانی از چنان اهمیتی در اقتصاد برخوردارند که هرگونه بیتوجهی و عدم تخصیص اعتبار، موجب افزایش رکود و بیکاری در کشور میشود. متاسفانه هزینه طرحهای عمرانی، نخستین قربانی کسری بودجه و کاهش درآمدهای دولت است.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
اخبار
تخممرغ واحدهای تولیدی باید با قیمت مصوب عرضه شود
سخنگوی وزارت جهاد کشاورزی گفت: اینکه گفته میشود تنها ۵۰ درصد تخممرغ باید در اختیار شرکت پشتیبانی امور دام قرار گیرد، غلط است و طبق تاکیدات وزیر جهاد کشاورزی، تخممرغ تولیدی واحدهای مرغداری باید به طور کامل با قیمت مصوب به شرکت پشتیبانی امور دام فروخته شود. محمدمهدی برومندی اظهار داشت: در حال حاضر در میادین میوه و ترهبار فروشگاههای زنجیرهای و برخی مراکز دیگر، تخممرغ با قیمت مصوب شانهای ۳۲ هزار تومان عرضه میشود. وی افزود: وظیفه وزارت جهاد کشاورزی تولید است که در حال حاضر تخممرغ مازاد بر نیاز کشور موجود است و اینکه این محصول با نرخهای مختلف و فراتر از قیمت مصوب در بازار عرضه میشود، باید توسط ستاد تنظیم بازار مورد پیگیری قرار گیرد. برومندی با رد موضوع عرضه تخممرغ با قیمت فراتر از نرخ مصوب توسط مرغداریها به بازار آزاد، گفت: این موضوع تخلف است و باید همه تولیدات تخممرغ واحدهای مرغداری با قیمت مصوب [هر کیلو] ۱۴ هزار تومان به شرکت پشتیبانی امور دام عرضه شود.
***
۲۰ درصد درآمد مالیات بر خانههای لوکس برای ساخت مسکن مددجویان
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1400 مجلس در نشست خبری دیروز در تشریح مصوبات نشست عصر روز گذشته کمیسیون تلفیق گفت: کمیسیون تلفیق لایحه بودجه، دولت را موظف کرد 20 درصد درآمدهای حاصل از مالیات بر واحدهای مسکونی لوکس و گرانقیمت را برای تأمین مسکن مددجویان تحت پوشش نهادهای حمایتی صرف کند.
رحیم زارع تصریح کرد: بر اساس مصوبه دیگر این کمیسیون، تمام دستگاههای اجرایی و شرکتهای تابعه آنها مانند نفت، ایدرو و ایمیدرو مکلف شدند تمام حسابهای ریالی درآمدی- هزینهای را صرفا از طریق خزانهداری کل کشور و نزد بانک مرکزی افتتاح کنند و هر حساب غیر از نزد بانک مرکزی در حکم تصرف غیرقانونی در اموال عمومی محسوب خواهد شد.
وی افزود: همچنین سازمان امور مالیاتی موظف شد در راستای هدفمندسازی معافیتهای مالیاتی و شفافسازی حمایتهای مالی، سیاست اعتبار مالیاتی با نرخ صفر را جایگزین معافیتهای قانونی مالیاتی مطرح در قانون مالیاتهای مستقیم کرده و فهرست تمام معافیتهای مالیاتی و میزان معافیت آنها را به تفکیک هر بخش به صورت جمعی - خرجی ثبت کرده و ظرف ۲ ماه پس از لازم الاجرا شدن این قانون به مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
***
سند تفاهمنامه همکاریهای ایران و عراق امضا شد
وزیر نیرو روز گذشته در مراسم اختتامیه چهارمین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و عراق در محل وزارت نیرو گفت: ایران و عراق در پایان چهارمین اجلاس همکاری بین ۲ کشور، تفاهمنامه همکاریهای اقتصادی را امروز امضا کردند. رضا اردکانیان افزود: این سند به مسائل مختلف مورد علاقه ۲ کشور پرداخته است. وزیر نیرو گفت: کمیتههای فنی در بخشهای مختلف تجارت، تشکیل شد و درباره خدمات فنی و مهندسی و سایر موضوعهای مورد علاقه بحث کردند. وی پیرامون مشکل اطلاعرسانی بهنگام درباره مقررات جدیدی که برای صادرات محصولات تدوین و این کار را با مشکل روبهرو کرده، توضیح داد: ایران و عراق برای اختصاص وقت یک ماهه جلوتر برای آگاهیرسانی درباره این نوع مقررات توافق کردند. اردکانیان گفت: کمیته بازرگانی به عنوان زیرشاخه این اجلاس بزودی تشکیل جلسه خواهد داد و نیز کمیتههای صنعت و امور مالی هم برای پیگیری مسائل مورد علاقه تشکیل خواهد شد. وزیر نیرو پیرامون تشکیل جلسه درباره موضوعهای آبی مورد علاقه ۲ کشور هم گفت: قرار است بزودی با حضور وزیر منابع آبی عراق در تهران این موضوع پیگیری شود. وی اضافه کرد: ایجاد کریدور حملونقل دریایی و افزایش تعداد عبور هواپیماهای عراقی از آسمان ایران از دیگر مسائلی بود که درخواست بررسی آنها شد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|